ciasto 3 bit - 6127 przepisów (strona:26/409)

Mini Torciki Improwizowane 151

Moja Wielka Improwizacja! W lodówce światło, zerowe chęci na wyjście po zakupy, a wena na pieczenie nadeszła:) Improwizacje są najlepsze. Ciasto w smaku genialne! Forma ciasta jest ze mną od dawna. Ten smak kawy użyłam po raz pierwszy. Ciasto w smaku nawiązuje do smaku w stylu Tiramisu. Po degustacji ustawiła się kolejka na kolejne zamówienia na urodziny, na Dzień Dziecka(...)ciastek. Wkładamy do lodówki. Jak masa zastygnie, na ciastka wykładamy krem kawowy, na który układamy wiśnie z konfitury. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, rozpuszczoną czekoladą robimy kleksy na wierzchu ciasta. Wygląd zależy od naszej wyobraźni. Ciasto schłodzić. Po 2 godzinach jest gotowe do podania.  SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Moja abstrakcja :) Tu już widać delikatną pedanterię

Blondynka Gotuje
Pierniczki prawie jak Alpejskie 602

miski z mąką i kakao wlałam masę jajeczną i miksowałam spiralnymi mieszadłami, po tym czasie dodałam ostygnięty miód z przyprawą do piernika, a na końcu śmietanę z sodą oczyszczoną. Ciasto wyszło dosyć rzadkie, wyczytałam, że takie miało wyjść, więc zbytnio się tym nie przejęłam. Przykryłam miskę talerzem i wstawiłam do lodówki na 24 h. W tym czasie ciasto ma zgęstnieć(...)się stało. W DNIU PIECZENIA: Ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 3 mm i wykrawałam pierniczki w kształcie małych gwiazdek. Ciasto mocno podsypywałam mąką, ponieważ trochę się lepiło. Wałkowałam przez papier do pieczenia i poszło gładko.Ciasto mocno rośnie, więc pierniczki układamy w pewnych odstępach, a w jakich? Sami zobaczycie jak upieczecie pierwszą blachę. Blachę oczywiście wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam

Blondynka Gotuje
Brownie z truskawkami, bitą śmietaną i bezą. 38

teksturą zachwyci każdego smakosza. Wilgotne, mocno czekoladowe, a do tego z truskawkami. Mmmmniam Uwielbiam takie połączenie. Jak widać nie tylko ja, bo blaszka ciasta zniknęła w mgnieniu oka. Nawet bita śmietana nie zdążyła porządnie stężeć. Na szczęście uratowałam dwa kawałeczki i przetrzymałam je trochę dłużej w lodówce, dzięki mam jako-takie zdjęcie, które mogę Wam pokazać. Wszystko o brownie(...)rating-5-50 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-rating-5-66 stop { stop-color: #343434; } Smartbake.pl wypieki z pomysłem Course Deser Cuisine worldwide Keyword beza, biała czekolada, bita śmietana, brownie, truskawki Prep Time 1 hour Cook Time 30 minutes Total Time 1 hour 30 minutes Servings 24 porcje Calories 234 kcal Equipment mikser elektryczny, ręczny lub wolnostojący papier

SmartBake.pl
Jogurtowiec z musem truskawkowym 240

kremówki.  Ja postanowiłam pierwszy raz spróbować i po bardzo długim czasie nawet mi wyszła (tak jak na zdjęciu), ale naprawdę trzeba mieć tu duże pokłady cierpliwości :)  Taka bita śmietana jest bardzo lekka w smaku i w konsystencji luźniejsza niż ta na śmietanie kremówce. Początkowo dobrze się trzymała na wierzchu ciasta, jednak po pewnym czasie zaczęłą "zjeżdżać", dlatego polecam(...)Miksujemy do połączenia składników. Masę próbujemy i gdy jest za mało słodka to dodajemy jeszcze cukru pudru. Gotową masę wylewamy na przygotowany spód. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Bita śmietana: Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Jeżeli chcemy bitą śmietanę fit to możemy spróbować ubić ja z pełnotłustego mleka. Bita śmietana

Kuchnia MagdaLeny
Jogurtowiec z musem truskawkowym 263

kremówki.  Ja postanowiłam pierwszy raz spróbować i po bardzo długim czasie nawet mi wyszła (tak jak na zdjęciu), ale naprawdę trzeba mieć tu duże pokłady cierpliwości :)  Taka bita śmietana jest bardzo lekka w smaku i w konsystencji luźniejsza niż ta na śmietanie kremówce. Początkowo dobrze się trzymała na wierzchu ciasta, jednak po pewnym czasie zaczęłą "zjeżdżać", dlatego polecam(...)Miksujemy do połączenia składników. Masę próbujemy i gdy jest za mało słodka to dodajemy jeszcze cukru pudru. Gotową masę wylewamy na przygotowany spód. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Bita śmietana: Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Jeżeli chcemy bitą śmietanę fit to możemy spróbować ubić ja z pełnotłustego mleka. Bita śmietana

Kuchnia MagdaLeny
Brownie z truskawkami, bitą śmietaną i bezą. 89

teksturą zachwyci każdego smakosza. Wilgotne, mocno czekoladowe, a do tego z truskawkami. Mmmmniam Uwielbiam takie połączenie. Jak widać nie tylko ja, bo blaszka ciasta zniknęła w mgnieniu oka. Nawet bita śmietana nie zdążyła porządnie stężeć. Na szczęście uratowałam dwa kawałeczki i przetrzymałam je trochę dłużej w lodówce, dzięki mam jako-takie zdjęcie, które mogę Wam pokazać. Wszystko o brownie(...)Brownie z truskawkami, bitą śmietaną i bezą .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Smartbake.pl wypieki z pomysłem Course Deser Cuisine worldwide Keyword beza, biała czekolada, bita śmietana, brownie, truskawki Prep Time 1 hour Cook Time 30 minutes Total Time 1 hour 30 minutes Servings 24 porcje Calories 234 kcal Equipment mikser elektryczny, ręczny lub wolnostojący papier

SmartBake.pl
Najlepsze chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami 129

context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","author":{"@type":"Person","name":"ProstePesto"},"name":"Najlepsze chrupi\u0105ce gofry z bit\u0105 \u015bmietan\u0105 i owocami","description":"Przepis na najlepsze gofry waflowe. Lekkie puszyste i chrupi\u0105ce, nie uginaj\u0105 si\u0119 pod ci\u0119\u017carem dodatk\u00f3w. Przepis na wakacyjny deser ze \u015bwie\u017cymi owocami.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/chrupiace-gofry-z-owocami.jpg(...)recipeCategory":["Desery i wypieki"],"recipeCuisine":[],"keywords":["arbuz","bita \u015bmietana","chrupi\u0105ce gofry","domowe gofry","gofry","gofry waflowe","gofry z bit\u0105 \u015bmietan\u0105","gofry z owocami","maliny","najlepsze gofry","owoce lata","owoce le\u015bnie","poziomki","przepis na gofry","truskawki"],"datePublished":"2020-04-15T08:51:36+01:00","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","servingSize":"6","calories":"155 kcal \/ 100 g"},"recipeIngredient

ProstePesto.pl
Szarlotka z Budyniem i Bitą Śmietaną 156

Szarlotka z Budyniem i Bitą Śmietaną to wzbogacona wersja tradycyjnego, klasycznego ciasta. Budyń idealnie komponuje się z jabłkami, a bita śmietana nadaje szarlotce lekkości. Ciasto rozpływa się w ustach, jest przepyszne w smaku, a przy tym nie jest skomplikowane w przygotowaniu a wygląda bardzo atrakcyjnie ;) Szarlotka z Budyniem i Bitą Śmietaną - Składniki: N adzienie jabłkowe: ok. 1,5 kg jabłek(...)żółtka cukier waniliowy szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka śmietany 18% (opcjonalnie) Budyń: budyń waniliowy (proszek) 500 ml mleka 1/3 szklanki cukru  2 łyżki masła cukier waniliowy Bita Śmietana: 250 ml śmietany 30-36% (mocno schłodzonej) łyżeczka cukru pudru mix do ubijania śmietany (opcjonalnie) Szarlotka z Budyniem i Bitą Śmietaną - Sposób przygotowania: Nadzienie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce

Słodka Strona
Makowiec mojej babci 1199

Pyszny makowiec, który odkąd pamiętam był przygotowywany u nas w domu na każde święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Skąd dokładnie pochodzi przepis tego nie wiem, ale zawsze przygotowywała to ciasto babcia, potem mama a rok temu ja upiekłam je po raz pierwszy. Ponoć już prababcia je piekła. To jedyne ciasto u nas w domu z taką "tradycją". Choć lubię eksperymentować(...)Miękkie masło utrzeć z jajkami i cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać łyżkę octu. Zmniejszyć obroty i powoli wlewać olej. Następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Łyżką rozprowadzić ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warstwa makowa: Budyń ugotować w 350 ml mleka. Odstawić do wystudzenia. Bakalie oprószyć mąką. Masło roztopić i lekko przestudzić. W tym czasie w dużej misce

Ze smakiem i z pasją
Pyszne korzenne ciasto z jabłkami marchewką i żurawiną 200

zamrażalnik i marchewka mi się rozmroziła.Toć nie zamrożę jej znowu bo nigdy tak nie robię no to połowę do żurku poszło . Co tu zrobić z druga połową , na ciasto za mało do zupy już nie dam.Przeszłam kuchnie wzdłuż i wszerz poszperałam w szafkach i mam. Ciasto korzenne z owocami i warzywami super, uwielbiam takie sytuację gdy powstaje coś(...)letnie zmieszałam z soda , a następnie dodałam do reszty składników. Wymieszałam znowu i wsypałam przyprawy korzenne oraz błonnik. Formę do pieczenia 38x14x6  wykladam papierem do pieczenia i przekładam ciasto. Wkładam do nagrzanego piekarnika 180 stopni i zmniejszam do 170 i piekę 80 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypuje cukrem pudrem. Ciasto jest wilgotne delikatne i pyszne. Na pewno zrobię

Różowa kuchnia
Pierniczki świąteczne 178

przyprawę do piernika lekko podgrzewamy ( nie gotujemy). Mąkę przesiewamy razem z solą i sodą. Robimy wgłębienie i wlewamy jeszcze ciepły miód z masłem. Dodajemy pozostałe  składniki i wyrabiamy ciasto , aż będzie gładkie i lśniące.  Ciasto zawijamy  w folię spożywczą i odkładamy do schłodzenia (lodówka) na 2 godziny, Oczywiście można przechowywać dłużej. Ciasto lepiej wyjąć 15 min wcześniej(...)przed wałkowaniem, ponieważ będzie miękkie.  Stolnicę oprószamy  mąką. Ciasto  dzielimy na 4 części i po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami  wycinamy różne kształty  pierniczków. Układamy na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia. Układjąc pierniczki zachowujemy odstęp, by się nie skleiły.  Pieczemy nie dłużej niż 15 minut w temperaturze170 stopni. Pierniczki

W kuchennym oknie Ewy
Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru) 189

Grudzień jest dobrym miesiącem nie tylko do pieczenia korzennych ciast i pachnących pierniczków, ale też czas, kiedy pomarańcze i inne cytrusy są najsmaczniejsze. Ostatnio zrobiłam ciasto z wykorzystaniem skórki z cytryny i pomarańczy, które nadały nie tylko aromatu, ale też świątecznego smaku. Całość dopełniłam słodką suszoną morwą białą ;) Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru) 3/4 szklanki mąki(...)pojemnika z olejem kokosowym, jajkami, syropem, ksylitolem i zmiksować. W osobnej misce połączyć suche składniki wraz z orzechami. Dobrze wymieszać. Wyłożyć f oremkę papierem do pieczenia wylać ciasto.  Piec około 35-40 minut w 180 stopniach

FitKot
Keks - najlepszy! 347

bogato nadziany bakaliami. Nie jakąś tam mieszanką bakaliową we wszystkich kolorach tęczy, ale dobrymi suszonymi śliwkami, figami, rodzynkami, morelami, orzechami i migdałami. Dlo tego kapka aromatycznego rumu, która nadaje ciastu niepowtarzalny zapach... Składniki (na dwie formy 25x11 cm): 5 dużych jaj (zważyć surowe w skorupkach) odważyć tyle samo mąki, cukru, tłuszczu ile ważyły jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżce mąki, na koniec miksować jeszcze 2 minuty Dodać oprószone mąką bakalie i wymieszać dokładnie łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać z ciastem. 2 foremki (o wymiarach ok. 25 x 11 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wpełnić je ciastem do 3/4 wysokości. Każde ciasto przekroić nożem porządnie prawie do samego dna. Włożyć

Kulinarne Inspiracje
Wykwintny sernik wg Aleex 431

pachną pomarańcze, święta są tuż, tuż... Tuż przed świętami proponuję Wam pyszny, wykwintny sernik z dodatkiem skórki pomarańczowej. Połączyłam w tym przepisie elementy dwóch innych receptur od Dorotus. Spód ciasta zrobiłam według sernika migdałowego z malinami , zaś wierzch to świąteczny sernik wykwintny . To połączenie sprawdziło się znakomicie. Koniecznie wypróbujcie je podczas świąt. Jestem przekonana, że będzie Wam smakowało. Składniki: Spód(...)Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, do którego włożyć cukier, masło i żółtko. 2. Składniki zagnieść razem, wyrabiając między palcami, jak na kruszonkę. 3. Dodać zimną wodę i zagnieść gładkie ciasto. 4. Uformować z niego kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. 5. Ciasto cieniutko rozwałkować w blaszce o wymiarach 23 x 35 cm wyłożonej papierem

W mojej kuchni
Ciasto na pizze... zawsze wyjdzie :) 543

Postanowiłam, że zrobię oddzielny wpis tylko na ciasto do pizzy ponieważ często  pojawia  się  w moich przepisach . Składniki na dwie pizze ( o średnicy 30 i 36 cm): 600 g mąki ok 360 ml ciepłej wody 24 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżki oleju Do dużej miski wsypuję mąkę i sól(...)przegotowanej ciepłej (ale nie gorącej! ) wody i chwilkę mieszam aż wszystko się połączy. Do miski z mąką wlewam drożdże, ok 300 ml wody, olej i zaczynam wyrabiać ciasto ( ja akurat wyrabiam ciasto w maszynie, jest to 10 razy szybsze niż ręcznie i prostsze :)  ) Teraz już pozostaje przykryć ściereczką miskę i  poczekać aż ciasto pięknie nam wyrośnie

Kuchnia Viki

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję