ciasto 3 bit - przepisów 4010

  1. Ciasto 3 bit
    Ciasto 3 bit

    Ciasto 3 bit to uzależniająca, słodka bomba kaloryczna. 3 bit to szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Krem budyniowy, masa kajmakowa i bita śmietana, a wszystko to pomiędzy warstwami z herbatników, które wpisują się w ten deser idealnie. Składniki: Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe bez cukru 500ml mleka 200g masła 3 łyżki cukru Bita śmietana: 500ml śmietanki(...)budyniową, wyrównać i przykryć kolejną warstwą herbatników. Masę kajmakową przełożyć do miseczki i energicznie wymieszać by była bardziej elastyczna. Rozsmarować kajmak na herbatnikach, wyrównać i wyłożyć ostatnią warstwę herbatników. Bita śmietana: Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru, pod koniec ubijania dodać śmietan-fixy, lub rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody żelatynę. Wyłożyć bitą śmietanę na cieście, wyrównać warstwę

    Przepis pochodzi z bloga NiePieprz.pl, prowadzonego przez Justyna.

  2. Świderki z masą makową / makowe
    Świderki z masą makową / makowe

    trudno uwierzyć, że tak szybki w przygotowaniu wypiek jest tak smaczny:). Wystarczy arkusz ciasta francuskiego, masa makowa i trochę lukru. Uwaga - wciągają, na jednym się nie kończy:).  1 arkusz ciasta francuskiego 300g masy makowej około 100g cukru pudru odrobina ciepłej wody 1. Ciasto francuskie przekrawamy wzdłuż na pół. Jedną część ciasta smarujemy masą makową, przykrywamy drugim arkuszem ciasta, delikatnie(...)dociskamy. 2. Ciasto tniemy na paski o szerokości 2-3 cm. Trzymając za dwa końce skręcamy paski w świderki.  3. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut, do zarumienienia. 4. Cukier puder rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody tak by powstał lukier. Lukrem smarujemy wystudzone świderki. Pozostawiamy do zastygnięcia

    Przepis pochodzi z bloga Szefowa kuchni, prowadzonego przez szefowakuchni.

  3. Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania)
    Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania)

    szczyptę soli, proszek do pieczenia, kakao i dodajemy wystudzoną masę maślaną. Lekko mieszamy. Po tym dodajemy syrop cukrowy i ponownie lekko mieszamy. Następnie wbijamy jajo i wyrabiamy na jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby przeszło smakami. Po schłodzeniu w lodówce ciasto będzie dosyć twarde i będzie trudno go wałkować, dlatego zagniatamy go, aż pobierze ciepło(...)rąk i będzie elastyczne i zdatne do wałkowania. Mniejsze porcje ciasta wałkujemy na blat o grubości 5-6 cm ( Nie cieniej! Radzę skorzystać z linijki i zmierzyć grubość ciasta) i wykrawamy dowolne ulubione formy (Jeżeli planujemy wieszać pierniczki na choinkę, to robimy dziurkę za pomocą słomki do picia w miejscu gdzie będziemy wprowadzali nić). Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Łukasza, prowadzonego przez Lukash_p.

  4. Placek piernikowy – czyli coś słodkiego na Święta i nie nie tylko
    Placek piernikowy – czyli coś słodkiego na Święta i nie nie tylko

    pieką. Dlaczego akurat ten przepis ? Od pewnego czasu, a właściwie odkąd robiliśmy ze Stasiem ozdoby z masy solnej z kawą i cynamonem „chodzą za mną” te zapachy. Ciasto jest aromatyczne, miękkie, delikatne, z wyczuwalną nutą przypraw korzennych. Stasiek pochłonął 2 spore kawałki, mąż stwierdził, że zjadliwe :) – to ten typ faceta, co rzadko chwali, więc w jego ustach(...)specjalność mojego taty, więc poprosiłam go o słoiczek. Korzystając z wolnego czasu w dniu kiedy to Staś z tatą pojechali na trening piłki nożnej zabrałam się za pieczenie. Przygotowanie ciasta nie jest trudne. Czy czasochłonne ? I tak i nie. Zresztą przekonajcie się sami. Składniki : szklanka mleka szklanka drobnego cukru 100 gram masła 3 czubate łyżki kakao 1/2 szklanki cukru trzcinowego

    Przepis pochodzi z bloga Niebieski kubek z kawa, prowadzonego przez Niebieski Kubek Z Kawą.

  5. MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KASZĄ JAGLANĄ I KRUSZONKĄ, BEZGLUTENOWY
    MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KASZĄ JAGLANĄ I KRUSZONKĄ, BEZGLUTENOWY

    przygotować, to już tym bardziej. My lubimy wszelakie makowce, a odkąd kilka lat temu odkryłam, że można kupić czysty mak mielony bez żadnych dodatków, przygotowanie tego jakże czasochłonnego kiedyś ciasta, stało się czystą przyjemnością. Dziś wersja szybkiego, pysznego makowca japońskiego z orzechami, migdałami i pyszną kruszonką, tym razem w wersji bezglutenowej. Oczywiście jak zawsze u mnie kaszę mannę zastępuje pyszna(...)zdrowa kasza jaglana. Piekłam w ciemnej formie o śr.26cm. Składniki kruchego ciasta: - 300g mąk bezglutenowych, dałam:               - 125g mąki ryżowej               - 125g mąki kukurydzianej               -   50g mąki jaglanej - 3 żółtka - 80g skrobi (mąki) ziemniaczanej - 70g ksylitolu (lub cukru trzcinowego) - 170g

    Przepis pochodzi z bloga Smaczne Zdrowe, prowadzonego przez smacznezdrowe.

  6. Ciasto Zebra na Mirindzie
    Ciasto Zebra na Mirindzie

    znowu mieliśmy smaka na coś prostego, najzwyklejszego i takiego trochę "staroświeckiego". No i  tym razem padło na Zebre.  Pyszne, mięciutkie ciasto, które nie tylko ładnie wygląda ale także dobrze smakuje. Idealne do popołudniowej kawki.  Polecam ;) Składniki:  5 jajek szklanka i 4 łyżeczki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej szklanka oleju  3/4 szklanki mirindy(...)masę. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Do gotowej masy dodać olej, dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Następnie dodać Mirindę- wymieszać do połączenia się składników. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać 3 łyżki kakao a do drugiej 3 łyżki mąki- oba wymieszać. Gotowe ciasto wykładać na przemian (po 2 łyżki jasnej

    Przepis pochodzi z bloga Krakowskie smaki Ani, prowadzonego przez Krakowskie smaki Ani.

  7. Babka marmurkowa z daktylami.
    Babka marmurkowa z daktylami.

    proszkiem, przesiewamy przez sitko. Wsypujemy powoli do utartej masy i delikatnie mieszamy, do całkowitego połączenia się składników. Formę karbowaną smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy olejek migdałowy, mieszamy i wylewamy na spód foremki. Do drugiej części ciasta wsypujemy przesiane kakao, wlewamy 2-3 kropelki olejku migdałowego lub rumowego(...)mieszamy. Wylewamy na wierzch jasnego ciasta. Daktyle oprószamy mąką i wciskamy do ciasta, tak aby były tuż pod powierzchnią. Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu lekko studzimy, wyjmujemy ciasto z formy. Po całkowitym przestudzeniu oprószamy ciasto cukrem pudrem, oblewamy polewą czekoladową lub lukrem wg. uznania i pomysłu

    Przepis pochodzi z bloga Przepisy i porady kulinarne, prowadzonego przez Krzysztof Jaracz.

  8. Piernik z dżemem truskawkowym.
    Piernik z dżemem truskawkowym.

    Piernik z dżemem truskawkowym. Składniki : Ciasto : 12,5 dkg margaryny 1/2 słoika dżemu truskawkowego 14 łyżek mąki 7 łyżek cukru 7 łyżek mleka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka sody 2 całe jajka 1 cukier waniliowy ( 1,6 dkg ) Przełożenie :  1 słoik dżemu truskawkowego 10 dkg rodzynek 10 dkg orzechów włoskich ( posiekanych dość grubo ) Dekoracja(...)opakowanie gotowej polewy czekoladowej wiórki kokosowe białe ( lub posiekane grubo orzechy włoskie albo migdały )   Sposób wykonania : Ciasto : Cukier,dżem,cukier waniliowy,mleko,margarynę i kakao zagotować i ostudzić. Dodać jajka, wymieszać. Mąkę przesiać,dodać sodę, przyprawę do piernika,wymieszać. Wsypać mąkę wymieszaną z przyprawami i delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Blachę wyścielić papierem, wylać gotowe ciasto i równo rozsmarować

    Przepis pochodzi z bloga Przepisy i porady kulinarne, prowadzonego przez Krzysztof Jaracz.

  9. Sernik z pianką cytrynową.
    Sernik z pianką cytrynową.

    Zagniatanie ciasta Fot. © luchot - Fotolia.com Składniki : Ciasto na spód : 30 dkg mąki 15 dkg margaryny 10 dkg cukru 2 żółtka 2 łyżki śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy Masa serowa :   1,5 kg mielonego sera 3 szklanki mleka 1,5 szklanki cukru 6 żółtek 3/4 szklanki oleju 3 jajka 3 budynie śmietankowe 2 cukry wanilinowe(...)łyżeczki proszku do pieczenia Pianka bezowa : 6 białek 1 szklanka cukru 10 dkg kokosu białego kisiel cytrynowy Sposób wykonania : Ciasto na spód : Z podanych składników zagnieść ciasto. Wywałkować i wyłożyć na blaszkę z wysokim bokiem. Boki blaszki także wyłożyć ciastem. Masa serowa :   Ser, jajka, żółtka, cukier,olej, budyń - wszystko razem dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Następnie wlać mleko, wymieszać

    Przepis pochodzi z bloga Przepisy i porady kulinarne, prowadzonego przez Krzysztof Jaracz.

  10. Cranberry Noël
    Cranberry Noël

    jedne z najpyszniejszych ciasteczek jakie jadłam! Idealnie nadają się, aby je pięknie zapakować w ozdobną folię, przewiązać wstążeczką i rozdać jako miły świąteczny upominek najbliższym. Szybciutkie w przygotowaniu, jedynie ciasto musi pół godzinki poleżeć przed pieczeniem w zamrażarce. W szczelnie zamkniętej puszce, upieczone dzisiaj przetrwają aż do Świąt. Moje dzisiejsza porcja nie ma oczywiście szans, za chwilkę zniknie z talerza(...)szklanki suszonej żurawinyWYKONANIE:Miękkie masło utrzyj w misce z cukrem, esencją lub cukrem z wanilią na puszystą masę.Dodaj do niej mleko i sól oraz mąkę i dobrze zmiksuj. Ciasto będzie bardzo gęste, dlatego dokończ wyrabianie ciasta ręcznie.Dosyp orzechy i żurawinę i porządnie wymieszaj całość.Ciasto podziel na dwie części i z każdej uformuj dwa wałki około

    Przepis pochodzi z bloga Słodko-Słony Świat Ilony, prowadzonego przez Ilona11.

  11. Kule drożdżowe z serem i marmoladą
    Kule drożdżowe z serem i marmoladą

    Składniki: (ok. 30 sztuk)Ciasto:1 kg mąki3 jajka2 żółtka4 łyżki cukru80 g drożdży + łyżka cukru1,5 szklanki letniego mleka150 g masłaMasa serowa:ok. 250 g twarogużółtko3 łyżki cukrucukier waniliowyDodatkowo:pół szklanki marmoladybiałko do smarowania bułeczekWykonanie:Ciasto:Mąkę przesiać do dużej miski.Do mniejszego pojemnika pokruszyć drożdże, dać łyżkę cukru i pół kubka letniego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić(...)ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Ok.15 minut.Masło roztopić w rondelku i przestudzić, aby było letnie.Kiedy drożdże wyrosną dodać do mąki, następnie dodać jajka, żółtka i rozrobić ciasto, powoli dodawać mleko, a następnie masło. Ciasto musi być zwięzłe i dobrze wyrobione, nie może być za rzadkie.Ciasto to odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej godzinkę.Masa serowa:Nasz serek wrzucamy

    Przepis pochodzi z bloga Moje pyszne gotowanie, prowadzonego przez Lena B.

  12. "Zawijaki" - drożdżówki z serem (pyszne na drugie śniadanie)
    "Zawijaki" - drożdżówki z serem (pyszne na drugie śniadanie)

    Pyszne bułeczki, które mogą zastąpić nam drugie śniadanie w szkole, czy w pracy. I dalszy dzień stanie się jeszcze radośniejszy :DSkładniki: (ok. 30 sztuk)Ciasto:1 kg mąki3 jajka2 żółtka4 łyżki cukru80 g drożdży + łyżka cukru1,5 szklanki letniego mleka150 g masłaMasa serowa:350 g twarogużółtko4 łyżki cukrucukier waniliowyDodatkowo:białko do smarowania bułeczekWykonanie:Ciasto:Mąkę przesiać do dużej miski.Do(...)ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Ok.15 minut.Masło roztopić w rondelku i przestudzić, aby było letnie.Kiedy drożdże wyrosną dodać do mąki, następnie dodać jajka, żółtka i rozrobić ciasto, powoli dodawać mleko, a następnie masło. Ciasto musi być zwięzłe i dobrze wyrobione, nie może być za rzadkie.Ciasto to odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej godzinkę.Masa serowa:Nasz serek wrzucamy

    Przepis pochodzi z bloga Moje pyszne gotowanie, prowadzonego przez Lena B.

  13. Pizza ''na wypasie''
    Pizza ''na wypasie''

    sokiem z pomarańczy, a na podwieczorek muffinki  orzechowo-czekoladowe. Pachnie świetnie, jest z dużą ilością sosu pomidorowego i bardzo chrupiąca! Składniki na dwie średniej wielkości pizze.Składniki na ciasto: 350 g mąki pszennej, najlepiej chlebowej 1 łyżeczka soli 250 ml ciepłej wody 25 g drożdży 3 łyżki oliwy Składniki na sos:  puszka krojonych pomidorów duża ilość ziół(...)potem od razu wrzucić krojone pomidory, doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Trzymać na małym ogniu przez około 15 minut, pod koniec zmiksować blenderem na gładki sos. Składniki na ciasto połączyć i wyrobić ciasto. Trwa to około 20-25 minut! ( Ręka odpada!). Wyrobione ciasto opruszyć mąką i zakryć ściereczką, odstawić na 1,5-2 godziny w ciepłe miejsce.  Zagnieść

    Przepis pochodzi z bloga Feel Eat, prowadzonego przez feeleatblog.

  14. No i co, że barszcz z papierka
    No i co, że barszcz z papierka

    barszczyku podaje uszka lub paszteciki. Ja poszłam w zupełnie innym kierunku, bo paszteciki i pierogi mogę jeść w ciągu roku. A na to cudo pozwolę sobie w święta. Ciasto:0,5 kg mąki pszennej30 g drożdży20 g cukru250 ml mleka2 jajka2 żółtka100 g masła (płynne, ale zimne)sólJak do każdego ciasta drożdżowego rozpoczęłam od rozczynu. Drożdże, 2 łyżeczki cukru rozpuściłam(...)wzbudzenia.W dużej misce utarłam jajka, żółtka i resztę cukru.Kiedy rozczyn ruszył dodałam go do jajek wraz z pozostałymi składnikami i delikatnie miksowałam. Przez 10 min. wyrabiałam jeszcze ręcznie. Ostatecznie ciasto pozostawiłam w ciepłym miejscu pod ściereczką na ok. 1h. Farsz:kapusta kiszona 2 cebule1 szklanka suszonych grzybówziele angielskieliść laurowysól, pieprzoliwa do smażeniaJa miałam 1l słoik ukoszonej własnoręcznie kapusty

    Przepis pochodzi z bloga bastalena, prowadzonego przez bastalena.

  15. Świąteczny piernik z marcepanem i Decoradą
    Świąteczny piernik z marcepanem i Decoradą

    spacerów. Uwielbiam ten magiczny czas…tylko śniegu jakoś z roku na rok coraz mniej. A może by tak pokazać bliskim jak fajnym rytuałem może być wspólne pieczenie świątecznych ciast? Zaszyć się w ciepłej kuchni i stworzyć coś wyjątkowego, ja zawsze zachęcam dzieci do pomocy, czy do mieszania ciasta, czy do wycinania pierniczków. Moje wypieki zawsze są pieczone z sercem tylko(...)Białka ubijamy osobno na sztywną pianę. Do masy jajeczno maślanej wlewamy miód i cienkim strumieniem piwo, oraz mąkę wymieszaną z sodą,  kakao  i przyprawą korzenną, mieszamy-ciasto będzie dość gęste. Dodajemy ubite białka i mieszamy ręcznie do połączenia szpatułką lub łyżką. Tak przygotowane ciasto, wykładamy do wyłożonej pergaminem keksówki. Pieczemy w 165*c przez godzinę lub do suchego

    Przepis pochodzi z bloga Wanilia i Kardamon, prowadzonego przez Wanilia i Kardamon.