ciasto 3 bit - 6127 przepisów (strona:40/409)

PIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI 127

with hands. Put the flour, water and salt into the food processor bowl and turn it on with the dough „hook”. When the dough cools a bit start kneading it by hand, in the bowl, to combine all the ingredients. When it’s done take the dough out of the bowl and start to knead(...)schools of rolling out the pastry and cutting the circles out of it. I’ll show you two methods today – one traditional and one a bit less convectional. In traditional way roll out a part of the pastry rather thin, cut the circles with a glass or cup. Knead again the leftovers and roll again

Martyna Cooks
SCHAB PIECZONY Z OWOCAMI I WARZYWAMI / PORK BAKED WITH FRUITS AND VEGETABLES 126

while since I ate a roast, and it’s been ages since pork chop stuffed with dried plums… But pork chop with only dried plums – a bit boring, so I’ve made a roast with dried plums and apricots, cranberries and sunflower seeds. The best part of baking anything is that it makes itself in most(...)along the pork chop. Stick the knife from one side and push through to the other side, move the knife when it’s inside the meat a little bit. Do the same from the other side, use an existing hole, which you’ve made a second ago. Put the mix of dried fruits and sunflower seeds

Martyna Cooks
OMLET Z KURKAMI / CHANTERELLE OMELET 142

light film of butter left on the pan and that’s as much as we need. If you think it won’t be enough add a bit and let it melt. Pour the egg mix over the pan, pay attention to the sides and rotate the pan so it’ll be even layer on the bottom(...)while, when it thickens on the bottom a bit take a wooden scoop and move the sides so the still liquid mass would pour over the edges of the omelet. When the eggs are almost all done sprinkle it all over with finely grated Grana Padano cheese, again fry it for some time until the cheese will melt

Martyna Cooks
TARTA Z KURKAMI I JARMŻEM / CHANTERELLE & KALE TART 107

fill the tart form. Using the roll move the pastry from the counter to the form. Make sure that it lies flat in he form, push it a bit in the corners. Cut off the pastry which hangs out of the form and, if necessary, fill the holes that appeared Using a fork make holes in the pastry, put baking(...)Lower the temperature to 150 degrees C and put the tart in, bake it for about 20-25 minutes, checking from time to time if the cheese melted a bit and the yogurt mix is stiff. Jedyne co zostaje to pokroić tartę na kawałki, dorzucić trochę zieleniny i jeść! There’s only one thing left

Martyna Cooks
CARBONARA 141

wrapping. Bacon slices cut into 0,5 cm stripes, preheat a big pan and add sliced bacon, fry it until bronzes. Add chopped/squeezed garlic and fry it a bit longer. Grate the cheese using fine grater. In a bowl whisk the eggs, add the cheese and spices and mix it all together. When the bacon gets bronze add drained pasta(...)bit, lower the heat for the minimum available. Take the pan off the heat and add the eggs-cheese mix, mix it all together rather quickly, we don’t want to have scrambled eggs with pasta, we want to have cheese-eggs sauce. If the pan got a bit too cold and the cheese doesn’t melt

Martyna Cooks
Sernik na kruchym cieście z wiśniami. 158

jeszcze kilka pomysłów. To ciasto akurat bardzo lubimy. Polecam Wam taki sernik, można go upiec na świąteczny stół. Idealnie kruche ciasto, aksamitna masa serowa, pachnące wiśnie i słodkie dodatki, bita śmietana, czekolada i migdały...czego chcieć więcej. Idealnie pasuje z filiżanką aromatycznej kawy. Do upieczenia sernika użyłam składników, które otrzymałam od  HELIO w ramach  świątecznej współpracy . Produkty bardzo(...)waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) Masa wiśniowa: 60 dag wiśni świeżych lub mrożonych ( bez pestek ) 2 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe pół szklanki gorącej wody Bita śmietana: 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 1 łyżeczka żelatyny 50 ml gorącej wody Dodatkowo: 4 łyżki wiórek kokosowych mąka pszenna do posypania stolnicy 5 dag mlecznej

Izabelawkuchni
CARBONARA 142

wrapping. Bacon slices cut into 0,5 cm stripes, preheat a big pan and add sliced bacon, fry it until bronzes. Add chopped/squeezed garlic and fry it a bit longer. Grate the cheese using fine grater. In a bowl whisk the eggs, add the cheese and spices and mix it all together. When the bacon gets bronze add drained pasta(...)bit, lower the heat for the minimum available. Take the pan off the heat and add the eggs-cheese mix, mix it all together rather quickly, we don’t want to have scrambled eggs with pasta, we want to have cheese-eggs sauce. If the pan got a bit too cold and the cheese doesn’t melt

Martyna Cooks
Australijski koktajl truskawkowy 160

Coraz modniejsze stają się lokale serwujące tzw. freakshaki, czyli zwariowane koktajle mleczne. Liczy się nie tylko smak koktajlu, ale też dekoracja – bita śmietana, kawałki wafelków, albo popcorn, słodkie syropy ściekające po ściankach naczynia. Moda na nie zaczęła się w Australii wraz z Instagramem, bo taki koktajl ma przede wszystkim wyglądać. Zwykle jest to bardzo duża porcja, więc nie przejmuj(...)mrożonych truskawek (mogą być też pół na pół truskawki i jagody) banan duże opakowanie kefiru lub maślanki (tyle ile mieści się do Waszego słoika)   kupny sos czekoladowy bita śmietana w sprayu pączek z dziurką wafelek Lusette   słomka, słoik   Jak przygotować australijski koktajl truskawkowy? Kefir zmiksuj z masłem orzechowym, truskawkami i bananem. Słoik udekoruj zaciekami z sosu czekoladowego

Ugotowane pozamiatane
Aromatyczny Bakłażan na Chlebku Pita 121

Jeżeli zdecydowaliśmy się zrobić domową pitę to zaczynamy od zmieszania wody, drożdży i odrobiny mąki. Odstawiamy rozczyn na ok. 10 minut, po czym dodajemy do pozostałej ilości mąki. Wyrabiamy ciasto (w razie potrzeby dodajemy dodatkową ilość mąki) i odstawiamy na ok. 2-3 godziny do wyrośnięcia. Przenosimy ciasto na blat i wyrabiamy. Dzielimy ciasto na 2 części i każdą rozwałkowujemy

rabarbarowo
Babka makowa z polewą czekoladową 290

pyszną, lekką i wilgotną babkę pieguskową. Ja akurat miałam nadmiar białek w lodówce i wykorzystałam je na przygotowanie tej oto babeczki. Przepis na ciasto znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Do ciasta możemy dodać ulubione bakalie, jeżeli chcemy urozmaicić jej smak. Polecam, babka długo utrzymuje świeżość Post Babka makowa z polewą

Marta Gotuje
Pierogi z suszonymi grzybami 149

świątecznym stole nie może ich zabraknąć w moim domu.Zajada się nimi cała rodzina. ciasto:  2 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki wrzącej wody 3 łyżki oliwy 1/3 łyżeczki soli farsz: dwie garście suszonych  podgrzybków 2 cebule sól, pieprz pozostałe: 10 dkg kurek mrożonych masło klarowane Podgrzybki namaczam w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzień przekładam z tą samą(...)Cebule tez drobno kroję,przesmażam na maśle, dodaję grzyby, chwile razem przesmażam, doprawiam solą, pieprzem. Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, wlewam wodę i całość mieszam widelcem. Odstawiam aż ciasto ostygnie. Wyrabiam rękoma, dolewam oliwę i dalej wyrabiam. Ciasto ma być elastyczne. Rozwałkowuje je na stolnicy podsypanej mąką. Kroję na kwadraty i układam na foremce do pierogów, dodaję farsz

wesoła kuchnia
Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym 131

kształcie choinek. Oczywiście możecie wybrać sobie dowolny kształt foremek, taki, który Wam albo Waszym dzieciom najbardziej przypadnie do gustu. Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Czas przygotowania: 6 godzin Składniki Ciasto: 125 g mąki pszennej 450 125 g  mąki Pełne Ziarno Pszenna Lubella szczypta soli 3 łyżki płynnego miodu 70 g cukru pudru 1 jajko 120 g zimnego masła pokrojonego(...)kostkę 1 łyżka  przyprawy do piernika Krem czekoladowy: 100 g czekolady 100 g mascarpone w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki   domowej esencji waniliowej cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce  robota i zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy

Kulinarne przygody Gatity
Rolada Serowa Z Pieczarkami - Krok Po Kroku 45931

cebulką ) Całość odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dodajemy bułkę tarta i jajko, mieszamy i odstawiamy. 2. Filety rozcinamy w połowie i rozbijamy cienko, przyprawiamy i na czas przygotowania ciasta serowego chowamy je do lodówki. 3. Ser ścieramy na średnich oczkach, dodajemy rozkłócone jajka oraz majonez - mieszamy wszystko. 4. Dużą blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy ją olejem(...)Wykładamy równomiernie ciasto serowe. Pieczemy je w około 170-180 stopniach przez 25-30 min do ze złocenia. 5. Od razu po wyjęciu z pieca, delikatnie odrywamy papier od ciasta serowego. Teraz wykładamy na niego ściśle filety, tak na 3/4 długości oraz rozkładamy farsz pieczarkowy. Następnie zaczynamy z wyczuciem zawijać całość w roladę. Następnie zawiniętą roladę, zawijamy w papier

Gotowanie...to proste !
AROMATYCZNY PIERNIK Z ŻURAWINĄ 185

babki jest dla mnie idealnym wypiekiem przeznaczonym na "długie leżenie"  😊 Piekę, część zanoszę do pracy, a pozostałą część mam na 3-4 dni do kawy. Lubię takie "żelazne" ciasta, których nie musimy zjadać obowiązkowo w 1 dzień, bo potem tracą zdecydowanie na smaku. I tak jest z piernikiem.  Długo świeży, wilgotny, nawet po 3-4 dniach smakuje idealnie(...)łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki powideł śliwkowych 2 całe jajka u mnie dodatkowo: 100g suszonej żurawiny Wszystkie składniki zmiksować. Dodać suszoną żurawinę. Wymieszać. Blaszkę natłuścić, obsypać mąką, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do temp. 180st. Włozyć ciasto i piec ok. 45- 50 minut.  Po wystudzeniu polać polewą czekoladową

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania