ciasto 3 bit - 6127 przepisów (strona:31/409)

Chleb razowy z suszoną śliwką ( na zakwasie) 180

pszennej typ 650 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000 ( drobno mielonej) 1/3 szklanki otrąb pszennych 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody Powyższe składniki umieściłam w misce i wymieszałam. Ciasto jest klejące i gęste. Przykrytą miskę odstawiłam na 10 minut. W tym czasie sparzyłam 80g. suszonych śliwek - 12 sztuk. Odsączyłam i pokroiłam na drobne kawałki. Po upływie 10 minut wsypałam(...)miski śliwki, łyżeczkę drobnej soli i 3 czubate gęstego zakwasu razowego żytniego ( dokarmionego min. 6 h przed przygotowaniem cista). Całość wymieszałam tylko do połączenia składników. Ciasto jest nieco luźniejsze i mniej klejące. Odstawiłam całość łącznie na 30 minut - w połowie tego czasu krótko wyrobiłam. Po tym czasie posmarowałam długą blaszkę 31x12x8 olejem i przełożyłam do niej ciasto. Przykryłam folią aluminiowa

apetytnapieczenie
Kruche makowe gwiazdki 227

kruche makowe dinozaury, więc co kto woli.  Oryginalny przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com We wtorek korzystając z dnia wolnego w pracy postanowiłam wziąć się za pieczenie. Najpierw zagniotłam ciasto, wstawiłam do lodówki i pojechałam na poszukiwania foremek w kształcie gwiazdek. Na ciasto zużyłam : 120 g mąki pszennej typ 550, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki maku, 50 g drobnego(...)cukru ( pół na pół z cukrem waniliowym) i 100 g zimnego masła. Całość zagniotłam metodą tradycyjną. Ponieważ moje ciasto nie bardzo chciało się połączyć dodałam około 1,5 łyżki śmietany - można dodać zimnej wody lub jogurtu naturalnego. Uformowałam kulę, owinęłam w folię i wstawiłam do lodówki na około 2h.  Ciasto cienko rozwałkowałam na grubość około 1 mm, foremką

apetytnapieczenie
Drożdżowe bułeczki z meksykańskim farszem 165

póki co jeszcze nie wymyśliłam nazwy która by bardziej pasowała zostanę więc przy bułeczkach. Trzeba jednak przyznać, że z bułeczkami te wypieki mają tyle tylko wspólnego, że są z ciasta drożdżowego., natomiast ich kształt i zawartość już jakby od bułeczek odbiegają. Mniejsza jednak o nazwę. Takie wynalazki robię raczej na specjalne okazje, gdyż są smaczne i ciekawie wyglądają na stole(...)cukier i odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosły (ok. 15 minut). Gdy drożdże wyrosną dodajemy do nich mąkę, ze szczyptą soli, jedno jajko i olej i energicznie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie lub smalcu. Osobno

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pizza z serem, oliwkami, kukurydzą i filetem z makreli 166

dodatek użyłam filet z makreli  firmy GRALL . Pizza zniknęła bardzo szybko i polecam taką wariację smakową.  Pizza z serem, oliwkami, kukurydzą i filetem z makreli  SKŁADNIKI: Ciasto: 340 g mąki pszennej 5 g drożdży ¾ łyżki soli ¾ łyżki cukru 2 łyżki oliwy 250 ml letniej przegotowanej wody Dodatki: 500 g sera mozzarella w bloku 2 puszki makreli(...)stopniach.  Do miski wsypać mąkę, sól i cukier, wymieszać. W letniej wodzie rozrobić drożdże, odstawić na 10 minut po czym wlać do mąki i wyrobić jednolite ciasto – wyrabiamy około 10 minut. Polewamy ciasto oliwą i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut. Dzielimy ciasto na 4 równe części. Oprószamy mąką. Wałkujemy placki o średnicy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Ciasteczkowe laurki na Dzień Babci 124

życzeń dodajemy laurki w formie ciastek . A bo czemu by nie napisać życzeń na ciastkach? Ciastka to jedne z prostszych "maślaków" z dodatkiem kefiru. Ciastka przygotowuje się ekspresowo, gdyż ciasto nie wymaga chłodzenia, wystarczy zagnieść i od razu piec powykrawane formy. Ciastka nie są idealne, bo przygotowywane bez foremek i z odręcznie pisanymi życzeniami, ale są takie po prostu(...)cukru pudru do pisania PRZYGOTOWANIE:  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą i cukrem pudrem.   Dodajemy masło i drobno siekamy. Następnie dodajemy jajko, kefir i wyrabiamy ciasto.    Stolnicę lekko podsypujemy mąką i od razu rozwałkowujemy ciasto, na grubość ok 4-5 mm.    Foremką wycinamy kształty. Ja nie miałam foremki odpowiedniej wielkości, więc wycięłam

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pizza z miłością 199

pizze. Wyszła pięknie i smacznie. Polecamy na co dzień, dla każdego :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.   Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut + 1 godz rośnięcia ciasta + ok. 15 minut pieczenia Składniki: Na ciasto: 300g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 170g wody 8g świeżych drożdży Na sos: 4 łyżki ketchupy Łyżeczka oregano Łyżeczka bazylii(...)pizzy może być dowolny, skomponowany według naszych gustów i upodobań. Naszą propozycję przedstawiamy poniżej: Na farsz: 300g pieczarek 200g żółtego sera 3 parówki Oregano Łyżeczka masła Łyżka oleju Przygotowanie ciasta:  Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Uważamy by nie była zbyt ciepła bo zabijemy drożdże i pizza nie urośnie. Na blat wsypujemy mąkę, dodajemy nieco soli, łyżkę oliwy i wodę

Kolizje Smaków
Faworki ( chrust ) na karnawał. 190

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać przez sitko na stolnicę. W mące zrobić mały dołek,dodać do niego żółtka,śmietanę,sól oraz spirytus,połączyć wszystko razem i zagnieść ciasto na jednolitą masę. Dobrze wyrobić i dobrze wybić wałkiem.  Ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego. Wałkować partiami dosyć cienko,starając się jak najmniej podsypywać mąką. Kroić radełkiem lub ostrym(...)wzdłuż na 3-4 cm i przewinąć przez ten otwór jeden z końców. Tłuszcz rozgrzać do temperatury 150-160 C, jeśli nie mamy termometra  wrzucamy do tłuszczu kawałek ciasta i sprawdzamy czy od razu zaczyna się smażyć. Smażymy na jasno złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wyjmujemy z tłuszczu  ( np. widelcem ) i układamy na bibule lub kuchennym

Przepisy i porady kulinarne
Pychotka budyniowo - bananowa. 210

Upiec biszkopt jasny i czekoladowy z podanych wyżyj składników. W biszkopcie czekoladowym, po wystygnięciu wykroić kółka np. szklanką.  Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki o grubości ciasta biszkoptowego czekoladowego. Masa budyniowa : Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodać przestudzony budyń. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie podzielić masę(...)dodać łyżkę ciemnego kakao i wymieszać. Masa serowa : Galaretki rozpuścić w 1 i 1/2 litry gorącej wody i przestudzić. gdy zacznie tężeć połączyć z serkami homogenizowanymi i wymieszać. Przełożenie ciasta : Biszkopt jasny dajemy na spód. Wykładamy na niego masę budyniową ciemną i rozsmarowujemy po całej powierzchni. Teraz dajemy biszkopt ciemny z wykrojonymi wcześniej otworami. Do otworów wkładamy kawałki banana. Zalewamy

Przepisy i porady kulinarne
Szlafroczki francuskie z jabłkami. 142

Składniki : 1,5 kg ciasta francuskiego 1 kg średnich jabłek cukier cynamon kasza manna 1 całe jajko do smarowania cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : Ciasto francuskie rozwałkować w kształcie prostokąta na grubość 3-4 mm. Pokroić na kwadraty o bokach 13 cm. Na każdy środek kwadratu wsypać po łyżeczce kaszy manny. Jabłka umyć,obrać ze skórki, przekroić na połówki(...)Posmarować górę smarówką z całego jajka. Piec na złoty kolor w temperaturze 200 C. Po upieczeniu przełożyć szlafroczki da czystą deskę, przestudzić. Przestudzone posypać cukrem pudrem. Z tej porcji ciasta powinno nam wyjść około 20 sztuk szlafroczków. Zamiast jabłek możemy dać połówki brzoskwiń. Możemy też zrobić takie szlafroczki z morelami, ale wtedy kroimy ciasto na mniejsze kwadraty, ponieważ morele

Przepisy i porady kulinarne
Ciasteczka z maszynki 328

pieczenia przesiać, dodać posiekane na mniejsze kawałki masło oraz smalec, wbić jajko oraz żółtko, dodać cukier puder i cukier z wanilią, składniki posiekać nożem, następnie szybko zagnieść - gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne - ciasto zafoliować i schłodzić przez około 1 godzinę w lodówce lub zamrażarce - blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nastawić na 180-190 stopni - przygotować maszynkę(...)mięsa, montując specjalną nakładkę do robienia ciastek - ciasto podzielić na mniejsze kawałki - robiąc ciasteczka z jednego kawałka, resztę nadal chłodzić w lodówce lub zamrażarce - z ciasta odrywać lub odcinać nieduże kawałki, wkładać je do maszynki, wychodzący z niej pasek o wybranym przez nas wzorze kroić na kawałki o długości 6-7cm, układać w odstępach na przygotowanej blasze - uformowane ciasteczka

Smakołyki Bereniki
PĄCZKI NA WALENTYNKI 187

Wersja walentynkowa najlepszych pączków. Przygotowane na bazie ciasta drożdżowego z przepisu na doskonałe pączki orkiszowe. Z podanych składników wychodzi ok.25-30 sztuk. Składniki: - 720g mąki orkiszowej (u mnie typ700) - 6 żółtek z dużych jaj - 3 czubate łyżki ksylitolu (lub cukru) - 40g świeżych drożdży - 250ml letniego mleka + 3 łyżki - 125ml jogurtu naturalnego - 2 łyżki alkoholu (u mnie 1 łyżka  ekstraktu waniliowego(...)dodać mleko oraz jogurt (całość powinna być letnia). Wlać do misy, dodać wyrośnięty zaczyn, mąkę i alkohol. wszystko razem dokładnie wymieszać. Chwilę wyrabiać. Ja osobiście nigdy nie wyrabiam długo ciasta drożdżowego (zaobserwowałam iż mąka orkiszowa długiego wyrabiania wręcz nie lubi, gluten orkiszowy jest bardzo specyficzny i przy długim wyrabianiu ciągnie się trochę jak guma). Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem

Smaczne Zdrowe
Sycyliska pizza „z czym popadnie” 175

Zapraszam na kolejną pizzę, tym razem „otwartą”, prostokątną, dużą. Z czym popadnie.Bo możesz dać co masz. Ciasto -1 łyżeczka suchych drożdży -120 ml letniej wody -250 g mąki pszennej 500  MŁYN KOPYTOWA -2 łyżki oliwy z oliwek  OLITALIA -pół łyżeczki soli Z podanych składników wyrób ciasto i wstaw na 2 godziny do lodówki w zamknietym naczyniu.Ciasto wyrasta(...)pomidory Ponti od  INDEXFOOD -oliwa z oliwek OLITALIA od  INDEXFOOD -pomidorki koktailowe -ser rycki wędzony Ramzes -ser topiony Gouda  LACTIMA -pieczarki marynowane -listki bazylii poszarpane Rozwałkuj ciasto i połóż na blasze z papierem do pieczenia. Rozsmaruj oliwe z oliwek i dodaj sos pomidorowy. Na wierzch wszystkie pokrojone składniki „jak popadnie”. Polej serem topionym.  Pokrój w kawałki

Z Kuchni Do Kuchni
Fantany z Nowej Anglii 166

ruszyły,,. 2. W rondlu rozpuścić masło (3 łyżki), gdy lekko przestygnie dodać maślankę, odstawić. 3. Jajo ubić mikserem.  Do miski przesiać mąkę, połączyć z resztą składników, wyrobić miękkie ciasto. Pozostawić ciasto w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut by wyrosło. 4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, zagnieść. Rozwałkować je na podłużny placek, rozpuścić pozostałe(...)masło i posmarować nim całą powierzchnię. Ciasto przekroić wzdłuż na 5 pasków, ułożyć je na sobie. 5. Kroić 4-5 cm kawałki, zlepiać z jednej strony, wkładać do kokilek i rozkładać wachlarz z góry. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Piekarnik rozgrzać do 200C. Piec bułeczki przez 20 minut, aż się przyrumienią. Przełożyć na metalową kratkę, ostudzić

Apetyczna babeczka
Pierogi z pieczonymi burakami, fetą nutą tymianku i soku z limonki 192

jego charakterystycznym posmakiem a to skroplone kilkoma kroplami limonki do podkręcenia smaku .... seksownie ... niech każdy sam jeśli ma ochotę  sobie sprawdzi i odpowie. W prostocie tkwi piękno. SKŁADNIKI : ciasto  2,5 szklanki mąki przesianej(użyłam 550) 3/4 szklanki wrzącej wody ( ilość zależy od mąki jakiej użyjemy) 1 łyżeczka soli  2 łyżki oliwy (używam oleju rzepakowego) farsz(...)robię więcej buraków bo je wyjadam są tak słodkie .. :) - do startych buraków dodajemy fetę i sok z limonki do smaku, burak jest słodki, feta słona a cytryna podkręci smak * ciasto - przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz olej robimy wgłębienie i wlewamy wrzątek aby mąka się zaparzyła - ilość wody zależy od rodzaju mąki będziemy widzieć ile mąka wchłania wody - zagniatamy ciasto będzie

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania