ogórka, którą robiłam już w tym przepisie. Danie jest przepyszne, efektowne i proste w wykonaniu. Smacznego Post Łosoś z pesto pistacjowym w szynce parmeńskiej pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujebotwinki (ewentualnie surowego szpinaku) 2 ugotowane łodyżki botwinki (gotujemy 8 minut, a po tym czasie dodajemy listki jarmużu, gotujemy razem jeszcze 2 minuty, odcedzamy i wkładamy do zimnej wody, po 30 sekundach odsączamy) 2-3 łyżeczki twarożku (u mnie z szynką) lub innego sera np. feta (wtedy skąpimy soli) sól pieprz papryka słodka oliwa Mięso oprószamy przyprawami(...)złocisty kolor, następnie dolewamy pół szklanki wody, rosołu lub innego mięsnego wywaru i dusimy około 15 minut. Na bazie płynów z patelni możemy przygotować sos. SOS: kilka plasterków gotowanej szynki 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka mąki 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz Gotowe roladki zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple pod folią aluminiową
Rozpustne gotowanieDiana Taliun - Fotolia.com Składniki : 1 średnia bulwa selera 1 cebula 2 jajka 1 pomidor 10 dkg szynki ( gotowanej ) zielona natka pietruszki 2-3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich estragon tymianek Sos : 3-4 łyżki majonezu sól cukier Sposób wykonania : Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę , skropić sokiem z cytryny i oliwą(...)Selera gotować przez 7-8 minut, obrać, pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Ugotowane na twardo jajka i szynkę pokroić w kostkę. Połączyć z selerem i cebulą. Pomidor obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Natkę pietruszki opłukać, posiekać. Pokrojony pomidor wsypać do warzyw, dodać pozostałe składniki, doprawić ziołami do smaku
Przepisy i porady kulinarnepasta rybna – pastę jajeczną , – Pasta z jajek i szynki – pastę z rzeżuchą. Składniki: 2-3 jajka ugotowane na twardo, rozdrobnione widelcem lub mikserem 3-4 plastry gotowanej szynki pokrojone w drobną kostkę 1-2 łyżki majonezu 1/2 małej cebuli, bardzo drobno posiekanej natka lub szczypiorek, drobno posiekane – ok. 1 łyżki sól i pieprz do smaku Jak przygotować
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 jajko, 150g sera żółtego w plastrach, 100g szynki gotowanej w plastrach, 150g serka z ziołami typu Almette, bazylia, oregano. Przygotowanie: Ciasto francuskie posmarować serkiem. Położyć plastry szynki. Płożyć plastry sera żółtego. Zwinąć w rulon. Powycinać bułeczki. Położyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć bazylią i oregano. Włożyć
W kuchni u MonikiTaki zestaw to ja lubię !:)) Cały rok czekam aby taki obiadek sobie zrobić. Przepis na 2 lub 3 osoby: - szparagi białe i zielone 15 szt. - szynka gotowana lub wędzona dobrej jakości - 3 jajka - koperek, szczypiorek, sól, pieprz - połowa obranej cytryny, łyżka masła, szczypta cukru - łyżka majonezu i octu jabłkowego - dwie łyżki jogurtu naturalnego - ziemniaki młode 8 sztuk - łyżka(...)połową cytryny. Gdy woda zawrze dodaj najpierw białe szparagi, gotuj około 6 minut, a następnie dodaj zielone i gotuj jeszcze około 6-7 minut. Ziemniaki posyp koperkiem, rozpuść łyżkę masła. Na talerz wykładaj kolejno szparagi, ziemniaki, szynkę i sos jajeczny. Szparagi posyp parmezanem i polej masłem, a sos jajeczny posyp szczypiorkiem. SMACZNEGO CMOK
Pasje Jolkiwarzyw, czy wędzonej makreli. Dzisiaj proponuję wersję bardziej tradycyjną z szynką i żółtym serem...polecam. Składniki: 12 średnich pieczarek 2 jajka 150 g ostrego sera żółtego 150 g szynki gotowanej 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku kilka gałązek szczypiorku 2 łyżki bułki tartej sól i pieprz i suszone oregano do smaku 2-3 łyżki oliwy z oliwek Sposób(...)Pieczarki obrałam ze skórki ( nie myłam) odcięłam korzonki, które drobniutko pokroiłam i odłożyłam do miski. Do pokrojonych korzonków dodałam surowe jajka, śmietanę, pokrojone w drobną kostkę ser, szynkę oraz szczypiorek i czosnek wyciśnięty przez praskę. Doprawiłam solą, pieprzem i oregano, wymieszałam i tak przygotowanym farszem wypełniłam kapelusze pieczarek. Po wierzchu lekko skropiłam oliwą, posypałam bułka tartą
Gosia gotujeSkładniki: 1 cebula 1 pomidor 3 plastry gotowanej szynki 2 jajka 3 ziemniaki, wcześniej ugotowane w mundurkach i podzielone na ćwiartki 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego cząbru 2 szczypty ostrej papryki w proszku sól do smaku Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka, szynkę w paski. Na patelni podsmażamy cebulę
Moja smaczna kuchniakawałki, jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę, ogórki i jabłko również. Buraka ugotować, ostudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko delikatnie wymieszać. W oryginale jest szynka gotowana pokrojona w kostkę, ale nie jest to konieczne. To już zależy od Was. Ja osobiście wolę na wigilię bez szynki. Majonez wymieszać ze śmietaną i wlać do sałatki. Wstawić
Kuchnia Pokoleńaluminiową. Obciążamy specjalnymi kulkami lub np. fasolą/grochem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Składniki na farsz: 8 pieczarek, 150g startego żółtego sera, 150g szynki gotowanej, 2 ząbki czosnku, 3 jajka, 200ml śmietany 30%, przyprawy (sól, pieprz, zioła), olej. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Szynkę kroimy w niewielką kostkę i razem z pieczarkami oraz przeciśniętym
Pudełko rozmaitościWielkanocnymi i dlatego w jej składzie znajduje się szynka i majonez. Jajka wypełnione tą pastą możemy podać na świąteczne śniadanie, polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 jajek 5 dag gotowanej szynki kawałek czerwonej papryki 1/2 pęczka szczypiorku 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy rosyjskiej (lub chrzanu) sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Jajka ugotować na twardo
Danka PichciWielkanocnymi i dlatego w jej składzie znajduje się szynka i majonez. Jajka wypełnione tą pastą możemy podać na świąteczne śniadanie, polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 jajek 5 dag gotowanej szynki kawałek czerwonej papryki 1/2 pęczka szczypiorku 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy rosyjskiej (lub chrzanu) sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Jajka ugotować na twardo
Danka PichciEvenki Sałatka w ziemniakami, wędzonym serem i szynką 0,5 kg ziemniaków 20 dag wędzonego sera żółtego 2 łodygi selera naciowego 3 młode cebulki 2 jajka 25 dag gotowanej szynki 2 łyżki soku z cytryny 1 szkl majonezu sól, pieprz Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Ugotowane na twardo jajka i cebulkę drobno posiekać. Ser, seler
Pieguskowa Kuchniajuż niecałe cztery tygodnie czas zabrać się za gotowanie bigosu. U nas jest zazwyczaj wersja staropolska czyli taka na bogato. Z dużą ilością pieczonych mięs, dobrej wiejskiej kiełbasy, domowej szynki gotowanej oraz własnoręcznie suszonych grzybów i śliwek. Jak szaleć to szaleć. W końcu raz do roku można sobie pozwolić. Ja zazwyczaj gotuję podwójną porcję i część zamrażam bo po pierwsze
Wiem co jemładny „szynkowy” kształt. • Szynkę zalać wodą, dodać cebulę pokrojoną na ćwiartki, przyprawy, posolić i zagotować wodę. • Zmiejszyć ogień, aby woda tylko delikatnie mrugała, i gotować szynkę 2,5 godziny. • Pozostawić szynkę w wywarze do wystygnięcia. • Sok jabłkowy, miód i pieprz dokładnie wymieszać lekko podgrzewając. • Szynkę polać marynatą i ułożyć
To co kocham