szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:8/407)

Pierogi drożdżowe z bobem i szynką 94

Składniki: 3 szkl mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody 5 dag drożdży świeżych, 3 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżka oleju do smażenia 15 dag gotowanej szynki 25 dag bobu 1 cebula sól i pieprz do smaku zielony koperek 1 białko + 1 łyżka zimnej wody PRZYGOTOWANIE: Farsz: Zagotowujemy osoloną wodę w garnku, do gotującej wody wrzucamy(...)przepłukany bób i gotujemy 5 minut. Odcedzamy go na durszlaku i hartujemy w zimnej wodzie. Siekamy niezbyt drobno. Ściągamy łupinki. Szynkę i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Mieszamy z posiekanym bobem i posiekaną łyżką koperku. Ciasto: W rondelku mieszamy wodę z olejem rzepakowym i 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką soli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Croque Monsieur 26

szynka oraz dobrej jakości intensywny w smaku ser żółty są konieczne do uzyskania najlepszego smaku tej pysznej kanapki. Ser żółty, który polecam wykorzystać to Gruyère oraz Ementaler. Równie dobrze sprawdzą się mieszanki kilku różnych rodzajów sera żółtego. Naprawdę ważne jest, aby ser smakował serem, znacząco bowiem zmienia to smak kanapki. Jeśli chodzi o szynkę to dobra jakościowo szynka gotowana

MeCooks
Szparagi zapiekane z szynką 66

białych szparagów 4 kromki chleba tostowego 4 łyżki masła 5 łyżek posiekanych ziół 1 cebula 2 łyżki mąki 350 ml bulionu warzywnego 50 ml mleka 350 g gotowanej szynki w plasterkach sól, pieprz, cukier Szparagi umyć, obrać i odkroić zdrewniałe końce, gotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru przez 15 minut. Z tostów odkroić skórkę, miąższ pokroić w kostkę(...)kremowy sos. Wlać mleko, dodać resztę ziół, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić solą i pieprzem. Szparagi wyjąć z wody i osączyć. Następnie każdą łodyżkę ciasno owinąć plastrem szynki. Ułożyć do naczynia żaroodpornego (bądź kilku mniejszych naczyń), wierzch polać sosem i posypać masą chlebowo-ziołową. Zapiekać około 15 minut. * źródło: Sól i Pieprz 5/2010 Artykuł Szparagi zapiekane z szynką

Pieguskowa Kuchnia
Rolada z szynki z farszem z białej kiełbasy 81

szynce układamy warstwę farszu z białej kiełbasy, a na nim kolejną warstwę plastrów szynki. Zwijamy roladę i ciasno zawijamy ją folią spożywczą (tworząc kokon), obwiązujemy sznurkiem. Tak przygotowaną szynkę gotujemy około 90 minut w wodzie. Ugotowaną i ostudzoną szynkę odwijamy z folii i chłodzimy w lodówce. Wszystkie składniki sosu (poza olejem) umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy, dolewając stopniowo olej

Smakowity Blog Kulinarny
Roladki schabowe zapiekane w sosie serowym z pieczarkami 89

propozycja na smaczny codzienny obiad . Doskonale komponuje się z gotowanymi ziemniakami i bukietem ulubionych surówek. Składniki: 6 grubych plastrów schabu bez kości 6 plasterków sera żółtego 6 plasterków szynki gotowanej 1 czerwona papryka 6 pieczarek Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Zioła prowansalskie do smaku Sos: 300 ml słodkiej śmietanki do zup i sosów(...)cheddar Natka pietruszki do posypania Pokrojony na plastry schab rozbić delikatnie tak aby nie uszkodzić mięsa, posypać solą i pieprzem do smaku, ułożyć na każdym płacie mięsa po plasterku szynki oraz sera żółtego i po dwa paski czerwonej papryki, zawinąć ciasno w roladki, ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Śmietankę wlać do wysokiego naczynia, dodać ziołowy serek topiony, zmiksować blenderem

Wanilia i Kardamon
Schab w ziołach z szynkowara 209

aromatyczne i pachnące. W końcu upragniony schabik dotarl do mnie, cale okrągłe kilo i mogłam zabrać się za moja szyneczkę. Wykonanie jest proste, efekt aromatycznie zniewalający. To moja pierwsza szynka z szynkowara i na pewno nie ostatnia, gdyż po oswojeniu się z szynkowarem, pomysły same będą cisnąć się do głowy. Nie taki diabeł straszny jak go malują. Składniki na schab(...)lodówki. Na drugi dzień przełóż do foremki, załóż sprężynę i zaczep zgodnie z instrukcją. Dno garnka wyłóż ścierką kuchenną. Zalej wrzątkiem aż do górnego poziomu i zacznij delikatnie gotować szynkę. Nie musi bulgotać i raczej nie powinna, gdyż nie należy dopuścić, aby gotująca woda dostała się do foremki. Musi spokojnie pyrkać na gazie. Od momentu zagotowania wody - 65 minut. Następnie

Z Kuchni Do Kuchni
Ziemniaczana sałatka 64

wersję.  Ten przepis to prostota ale i pychota :) Składniki: 4 ziemniaki 2 (paski) selera naciowego cebula (może być czerwona) kilka kropel soku z cytryny 2 jajka kilka plasterków gotowanej szynki dwie łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy ząbek czosnku sól pieprz papryka ostra natka pietruszki Ziemniaki gotujemy w mundurkach odstawiamy do ostygnięcia, gotujemy również jajka

Na moim talerzu
Ziemniaczana sałatka 151

wersję.  Ten przepis to prostota ale i pychota :) Składniki: 4 ziemniaki 2 (paski) selera naciowego cebula (może być czerwona) kilka kropel soku z cytryny 2 jajka kilka plasterków gotowanej szynki dwie łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy ząbek czosnku sól pieprz papryka ostra natka pietruszki Ziemniaki gotujemy w mundurkach odstawiamy do ostygnięcia, gotujemy również jajka

NA MOIM TALERZU
Krem fasolowo- cukiniowy z szynką parmeńską 90

rozpuszczamy masło, wrzucamy warzywa, szklimy 5 minut pod przykryciem, następnie zalewamy wodą-tyle żeby zakryła warzywa, wrzucamy listki miety i gotujemy do miękkości około 25 minut. Gdy zupa się gotuje, szynkę parmeńską pokrojoną w cieniutkie plasterki zawijamy w rulony, obsmazamy na suchej patelni aż stanie się chrupiąca i przypieczona Pod koniec gotowania dodajemy do zupy serki topione, doprawiamy do smaku

Wanilia i Kardamon
Szynka z indyka - szynkowar 95

Pyszna, soczysta i delikatna szynka z indyka parzona w szynkowarze sposobem domowym. Domowa zawsze zdrowsza, niż ta ze sklepu, a gotowana jeszcze bardziej zdrowa niż ta pieczona, więc same plusy. Najważniejsze wyrób w stu procentach mięsny, nie mięsopodobny. Mój szynkowar to Tradismak  . Do wykonania użyłam filetu z indyka, troszkę żelatyny i przyprawy. Polecam, bo mięsko wychodzi naprawdę smaczne :-). Miłego(...)nakładamy blaszkę uciskową i dociskamy klamrą.  3. Do większego garnka wlewamy wodę, ma sięgać do linii do której mamy mięso. Na spód garnka kładziemy ściereczkę i wkładamy szynkowar. Szynkę gotujemy./parzymy przez około 1,5 godziny. 4. Po ugotowaniu wyjmujemy szynkowar z wody, odstawiamy do wystudzenia. Jak wystygnie przekładamy na noc do lodówki. 5. Rano otwieramy szynkowar, wyjmujemy

kruche babeczki
Grzanki z jajecznicą i szynką 91

wrogowi. Grzanki z jajecznicą i szynką są nie tylko pyszne, ale będą ozdobą porannego stołu: Składniki: 2 łyżeczki oleju 1 małą cebulka 2 jajka 2 kromki chleba 3 plasterki szynki gotowanej rukola szczypiorek sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Plasterki szynki i cebulkę kroimy w kosteczkę. Kromki chleba skrapiamy olejem i smażymy na rozgrzanej patelni. Na patelnię wlewamy resztę oleju

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
zupa szparagowa 96

przygotowaliśmy. SKŁADNIKI Sos holenderski 3 żółtka 100 g masła sok z połowy cytryny sól biały pieprz Zupa 500 g zielonych szparagów 500 g białych szparagów 500 g gotowanej szynki 100 ml śmietanki kremówki 30% 100 ml sosu holenderskiego 1 łyżka masła 2 żółtka sól pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki mąki pszennej PRZYGOTOWANIE Sos holenderski Wszystkie produkty powinny być(...)pokroić. Szynkę pokroić w kostkę ok. 0,5 cm x 0,5 cm. Pokrojone szparagi, prócz łebków, przełożyć do garnka, dodać pokrojoną szynkę i zalać wodą, 10 cm ponad poziom warzyw. Doprawić pieprzem i solą, dodać masło. Gotować ok. 10 min. Dodać łebki szparagów, a następnie w osobnym naczyniu roztrzepać żółtka ze śmietanką, dolać chochlę gorącej zupy, ciągle mieszając

zabawa smakiem
Pasztet smarowny 96

parzymy we wrzątku przez 30 sekund. Wodę z wątróbki wylewamy, woda po szynce jeszcze się przyda. Szynkę, podgardle i wątróbkę mielimy na małych oczkach, ok. 3 mm. Wodę po gotowaniu szynki i podgardla zagotowujemy i wsypujemy kaszę. Od razu szybko mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Całą zawartość wlewamy do zmielonego mięsa, dodajemy sól, jajko i resztę przypraw. I miksujemy blenderem

Marder&Marder Manufacture
Szynka herbaciana babci Basi 215

wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Polecam SZYNKĘ gotowaną , którą nazwałam Herbacianą , jak przeczytacie przepis , to zrozumiecie dlaczego ta nazwa. Szynka , której smak, prostota w przygotowaniu oraz brak sztucznych składników nas zadziwia. Przepis ten pochodzi z Koła Gospodyń Wiejskich . Składniki(...)mięsa ( ja miałam łopatkę , ale może być karczek, szynka itp. ) mieszanka smakowa zawierająca suszone warzywa i zioła ( ja dodałam majeranek i paprykę w proszku ), trochę cukru – tak podpowiedziała mi Pani w komentarzach FB Sposób przygotowania : Mięso szybko obsmażam na złocisty kolor na gorącym tłuszczu ( łyżce smalcu) lekko tylko doprawiam -posypałam papryką i majerankiem. Możemy posypać popularną mieszanką smakową zawierającą

Pysznosci Babci Basi
Szynka w galarecie 199

galarecie. Szynka w galarecie Przygotuj garnek, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, dekoracyjną miskę lub formę do pieczenia babki, kubek, ewentualnie płaski talerz lub półmisek. Przygotuj składniki: ½ kg szynki (gotowanej, konserwowej lub dowolnej ulubionej), 1-2 marchewki, kilka ziarenek ziela angielskiego, 1-2 liski laurowe, kilka ziarenek pieprzu czarnego, ok. ½ l bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki), żelatynę(...)niego ziele angielskie, ziarenka pieprzu i listki laurowe. Całość zagotuj i zdejmij z ognia. Do wrzącego, ale już nie gotującego się bulionu, dodaj żelatynę i dokładnie ją rozmieszaj. Bulion odstaw do przestygnięcia. W misce lub formie na babkę rozłóż warstwami szynkę i marchewkę. Zalej je przestudzonym bulionem z żelatyną. Całość odstaw do całkowitego zastygnięcia. Jeśli używasz formy do pieczenia babek

blog.moje-pasje.info