kopytka - 2368 przepisów (strona:40/158)

Domowe gnocchi z ziemniaków – parmezanowe 109

parmezanu są naprawdę przepyszne! Gnocchi są bardzo podobne do polskich kopytek. Co je różni? Mniejszy rozmiar – dzięki temu gnocchi są trochę bardziej eleganckie i odrobinę bardziej wszechstronne od kopytek.   Gnocchi w mojej kuchni to nie jest danie w tak modnym teraz duchu „no waste” i raczej nie polecam używania do nich ziemniaków pozostałych po wczorajszym obiedzie. Wiele

Karo in the Kitchen
Omlet z rydzami 88

moich ulubionych grzybów. To szlachetne i wyjątkowe grzyby, które uwodzą smakiem. Przygotowując je, nie warto przesadzać z dodatkami, aby nie zabić ich smaku. Miłośnikom tych grzybów polecam również kopytka z rydzami smażonymi na maśle i smażone pierogi szafranowe z rydzami i czerwonym pieprzem . Składniki: około 300 g rydzów 6 jajek 5 łyżek mleka 1 pełna łyżka posiekanej natki pietruszki(...)ustawić malutki ogień, wlać masę jajeczną i zamieszać. Smażyć pod przykryciem, aż masa się zetnie. Gotowy omlet pokroić w trójkąty. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Kopytka z rydzami smażonymi na maśle → Smażone pierogi szafranowe z rydzami i czerwonym pieprzem → Boczniaki w aromatycznym sosie śmietanowym z kaszą orkiszową → Kasza jęczmienna z kurkami, szpinakiem i jajkiem sadzonym

Oryginalny smak
Zielone kopytka 123

krótko wyrabiamy ciasto. 5. Z ciasta formujemy wałek i kroimy ukośnie. 6. Kopytka gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 2-3 min. na wolnym ogniu od momentu wypłynięcia. Zielone kopytka są bogate w: - żelazo (pochodzące ze szpinaku), które jest składnikiem krwi. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 300 g Energia: 282 ,8 kcal Białko: 9 ,3 g Tłuszcze

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
LECZO 86

Leczo z samych warzyw i ziół przesmażone na oliwie jest najlepsze na świecie! Dodatkiem niech będą dania z ziemniaków, np. kopytka, kluski śląskie, puree, wszelakie placki czy te z ziemniaków czy innych warzyw. Pajda chleba, bagietka, wszelakie kasze, makarony czy ryż pasują jak nic. Leczo z warzyw sprawdzi się na obiad dosłownie o każdej porze roku. W zależności(...)kulki ziela. Smażę kilka minut. Następnie dodaję do warzyw te z patelni (cebulę + paprykę). Gdy leczo jest gotowe wyławiam liście laurowe. Leczo podaję z natką i serem. Do kopytek, placków, do pajdy chleba. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
MAKARON PIÓRA Z SOSEM DYNIOWYM 129

jako placki.  Oprócz poniższego przepisu polecam także następujące pyszności: sernik dyniowy z owsianą kruszonką leniwe z sosem dyniowe z szałwią pierogi z dynią kopytka dyniowe z bazylią kopytka dyniowe z twarożkiem i cynamonem sernik dyniowy korzenne ciasto dyniowe z Nutellą . MAKARON PIÓRA Z SOSEM DYNIOWYM  (3-4 porcje) Składniki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku

W kuchni Karmel-itki
Surówka z kiszonej kapusty z czosnkiem , szybkie ,pyszne ,zdrowe 89

niej przekonać dzieciaki ? Moi chłopcy nie chcą nawet powąchać takiego wyrobu .. cóż .. Może kiedyś Generalnie ja bardzo ją lubię , wręcz uwielbiam , doskonała jako przystawka do na przykład odsmażanych kopytek czy wątróbki . Polecam składniki : 0,5 litrowy słoik kiszonej kapusty z marchewką , opcjonalnie domowej 1 mała cebula 4-5 ząbków czosnku 1 łyża cukru 2 łyżki oleju rzepakowego pieprz(...)dość . Wlewamy olej , wygniatamy surówkę ręką , tak żeby składniki się połączyły i odstawiamy na godzinę do lodówki . Po tym czasie wyjmujemy , ponownie mieszamy i serwujemy . Doskonały dodatek do odsmażanych kopytek , pierogów lub innych … smakowitości Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Surówka z kiszonej kapusty z czosnkiem , szybkie ,pyszne ,zdrowe pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
KOPYTKA 141

proste dla jednych - innym sprawia trudność.  I nic w tym złego ... nikt z nas nie jest "alfą i omegą" we wszystkim 😉 Otrzymałam ostatnio prośbę o podanie przepisu na kopytka, które jednej z moich koleżanek nigdy nie wychodzą.  Tak więc na prośbę zamieszczam przepis 😊 Składniki: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 1 całe jajko około 100 - 120 g mąki pszennej(...)sól i roztrzepane jajko. Wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta uformować wałeczki mniej więcej grubości kciuka i pokroić na ukośne, około 1 cm kawałki. Kopytka wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę, po czym zmniejszamy płomień  i gotujemy około 2 - 3 minut od wypłynięcia. Podczas gotowania można delikatnie je przemieszać. Wyławiamy łyżką cedzakową

Walijskie Pichcenie
Kopytka ziemniaczane 97

Kopytka ziemniaczane to kolejna z tych prostych rzeczy, które z odpowiednimi dodatkami tworzą zupełnie nowe i urozmaicone danie. Jakie dodatki do tych klasycznych klusek lubicie? Na słono na słodko? U nas najczęściej pojawiają się z gulaszem lub potrawką, albo z sosem jako dodatek do klasycznego obiadu.  Składniki (4 porcje) -1 kg ziemniaków -1 jajko -kilka łyżek mąki pszennej(...)szczyptę soli. Całość wyrobić ręką na gładką masę. Blat oprószyć mąką. Z ziemniaczanej masy formować wałeczki i pokroić je pod skosem. W garnku zagotować dużą ilość osolonej wody. Kopytka gotować porcjami po kilka minut. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Zielona Kuchnia
Kopytka leniwe, czyli przepyszne kluski z twarogu 106

Kopytka leniwe to jedne z moich ulubionych i ekspresowych w przygotowaniu klusek. Spotkałam się z tym, że nazywane są pierogami , ale hmmm... nie wiem dlaczego... Kluseczki są delikatne, mięciutkie i doskonale sprawdzą się jako danie na słodko lub w wersji wytrawnej. Możecie je również podawać z zupą. Moja córka bardzo lubi kluseczki polane(...)odrobiną masła lub z jogurtem naturalnym oraz owocami.  Ja oprócz masła posypuję sobie odrobiną cukru i czasami cynamonem. Pamiętajcie tylko, że czym mniej dodacie mąki - tym lepiej, ponieważ kopytka będą bardziej smaczniejsze. Polecam! (1 porcja dla osoby dorosłej i 1 dziecka) 200g twarogu półtłustego/tłustego 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) Ponadto

Di gotuje
Pieczona w keczupie karkówka z żurawiną 131

karkówka to istne mistrzostwo. Banalnie proste składniki a smak rewelacyjny! Keczup nadaje ostrzejszego smaku, który łagodzi suszona żurawina. Dodatkowo rozpływająca się w ustach cebula! Podana z kluskami śląskimi lub kopytkami jest przepyszna! Polecam! 1 kg karkówki Mąka do obtoczenia 200 g pieczarek 5 dużych cebuli 1 łyżka przyprawy uniwersalnej 0,5 szklanki suszonej żurawiny Przyprawy do mięsa: Przyprawa(...)pieprz. Zalewą zalewamy mięso. Karkówkę pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 2 godziny. Mięso musi być miękkie.  Podajemy z kluskami śląskimi lub kopytkami

VioletoweKucharzenie
Filet z kurczaka w botwinkowym sosie 162

banalnie prosta do wykonania propozycja na całkiem inny obiad. Tak przygotowany filet z kurczaka jest delikatny a sos botwinkowy bardzo aromatyczny. Doskonale komponuje się z młodymi ziemniaczkami lub kopytkami. W tym wydaniu zapewniam, że zasmakuje. Polecam gorąco. Składniki na 3-4 porcje: 3-4 pojedyncze filety z kurczaka 3 buraczki z botwiną Kawałek pora lub 1 cebula 2 łyżki(...)minuty pod przykryciem, nie mieszając, na koniec  posypać mięso startym serem oraz posiekaną natką, gdy ser zacznie się rozpuszczać zdjąć z ognia. Podawać z młodymi ziemniakami lub kopytkami. Smacznego! Wpis powstał przy współpracy z  Kuchnie Świata

Wanilia i Kardamon
DROBIOWE PULPETY W SOSIE SEROWYM (GORGONZOLA) 76

smakuje rewelacyjnie, gdyż miękkie i delikatne w smaku pulpety z kurczaka idealnie komponują się z kontrastującym, mocno wyrazistym i ostrym sosem. Danie świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, makaronem czy kopytkami. Składniki: Pulpety: ok. 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 1 jajko 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka koperku 1 łyżka sosu(...)doprawiamy do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do gotowego sosu przenosimy pulpety i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i np. makaronem lub kopytkami. Rada: Smak sosu jest dość intensywny. Aby złagodzić jego smak należy dać mniej sera pleśniowego - na początku dodać 100 g i sprawdzić czy smak nam odpowiada

Kuchnia MagdaLeny
Kopytka dyniowe z rozmarynowym masłem 134

Kopytka dyniowe z rozmarynowym masłem – doskonały pomysł na obiad lub pyszny dodatek do niego! :) Artykuł Kopytka dyniowe z rozmarynowym masłem pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
GULASZ CZERWONY WEGETARIAŃSKI 146

marzył taki gulasz prawdziwy tylko oczywiście bez mięsa. Moja wersja vege jest wspaniała. Delikatny smak dzięki czerwonej soczewicy podsycony papryczką chilli. Wspaniały!!  Idealne dopełnienie do niedzielnego obiadu uwieńczyły kopytka i surówka z kapusty pekińskiej zaprawiana sosem balsamicznym. Będąc wegetarianką już pełną gębą doceniłam smak, wartości odżywcze soczewicy, gdzie wcześniej nawet się nią nie zainteresowałam. No ale już(...)podlać wodą dusić ok. 10 min, następnie dodać pomidory wcześniej sparzone obrane ze skóry oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić  czosnkiem, przyprawami, wymieszać, gotować jeszcze chwilę i jeść. Z kopytkami jak u mnie, z bułeczką czy innymi ulubionymi dodatkami

pieprzny smaczek
SOS PIECZARKOWY ZE ŚMIETANĄ 97

sojowym. Wszystkie grzyby uwielbiają sos sojowy, który wspaniale wydobywa ich smak i aromat. Pyszny i prosty przepis na sos z pieczarek ze śmietaną , idealny do makaronu, mięs, placków ziemniaczanych, kopytek, klusek śląskich lub gołąbków. Jak zrobić sos pieczarkowy krok po kroku? Wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Zamiast śmietany, do sosu pieczarkowego można dodać wino. Wówczas sosu nie doprawia(...)pieczarkowy doprawić do smaku solą, pieprzem. Sos pieczarkowy najlepiej smakuje z makaronem, pieczonym, duszonym lub smażonym mięsem. Sos jest także świetny jako dodatek do różnego rodzaju klusek - do kopytek, kartaczy, pyz lub placków ziemniaczanych. Smacznego :) Pyszny sos pieczarkowy

Moja Książka Kucharska