Prawdziwie wiosenne, na śniadanie, z dodatkiem rzodkiewki, z delikatną nutą chrzanu, kuszą smakiem i wyglądem podane na szczypiorku będą prawdziwą ozdobą stołu. Składniki: 5 jaj 4 rzodkiewki 10 dag gotowanej szynki 1 cebula szalotka 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka śmietany 18% 1 łyżeczka kremowego chrzanu Szczypta kurkumy Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Jajka ugotować(...)twardo, obrać ze skorupek, wystudzić i przekroić na pół. Wyjąć żółtka do miseczki, rozdrobnić je widelcem, dodać drobno pokrojoną w kostkę szalotkę, gotowaną szynkę oraz rzodkiewki, doprawić solą pieprzem, dodać szczyptę kurkumy, połączyć z majonezem, śmietaną i chrzanem, dokładnie wymieszać. Masą napełnić białka, wierzch udekorować plasterkami rzodkiewki, ułożyć na szczypiorku, schłodzić i podawać. Smacznego
Wanilia i KardamonKiedy już jesteśmy gotowi na obiad – a chłodnik nabrał odpowiedniej temperatury –szykujemy grzanki . Dwie kromki chleba smarujemy musztardą Dijon, nakładamy na każdą po plastrze sera i po dwa plastry gotowanej szynki. Zamykamy ‘czystą’ kromką, skrapiamy z wierzchu oliwą i grillujemy do rozpuszczenia sera. Porcje zupy dekorujemy plasterkami ogórka. Skrapiamy zupę dobrą mocną oliwą, posypujemy posiekanym koperkiem, grubym szczypiorem i płatkami(...)trzy! wybierzcie jak najlepszą) 2 łyżki soku z cytryny ½ dużego pęczka koperku 5-6 gałązek mięty sól pieprz SKŁADNIKI DO PODANIA 4 kromki chleba na zakwasie 4 plastry gotowanej szynki 2 plastry dobrego żółtego sera 2 łyżeczki musztardy Dijon (wybierzcie jak najlepszą) plasterki ogórka listki mięty koperek szczypior płatki chili oliwa z oliwek
Karo in the Kitchenchyba dlatego kanapka znalazła wielu wielbicieli. W paryskich restauracjach obok croissantów w menu śniadaniowym pojawia się Pan Chrupiący, który zawsze zachwyca mocno spieczoną skórką, delikatnym wnętrzem z gotowanej szynki i dojrzewającego sera oraz odrobiną musztardy Dijon. Na jego wierzchu znajdziemy parmezan. Najczęściej spotkać można taką kanapkę w towarzystwie sosu beszamelowego, jednak ja dzisiaj proponuję Croque Monsieur z sałatką z francuskim(...)wszechstronny opiekacz o rewelacyjnych funkcjach :-) Chrupiący Pan czyli Croque Monsieur - najsłynniejsza francuska kanapka. Składniki na 4 kanapki: - 8 kawałków chleba tostowego pełnoziarnistego - masło do posmarowania - musztarda Dijon - 4 plasterki gotowanej szynki - 4 plasterki sera dojrzewającego np. sery szwajcarskie (gruyere, ementaler) - 5 dag tartego parmezanu do posypania wierzchu Każdą kromkę chleba smarujemy musztardą Dijon tylko z jednej strony. Na wierzchu jednej
Poezja Smaków - blog kulinarnyMój kochany Okrasa ;) No uwielbiam go! :) Kupiłam kilo szynki i szukałam natchnienia, inspiracji. K iedyś podawałam już przepis na szynkę gotowaną , a teraz chciałam zrobić inną. Szukałam, szukałam i znalazłam przepis Karola. Jest dla mnie jednym z niewielu, którym ufam, jeśli chodzi o przepisy i gotowanie. Szynka jest na ostro: środek ma łagodny i soczysty, dzięki szybkiemu zamknięciu porów
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comMój kochany Okrasa ;) No uwielbiam go! :) Kupiłam kilo szynki i szukałam natchnienia, inspiracji. K iedyś podawałam już przepis na szynkę gotowaną , a teraz chciałam zrobić inną. Szukałam, szukałam i znalazłam przepis Karola. Jest dla mnie jednym z niewielu, którym ufam, jeśli chodzi o przepisy i gotowanie. Szynka jest na ostro: środek ma łagodny i soczysty, dzięki szybkiemu zamknięciu porów
Szczęśliwa kuchniaiście ekspresowym tempie, najwięcej czasu zajmuje starcie cukinii i pokrojenie szynki. Przepis na pyszne placki z cukinii i szynki. Składniki na 8 placków: ½ -szt. mała cukinia 5 plasterków szynki gotowanej 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej / skrobi kukurydzianej szczypta chilli sól i pieprz do smaku siekana natka pietruszki olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Umytą cukinię osuszamy ręcznikiem papierowym, ścieramy cukinię(...)obierając ze skórki bezpośrednio do miski na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodajemy do startej cukinii pokrojoną w drobną kostkę gotowaną szynkę, 1 jajko i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej, mieszamy masę łyżką. Masę cukiniową doprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Placki z cukinii i szynki smażymy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego z obu stron
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgodziny. I użyjecie swoich ulubionych dodatków. Odważcie i naszykujcie wszystkie składniki na ciasto . Naszykujcie sobie ulubione składniki nadzienia (u mnie to sos pomidorowy, 2 rodzaje sera mozzarella, boczek, pomidor, szynka gotowana, polędwica łososiowa, kabanosy, oliwki i papryczki jalapeno). Jeśli chcecie naszykujcie też stoper, sami zobaczycie, jak długo Wam to wszystko zajmie! Nastawcie piekarnik na 220-230⁰C. Chcemy mieć(...)różne pizze. Podstawą każdej był sos pomidorowy. Na jednym placku wylądowała polędwica łososiowa, boczek i kabanosy wołowe, oliwki i dwa rodzaje sera mozarella. Druga opcja była bardziej pikantna – położyłam gotowaną szynkę, wędzony boczek, świeżego pomidora, ostre papryczki i znowu dwa rodzaje mozarelli. Zapamiętajcie sposób pieczenia – jest naprawdę idealny do pieczenia pizzy i calzone. Nie bójcie się tak wysokiej temperatury
Karo in the Kitchenpowtórzyć dwa razy. Ta ilość śmietany kremówki 36% i żelatyny wystarczy na kilkakrotne polanie dużego podwójnego udźca z indyka. Przedstawiłem pomysł na świąteczny półmisek, jest tam m.in. kindziuk, szynka gotowana, szynka szwarcwaldzka. Udziec polewamy na osobnym półmisku a następnie po zastygnięciu śmietany przekładamy np. półmisek z wędliną. Bardziej doświadczeni mogą naszpikować udziec kawałkami zamrożonego masła
Kulinarny karnet ChristopheraSzynka gotowana idealna na kanapki lub do obiadu. Wiadomo, że taka domowa jest najlepsza i wiesz co jesz. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 2 l wody 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka majeranku sól pieprz Wykonanie: Szynkę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym W garnku zagotować wodę(...)szynką , a następnie dodać wszystkie przyprawy. Gotować pod przykryciem do momentu aż szynka będzie miękka. Na koniec obsmażyć mięso na patelni z każdej strony do zarumienienia się. Smacznego szynka wieprzowa gotowana
O kuchni z uczuciemłyżki Vegeta 2 łyżki Majonez 2 łyżki Wrząca woda 1 szklanka Czosnek 4 ząbki Ziele angielski (kilka ziarenek) Pieprz ziarnisty(kilka ziarenek) Listek laurowy 5 szt. Siatka do gotowania szynki Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć dokładnie przyprawą i włożyć do lodówki na 24 godziny. Następnie włożyć do siatki i dobrze zacisnąć. Wszystkie składniki na zalewę zagotować, włożyć szynkę i gotować(...)bardzo wolnym ogniu przez 40 minut. Odstawić ponownie na 24 godziny, po czym mięso wyjąć, zalewę zagotować, włożyć szynkę z powrotem i nadal gotować na bardzo małym ogniu przez 40 minut. Gotową szynkę schłodzić
Tradycyjna Kuchniasklepach, które nie wiadomo co kryją w środku, pełnych konserwantów i różnych tajemniczych dodatków, wolimy sami przygotować pyszne wędliny domowe., Pamiętacie mój Wielkanocny schab w 10 minut ? Albo Szynkę gotowaną z jałowcem ? Przepisów na domowe wędliny jest sporo na blogu: Szynka domowa gotowana Schab dojrzewający (schab surowy suszony) Schab gotowany (domowa wędlina) Tym razem przygotowałam pikantny schab gotowany, gdyż wykorzystałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiększego garnka z wodą i gotujemy. Po niecałej godzinie mamy pyszną domową wędlinę, którą możemy zjeść na ciepło do obiadu wraz z sosem, jaki wytworzy się podczas gotowania. Gotową szynkę możemy również schłodzić i używać jako wędliny na kanapki. Składniki: 80 dag piersi z indyka 1,5 papryczki chipotle 50 g startego parmezanu 4 łyżki octu balsamicznego garść świerzych liści(...)dużo, aby w trakcie gotowania nie wlewała się przez pokrywkę szynkowaru, ja wlewam ok 3 cm poniżej pokrywki szynkowaru) i ustawić na małym ogniu. Po zagotowaniu się wody, szynkę gotować jeszcze przez 40 min . Po tym czasie szynkowar wyciągnąć i zostawić do przestygnięcia. Wędlina nie musi całkowicie ostygnąć (ale z 10-15 minut należy obowiązkowo odczekać przed krojeniem). Ja uwielbiam
Moja Delicjaindyka potrzebny nam będzie szynkowar , który wypełniamy przygotowanym mięsem, wkładamy do większego garnka z wodą i gotujemy. Po niecałej godzinie mamy pyszną domową wędlinę, którą możemy zjeść na ciepło do obiadu wraz z sosem, jaki wytworzy się podczas gotowania. Gotową szynkę możemy również schłodzić i używać jako wędliny na kanapki. Składniki: 80 dag piersi z indyka 1,5 papryczki chipotle(...)zamknąć. Szynkowar wstawić do kolejnego garnka (u mnie garnek do gotowania szparagów) z zimną wodą (wody nie może być za dużo, aby w trakcie gotowania nie wlewała się przez pokrywkę szynkowaru, ja wlewam ok 3 cm poniżej pokrywki szynkowaru) i ustawić na małym ogniu. Po zagotowaniu się wody, szynkę gotować jeszcze przez 40 min . Po tym czasie szynkowar wyciągnąć
Moja DelicjaDzieci uwielbiają makaron , warto im też podawać przyrządzone z niego potrawy. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny . Zawiera również wiele niezbędnych dla organizmu białek oraz węglowodanów. Składniki ( 4porcje ): szeroki makaron - 500g szynka gotowana - 250g sól - 1łyżeczka olej - 1łyżeczka mleko - 1/8litra jajka - 4szt tarta gałka muszkatołowa - 1/4łyżeczki masło - 30g pieprz Sposób przygotowania: W garnku zagotowujemy co najmniej 2 litry posolonej(...)wymieszanej z olejem wody. Makaron łamiemy na mniejsze kawałki , wrzucamy do gotującej się wody. Ugotowany makaron przekładamy na sitko , przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy do osączenia. Szynkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z makaronem. Całość wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Polewamy mlekiem wymieszanym z jajkami i przyprawami. Zapiekamy w dolnej części piekarnika w temperaturze 200 stopni przez
Bazylia kontra Rozmarynamerykańskiej kuchni. Oba wszechstronne, uniwersalne, do jedzenia w dowolny sposób, z ulubionymi dodatkami. Dzisiaj z pieca wyjechał klasyczny makaron z serem – zapiekany w kremowym, mocno serowym sosie, z dodatkiem gotowanej szynki. Prosto, szybko i pysznie! Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, aż osiągnie stan al dente , po czym dokładnie odcedzamy go z wody. Na patelni mocno podgrzewamy(...)masła 82% tłuszczu 3 pełne (z lekkim czubkiem) łyżki mąki pszennej 90-100g sera żółtego Edamski 90-100g sera Cheddar 2 łyżki stołowe musztardy Dijon 150g gotowanej, lekko wędzonej szynki wieprzowej 1 łyżeczka granulowanego czosnku ½ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej sól pieprz DO POSYPANIA 2 łyżki oliwy z oliwek ½ dużej pszennej bułki, grubo startej 1 łyżeczka granulowanego czosnku
Karo in the Kitchen