delikatną sałatkę z selera i ananasa 1 słoik marynowanego selera 1 puszka słodkiej kukurydzy 5 plastrów ananasa z puszki 2 jajka 1 duże jabłko (lub 2 małe) 6 plasterków szynki gotowanej (ważne jest, żeby nie była mocno wędzona) 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1 por 2 pełne łyżki majonez 1 pełna łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz(...)Jajka gotujemy na twardo. Plastry ananasa i szynkę kroimy w paseczki, które następnie dzielimy na około 2 centymetrowe kawałki. Jabłko ścieramy na tarce o średnich oczkach (takich jak seler), pora drobniutko siekamy. Jajka kroimy w kostkę. Do miski dajemy seler, kukurydzę, pokrojoną szynkę, ananasa, jajka, por, starte jabłko, posiekaną natkę i wszystko dobrze mieszamy. Dodajemy majonez i jogurt naturalny, przyprawiamy
Rozpustne gotowaniefasola Jaś 50 dag, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, soda oczyszczona 1 szczypta, kostka rosołowa 1 sztuka, marchew średnia 5 sztuk, woda 1,5 litra do gotowania, szynka wiejska wędzona 30 dag, cebula 1 sztuka, smalec 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 2 łyżeczki, sól 2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki(...)fasolę dodać do szybkowara, wsypać pokrojone marchewki, szczyptę sody oczyszczonej, ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, wlać około 1,5 litra wody po zasyczeniu pary gotować z 35 minut na średnim ogniu pokrojoną szynkę wędzoną podsmażyć na smalcu razem z pokrojoną cebulką, papryką słodką i ostrą, solą, wlać fasolę z szybkowara dodać przecier pomidorowy, czosnek suszony, cukier, ocet jabłkowy
W Mojej Kuchni Lubięzwolennicy diety keto i oczywiście praktykujący dietę rozdzielną. link do filmu z przepisem: 051 Sałatka trzy składnikowa z własną rzodkiewką, szczypiorkiem i jajkami od babci Składniki: Pęczek rzodkiewek 250g szynki (gotowanej lub konserwowej) 5 jajek Pęczek szczypiorku Sól Pieprz Majonez Przygotowanie: Rzodkiewki myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki. Jajka gotujemy na twardo. Szczypiorek drobno siekamy. Szynkę kroimy w paski
Dieta Rozdzielna i Zdrowiełyżeczki szczypiorku Metoda klasyczna - garnkowa Olej rozgrzewamy na patelni, podsmażamy cebulę pociętą w kostkę oraz plasterki szynki pocięte w paski. Bulion warzywny podgrzewamy, dodajemy mleko, kukurydzę, podsmażoną cebulę z szynką, gotujemy na małym ogniu 20 minut. Śmietankę mieszamy z mąką kukurydzianą, wlewamy łyżkę gorącej zupy, mieszamy i następnie całość dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem, gotujemy 10 minut. Gotową zupę(...)podajemy ze szczyptą szczypiorku. Metoda w zupowarze Wrzucamy do kielicha cebulę, szynkę oraz olej. Przyciskamy guzik ostrzy – rozdrabniamy dodane produkty. Następnie przyciskamy guzik gotowania na parze, który świetnie podsmaża składniki. Dodajemy bulion, mleko, kukurydzę i wciskamy guzik zupa. Z dodaniem śmietanki postępujemy tak jak wyżej – koniecznie trzeba ją zahartować
Gotowanie i blogowaniemięsa oraz ryb. Jego przygotowanie – wbrew pozorom- nie jest skomplikowane. Trzeba uważać jedynie, żeby nie ściąć jajka podczas gotowania. Przy okazji zapraszam na inne przepisy ze szparagami w – mniej lub bardziej – głównej roli. Naleśniki z szynką i szparagami Keto naleśniki ze szparagami i szynką w sosie holenderskim to wyśmienita, choć pracochłonna propozycja na danie ze szparagami. Jednak(...)tartar) 1/4 łyżeczki soli olej kokosowy do smażenia Sos holenderski 1 jajko 30 g masła klarowanego 1/2 cytryny 3 łyżki wody sól, pieprz do smaku Nadzienie 12 plastrów szynki gotowanej najlepiej okrągłych 1 pęczek zielonych szparagów ok. 500 g Sposób przygotowania Naleśniki Podane składniki umieścić w wysokim naczyniu i zblendować na gładką masę. Patelnię mocno rozgrzać. Smażyć niezbyt cienkie naleśniki
Modern Cave Girlkonserwowe / małosolne, marynowana papryka, suszone pomidory, oliwki, kapary, blanszowane różyczki kalafiora i brokuła, gotowany bób, pieczarki marynowane – mięsa: pieczone lub gotowane (np. kurczak, indyk, schab) – wędliny (np. szynka gotowana, polędwica sopocka, chude wędliny dojrzewające) – nasiona (np. dynia, sezam, słonecznik) i orzechy (np. laskowe, migdały i włoskie), bakalie (np. rodzynki, suszona żurawina, śliwki i morele), – ugotowane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMożna powiedzieć, że te muffiny zrobi każdy: ten co ma lewe ręce w kuchni, kuchenne leniwce, niecierpliwi, którzy lubią gotować smacznie, ale szybko i wygodnicki za których wszystko zrobi robot Polecam zróbcie te błyskawiczne Jaglane muffiny ze szparagami i szynką, Przepis na 9 dużych muffinów: 1 szklanka mąki 1/2 szklanka płatków jaglanych 2 jajka 1/3 szklanki majonezu(...)delikatnego Winiary 2/3 szklanki jogurtu greckiego sól i pieprz w młynku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 szparagi, obrane i pokrojone w kosteczkę 4 plastry szynki gotowanej pokrojonej w kostkę 5 pomidorów koktajlowych pokrojonych w ćwiartki Przygotowanie: Odkładamy trochę pokrojonych szparagów i szynki. Jajka wbijamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy. Dodajemy płynne składniki: majonez
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięselera naciowego łodyga selera z liśćmi szczypta suszonego tymianku szczypta suszonego oregano 200 g suchego grochu połówkowego 0,7 litra bulionu drobiowego sól czarny pieprz musztarda ewentualnie ok. 100 gotowanej szynki Groch dobrze wypłukać w kilku wodach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Łodygi selera obrać z włókien i pokroić w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać(...)seler do garnka i suszone zioła. Zeszklić. Do garnka dodać groch oraz seler z liśćmi i wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować, by groch zmiękł. Wyrzucić gałązkę selera. Ewentualnie wyjąć szynkę i pokroić na kawałki . Rozgnieść część grochu ubijakiem do ziemniaków, by zagęścić zupę. Dodać kawałki szynki . Doprawić zupę solą, pieprzem i musztardą. Podawać z pieczywem
Weekendy w domu i ogrodziewodą, tak aby tylko ją przykryć. Dodać cebulę i przyprawy, gotować około godziny. Wywar przecedzić, dodać żurek, zagotować. Żurek powinien być gęsty, jeżeli jest zbyt płynny odparować przez gotowanie. Plastry szynki pokroić w cienkie paski i podsmażyć je na suchej patelni. Podawać z gotowanymi, tłuczonymi ziemniakami i szynką. Można dodać śmietanę, ale nie jest to konieczne. Do gotowania nie dodajemy
królestwo garówSkładniki: 3 szkl mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody 5 dag drożdży świeżych, 3 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżka oleju do smażenia 15 dag gotowanej szynki 25 dag bobu 1 cebula sól i pieprz do smaku zielony koperek 1 białko + 1 łyżka zimnej wody PRZYGOTOWANIE: Farsz: Zagotowujemy osoloną wodę w garnku, do gotującej wody wrzucamy(...)przepłukany bób i gotujemy 5 minut. Odcedzamy go na durszlaku i hartujemy w zimnej wodzie. Siekamy niezbyt drobno. Ściągamy łupinki. Szynkę i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Mieszamy z posiekanym bobem i posiekaną łyżką koperku. Ciasto: W rondelku mieszamy wodę z olejem rzepakowym i 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszynka oraz dobrej jakości intensywny w smaku ser żółty są konieczne do uzyskania najlepszego smaku tej pysznej kanapki. Ser żółty, który polecam wykorzystać to Gruyère oraz Ementaler. Równie dobrze sprawdzą się mieszanki kilku różnych rodzajów sera żółtego. Naprawdę ważne jest, aby ser smakował serem, znacząco bowiem zmienia to smak kanapki. Jeśli chodzi o szynkę to dobra jakościowo szynka gotowana
MeCooksbiałych szparagów 4 kromki chleba tostowego 4 łyżki masła 5 łyżek posiekanych ziół 1 cebula 2 łyżki mąki 350 ml bulionu warzywnego 50 ml mleka 350 g gotowanej szynki w plasterkach sól, pieprz, cukier Szparagi umyć, obrać i odkroić zdrewniałe końce, gotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru przez 15 minut. Z tostów odkroić skórkę, miąższ pokroić w kostkę(...)kremowy sos. Wlać mleko, dodać resztę ziół, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić solą i pieprzem. Szparagi wyjąć z wody i osączyć. Następnie każdą łodyżkę ciasno owinąć plastrem szynki. Ułożyć do naczynia żaroodpornego (bądź kilku mniejszych naczyń), wierzch polać sosem i posypać masą chlebowo-ziołową. Zapiekać około 15 minut. * źródło: Sól i Pieprz 5/2010 Artykuł Szparagi zapiekane z szynką
Pieguskowa Kuchniaszynce układamy warstwę farszu z białej kiełbasy, a na nim kolejną warstwę plastrów szynki. Zwijamy roladę i ciasno zawijamy ją folią spożywczą (tworząc kokon), obwiązujemy sznurkiem. Tak przygotowaną szynkę gotujemy około 90 minut w wodzie. Ugotowaną i ostudzoną szynkę odwijamy z folii i chłodzimy w lodówce. Wszystkie składniki sosu (poza olejem) umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy, dolewając stopniowo olej
Smakowity Blog Kulinarnypropozycja na smaczny codzienny obiad . Doskonale komponuje się z gotowanymi ziemniakami i bukietem ulubionych surówek. Składniki: 6 grubych plastrów schabu bez kości 6 plasterków sera żółtego 6 plasterków szynki gotowanej 1 czerwona papryka 6 pieczarek Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Zioła prowansalskie do smaku Sos: 300 ml słodkiej śmietanki do zup i sosów(...)cheddar Natka pietruszki do posypania Pokrojony na plastry schab rozbić delikatnie tak aby nie uszkodzić mięsa, posypać solą i pieprzem do smaku, ułożyć na każdym płacie mięsa po plasterku szynki oraz sera żółtego i po dwa paski czerwonej papryki, zawinąć ciasno w roladki, ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Śmietankę wlać do wysokiego naczynia, dodać ziołowy serek topiony, zmiksować blenderem
Wanilia i Kardamonaromatyczne i pachnące. W końcu upragniony schabik dotarl do mnie, cale okrągłe kilo i mogłam zabrać się za moja szyneczkę. Wykonanie jest proste, efekt aromatycznie zniewalający. To moja pierwsza szynka z szynkowara i na pewno nie ostatnia, gdyż po oswojeniu się z szynkowarem, pomysły same będą cisnąć się do głowy. Nie taki diabeł straszny jak go malują. Składniki na schab(...)lodówki. Na drugi dzień przełóż do foremki, załóż sprężynę i zaczep zgodnie z instrukcją. Dno garnka wyłóż ścierką kuchenną. Zalej wrzątkiem aż do górnego poziomu i zacznij delikatnie gotować szynkę. Nie musi bulgotać i raczej nie powinna, gdyż nie należy dopuścić, aby gotująca woda dostała się do foremki. Musi spokojnie pyrkać na gazie. Od momentu zagotowania wody - 65 minut. Następnie
Z Kuchni Do Kuchni