Ciasto ,, Ambasador ,, z kakao. Składniki : 25 dkg margaryny 1 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 3 jajka 3 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Sposób wykonania : Margarynę,cukier,cukier waniliowy,mleko i kakao włożyć do rondla i rozpuścić na niedużym ogniu ciągle mieszając. Nie doprowadzić do zagotowania! Masę przestudzić ( do około(...)dodać jajka,wymieszać wszystko razem. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia,przesiać przez sitko,wsypać powoli do masy i dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać do keksowej foremki wyścielonej papierem. Piec od 40 - 50 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu,przestudzić,wyjąć z foremki i udekorować polewą,lukrem lub poprószyć cukrem pudrem
Przepisy i porady kulinarnePomada z cukru - lukier do dekoracji ciast i ciasteczek. Składniki : 50 dkg cukru kryształu lub cukier w kostkach ( najlepiej rafinowany ) około 3/4 szklanki czystej zimnej wody 2 łyżeczki octu kilka kropel soku z cytryny aromat migdałowy, cytrynowy lub inny Sposób wykonania : Cukier wsypujemy do czystego rondla, zalewamy wodą ( tak aby cały cukier zanurzony był w wodzie, a woda tylko odrobinę(...)wody, uważając aby się nie wlała do środka. Gdy nasza pomada już przestygnie i będzie miała konsystencję gęstej śmietany mieszamy ją ( tablerujemy ) drewnianą łyżką lub pałką do ucierania ciast. Pod koniec ucierania zacznie nam szybko gęstnieć, wtedy wlewami 2-3 łyżki czystej zimnej wody i dalej szybko ucieramy, aby nam nie zastygła ! Na końcu dodajemy kilka kropelek soku
Przepisy i porady kulinarnePuszysty krem do tortu , karpatek , ciast , babeczek na bazie masła który jednocześnie nie jest okropnie słodki , nadaje się świetnie pod masę cukrową do dekoracji Składniki : 2 kostki masła razem 400 g 3 szklanki mleka 3 żółtka 1 szklanka cukru ( 3/4 do mleka i 1/4 do żółtek ) 3 łyżki z górką(...)ostudzenia Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy ostudzoną masę po łyżce gdy poprzednia połączy się już z masą Gotową przekładamy tort , karpatkę czy inne ciasto
Od kuchni czyli o wszystkim po trochętrzeci przepis jaki wypróbowałam z "Na każdą porę" Sophie Dahl i wiecie co??? to obok Krajanki Korzennej i Murzynka mojej mamy najlepsiejsze ciasto czekoladowe jakie jadłam. Zrobiłam sobie pysznościowy prezent urodzinowy :) ciacho ma bardzo nasycony smak, jest gliniaste w konsystencji co w ciastach czeko uwielbiam i bardzo szybko się je robi!300 g mięciutkiego masła2 szkl. drobnego
Dzieje kuchennej Wiewiórysię chciało w sobotę czegoś czekoladowego!!! Małżon znowu wrócił z targu z pełnymi koszami więc miałam masę owoców do przetworzenia na rożne sposoby. Część owoców wykorzystałam do upieczenia ciasta. To jedno z lepszych ciast czekoladowych jakie jadłam. Ciężkie, wilgotne, pełne smaku. Idealnie się komponuje z sezonowymi owocami. Przepis znaleziony w Trochę Innej Cukierni, z moimi
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis i piękne zdjęcia tegoż ciasta znalazłam na blogu BAYADERKA. Wiedziałam,że upiekę je dla siebie na urodziny, to bardzo, bardzo moje smaki i nawet jakby nikomu innemu nie smakowało ja byłabym szczęśliwa :) Tymczasem smakowało wszystkim, dzieciom i dorosłym. Synio chciała jeszcze i jeszcze "torta".Dość lekkie, nie za słodkie, pyszne...ciasto miodowe: 225 g niesolonego masła250
Dzieje kuchennej Wiewióryciasto zaintrygowało mnie od razu kiedy o nim przeczytałam w "Spotkajmy się w kawiarni" a potem mnie zachwyciło gdy ukroiłam sobie mały kawałeczek do kawy. Banalnie proste w przygotowaniu, esencjonalne w smaku, tak cytrynowe, że aż trudno to sobie wyobrazić i obłędnie wilgotne w środku.Ciasto cytrynowe115 g mąki pszennej samo rosnącej (ja do zwykłej dodałam po 1/4 łyżeczki proszku
Dzieje kuchennej Wiewióryprzepadam za ciastami biszkoptowymi ale czego się nie robi dla dzieci i Małżona. W sobotę upiekłam im ciasto biszkoptowe pełne nie tylko owoców ale też koloru, zapachu i smaku bowiem połączenie jabłek i jagód jest jednym z najlepszych owocowych połączeń.Przepis pochodzi z "O jabłkach". Tym razem napotkałam przeszkodę w postaci braku masła w składnikach a jego obecności w sposobie
Dzieje kuchennej WiewióryPrzy niedzielnym poranku zapraszam na ciacho : Bialo - brazowe z bita smietana. Skladniki : 2.5 szk maki 0.5 szkl kakao 3/4 szkl cukru 500 ml jogurtu naturalnego 3/4 szkl oleju 1 jajko 2 lyzeczki sody 1 aromat rumowy Wszystkie skladniki laczymy miksujac, wlewamy do formy wylozonej papierem ( 25x35 ) I wkladamy do nagrzanego piekarnika 180 C na 30 min. Masa : 1 sniezka(...)czekolade. Ubijamy smietane, dodajemy sniezke- a na koniec schlodzona zelatyne I czekolade. Wykladamy na ciasto. Wierz ciasta otrzymujemy z okrojonych bokow lub gory- kruszymy. Posypujemy wiorkami kokosowymi. Podajemy z bita smietana. Milej niedzieli
Smaki EdytyCiasto 3 Bit to jedno z najpopularniejszych ciast, które możemy przygotować bez pieczenia. Sprawdzony przepis na ciasto bez pieczenia 3 Bit, które jest proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Jednak trzeba pamiętać, że ten deser mocno uzależnia i nie pamiętam rodzinnej uroczystości bez domowego ciasta 3 Bit. Ciasto jest inspirowane batonikiem 3 Bit- o połączenie mlecznej czekolady, z chrupiącym herbatnikiem(...)masą śmietankową. Z czego składa się ciasto 3 Bit? Ciasto 3 Bit jest przygotowane na herbatnikach z masą budyniową, bitą śmietaną i pyszną, bardzo słodką masą kajmakową. Ciasto 3 Bit jest ciastem, które nie wymaga pieczenia, więc myślę każdy sobie poradzi z jego przygotowaniem. Przygotować można również ciasto 3 Bit na biszkopcie, jednak już nie będzie tam chrupiące jak jego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!