szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:9/407)

Domowa wędlina :Gotowana szynka 150

Czas na domową wędlinę: gotowana szynka Składniki: 1-1,5 kg mięsa szynki (najlepiej kawałek tzw. kulki) 2l wody  1/3 szklanki soli kuchennej 1 łyżeczka cukru  1 łyżeczka majeranku 4-5 liściu laurowych 6 ząbków czosnku + 3 ząbki do nasmarowania mięsa 1 łyżeczka chili w proszku  1 łyżka sosu sojowego  6 ziaren jałowca 2-3 ziarna(...)Następnego dnia przygotować zalewę: wodę połączyć z solą i resztą przypraw, zagotować na wolnym ogniu i przestudzić. Następnie do zimnej zalewy włożyć mięso szynki i powoli doprowadzić do wrzenia, przykręcić gaz i na delikatnym ogniu gotować mięso ok 15-20 minut. Po tym czasie mięso wraz z zalewą zostawić do samodzielnego wystudzenia. Po wystudzeniu, znów podgrzać zalewę i gotować mięso

Aromatyczne Podróże
Kolorowa galareta -Terrina wielkanocna 205

pewno ozdobą każdego stołu. Nazywana również Terriną wielkanocną. Oczywiście nie jest to słodki śmietanowiec, chociaż wyglądem trochę go przypomina Zapraszam do obejrzenia zdjęć i przepisu. SKŁADNIKI: 5 plastrów szynki gotowanej gotowa mieszanka mrożona z marchewki i groszku 4 łyżki kukurydzy z puszki, 4 jajka 6 łyżek majonezu 10 łyżek śmietanki 30%, 150 ml rosołu, 6 łyżeczek żelatyny, pieprz sól WYKONANIE(...)Groszek z marchwią gotujemy ok. 5 minut , przelewamy zimną wodą, zostawiamy na durszlaku do ostudzenia. Szynkę kroimy w grubą kostkę. Mieszamy razem warzywa:kukurydzę groszek, marchewkę dodajemy  i pokrojoną szynkę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym rosole ( rosół może być warzywny ). Zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno, doda rosół z żelatyną, chwilkę ubijamy, aż się wszystko połączy. Małą krótką formę

W kuchennym oknie Ewy
Wspaniała sałatka rosyjska 187

prezentuje się przepięknie. Będzie idealna na sylwestrowy wieczór. Polecam. Składniki: 200 gram gotowanej piersi z kurczaka 400 gram ziemniaków 200 gram marchwi 150 gram zielnego groszku – mrożonego 150 gram szynki gotowanej ½ szklanki majonezu 20 gram żelatyny / 1 szklanka wody 6 jajek ugotowanych na twardo Sok z cytryny Sól Pieprz 3 – 4 ząbki czosnku Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko

Smaki Ewy
SzaFran Spaghetii 154

Zbierany jest ręcznie z pręcików krokusa purpurowego. Jak już się zdecydowaliście to potrzebujemy dla 4 osób: - 350 g spaghetii - 2 łyżeczki niepełne szafranu - 5-6 łyżek wody - 140 g szynki gotowanej , pokrojonej w paski - 175 g śmietany słodkiej 12% lub tłuściejszej - 50 g startego parmezanu - sól, pieprz - 2 żółtka jajka Nastaw duży garnek z wodą, przynajmniej 3 litry wody , solimy.Gdy(...)śmietanę oraz oddziel żółtko od białka. Białko możesz wykorzystać dodając je do jajecznicy lub ciasta. Etap drugi to sos: dodaj śmietanę, szynkę, parmezan, pieprz i szczyptę soli do szafranu z wodą na patelni. Na wolnym ogniu zagotuj. Gotuj na małym ogniu ok. 6-7 min. MIESZAJ Co chwila mieszaj i jeżeli  gotujesz w tym czasie makaron, to też

Pasje Jolki
Sałatka z szynką 106

zostaną dopiero zmieszane przez kogoś, kto będzie ją jadł sprawiają, że taka niby zwykła sałatka staje się czymś naprawdę wykwintnym. Ta sałatka na szybko zawiera naprawdę podstawowe składniki jak szynka, gotowane jajko, czy żółty ser, a mimo to smakuje jakoś tak świeżo i zupełnie inaczej niż sałatki wymieszane dużo wcześniej. Na pewno świeżości dodaje tutaj szczypiorek, który jest nie tylko(...)akceptowalne, ja je naprawdę uwielbiam. Pyszna Szynka Ojca wędzona drewnem bukowo - olchowym z najlepszej części szynki wieprzowej jest podstawą tej sałatki i świetnie komponuje się z pozostałymi jej składnikami. Jeżeli chodzi o mięso w sałatkach to równie często wykorzystuję do nich wędliny, jak i gotowane, czy wędzone mięso z kurczaka. Sałatka z mięsem może posłużyć nawet jako obiad, jest bardzo

MamaOskarka
Krem z szynki 115

Delikatny krem z szynki z chrzanem. Dla podkręcenia smaku można dodać troszkę ostrej papryczki. 150 g szynki gotowanej, 50 g miękkiego masła, 1 – 2 łyżki chrzanu, 150 ml śmietany 30%, sól, Szynkę zemleć dwukrotnie. Masło utrzeć „na śmietanę”. Następnie dodać szynkę i dalej ucierać, dodając chrzan do smaku. Śmietanę ubić. Delikatnie wymieszać z masą z szynki. Doprawić do smaku solą

królestwo garów
Coś z niczego -czyli zapiekane tortille. 205

lodówce i w ten właśnie sposób powstał ten smakołyk.Szybko i łatwo a smacznie:)Polecam! Zapiekane tortille: Składniki: 2 tortille pszenne kilka suszonych pomidorów w zalewie 2 plastry szynki gotowanej ser mozzarella Sposób przygotowania: Na patelni układamy warstwami składniki. Na początek tortillę.Następnie szynka,pomidory,na wierzch ser.Całość przykrywamy drugim plackiem i smażymy na chrupko z dwóch stron. Smacznego

Wielki apetyt
DIETETYCZNA GROCHÓWKA BEZ GROCHU 352

szynki (lub dowolna ilość) - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 2 gałązki selera naciowego - 450g włoszczyzny pokrojonej w słupki (mrożona) - 500g obranych ziemniaków (lub dowolnie) - ok.800ml wywaru od parzenia szynki (lub wody) - sól i pieprz (dałam kolorowy) do smaku - ziele angielskie - listki laurowe - 1 łyżka majeranku - gorąca woda Na patelni dobrze wysmażyć pokrojony na małe kawałki boczek (gdy mam bardzo chudy(...)kokosowego, wówczas lepiej się podsmaża). Następnie dorzucić obraną, pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do miękkości, dodać obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zamieszać. Po chwili dodać wywar z gotowania szynki, uzupełnić wodą do ok.2l. Dodać warzywa (włoszczyznę w słupki oraz pokrojony seler naciowy) doprowadzić do wrzenia i gotować ok.20 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie

Smaczne Zdrowe
Frittatine di pasta- cudownie smaczna przekąska z makaronu 195

chłodzenie, na które musimy znaleźć czas. Jeśli skusicie się na przygotowanie tej przekąski przygotujcie następujące składniki: 250 g makaronu, najlepiej bucatini, czyli po "naszemu" takiego grubszego spaghetti ;) 250 g gotowanej szynki, może być konserwowa 300-400 g zielonego groszku, najłatwiej sięgnąć po mrożony ok. 300 g sera mozzarella 100 g startego parmezanu (zamiast mozzarelli i parmezanu możecie dodać ser provolone(...)200g woda, 300 ml sól i pieprz Makaron łamiemy na mniejsze kawałki i gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po odcedzeniu mieszamy z oliwą z oliwek. Groszek podsmażamy aż zmięknie, dodajemy cebulkę i krótko dusimy, a następnie lekko studzimy. Do makaronu dodajemy groszek, pokrojoną w kostkę szynkę, pokrojoną mozzarellę i starty parmezan, mieszamy. Przygotowujemy beszamel. W garnku lub na patelni

Pichceniomania
Śledzik – skąd ta tradycja? 146

smak.  W  swojej kuchni zawsze używam świeżych i dobrych produktów. Te, które reklamuję spełniają moje oczekiwania, poza tym, sprzedawane są w rozsądnej cenie. Nigdy nie kupuję np. szynki gotowanej, która kosztuje 12 zł za 1 kg. Zawsze zadaję pytanie, jak to możliwe świeża szynka (mięso) kosztuje 17 – 19 zł. za kg, a przetworzony produkt tylko 12 zł. Oczywiście

Kulinarny karnet Christophera
LASAGNE ZE SZPINAKIEM I ..... 108

mrożonego szpinaku ok. 500 g 1 opakowanie sera feta 1 jajko 4-5 ząbków drobno posiekanego czosnku gałko muszkatołowa sól,pieprz olej Farsz II 500 g pieczarek 20 dag gotowanej szynki 1 drobno pokrojona cebula sól, pieprz olej Sos 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 szklanki mleka 2-3 łyżki mozzarelli skórka lub sok z cytryny gałka muszkatołowa sól(...)wody z 1 łyżką oleju, gotować al dente i łyżką cedzakową przekładać na chwilę do naczynia z zimna wodą, by się zahartowały. Szpinak rozmrozić, podgrzewając go na lekko natłuszczonej olejem patelni,odparować, ostudzić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Pieczarki obrać i drobno pokroić, podsmażyć na rozgrzanej patelni razem z cebulką i pokrojoną w kostkę szynką doprawiając do smaku. Przygotować

Kuchnia w opałach
17. Galantynki z musem z szynki 195

porcji: Górna warstwa: 1 gotowana marchewka ½ puszki groszku ½ puszki kukurydzy 2 jajka ugotowane na twardo 2 szklanki gotowego wywaru z żelatyną Dolna warstwa: 35 dag szynki gotowanej   1 szklanka kremówki   1 szalotka 1 łyżka żelatyny, sól , pieprz Marchewkę i jajka pokroić w kostkę, dodać kukurydzę i groszek, delikatnie wymieszać aby nie rozgnieść.  Warzywa wrzucić do przestudzonego wywaru

Jadło i czytadło
ZUPA CHRZANOWA 200

ZUPA CHRZANOWA Składniki: - 1/4 selera - pół pora - 2 pietruszki - 150g korzenia chrzanu - 2 małe ziemniaki - 2 średnie cebule - 4 łyżeczki chrzanu śmietankowego w słoiku - 1 litr wywaru z szynki gotowanej - 1 litr wywaru z kiełbasy białej i surowej - 3 białe kiełbasy - 2 kiełbasy surowe - 4 łyżki śmietany - 3 liście laurowe - 5 ziaren pieprzu czarnego - 5 ziaren ziela angielskiego - przyprawa "Kucharek(...)smaku Sposób przygotowania: Przygotowujemy wywary z szynki oraz kiełbasy. Do garnka wkładamy obrane seler, por, pietruszki, korzeń chrzanu oraz cebule. Dodajemy liście laurowe, pieprz czarny, ziele angielskie oraz odrobinę przyprawy "Kucharek". Całość gotujemy do miękkości warzyw dodając w czasie gotowania nasze wywary. Ugotowane miękkie warzywa wyciągamy do miseczki z odrobiną wywaru, zaś z samego wywaru usuwamy ziarna i liście przypraw

Mentor Smaku
Roladki z szynki 162

Szybka przystawka a jaka smaczna :) Tak za mną chodziło właśnie takie połączenie. Składniki 6 plasterków szynki gotowanej wieprzowej (lub innej dużej) 1/3 serka śmietanowego z chrzanem małe ogóreczki konserwowe. rukola Na plastrach szynki rozsmarowujemy serek, układamy po małej garstce rukoli, później małe ogóreczki konserwowe (u mnie wyszło po 3 sztuki na każdą z roladek). Roladki zwijamy możemy związać dla ozdoby

Piekielna Kuchnia Pati
Sałatka z szynką i serem żółtym 550

Składniki 100 gram szynki gotowanej 100 gram sera żółtego 2 jajka gotowane na twardo garść orzechów włoskich 2 średnie ogórki kiszone szczypiorek 2 łyżki majonezu sól, pieprz Szynkę, ser żółty, jajka i ogórki kiszone kroimy w kostkę. Następnie  dokładamy pokrojone orzechy włoskie. Dodajemy pokrojony szczypiorek i majonez. Przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy dokładnie. Smacznego

tojestpyszne.blogspot.com
Parzona wędzona szynka 192

parę ziarenek ziela angielskiego główka czosnku cała cebula  liście laurowe przygotowanie szynkę zalać taką ilością gorącej wody aby całkiem była przykryta. Dodać przyprawy i zagotować. Pierwsze 15 min szynkę gotować , następnie ogień zmniejszamy tak aby temperatura wody miała 82 st.C. Parzymy 60 min na każdy kilogram szynki. Po skończonym parzeniu szynkę zostawić w wywarze, aż całkiem wystygnie

Stare Gary