Ciasto na pizzę z majerankiem. Składniki : 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody 5 dkg drożdży 3 łyżki oleju 1 płaska łyżka cukru sól 1 płaska łyżeczka majeranku Sposób wykonania : Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę,dodać majeranek wymieszać z mąką. Wodę troszkę podgrzać na ogniu (około 35 C ) dodać cukier oraz pokruszone drożdże i wymieszać. Zrobić dołek w mące(...)wlać wodę wymieszaną z cukrem i drożdżami , wymieszać to wszystko z mąką. Na końcu dodajemy olej i dokładnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Rozwałkowujemy nasze ciasto na cienki placek i wkładamy na blaszkę posmarowaną tłuszczem lub olejem. Zostawiamy na parę minut do wyrośnięcia a następnie smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy warzywami ,pieczarkami w zależności jaką chcemy pizzę. Wkładamy do piekarnika
Przepisy i porady kulinarneCiasto biszkoptowe " Camargo " Składniki : 17 żółtek 3 całe jajka 22 dkg cukru 20 dkg margaryny ( np. Palma ) 22 dkg mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania : Żółtka i całe jajka ubić na ciepło ( np. na prze lub malutkim ogniu ) wraz z cukrem na sztywną pianę. Gdy piana będzie już ubita ( ma mieć około 35-40 C ) zdjąć(...)pieczenia i wsypujemy na sitko. Bierzemy sitko z mąką i stopniowo przesiewamy mąkę wprost do masy biszkoptowej cały czas delikatnie mieszając, uważając aby nie zrobiły nam się grudki. Gotowe ciasto wylewamy do formy wyścielonej papierem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 200 C. Z tego ciasta możemy robić blaty biszkoptowe, krążki tortowe
Przepisy i porady kulinarnezmiksować na pulchną masę , wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem, równo rozsmarować. Na wierzch ułożyć owoce, lekko przygnieść. Piec w nagrzanym piekarniku ( 180 C ) na złoty kolor. Aby sprawdzić czy ciasto jest już upieczone, możemy wbić do ciasta patyczek, jak się nie oblepi, ciasto jest upieczone. Przestudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub pokropić białym lukrem
Przepisy i porady kulinarneKochani dzisiaj w klimacie nadchodzących Świąt, proponuje Wam przygotowanie pyszny i bardzo prosty w wykonaniu strudel z ciasta filo, z jabłkami, rodzynkami, syropem różanym, żurawiną, posiekanymi migdałami, kardamonem, cynamonem i miodem! Cóż tu dużej gadać!Pychota!SKŁADNIKI:- 3 arkusze ciasta filo- 4 jabłka - kardamon, cynamon- 2 łyżki miodu- żurawina suszona- syrop różany około 1,5 łyżki- rodzynki - migdały(...)posiekane - 3 łyżki- 2 jajkaJabłka obieramy, kroimy w kosteczkę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Arkusz ciasta filo smarujemy roztrzepanym jajkiem, układamy nadzienie. Rolujemy z strudel. Układamy na blaszce. Wierzch smarujemy jajkiem. Formujemy trzy sztuki. Pieczemy 35 minut!.Smacznego!Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni
SMYKWKUCHNIminut następnie dodawać po jednym jajku "L" co 2 minuty następnie powoli dosypywać mąkę z proszkiem i wanilią w proszku zmieloną jeszcze wyrabiać wszystko z 2 minuty na cieście gęsto ułożyć opłukane i osuszone truskawki, duże przekroić na pół z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać nią truskawki piec w 200C około 35-40 minut - do suchego patyczka z wystudzonego(...)ciasta usunąć papier do pieczenia i przełożyć na talerz ciasto jest pyszne i wanilią z truskawkami pachnące...........POLECAM!!!wanilia mielona typ bourbon oryginalna Madagaskar: produkt naturalny - smak: intensywny waniliowy - zastosowanie: do ciast, deserów, lodów, konfitur, także ddla smakoszy do dań z kurczaka - opakowanie: 20 gram
W Mojej Kuchni LubięChcąc kontynuować akcję "jedz jabłka" następne ciasto postanowiłyśmy przygotować z tym właśnie owocem. Jest to delikatny biszkopt przełożony masą z prażonych jabłek i budyniem. Niestety wymaga trochę przygotowań, a najgorsze są momenty oczekiwania, aż kolejne warstwy stężeją w lodówce. Jednak naprawę warto. Smak jest wyborny, a i wygląd całkiem całkiem niczego sobie :) Przepis zaczerpnęłyśmy z bloga "Gotuję, bo lubię(...)opakowania galaretki pomarańczowej Masa budyniowa: 900ml mleka 3 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 200g miękkiego masła Polewa: 200g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 8-9 łyżek mleka Ciasto rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Ciągle ubijając dodajemy olej i wodę. Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę oraz mieszamy ją z kakao i proszkiem
Kolizje Smakówbardzo nie mam na to czasu. Wczoraj po całym dniu w biegu miała mnie odwiedzić koleżanka, więc wypadało coś przygotować. Postawiłam na smaczną i błyskawiczną przekąskę - krajankę z ciasta francuskiego. Do tego gorąca czekolada z cynamonem i jesteśmy w raju. Przepis banalny, wykonanie zajmuje raptem 5 minut, później wystarczy pilnować piekarnika. Potrzebne nam: - opakowanie ciasta francuskiego - jajko - cukier Przygotowanie: Ciasto
W poszukiwaniu inspiracjiPolecam sprawdzone przekąski z ciasta francuskiegoGNIAZDKA Z CIASTA FRANCUSKIEGOŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGOŚLIMACZKI Z PESTOSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyolej, woda, mleko, cukry mikserem zmiksować z 4 minuty wsypać mąkę z proszkiem, kakao i zmiksować z 4 minuty tortownica 24 cm - wysmarować masłem i tartą bułką obsypać, wlać ciasto do blaszki i powciskać gęsto duże kawałki papierówek ze skórką, posypać cukrem 3 łyżki ciasto piec w 200C około 45 minut i z blaszki wyjąć jak będzie wystudzone ciasto jest
W Mojej Kuchni LubięPleśniak to chyba jedno z najpopularniejszych i najprostszych polskich ciast. I choć nazwa może się wydawać mało zachęcają, to zaręczam, że w składnikach nie ma nic spleśniało. Nazwę swą ciasto zawdzięcza zapieczonej pianie, która w przekroju wygląda jak biała pleśń. Znany jest również pod nazwą „skubaniec”. Być może z tego powodu, że drobna kruszona na wierzchu ciasta jest(...)idealna do skubania w oczekiwaniu, aż ciasto wystygnie. Jako dziecko tak właśnie robiłem, pozostawiając w wystudzonym już cieście dziury po kruszonce. W owocach, które chcemy wykorzystać do środka mamy pełną dowolność. Śliwki, jabłka, rabarbar, gruszki. Wszystko to, co mamy pod ręką. Moja wersja powstała ze śliwek i jabłek, które trzeba było w jakiś sposób wykorzystać. Składniki: 200g masła 3 szklanki
Jacob Tastesspecyficzny ,przyjemny zapach podobny do pieprzu oraz delikatny, korzenny smak.Z rośliny tej uzyskuje się przyprawę i żółty barwnik zwany kurkuminą. Zastosowanie - Mieloną Kurkumę używa się do barwienia ryżu,makaronu,ciast,ciasta drożdżowego, masła,sałatek warzywnych,pikli,majonezów. Doskonale przyprawia potrawy z baraniny,wieprzowiny,kurczaka,fasoli i soi. Poprawia smak gotowanych jajek,omletów,serów topionych i sałatek rybnych. szczypta kurkumy dodana(...)ciasta drożdżowego,biszkoptowego lub ucieranego (np. babka piaskowa ) nada mu atrakcyjny żółty kolor. Warto ją mieć w swojej kuchni,można ją kupić prawie w każdym sklepie spożywczym
Przepisy i porady kulinarneLukier biały do oblewania ciast. Składniki : 1 duże białko 25 dkg cukru pudru kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Do niedużej miski wsypujemy cukier puder,wlewamy białko i ucieramy,aż zrobi się biała,jednolita gęsta masa. Pod koniec ucierania dodajemy kilka kropelek soku z cytryny ,mieszamy i dekorujemy nasze ciasta. Udekorowane ciasta,odstawiamy w chłodne i suche miejsce
Przepisy i porady kulinarne