zdrową wersję, czyli bez zbóż oraz bez glutenu. Uwierzcie mi nie było to takie proste, a nie chciałem używać zbyt dużych ilości różnych mąk bo zmieniają one smak ciasta. Te uszka bezglutenowe w smaku nie różnią się zbytnio od tych, które przygotowywała zawsze na wigilijną kolację moja babcia (możecie też z tego ciasta przygotować bezglutenowe pierogi). Farsz zrobiony jest(...)gotowanej kiszonej kapusty, gotowanych grzybów i klarowanej na maśle cebulce, to wszystko razem mieszamy i kroimy lub blendujemy na małe kawałki. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki z tapioki 1 jajko 3 duże łyżki oliwy szczypta soli Przygotowanie: Mieszamy dokładnie wszystkie składniki na ciasto tak długo, aż przestanie się nam ono kleić do rąk
PaleoLifeDrożdżowe paszteciki z nadzieniem z kiszonej kapusty świetnie sprawdzają się jako dodatek do wigilijnego barszczu lub jedzenia samodzielnie. Ich smak można wzbogacić leśnymi grzybami bądź pieczarkami. SKŁADNIKI: Ciasto: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 200 ml ciepłego mleka 1 jajko 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 50 ml oleju 1 łyżeczka soli Nadzienie: 500 g kiszonej kapusty sól(...)czarny pieprz łyżka masła klarowanego średnia cebula jajko sezam do posypania wierzchu PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i wlać ciepłe (nie gorące!) mleko. Pozostawić na około 10 minut aż zacznie pracować. Dodać jajko, olej, sól i mąkę i wyrobić na jednolite ciasto. Pozostawić na pół godziny w cieple. Ja rozgrzewam piekarnik do 40 stopni C i wyłączam
Pyry na GazKrewetki będą się jeszcze zapiekały w tarcie, nie należy więc ich zbyt długo trzymać na patelni, aby nie stały się gumowe. Polecam! Inspiracja tutaj Składniki na ciasto: 80g masła, schłodzone, pokrojone w kostkę 160 g mąki 1 żółtko zimna wody w razie potrzeby na nadzienie: ok 250 g oczyszczonych krewetek, bez głów, ogonków i pancerza(...)jajka, lekko roztrzepane (dodaj sól i pieprz) 100 g śmietany (18%) 100 g mozzarelli porwanej na drobne kawałki posiekana pietruszka i szczypiorek, do smaku sól, pieprz cytryna przygotowanie Ciasto: Formę na tartę ( robiłam w foremce o średnicy 20 cm) posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło. Rozcierać palcami masło z mąką aż powstaną
Stare GaryDziś ponoć jest święto chruścików, tak więc są i chruściki.Jakiś czas temu były chruściki z ciasta pierogowego..posmakowały nam..tak więc znów je zrobiłam -były także i pierogi..Taka porcja to troszkę za dużo jak na same chruściki, więc można zmniejszyć ..albo tak jak u mnie z połowy porcji były pierogi , a z reszty chruściki.Przepis na pierogi znaleziony(...)łyżkę miękkiego masła i 2 łyżki oleju. Łyżką wymieszać wszystkie składniki, zagarniając mąkę z brzegów do środka. Następnie stopniowo dolewać około 1,5 szklanki bardzo gorącej wody i wyrabiać ciasto, aż stanie się elastyczne. Podczas wyrabiania nie należy dosypywać mąki, lecz wyrabiać je tak długo, aż przestanie kleić się do rąk. Zawinąć ciasto w ściereczkę i odstawić na około
Moje domowe kucharzenieskładniki na ciasto (ok. 24 małych rogalików): 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 żółtko 15 g cukru pudru 100 g masła 1 łyżka śmietany, kwaśnej 1 szczypta soli wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, sól, żółtko oraz masło. Siekamy wszystko nożem. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez(...)lodówce. Po tym czasie dzielimy ciasto na trzy części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy po troszkę farszu i zwijamy rogaliki. Układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 min., na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na nadzienie i dekorację
Domowy Smak Jedzeniadoskonale na świątecznym stole, bo jest z rybą, a przy tym wygląda efektownie zarówno w całości jak i w przekroju. Do przygotowania jest prosta, szybka (nie licząc czasu chłodzenia ciasta, ale można je sobie przygotować wcześniej) i oczywiście bardzo smaczna. Smak można wzbogacić, dodając na przykład suszone pomidory czy paprykę. Składniki: Ciasto: 3,5 szkl. mąki pszennej(...)sosie własnym (może być więcej, ja miałam akurat niepełną puszkę) 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ciasto: Miękką margarynę dodajemy do przesianej mąki, łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Owijamy je folią spożywczą i chłodzimy w lodówce minimum godzinę. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie
Kolorowy PrzepisownikPiszę przepis na szybko, żeby na weekend opublikować, bo wart spróbowania. To ciasto czekoladowe jest rewelacyjne. Wychodzi zawsze i wszędzie, można je posypać cukrem pudrem i zajadać, ale tym razem proponuję w wersji "na bogato". Trochę mi się kojarzy z naszymi chłopakami na Euro (czy Erło, jak to mówią moje dzieci). Jest biało-czerwono, ale nie brakuje czarnego(...)leży i kwiczy ze śmiechu :) Miłego weekendu! Ja mam w końcu zupełnie wolne dwa dni! I w niedzielę o 18.00 oczywiście dziećmi muszę się zająć :) Składniki na ciasto czekoladowe: na blaszkę o wymiarach 22x29cm 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 300 g dżemu lub powideł (dałam dżem truskawkowy) 200 g cukru 4 średnie jajka lub 3 duże
bistro mamaKolejna świąteczna propozycja z makiem, którego nie może zabraknąć w czasie Świąt. Bardzo smaczne ciasto z makiem o uroczej nazwie „Makowa Panienka”:). W środku waniliowy krem z morelami i orzechami włoskimi, na pachnącym migdałami biszkopcie z makiem. Przyjemne, pyszne, nie za słodkie ciasto na sporą blaszkę. Bardzo polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Indigo(...)dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, wsypać mak. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać aromat, wymieszać. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem
Mała Cukierenkazależy czy chcecie podać to danie w formie niewielkich tartinek na jeden kęs, czy wolicie jedną dużą tarte, którą potem można podzielić na kawałki dowolnej wielkości. Ciasto jest bardzo kruche i smaczne, natomiast farsz rozpływa się w ustach. Jest to najsmaczniej przygotowana kapusta kiszona z grzybami jaką jadłam a forma jej podania, uważam, jest bardzo elegancka. Składniki (składniki(...)lampka cydru wytrawnego 1 szklanka bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki kminku 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz Ciasto: 300 gram mąki (użyłam orkiszowej) 150 gram masła 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% Dodatkowo: 1 żółtko do wysmarowania ciasta tuż przed upieczeniem Przygotowanie farszu z kapusty
Mango PapajaZaczynamy! I’ve recently reminded myself that there is something like groats in Polish kitchen… In today’s main role we have barley in a little bit different edition. I’ve never been a fan of groats, probably because it always was buckwheat with meat sauce (mostly from cutlets) and it was so boring that(...)slices, pepper in small cubes, cherry tomatoes in quarters. When barley is cooling, put the carrot and celery on hot pan with a drop of oil, fry it a bit, just to soften those vegatables a bit. In the meantime add all the ingredients of sauce to small jar, close it and shake till the ingredients combine
Martyna CooksZaczynamy! I’ve recently reminded myself that there is something like groats in Polish kitchen… In today’s main role we have barley in a little bit different edition. I’ve never been a fan of groats, probably because it always was buckwheat with meat sauce (mostly from cutlets) and it was so boring that(...)slices, pepper in small cubes, cherry tomatoes in quarters. When barley is cooling, put the carrot and celery on hot pan with a drop of oil, fry it a bit, just to soften those vegatables a bit. In the meantime add all the ingredients of sauce to small jar, close it and shake till the ingredients combine
Martyna Cooksdrabiny udało się zebrać prawie kilogram- jeśli szpaki się zagapią, może jest szansa na jeszcze trochę. Jeśli tak jak my macie dostęp do świeżych wiśni, koniecznie zróbcie z nimi ciasto. Taka okazja nieprędko się powtórzy, a wiśnie prosto z drzewa nie mają sobie równych. Ja wiem, że dżemy i kompoty, ale bądźmy szczerzy- to nie to samo. Historia naszych wiśni(...)które wiszą na gałązkach, są duże i soczyste. Miejmy nadzieję, że tendencja się utrzyma i w następnym roku owoców będzie jeszcze więcej. Do wykonania dzisiejszego ciasta nie potrzeba wielu wiśni, ale nie bądźcie też nieśmiali wtykając je w ciasto. Niech przy jedzeniu w każdym kęsie będzie kawałek wisienki- bo to ich kwaskowaty smak definiuje to banalnie proste ciasto. PROSTY PLACEK
les mirabellesrobić a chciałoby się wszystko tylko czasu na gotowanie brakuje My bardzo lubimy tarty więc u nas kolejna tarta ale tym razem z botwinką i ricottą Składniki na ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 1 pęczek botwinki - 1 opakowanie sera ricotta 250 g - 180 g jogurtu greckiego - 3 jajka - sól, pieprz Forma(...)tartę 24 cm . W pierwszej kolejności robimy ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę, sól, jajko oraz zimne posiekane masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 min. W między czasie robimy farsz do tarty. Buraczki myjemy, obcinamy końcówki, solimy, pieprzymy, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy
Kuchenne WariacjeCiasto kruche: 300 gram mąki orkiszowej typ 2000 100 gram masła 1 żółtko szczypta soli 2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego opcjonalnie łyżka wody, jeśli ciasto nie chce się kleić 2-3 łyżki stewii Farsz: 700-800 gram łodyg rabarbaru- skórkę zostawiamy sok z 1/4 cytryny 2-3 łyżki (lub więcej) cukru 1 kieliszek whiskey Ciasto kruche Wszystkie(...)składniki zagniatamy krótko i intensywnie. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Następnie wyciągamy ciasto, odrywamy 1/4 i odstawiamy, resztę ciasta wałkujemy i rozkładamy w formie do tarty. Farsz Rabarbar kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, wlewamy sok z cytryny, whiskey, wsypujemy cukier i karmelizujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut aż warzywo całkowicie się
Mango Papajaprzyznać sama przed sobą, że wyszły wspaniałe. Z podanego przepisu wyszło mi ok 50 pierogów. Polecam nawet tym co nie lubią szpinaku :-) Przepis wzięłam z tej strony. Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko ¾ szklanki wrzącej wody ¼ szklanki zimnej wody Składniki na farsz: 500 g szpinaku 250 g sera feta 1 jajko 1 cebula 4 ząbki czosnku olej(...)natka pietruszki sól, pieprz gałka muszkatołowa Dodatkowo: 2 cebule olej odrobina pieprzu i soli Przygotowanie ciasta na pierogi: Mąkę przesiać, wlać do niej ¾ szklanki wrzątku, wymieszać wszystko łyżką, wlać jeszcze ¼ szklanki zimnej wody i ponownie wszystko wymieszać. Ciasto przykryć i pozostawić na 20 minut. Gdy mąka z wodą trochę po leżakuje, dodać do niej 1 jajko i wszystko bardzo dokładnie
Na słodko lub wytrawnieźle to napisałam... Miłością pałam już od dłuższego czasu, ostatnio mam po prostu ochotę wypróbowywać nowe przepisy. Może dlatego, że we dwójkę nie zjadamy aż tyle słodyczy, żeby tylko ciasta wypełniły moją potrzebę pieczenia...? Nieistotne. Ważne, że na blogu Domowe wypieki znalazłam przepis na chleb z ziemniakami. Hmm... Z ziemniakami? Ale jak?Otóż bardzo prosto - ugotowane w mundurkach(...)prosto i bezproblemowo. Ale... Ziemniaki? Do chleba...? Hmpf...Jako, że żyłka ryzykanta jest na swoim miejscu, zabrałam się za pieczenie chleba zaraz po tym, jak poprzednie bułeczki zostały pochłonięte. Ciasto nie nastręcza żadnych problemów - jest łatwe w wyrabianiu i formowaniu (moje było nieco lepkie przed wyrastaniem, ale podejrzewam, że dużo zależy od ziemniaków), rośnie po prostu pięknie, a w piekarniku
Pożeraczka, czyli raz adobrzejednego ciasta dwa smakolyki. Dla doroslych i... dla dzieci . Bedziemy przygotowywali dzis ucieranca jablkowego i muffiny ! Składniki na placek jablkowy ale jesli dodatkowo chcemy zrobic muffiny to oczywiscie skladniki beda te same.Tylko UWAGA ! Tak ciasto na placek jak ciasto na muffiny przygotujmy osobno, wtedy nam sie “nie pomyli” ilosc ciasta ,ktore mamy wylac do tortownicy! Skladniki 1 szklanka cukru(...)placek ostygnie, wyjmujemy z tortownicy badz blachy, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy rotopiona na parze czekolada … A teraz muffiny . Te same skladniki co na placek. Ta sama procedura wykonania ciasta. Dodatkowo potrzebne nam beda foremki papierowe do muffinow oraz drobinki czekolady na ozdobe, rowniez marmolada twarda. Rozkladamy na brytfankach foremki zapelniamy do polowy ciastem na srodek ciasta dajemy delikatnie
Z Kuchni Do Kuchnijakie są dobre. A , że zostało mi trochę kaszy od wczorajszego obiadu i ser był w lodówce to raz-raz i mam pierożki. Czas : 30 minut Składniki : Na ciasto: 1 szklanka mąki + mąka do posypania 3/4 szklanki wrzącej wody szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów ( 1 płaska łyżeczka) 1 łyżka oleju Na farsz: 3/4 szklanki ugotowanej kaszy(...)łyżka majeranku pieprz mielony do smaku Do odsmażania: 2 łyżki masła 2 łyżki oleju Nastawić w garnku osoloną wodę z łyżką oleju na gazie by się zagotowała . Zrobić ciasto. Wsypać mąkę do miski , osolić, dodać olej i wlać wrzątek . Wymieszać początkowo łyżką a gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ciasto powinno być sprężyste .Zawinąć
Buniabaje w kuchniwyrośnięcia. Po ok 10 minutach, a tak naprawdę jak zobaczyłam, że rozczyn się ruszył i podwoił swoją objętość dodałam pozostałe składniki oprócz masła i wyrabiałam do czasu, aż ciasto przestało się kleić do dłoni, wtedy dopiero wlałam roztopione masło i wyrabiałam do momentu, aż ciasto przestało się błyszczeć. Gdy ciasto miałam już matowe, miskę ponownie przykryłam lnianą ściereczką i pozostawiłam(...)wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Jak już ciasto podwoiło swoją objętość podzieliłam je na 3 równe części, rozwałkowałam na ok. 3-5 mm. Rozwałkowałam prostokąty, na które wyłożyłam masę makową zostawiając ok. 2 cm wolnych od maku brzegów ciasta. Następnie zwinęłam jak roladę końce podwijając pod spód. Zwinięte strucle zawinęłam w papier do pieczenia - dosyć ciasno
Blondynka Gotujepozostaje raczej tradycjonalistką w tej dziedzinie, a dla mnie kuchnia nie ma ograniczeń. Źródło inspiracji: klik Składniki na keksówkę lub kwadratową formę 20 x 21 cm: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju 5 dag drożdży 100 ml ciepłej wody 150 ml ciepłego mleka Sos: 3 łyżki przecieru(...)Drożdże wymieszać z cukrem i zalać połową ciepłego płynu. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, zrobić na środku wgłębienie i dodać olej oraz wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto ok. 10 min, w razie potrzeby dolać resztę płynu – ja to zrobiłam. Gdy ciasto stanie się elastyczne, zwinąć je w kulę i zostawić w misce pod przykryciem do wyrośnięcia
Fabryka pomysłówpizz z pizzerii (spód z blaszki przypomina w smaku bułę, gdy wersja z kamienia posiada chrupiący spód z miękkim środkiem dzięki właściwościom skały, która pochłania wodę/wilgoć z ciasta. Jednogłośnie 4 osoby, które jadły moje danie pieczone w obu wersjach przyznały wygraną pizzy z kamienia. c) Kamień długo utrzymuje ciepło. Muszę przyznać, że jestem(...)naturalną skałą potrafiącą wytrzymać bardzo wysokie temperatury, dzięki czemu unika pęknięć i długo utrzymuje ciepło. Plusem wg mnie są jego zaokrąglone boki oraz wypolerowana powierzchnia, która pozwala uniknąć przywierania ciasta. Po upieczeniu zaś łatwo je przesunąć w celu wyjęcia z gorącego piekarnika. Jak używać kamienia – kilka przydatnych rad: 1. Kamień należy włożyć do piekarnika
Fabryka pomysłówdziś zapraszam na bardzo smaczne bułeczki z makiem , takie sobie zażyczyła moja córka , a więc do roboty , zapraszam wszystkich bardzo serdecznie do wypróbowanie przepisu , na tegoroczne święta . Składniki na ciasto 2 ,5 szklanki mąki (1 szklanka mąki do podsypania ) 1 szklanka mleka 20 g drożdży 3 łyżki cukru 1 zapach śmietankowy 2 łyżeczki(...)Wykonanie lukru Białka ubijam na sztywno , następnie dodaję cukier puder , sok z cytryny , miksuję razem około 2 minut , po dwóch minutach miksowania , lukier gotowy do polania na ciasto . Wykonanie Do miski wsypuję mąkę , dodaję jajko , skórkę z cytryny , zapach śmietankowy , drożdże mieszam z cukrem , jak się rozpuszczą dodaję do naszej mąki , mleko podgrzewam lekko i zaczynam zagniatać , dolewając
Mój SmakDżemowiec to bardzo proste i szybkie ciasto. Jest miękkie oraz wilgotne i bardzo długo zachowuje swoją świeżość. Ciasto to nazywane jest też "szybkim piernikiem" bo przypomina go wyglądem i smakiem jednak nie zawiera miodu a ciasto jest wilgotne i raczej bliżej mu do murzynka. Dla nas właśnie to ciasto jest takim świątecznym piernikiem bo za tymi tradycyjnymi długo dojrzewającymi(...)przyprawę do piernika. Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Na koniec dodać dżem i ponownie zmiksować. Keksówkę o wymiarach 30x10 natłuścić i posypać tartą bułką. Do foremki przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec do suchego patyczka ok 50 minut. Gdyby wierzch za bardzo się przypiekał można nakryć folią aluminiową. Po wystudzeniu dowolnie udekorować
Monia miesza i gotujewięc po powrocie od razu odkurzyłam kuchenne przybory. Dario kupił na mój powrót dorodne truskawki. Uwielbiam te czerwcowe owoce, soczyste i pachnące słońcem. Zjedliśmy je, ale część wykorzystałam do ciasta. Upiekłam je z przepisu Dorotus . Posypane chmurką cukru pudru, smakowało wyśmienicie. To co? Częstujcie się, proszę. Najlepiej smakuje z powitalną kawą. Składniki: • 120 g masła • pół szklanki drobnego cukru(...)wanilii • 700 - 800 g truskawek Kruszonka: • 180 g mąki pszennej • 100 g cukru • 16 g cukru z prawdziwą wanilią • 120 g roztopionego masła Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto przygotować wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej. 2. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać i odłożyć. 3. Masło i cukier zmiksować do powstania jasnej i puszystej masy maślanej
W mojej kuchnirano z nowym, siwym włosem na głowie. Rok 2011, tak piękny bo zakochałam się po raz pierwszy i tak trudny bo mieszkałam z dala od najbliższych. Pierwsze było też ciasto z awokado. Było dobre, ale pamiętam, że już nigdy potem mi nie wyszło. Na szczęście sporo eksperymentowałam z innymi warzywami. Przyszedł czas na brownie z fasoli, cukinii, buraka. Burak jest(...)owoców w domu. Chciałam by to brownie było totalnie proste, dlatego nie ma w nim mąk. Są tylko mielone orzechy, które można łatwo przygotować samemu lub kupić w sklepie. Ciasto jest zrobione na bazie kakao, a nie czekolady, co też ułatwia sprawę wielu osobom, w tym mnie, bo roztapianie czekolady nigdy nie wychodzi mi tak jak powinno. Inna sprawa
Fill The Bowlorzechy laskowe mielone Beach Flower-BACKMIT 5 łyżeczek mąkę krupczatkę, jajko, cukier, zimną palmę, proszek do pieczenia mikserem utrzeć jak na kruszonkę foremka żaroodporna do tart 17 cm - 3/4 ciasta dać do foremki, palcami przyklepać do dna, nakłuć widelcem umyte wiśnie wypestkować i wymieszać z mąką ziemniaczaną, nie puszczą wiśnie soku do ciasta, wiśnie rozłożyć na cieście na wiśnie dać(...)resztę ciasta jak kruszonkę, posypać po wierzchu tartymi orzechami laskowymi Beach Flower-BACKMIT = "zobacz TUTAJ" wstawić do piekarnika i teraz piekarnik nastawić na 210C i piec około 35-40 minut, ciasto kroic jak będzie zimne - ciasto jest pyszne z posmakiem orzechów i wiśni..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Absolutnie fantastyczne! Najlepsze! Tak pysznego ciasta ucieranego już dawno nie jadłam. Jeżeli ktoś lubi chałwę, to polecam to wspaniałe ciasto. Przepis znalazłam w gazetce kulinarnej „Najlepsze ciasta”. Składniki na dużą keksówkę : 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru(...)masłem i pokruszoną chałwą na puszystą masę. Mąkę połaczyć z proszkiem do pieczenia i wymieszać dokładnie z utartą masą chałwową. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Dużą keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed
Na słodko lub wytrawniePrzyznam szczerze, że dziś miał być przepis na zupę z botwinki, a pojawia się na przekąskę z ciasta francuskiego. A to tak naprawdę z braku czasu na przygotowanie i zrobienie wpisu, dlatego postawiłyśmy na coś szybkiego i łatwego, a wspominana zupa pojawi się już po weekendzie. Poduszeczki z parówkowymi kwiatuszkami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko(...)parówki z szynki sól PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy na płasko. Jajko roztrzepujemy delikatnie, oraz doprawiamy szczyptą soli. Całe ciasto z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Parówki kroimy na cieniutkie plasterki i układamy na cieście w dowolnej konfiguracji, u mnie to kwiatuszki. Przecinamy ciasto na kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżeczki cukru waniliowego 125 ml śmietany 30% 50 g masła Polewa 400 g śmietany 18% 3-4 łyżki cukru pudru 50 g roztopionej czekolady PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy ciasto. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy masło i miksujemy. Dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i całość mieszamy. Powstałym(...)ciastem wykładamy spód tortownicy i podwyższamy brzegi, wkładamy do lodówki. Przygotowujemy masę serowo-dyniową. na początku przygotowujemy puree z dyni. Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Dusimy całość przez około 30 minut do całkowitego rozgotowania. Blendujemy całość i odparowujemy na niewielkim ogniu przez 5 minut. Puree studzimy. Masło roztapiamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipiękną słoneczną sobotę zapraszam na pyszne ciasto Afrodyta. Może upieczecie je ukochanej osobie z okazji Walentynek. Ciasto pełne afrodyzjaków: truskawki, cynamon, czekolada- czego chcieć więcej? SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 6 łyżek oleju, 1 szklanka mąki, 1,5 łyżki kakao, 1/2 łyżki cynamonu, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, Biszkopt jasny: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki(...)tabliczki białej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję cukier oraz żółtka. Nadal ubijając stopniowo dodaję olej, mąkę, kakao, cynamon oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 25x35 cm). Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2 . Biszkopt jasny: Białka ubijam. Stopniowo dodaję kolejno żółtka, cukier
Tradycyjna kuchnia KasiKolejna porcja słodkości. A w roli głównej?- brownie czekoladowe z kajmakiem i orzechami. Ciasto proste i szybkie w przygotowaniu. Przyrządzałem je na wielkanocne łasuchowanie. Ale możecie je również przygotować na inne rodzinne okazje lub po prostu do filiżanki kawy. Czas przygotowania: 75 min.Składniki na formę 32x22 cmKoszt przygotowania 23,00 złSKŁADNIKI:200 g czekolady250 g margaryny4 jajka250(...)Margarynę ucieramy z cukrem i aromatem waniliowym. Do masy dodajemy pojedynczo jajka, cały czas ucierając. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 40 min.Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.Orzechy oraz migdały siekamy i prażymy na patelni. Ostudzone ciasto
kulinarnyJaJakiś czas temu przeglądając lodówkę, a dokładnie zamrażalnik, zobaczyłam że mam zamrożone świeże jagody. I od razu naszła mnie ochota na ciepłe drożdżowe ciasto z dużą ilością kruszonki i jagód. Długo się nie wahałam ;-).Zapraszam!SKŁADNIKI:- 1 kg mąki pszennej babuni- 1 paczka drożdży- 5 jaj- 1 - 1,3 szklanki mleka- 1 szklanka cukru- cukier waniliowy- masło 1 kostkaNa nadzienie(...)swoją objętość. Wlej pozostałą cześć ciepłego (nie gorące!) mleka. Jajka roztrzep trzepaczką, dodaj do miski.W rondelku stop masło, dodaj cukier i rozpuść go. Składniki energicznie mieszamy ze sobą. Ciasto drożdżowe wyrabiamy minimum 12 minut ciągle. Tak aby jak najwięcej je napowietrzyć.Ciasto ma się odklejać od ręki i być puszyste. Gdyby było zbyt tępe (twarde) dodaj 3 łyżki stopionego
SMYKWKUCHNIopakowanie, cukier 1 szklanka olej, jajka, mleko, cukier dobrze roztrzepać rózgą i wsypać kakao, mąkę, proszek i "byle jak" wymieszać - nie za długo do płaskiej formy silikonowej 22cm przełożyć ciasto i dodać pokrojony, obrany rabarbar ciasto piec w 200C około 35 - 40 minut i zostawić w formie do wystudzenia śmietanę zimną 30% ubić na sztywno i połowę śmietany nanieść(...)jeden przekrojony blat ciasta i przykryć drugim galaretkę wymieszać w 1/2 szklanki gorącej wody i wystudzić - wlać do reszty bitej śmietany i nanieść na ciasto - schować do lodówki na 2 godziny ciasto jest przepyszne i szybko się zjada..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięBabeczki z kruchego ciasta, wypełnione waniliowym kremem z mleka kokosowego i borówkami. Warto było poświęcić trochę czasu - dzieci były nimi zachwycone :) Składniki: ciasto kruche: bezglutenowa mieszanka Mix C lub inna na ciasto kruche 250 g cukier puder 125 g masło lub margaryna bezmleczna 125 g karob mielony lub kakao 1 łyżeczka wiórki kokosowe 3 łyżki proszek do pieczenia bezglutenowy(...)zamiast siemienia lnianego i mleka można dodać dwa żółtka. Zamiast mieszanki bezglutenowej Mix C można użyć skrobi kukurydzianej (2/3) z drobno mieloną mąką kukurydzianą (1/3). Przygotowanie: ciasto: Siemię lniane rozmieszać z mlekiem, pozostawić do spęcznienia. Mąkę wymieszać z karobem, proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać masło i kleik z siemienia lnianego. Wyrobić ciasto, po połączeniu składników dosypać wiórki
głodny alergiksoli? Ja jadłam i ten smak mnie oczarował, przepis na te ciasteczka znajdziecie TU. Spróbujcie, bo warto. Mazurek o trójwymiarowym smaku. Nic więcej nie napiszę. Kochani do dzieła! Z ciastem smakuje się świetnie. Trudność jak dla mnie łatwa. Wygląda skomplikowanie? To tylko pozory. Składniki:Spód: 170 g mąki pszennej tortowej 80 g mąki ziemniaczanej lub 120 g orzechów włoskich(...)trzcinowego Skworcu szczypta soli morskiej 100 g suszonych daktyli Skworcu Dekoracja: 50 g mlecznej czekolady sól gruboziarnista morska - ja użyłam różowej himalajskiej Wykonanie: Forma o wymiarach 20*30 cm Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, wsypujemy cukier i mieszamy suche składniki łyżką. Dodajemy zimne, twarde masło pokrojone w małe kosteczki i rozcieramy je między palcami zagniatając szybko
Blondynka Gotuje