szynka gotowana - 5488 przepisów (strona:9/366)

Krem z szynki 38

Delikatny krem z szynki z chrzanem. Dla podkręcenia smaku można dodać troszkę ostrej papryczki. 150 g szynki gotowanej, 50 g miękkiego masła, 1 – 2 łyżki chrzanu, 150 ml śmietany 30%, sól, Szynkę zemleć dwukrotnie. Masło utrzeć „na śmietanę”. Następnie dodać szynkę i dalej ucierać, dodając chrzan do smaku. Śmietanę ubić. Delikatnie wymieszać z masą z szynki. Doprawić do smaku solą

królestwo garów
Coś z niczego -czyli zapiekane tortille. 144

lodówce i w ten właśnie sposób powstał ten smakołyk.Szybko i łatwo a smacznie:)Polecam! Zapiekane tortille: Składniki: 2 tortille pszenne kilka suszonych pomidorów w zalewie 2 plastry szynki gotowanej ser mozzarella Sposób przygotowania: Na patelni układamy warstwami składniki. Na początek tortillę.Następnie szynka,pomidory,na wierzch ser.Całość przykrywamy drugim plackiem i smażymy na chrupko z dwóch stron. Smacznego

Wielki apetyt
DIETETYCZNA GROCHÓWKA BEZ GROCHU 216

szynki (lub dowolna ilość) - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 2 gałązki selera naciowego - 450g włoszczyzny pokrojonej w słupki (mrożona) - 500g obranych ziemniaków (lub dowolnie) - ok.800ml wywaru od parzenia szynki (lub wody) - sól i pieprz (dałam kolorowy) do smaku - ziele angielskie - listki laurowe - 1 łyżka majeranku - gorąca woda Na patelni dobrze wysmażyć pokrojony na małe kawałki boczek (gdy mam bardzo chudy(...)kokosowego, wówczas lepiej się podsmaża). Następnie dorzucić obraną, pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do miękkości, dodać obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zamieszać. Po chwili dodać wywar z gotowania szynki, uzupełnić wodą do ok.2l. Dodać warzywa (włoszczyznę w słupki oraz pokrojony seler naciowy) doprowadzić do wrzenia i gotować ok.20 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie

Smaczne Zdrowe
Frittatine di pasta- cudownie smaczna przekąska z makaronu 77

chłodzenie, na które musimy znaleźć czas. Jeśli skusicie się na przygotowanie tej przekąski przygotujcie następujące składniki: 250 g makaronu, najlepiej bucatini, czyli po "naszemu" takiego grubszego spaghetti ;) 250 g gotowanej szynki, może być konserwowa 300-400 g zielonego groszku, najłatwiej sięgnąć po mrożony ok. 300 g sera mozzarella 100 g startego parmezanu (zamiast mozzarelli i parmezanu możecie dodać ser provolone(...)200g woda, 300 ml sól i pieprz Makaron łamiemy na mniejsze kawałki i gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po odcedzeniu mieszamy z oliwą z oliwek. Groszek podsmażamy aż zmięknie, dodajemy cebulkę i krótko dusimy, a następnie lekko studzimy. Do makaronu dodajemy groszek, pokrojoną w kostkę szynkę, pokrojoną mozzarellę i starty parmezan, mieszamy. Przygotowujemy beszamel. W garnku lub na patelni

Pichceniomania
Śledzik – skąd ta tradycja? 39

smak.  W  swojej kuchni zawsze używam świeżych i dobrych produktów. Te, które reklamuję spełniają moje oczekiwania, poza tym, sprzedawane są w rozsądnej cenie. Nigdy nie kupuję np. szynki gotowanej, która kosztuje 12 zł za 1 kg. Zawsze zadaję pytanie, jak to możliwe świeża szynka (mięso) kosztuje 17 – 19 zł. za kg, a przetworzony produkt tylko 12 zł. Oczywiście

Kulinarny karnet Christophera
LASAGNE ZE SZPINAKIEM I ..... 36

mrożonego szpinaku ok. 500 g 1 opakowanie sera feta 1 jajko 4-5 ząbków drobno posiekanego czosnku gałko muszkatołowa sól,pieprz olej Farsz II 500 g pieczarek 20 dag gotowanej szynki 1 drobno pokrojona cebula sól, pieprz olej Sos 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 szklanki mleka 2-3 łyżki mozzarelli skórka lub sok z cytryny gałka muszkatołowa sól(...)wody z 1 łyżką oleju, gotować al dente i łyżką cedzakową przekładać na chwilę do naczynia z zimna wodą, by się zahartowały. Szpinak rozmrozić, podgrzewając go na lekko natłuszczonej olejem patelni,odparować, ostudzić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Pieczarki obrać i drobno pokroić, podsmażyć na rozgrzanej patelni razem z cebulką i pokrojoną w kostkę szynką doprawiając do smaku. Przygotować

Kuchnia w opałach
17. Galantynki z musem z szynki 60

porcji: Górna warstwa: 1 gotowana marchewka ½ puszki groszku ½ puszki kukurydzy 2 jajka ugotowane na twardo 2 szklanki gotowego wywaru z żelatyną Dolna warstwa: 35 dag szynki gotowanej   1 szklanka kremówki   1 szalotka 1 łyżka żelatyny, sól , pieprz Marchewkę i jajka pokroić w kostkę, dodać kukurydzę i groszek, delikatnie wymieszać aby nie rozgnieść.  Warzywa wrzucić do przestudzonego wywaru

Jadło i czytadło
ZUPA CHRZANOWA 88

ZUPA CHRZANOWA Składniki: - 1/4 selera - pół pora - 2 pietruszki - 150g korzenia chrzanu - 2 małe ziemniaki - 2 średnie cebule - 4 łyżeczki chrzanu śmietankowego w słoiku - 1 litr wywaru z szynki gotowanej - 1 litr wywaru z kiełbasy białej i surowej - 3 białe kiełbasy - 2 kiełbasy surowe - 4 łyżki śmietany - 3 liście laurowe - 5 ziaren pieprzu czarnego - 5 ziaren ziela angielskiego - przyprawa "Kucharek(...)smaku Sposób przygotowania: Przygotowujemy wywary z szynki oraz kiełbasy. Do garnka wkładamy obrane seler, por, pietruszki, korzeń chrzanu oraz cebule. Dodajemy liście laurowe, pieprz czarny, ziele angielskie oraz odrobinę przyprawy "Kucharek". Całość gotujemy do miękkości warzyw dodając w czasie gotowania nasze wywary. Ugotowane miękkie warzywa wyciągamy do miseczki z odrobiną wywaru, zaś z samego wywaru usuwamy ziarna i liście przypraw

Mentor Smaku
Roladki z szynki 40

Szybka przystawka a jaka smaczna :) Tak za mną chodziło właśnie takie połączenie. Składniki 6 plasterków szynki gotowanej wieprzowej (lub innej dużej) 1/3 serka śmietanowego z chrzanem małe ogóreczki konserwowe. rukola Na plastrach szynki rozsmarowujemy serek, układamy po małej garstce rukoli, później małe ogóreczki konserwowe (u mnie wyszło po 3 sztuki na każdą z roladek). Roladki zwijamy możemy związać dla ozdoby

Piekielna Kuchnia Pati
Sałatka z szynką i serem żółtym 370

Składniki 100 gram szynki gotowanej 100 gram sera żółtego 2 jajka gotowane na twardo garść orzechów włoskich 2 średnie ogórki kiszone szczypiorek 2 łyżki majonezu sól, pieprz Szynkę, ser żółty, jajka i ogórki kiszone kroimy w kostkę. Następnie  dokładamy pokrojone orzechy włoskie. Dodajemy pokrojony szczypiorek i majonez. Przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy dokładnie. Smacznego

tojestpyszne.blogspot.com
Zawijasy francuskie z szynką i serem 2881

przygotować Wasze pociechy, a przy tym jest bardzo smaczna, znika w okamgnieniu.  Składniki na zawijasy francuskie z szynką i serem: gotowe ciasto francuskie 6 dużych, cienkich plastrów szynki gotowanej - ok. 150 g 150 g sera żółtego 3 łyżki ketchupu suszone oregano czarnuszka do posypania - opcjonalnie Jak przygotować zawijasy francuskie z szynką i serem: Schłodzony płat ciasta francuskiego rozwijamy, smarujemy

Kuchnia na Obcasach
Parzona wędzona szynka 53

parę ziarenek ziela angielskiego główka czosnku cała cebula  liście laurowe przygotowanie szynkę zalać taką ilością gorącej wody aby całkiem była przykryta. Dodać przyprawy i zagotować. Pierwsze 15 min szynkę gotować , następnie ogień zmniejszamy tak aby temperatura wody miała 82 st.C. Parzymy 60 min na każdy kilogram szynki. Po skończonym parzeniu szynkę zostawić w wywarze, aż całkiem wystygnie

Stare Gary
Łosoś z pesto pistacjowym w szynce parmeńskiej 61

ogórka, którą robiłam już w  tym przepisie. Danie jest przepyszne, efektowne i proste w wykonaniu. Smacznego Post Łosoś z pesto pistacjowym w szynce parmeńskiej pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Roladki drobiowe z jarmużem, botwinką i twarożkiem. 54

botwinki (ewentualnie surowego szpinaku) 2 ugotowane łodyżki botwinki (gotujemy 8 minut, a po tym czasie dodajemy listki jarmużu, gotujemy razem jeszcze 2 minuty, odcedzamy i wkładamy do zimnej wody, po 30 sekundach odsączamy) 2-3 łyżeczki twarożku (u mnie z szynką) lub innego sera np. feta (wtedy skąpimy soli) sól pieprz papryka słodka oliwa       Mięso oprószamy przyprawami(...)złocisty kolor, następnie dolewamy pół szklanki wody, rosołu lub innego mięsnego wywaru i dusimy około 15 minut. Na bazie płynów z patelni możemy przygotować sos.  SOS: kilka plasterków gotowanej szynki 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka mąki 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz      Gotowe roladki zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple pod folią aluminiową

Rozpustne gotowanie
Sałatka selerowa z szynką i gotowanym jajkiem. 34

Diana Taliun - Fotolia.com Składniki : 1 średnia bulwa selera 1 cebula 2 jajka 1 pomidor 10 dkg szynki  ( gotowanej ) zielona natka pietruszki 2-3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich estragon tymianek Sos : 3-4 łyżki majonezu sól  cukier Sposób wykonania : Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę , skropić sokiem z cytryny i oliwą(...)Selera gotować przez 7-8 minut, obrać, pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Ugotowane na twardo jajka i szynkę pokroić w kostkę. Połączyć z selerem i cebulą. Pomidor obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Natkę pietruszki opłukać, posiekać. Pokrojony pomidor wsypać do warzyw, dodać pozostałe składniki, doprawić ziołami do smaku

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania