ciasto 3 bit - przepisów 3128

  1. Jak upiec dobre ciasto drożdżowe?
    Jak upiec dobre ciasto drożdżowe?

    Ciasto drożdżowe to coś, do czego przez wiele lat nie zabierałam się nawet. Wydawało się trudne, skomplikowane, a ci, którzy umieli je upiec wydawali mi się czarodziejami z wiedzą tajemną. Teraz śmieję się z tego, bo tak naprawdę to jedna z prostszych rzeczy w kuchni. Wystarczy tylko przestrzegać kilku zasad, a bardzo szybko okaże się, że ciasto drożdżowe piecze się(...)szybko i bezproblemowo. Poniższe wskazówki wynikają z mojego doświadczenia i rad zebranych od kilku mądrych osób. Nie trzeba być piekarzem, aby piec wspaniałe ciasta, chleby czy bułki. Drożdże Najlepsze są świeże (w sensie kupowanych w kostkach), a nie suszone, w torebeczkach. O świeżości w sensie nieprzeterminowania nie muszę chyba wspominać.  Świeże drożdże łatwiej i szybciej wyrastają, ale trzeba przed

    Przepis pochodzi z bloga Codzienna kuchnia niecodzienna, prowadzonego przez Małgorzata K.

  2. Ciasta Kruche i Półkruche
    Ciasta Kruche i Półkruche

    niedrogich składników otrzymamy podstawę, z której możemy upiec placki, mazurki, kruche ciasteczka posypane makiem, migdałami lub orzechami, babeczki, które wypełniamy różnymi nadzieniami, spody do tortów, serników, szarlotek i ciast owocowych. Przygotowane bez dodatku cukru nadają się również do słonych wypieków – pasztecików, paluszków i pikantnych ciasteczek. Główne składniki kruchego ciasta to: – mąka – pszenna, najlepiej krupczatka – cukier(...)koniecznie cukier puder, ponieważ kryształ trudno rozpuszcza się w cieście, a ponadto karmelizuje się podczas pieczenia (powstają ciemne plamki) – tłuszcz – najlepiej masło, ale może też być margaryna, smalec lub różne tłuszcze wymieszane w odpowiednich proporcjach: najczęściej daje się 1/3 smalcu na 2/3 masła lub margaryny; stosunek tłuszczu do mąki wynosi 1:2, czyli na l część tłuszczu przypadają

    Przepis pochodzi z bloga Ciekawe Przepisy, prowadzonego przez tomach1.

  3. Ciasto 3 Bit – ciasto bez pieczenia
    Ciasto 3 Bit – ciasto bez pieczenia

    Więcej..

    Przepis pochodzi z bloga Dorota Smakuje, prowadzonego przez DorotaSmakuje.

  4. MELON PIE – FINAL FANTASY XI – ciasto jogurtowe z melonem
    MELON PIE – FINAL FANTASY XI – ciasto jogurtowe z melonem

    naprawdę długa lista dań do przygotowania, a samo gotowanie jest umiejętnością, w której możemy się szkolić i osiągać coraz wyższe poziomy. Z obszernego wachlarza potraw z FF wybraliśmy ciasto z melonem – wg receptury z gry potrzebujemy po jednej sztuce thundermelona, cynamonu, jaszczurzego jaja, ciasta (złożonego z mąki, soli i masła) oraz cukru klonowego. Staraliśmy się zbytnio nie wykraczać poza(...)wytyczne, więc dodaliśmy jedynie nieco jogurtu dla polepszenia konsystencji, gałki muszkatołowej do smaku oraz płynnego miodu jako polewy. Z tego połączenia wyszło nam wilgotne, puszyste i aromatyczne ciasto, które jest banalnie proste w przygotowaniu. Zobacz, jak ciasto wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 313 kcal | 6 g białka | 54 g węglowodanów | 8 g tłuszczu

    Przepis pochodzi z bloga Nerds Kitchen, prowadzonego przez Nerds' Kitchen.

  5. KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ
    KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ

    ciastem Ameryki nie odkryłam, ponieważ od lat krąży na blogach kulinarnych:) Ale jeśli jeszcze nie znacie tego przepisu, koniecznie musicie go wypróbować. Ja przepis zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki i nie zmieniałam nic, ponieważ proporcje są idealne. Ciasto jest wspaniałe! U mnie weszło na stałe do repertuaru:) Ciasto jest przepyszne w smaku, delikatnie kruche, połączone z pianką na bazie białek(...)budyniu w proszku, który doskonale ją usztywnia i piana nie opada podczas pieczenia. Do tego słodko-kwaśne maliny... i mamy ciasto doskonale! Bardzo polecam!SKŁADNIKI:2,5 szklanki mąki pszennej250 g zimnego masła5 żółtek3 łyżki cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczeniaSKŁADNIKI NA PIANKĘ:5 białek1 szklanka cukru1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

    Przepis pochodzi z bloga Słodko-Słony Świat Ilony, prowadzonego przez Ilona11.

  6. Ciasto drożdżowe krok po kroku, czyli... co wpływa na to, żeby ciasto było udane
    Ciasto drożdżowe krok po kroku, czyli... co wpływa na to, żeby ciasto było udane

    wpis powstał na prośbę moich czytelniczek, dla których zrobienie podstawowego bazowego ciasta np. drożdżowego, kruchego, czy francuskiego jest problemem. Dzisiaj... ciasto drożdżowe.   Zrobienie ciasta drożdżowego nie przysporzy nam żadnych trudności, jeśli będziemy przestrzegać ważnych zasad, które mają decydujący wpływ na efekt finalny   Zasada Nr 1: Wszystkie składniki czyli mąka, cukier, jajka, drożdże(...)masło, muszą mieć temperaturę pokojową . Natomiast mleko potrzebne do rozczynu z drożdżami trzeba podgrzać do temperatury 37 °C. Zasada Nr 2: Mąka , którą użyjemy ma wpływ na ciasto nie mniej niż pozostałe składniki. Mąkę należy koniecznie przesiać przez sitko. Dzięki temu lepiej się ją napowietrzy, a ciasto lepiej wyrośnie, będzie lekkie, puszyste. Najlepszą mąka do wypieku słodkich ciast drożdżowych

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia u Krysi, prowadzonego przez Krystyna Boner.

  7. NADZIEWANY KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM
    NADZIEWANY KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM

    pierwszy jadłam to danie na przyjęciu u koleżanki. Jego smak tak mnie zachwycił, że postanowiłam w domu sama je przygotować. Kurczak w cieście francuskim, bo o nim mowa, to przepyszna potrawa, która choć na pierwszy rzut oka wydaje się być skomplikowana, jest banalnie prosta w przygotowaniu. Mięso faszerujemy podsmażanymi pieczarkami(...)cebulką i zrumienionym chudym boczkiem, zawijamy w ciasto i pieczemy na złoty kolor. Ciasto francuskie  z zewnątrz  staje się chrupiące, a mięso pozostaje soczyste. Jest to niesamowicie sycące danie i jedna pierś wraz z dodatkami i ciastem po upieczeniu jest naprawdę ogromna:) Dlatego ja, oprócz lekkiej

    Przepis pochodzi z bloga Słodko-Słony Świat Ilony, prowadzonego przez Ilona11.

  8. Ciasto - czekoladowa zebra.
    Ciasto - czekoladowa zebra.

    Ciasto - czekoladowa zebra. Składniki : 25 dkg miękkiego masła 20 dkg cukru 5 jajek 25 dkg mąki pszennej 10 dkg mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki likieru morelowego 1 pomarańcza 20 dkg czekolady 10 dkg polewy czekoladowej bułka tarta, tłuszcz  - do wysmarowania formy Sposób wykonania : Pomarańczę umyć, sparzyć, zetrzeć skórkę na tarce. Masło utrzeć na puszystą masę(...)wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko. Wsypać do masy i delikatnie wymieszać. Formę keksówkę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą i wylać do niej gotowe ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec około 1 godziny na złoty kolor. Upieczone ciasto, przestudzić wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Zimne ciasto pokroić ostrym nożem

    Przepis pochodzi z bloga Przepisy i porady kulinarne, prowadzonego przez Krzysztof Jaracz.

  9. Ciasto z pianką bezową.
    Ciasto z pianką bezową.

    Składniki : Ciasto : 40 dkg mąki 20 dkg margaryny 15 dkg cukru pudru 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki śmietany Krem : 1 szklanka mleka 6 łyżek cukru 1 łyżka mąki pszennej 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 10 dkg miękkiego masła Pianka bezowa : 4 białka 18 dkg cukru Przygotuj również : smażone wiśnie marmoladę orzechy włoskie(...)Sposób wykonania : Z podanych składników na ciasto sporządzić ciasto kruche. podzielić na trzy części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć na blaszkę. Posmarować cienko marmoladą, przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Upiec na złoty kolor. Trzecią część ciasta rozwałkować wyłożyć na blaszkę. Ubić pianę z cukrem, rozsmarować na blacie. Na pianę poukładać wiśnie,posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi. Upiec ciasto w temperaturze

    Przepis pochodzi z bloga Przepisy i porady kulinarne, prowadzonego przez Krzysztof Jaracz.

  10. ROZPUSTNE CIASTO CZEKOLADOWE, WEGAŃSKIE
    ROZPUSTNE CIASTO CZEKOLADOWE, WEGAŃSKIE

    ciasto to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Jest wprost bajeczne. Baaardzo mocno czekoladowe, idealne dla czekoladoholików, ale nie tylko, ja choć jestem raczej antyczekoladoholikiem, to ciasto to bardzo zauroczyło mnie swym niepowtarzalnym, cudownym smakiem. A dodatek dyniowego kremu czyni je wprost nieziemskim przysmakiem. Polecam nie tylko dla wegan. Przysmaki wegańskie mogą być naprawdę smaczne, to ciasto jest tego idealnym przykładem(...)jajek, masła i mleka krowiego wyjdzie nam super ciasto.U mnie przepis na pewno do powtórzenia. Znalezione tutaj.Piekłam w formach 26cm.Składniki ciasta:- 550g mąki orkiszowej, u mnie typ750       lub 3 szklanki mąki pszennej- 2/3 szklanki kakao- 2 płaskie łyżeczki sody- 1 płaska łyżeczka soli- 2 szklanki lekko letniego mleka ryżowego (lub innego roślinnego)- 2 łyżki octu

    Przepis pochodzi z bloga Smaczne Zdrowe, prowadzonego przez smacznezdrowe.

  11. Ciasto z budyniową pianką i wiśniami
    Ciasto z budyniową pianką i wiśniami

    Ciasto Doroty , które zdążyło zrobić już furorę w kulinarnej blogosferze piekłam kilkukrotnie w różnych wersjach smakowych, także i kakaowej oraz toffi z rabarbarem . Dziś prezentuję wiśniową. Wierzch upieczonego ciasta udekorowałam dodatkowo różowym lukrem, który został z przygotowania ciasteczek. Ciasto upiekłam już jakiś czas temu z okazji rodzinnej uroczystości, ledwo uratowałam do zdjęcia jeden kawałek i to nie najpiękniejszy(...)Składniki na kruche ciasto:2,5 szklanki mąki pszennej (najlepsza będzie mąka krupczatka) 250 g zimnego masła2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki cukru pudru5 żółtekMasło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody lub kwaśnej śmietany. Podzielić na 2 części - około

    Przepis pochodzi z bloga Czerwień i błękit, prowadzonego przez Patrycja.

  12. Ciasto maślano - śmietankowe z jabłkami
    Ciasto maślano - śmietankowe z jabłkami

    Ciasto maślano - śmietankowe z jabłkami znalazłam na blogu Asiek  chociaż miałam obawy , że coś mi nie wyjdzie ciasto wyszło bardzo dobre. Najbardziej mi smakowało jeszcze lekko ciepłe ale i ze szklanką herbatki z cytryną jest całkiem przyjemne :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 2,5 szkl mąki 3 jajka 1/2 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)masy stopniowo wlewać roztopione i ostudzone masło, cały czas miksując. Dodać śmietanę i cukier waniliowy dalej mieszając. Dosypać mąkę, sól i proszek do pieczenia, krótko zmiksować do połączenia składników. Ciasto będzie gęste. Foremkę do pieczenia 25 x 25 ( u mnie troszkę większa) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto.Posypać delikatnie mąką. Na wierzchu ułożyć jabłka. Piec w 180 stopniach

    Przepis pochodzi z bloga Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia, prowadzonego przez Jola8000.

  13. Ciasto "Krówka" - Bez Pieczenia
    Ciasto "Krówka" - Bez Pieczenia

    Ciasto "Krówka" to istna poezja dla podniebienia. Ciasto to, w odróżnieniu od tradycyjnej "Krówki" na kruchym spodzie przygotujemy bez pieczenia, na bazie herbatników ze śmietanowym oraz śmietanowo-kajmakowym kremem rozpuszczającym się w ustach. "Krówka" jest delikatna, jedwabista i przepyszna, a co najważniejsze przygotujemy ją szybko, prosto i bez włączania piekarnika. Polecam.Ciasto "Krówka" - Bez Pieczenia - Składniki:ok. 300 herbatników ("miękkich(...)pudru2 opakowania fixu do ubijania śmietanyMasa Krówkowa:150 ml mocno schłodzonej śmietany 30% (kremówki)250 g masy kajmakowej1 opakowanie fixu do ubijania śmietanyok. 250 g masy kajmakowej (na wierzch ciasta)ok. 80 g płatków migdałówCiasto "Krówka" - Bez Pieczenia - Sposób przygotowania:Masa Śmietanowa:Kremówkę ubijamy, a pod koniec dodajemy cukier puder wymieszany z fixem (pamiętajmy, że kremówki nie należy zbyt długo

    Przepis pochodzi z bloga Słodka Strona, prowadzonego przez SłodkaStrona.

  14. Parówki w pełnoziarnistym cieście drożdżowym
    Parówki w pełnoziarnistym cieście drożdżowym

    smakują nieziemsko, a do tego jeszcze tak fajnie wyglądają! Przygotowałam je pierwszy raz, nigdzie nie mogłam znaleźć nawet podobnego przepisu z ciastem pełnoziarnistym, żeby zobaczyć jak to wygląda i dowiedzieć się jak smakowało. Gdybym zrobiła zwykłe ciasto pełnoziarniste, to byłoby nudno, dlatego postanowiłam spróbować czegoś nowego i do ciasta dodałam bardzo dużo ulubionych przypraw, dzięki temu parówki te wyszły takie(...)pewno nie pożałujecie straconego (?) czasu w kuchni! :) SkładnikiNa zaczyn: 25 g drożdży świeżych 1/4 szklanki ciepłego mleka 1,5% 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżka mąki pełnoziarnistej Na ciasto drożdżowe: 250 g mąki pełnoziarnistej pszennej 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek około 1/4-1/3 szklanki ciepłego mleka (aż do całkowitego połączenia ciasta) dodatki: przeciśnięty przez praskę ząbek czosnki, papryka słodka

    Przepis pochodzi z bloga Feel Eat, prowadzonego przez feeleatblog.

  15. Ciasto marchewkowe- absolutely Fit
    Ciasto marchewkowe- absolutely Fit

    moje drugie ciasto marchewkowe, ale tym razem postanowiłam przygotować je z najbardziej zdrowych i dietetycznych składników. Przepis pochodzi od jednej z użytkowniczek Instagrama (betty.fit.life ), z tym że, ja dodałam mąki kokosowej zamiast zwykłej. Tutaj mój profil na instagramie, gdzie możesz znaleźć więcej dietetycznych dań . Dzięki naturalnemu olejowi kokosowemu ciasto po upieczeniu zyskało niesamowity aromat. Ciasto marchewkowe- absolutely Fit Ilość porcji(...)wymieszać. W drugiej misce mieszamy jajka, olej kokosowy, miód. Dodajemy składniki suche do składników mokrych i mieszamy. Pieczemy około 60minut w nagrzanym do 160°C piekarniku. ENJOY THE FOOD Ciasto marchewkowe- absolutely Fit Ciasto marchewkowe- absolutely Fit Ciasto marchewkowe- absolutely Fit The post Ciasto marchewkowe- absolutely Fit appeared first on śliwka węgierka

    Przepis pochodzi z bloga śliwka węgierka, prowadzonego przez śliwkawęgierka.

  16. Ciasto Cappuccino (bez pieczenia)
    Ciasto Cappuccino (bez pieczenia)

    Bardzo smaczne ciasto dla wielbicieli delikatnego aromatu i głębokiego smaku cappuccino. Ciasto Cappuccino jest proste w wykonaniu i co najważniejsze nie trzeba włączać piekarnika, aby je przygotować. Połączenie śmietanowego, lekkiego kremu z delikatną masą budyniową z dodatkiem cappuccino to wyjątkowa kombinacja smaków, która z pewnością zasmakuję niejednemu amatorowi delikatnej kawy.Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) - Składniki: Masa Budyniowa:1 l mleka2/3 szklanki(...)Śmietanowa:400 ml mocno schłodzonej kremówki 30%2 fixy do ubijania śmietany ok. 300-350 g herbatników (miękkich, jeden - 5 g)kakao do posypaniawiórki gorzkiej czekolady do posypania (opcjonalnie) Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) - Sposób przygotowania:Masa Budyniowa:Do miski odlewamy ok. szklankę mleka i dodajemy budynie oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy

    Przepis pochodzi z bloga Słodka Strona, prowadzonego przez SłodkaStrona.

Wybierz stronę :