Panettone to włoskie, tradycyjne ciasto przygotowywane wyłącznie na Boże Narodzenie. To puszysta, drożdżowa baba z rodzynkami lub z dodatkiem kandyzowanych owoców. Wykonanie ciasta jest bardzo czasochłonne i nie najprostsze, ale dla tego smaku warto podjąć ten wysiłek. Jest puszyste i naprawdę pyszne. Przepis pochodzi ze strony Nutrifree wg receptury Marco Scaglione. Film o przygotowaniu tego ciasta w wersji tradycyjnej możecie(...)obejrzeć np. tutaj. SKŁADNIKI: zaczyn: 100 g Mix per dolci Nutrifree 130 g mleka ryżowego 6 g świeżych drożdży 10 g miodu Ciasto: 200 g Mix per dolci Nutrifree 2 g Mix guar Nutrifree 2 g Mix ksantan Nutrifree 100 g skrobi ziemniaczanej 130 g cukru 140 g margaryny 30 g rumu 120 g rodzynek 5 całych
Kuchnia bezglutenowaBardzo proste i bardzo efektowne ciasto. Połączenie żurawin i białej czekolady perfekcyjnie równoważy się w cierpkości owoców i ultra gładkim, kremowym czekoladowym nadzieniu. Ganache to podstawowa forma czekolady w cukiernictwie. W zależności od proporcji składników i sposobu przygotowania może być nadzieniem, polewą, sosem lub kremem. Sprawdźcie jakie to proste! Sypkie składniki kruchego ciasta – mąkę, cukier i sól mieszamy. Dodajemy pokrojone(...)masło, siekamy razem. Wbijamy trzy żółtka (białka będę idealne na BEZĘ ) i zagniatamy ciasto. Wszystko ręcznie lub szybciej – w misie malaksera. Ciasto dzielimy na części, pakujemy w folię, lekko spłaszczamy na placki i chłodzimy minimum godzinę. Ciasto po schłodzeniu wyjmujemy na stolnicę, dajemy mu się chwilę ogrzać i wałkujemy na grubość 5-7mm, na wałku przenosimy je nad foremki
Karo in the KitchenBędziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 40 pierogów na farsz: 500 g kapusty kiszonej (dobrze odciśniętej) 500 g pieczarek 2 średnie cebule sól, pieprz olej do smażenia na ciasto: 500 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 250 ml letniego mleka 40 ml oleju 30 g drożdży świeżych 1 jajko całe + żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru do pomalowania pierogów(...)odsączoną kapustę kiszoną i dokładnie mieszam. Całość podsmażam jeszcze około 5 minut. Usmażone pieczarki z kapustą przekładam do miseczki, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – farsz jest gotowy. Przygotowanie ciasta na pierogi: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej . Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką
Uwaga Babcia GotujeKrem do przekładania ciast. Składniki : 50 dkg masła ( 82 % tłuszczu ) 20 dkg cukru kryształu 3 jajka ( świeże ) olejek cytrynowy lub inny 2 łyżki kakao ( zaparzonego gorącą wodą gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) Sposób wykonania : Masło ucieramy na puszystą masę. Cukier wsypujemy do czystej miski lub rondla, wbijamy jajka i ubijamy na parze lub na małym ogniu(...)Teraz dodajemy olejek smakowo-zapachowy ( i ostudzone kakao ,gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) ucieramy do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Możemy też dodać odrobinę spirytusu. Kremem możemy przekładać torty,ciasta biszkoptowe,kruche ciasteczka itp. Do kremu możemy również dodać pogniecione owoce ( około 15 dkg )np.truskawki,borówki,maliny. Będziemy wtedy mieć krem owocowy. Rada : Kakao dodawane do kremu po wystudzeniu
Przepisy i porady kulinarneCiasto kruche na blaty,ciasteczka,babeczki itp. Składniki : 0,5 kg mąki pszennej 25 dkg margaryny ( najlepiej Palmy ) 13 dkg cukru 2 żóltka 1 dkg amoniaku 25 ml letniego mleka cukier waniliowy otarta skórka z cytryny odrobina przyprawy Kurkuma ( dla koloru ) Sposób wykonania : Mąkę przesiać przez sito na stolnicę. W mące zrobić dołek,dodać do niego pozostałe składniki i wszystko(...)masę i wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Po schłodzeniu możemy je wałkować na blaty,ciasteczka i wygniatać z niego babeczki. Piec na złoty kolor w temperaturze 200 C. Ciasto to jest bardzo kruche
Przepisy i porady kulinarneCiasto ,, Ambasador ,, z kakao. Składniki : 25 dkg margaryny 1 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 3 jajka 3 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Sposób wykonania : Margarynę,cukier,cukier waniliowy,mleko i kakao włożyć do rondla i rozpuścić na niedużym ogniu ciągle mieszając. Nie doprowadzić do zagotowania! Masę przestudzić ( do około(...)dodać jajka,wymieszać wszystko razem. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia,przesiać przez sitko,wsypać powoli do masy i dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać do keksowej foremki wyścielonej papierem. Piec od 40 - 50 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu,przestudzić,wyjąć z foremki i udekorować polewą,lukrem lub poprószyć cukrem pudrem
Przepisy i porady kulinarnePomada z cukru - lukier do dekoracji ciast i ciasteczek. Składniki : 50 dkg cukru kryształu lub cukier w kostkach ( najlepiej rafinowany ) około 3/4 szklanki czystej zimnej wody 2 łyżeczki octu kilka kropel soku z cytryny aromat migdałowy, cytrynowy lub inny Sposób wykonania : Cukier wsypujemy do czystego rondla, zalewamy wodą ( tak aby cały cukier zanurzony był w wodzie, a woda tylko odrobinę(...)wody, uważając aby się nie wlała do środka. Gdy nasza pomada już przestygnie i będzie miała konsystencję gęstej śmietany mieszamy ją ( tablerujemy ) drewnianą łyżką lub pałką do ucierania ciast. Pod koniec ucierania zacznie nam szybko gęstnieć, wtedy wlewami 2-3 łyżki czystej zimnej wody i dalej szybko ucieramy, aby nam nie zastygła ! Na końcu dodajemy kilka kropelek soku
Przepisy i porady kulinarnePuszysty krem do tortu , karpatek , ciast , babeczek na bazie masła który jednocześnie nie jest okropnie słodki , nadaje się świetnie pod masę cukrową do dekoracji Składniki : 2 kostki masła razem 400 g 3 szklanki mleka 3 żółtka 1 szklanka cukru ( 3/4 do mleka i 1/4 do żółtek ) 3 łyżki z górką(...)ostudzenia Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy ostudzoną masę po łyżce gdy poprzednia połączy się już z masą Gotową przekładamy tort , karpatkę czy inne ciasto
Od kuchni czyli o wszystkim po trochętrzeci przepis jaki wypróbowałam z "Na każdą porę" Sophie Dahl i wiecie co??? to obok Krajanki Korzennej i Murzynka mojej mamy najlepsiejsze ciasto czekoladowe jakie jadłam. Zrobiłam sobie pysznościowy prezent urodzinowy :) ciacho ma bardzo nasycony smak, jest gliniaste w konsystencji co w ciastach czeko uwielbiam i bardzo szybko się je robi!300 g mięciutkiego masła2 szkl. drobnego
Dzieje kuchennej Wiewiórysię chciało w sobotę czegoś czekoladowego!!! Małżon znowu wrócił z targu z pełnymi koszami więc miałam masę owoców do przetworzenia na rożne sposoby. Część owoców wykorzystałam do upieczenia ciasta. To jedno z lepszych ciast czekoladowych jakie jadłam. Ciężkie, wilgotne, pełne smaku. Idealnie się komponuje z sezonowymi owocami. Przepis znaleziony w Trochę Innej Cukierni, z moimi
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis i piękne zdjęcia tegoż ciasta znalazłam na blogu BAYADERKA. Wiedziałam,że upiekę je dla siebie na urodziny, to bardzo, bardzo moje smaki i nawet jakby nikomu innemu nie smakowało ja byłabym szczęśliwa :) Tymczasem smakowało wszystkim, dzieciom i dorosłym. Synio chciała jeszcze i jeszcze "torta".Dość lekkie, nie za słodkie, pyszne...ciasto miodowe: 225 g niesolonego masła250
Dzieje kuchennej Wiewióryciasto zaintrygowało mnie od razu kiedy o nim przeczytałam w "Spotkajmy się w kawiarni" a potem mnie zachwyciło gdy ukroiłam sobie mały kawałeczek do kawy. Banalnie proste w przygotowaniu, esencjonalne w smaku, tak cytrynowe, że aż trudno to sobie wyobrazić i obłędnie wilgotne w środku.Ciasto cytrynowe115 g mąki pszennej samo rosnącej (ja do zwykłej dodałam po 1/4 łyżeczki proszku
Dzieje kuchennej Wiewióryprzepadam za ciastami biszkoptowymi ale czego się nie robi dla dzieci i Małżona. W sobotę upiekłam im ciasto biszkoptowe pełne nie tylko owoców ale też koloru, zapachu i smaku bowiem połączenie jabłek i jagód jest jednym z najlepszych owocowych połączeń.Przepis pochodzi z "O jabłkach". Tym razem napotkałam przeszkodę w postaci braku masła w składnikach a jego obecności w sposobie
Dzieje kuchennej WiewióryPrzy niedzielnym poranku zapraszam na ciacho : Bialo - brazowe z bita smietana. Skladniki : 2.5 szk maki 0.5 szkl kakao 3/4 szkl cukru 500 ml jogurtu naturalnego 3/4 szkl oleju 1 jajko 2 lyzeczki sody 1 aromat rumowy Wszystkie skladniki laczymy miksujac, wlewamy do formy wylozonej papierem ( 25x35 ) I wkladamy do nagrzanego piekarnika 180 C na 30 min. Masa : 1 sniezka(...)czekolade. Ubijamy smietane, dodajemy sniezke- a na koniec schlodzona zelatyne I czekolade. Wykladamy na ciasto. Wierz ciasta otrzymujemy z okrojonych bokow lub gory- kruszymy. Posypujemy wiorkami kokosowymi. Podajemy z bita smietana. Milej niedzieli
Smaki EdytyCiasto 3 Bit to jedno z najpopularniejszych ciast, które możemy przygotować bez pieczenia. Sprawdzony przepis na ciasto bez pieczenia 3 Bit, które jest proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Jednak trzeba pamiętać, że ten deser mocno uzależnia i nie pamiętam rodzinnej uroczystości bez domowego ciasta 3 Bit. Ciasto jest inspirowane batonikiem 3 Bit- o połączenie mlecznej czekolady, z chrupiącym herbatnikiem(...)masą śmietankową. Z czego składa się ciasto 3 Bit? Ciasto 3 Bit jest przygotowane na herbatnikach z masą budyniową, bitą śmietaną i pyszną, bardzo słodką masą kajmakową. Ciasto 3 Bit jest ciastem, które nie wymaga pieczenia, więc myślę każdy sobie poradzi z jego przygotowaniem. Przygotować można również ciasto 3 Bit na biszkopcie, jednak już nie będzie tam chrupiące jak jego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lubicie czekoladę?? My bardzo...Ciasto czekoladowe jest świetnym pomysłem na poprawę humoru podczas zimnych wieczorów jakie nastały:) No to co pieczecie???;)Składniki;250 g suszonych i drobno pokrojonych śliwek suszonych,100 g skórki kandyzowanej1 i 3/4 łyżeczki sody czyszczonej,125 g miękkiego masła,145 g cukru,2 duże jaja,185 g mąki pszennej,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Anioły w kuchnimąkę, wanilię, zmiksowaną sałatę, zmielone grubo orzechy i stopione masło. Dokładnie wymieszać.Masę przełożyć do średniej ,natłuszczonej formy. Piec w temp.180 stopni 20 minut. Jeżeli użyjemy sałatę bez buraczków ciasto będzie bardziej zielone. Tak wygląda spód mojego.Po wystudzeniu posmarować dżemem agrestowym ,posmarować ubitą śmietaną z cukrem i z zagęstnikiem i "zaorać" pole widelcem, tworząc bruzdy.Ciasto jest naprawdę smaczne i można
Kulinarny karnet ChristopheraKarpatka - jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce składające się z parzonego ciasta i masy budyniowej. Wielbicieli Karpatki nie brakuje i z pewnością tym wypiekiem uradujemy niejednego domownika. Ponadto Karpatka nie jest skomplikowanym ciastem do przygotowania i nawet początkująca pani (lub pan) domu powinna sprostać takiemu wyzwaniu. ;) Najlepsza Karpatka - Składniki:Ciasto:3 jajka75 g masła3/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki(...)soliłyżeczka cukrułyżeczka wódkimasa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanejłyżka mąki pszennej 1/3 szklanki cukru (lub więcej)2 żółtkacukier waniliowyok. 130 g miękkiego masłacukier puder Najlepsza Karpatka - Sposób przygotowania:Ciasto:Wodę zagotowujemy z masłem, a następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie studzimy.Następnie ciasto solimy i miksujemy stopniowo dodając jajka
Słodka StronaPrzypominam przepisy na ciasta z mojego bloga. Pora na odgrzebywanie zapomnianychBananowe.Przepyszny tortBez pieczeniaPlacek amerykańskiMakowiec owocowo-cytrynowyTyramisu z wiśniamiCiasto z masą jabłkowąSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewy