chleb - 26176 przepisów (strona:40/1746)

Razowy chleb orkiszowy z orzechami i żurawiną 202

Jesienny razowy orkiszowiec.Kombinacja smaków orzechów włoskich i słodka cierpkość żurawin sprawia,że chleb jest bardzo zrównoważony smakowo i pasuje do wielu dodatków.Przyznam szczerze,że jadłam z nim śledzie i smakował wyśmienicie,mój M.niestety zaprotestował i uznał ,że jedzenie śledzi z takim dziwolągiem to profanacja.Świetny efekt razowca uzyskałam dzięki użyciu razowej mąki orkiszowej nie ze sklepowej półki(...)świeżo zmielonego ziarna orkiszowego (drobny szrot).Chleb powstał na bazie przepisu -chleb jesienny J.Hamelmana. Składniki : 180 g odświeżonego zakwasu orkiszowego 400 g mąki orkiszowej jasnej 630 190 g mąki razowej orkiszowej 340 g wody 1 łyżeczka suchych drożdży 2 spore garście orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny 1,5 łyżeczki soli Wykonanie: zakwas należy przygotować 12 godzin przed pieczeniem chleba

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb z dynią i imbirem 200

Piekłam już bułki z dynią a dziś upiekłam chleb z dynią i imbirem. Nie miałam świeżego ale użyłam w proszku. Chleb wyszedł smaczny i niestety już go nie ma, bo chłopaki jak się dorwali do niego to cały spałaszowali. A taki świeżutki chleb jak wiadomo jest niezdrowy ale za to najsmaczniejszy. I jak tu się powstrzymać od pokus(...)domu tak pięknie chlebem pachnie ? Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Chleb na zakwasie z lnem 175

Bruno powinien jeść pieczywo, ale nie byle jakie pieczywo tylko najlepiej na zakwasie i że dobrze jest dodać do niego siemie lniane. Od tamtej pory upiekłam już 3 chleby, ale dopiero ten doczekał się zdjęć :) Nie miałam siemienia lnianego, ale przeszukałam szafki i znalazłam mielony len w którym mały miał się kiedyś kąpać :) do kąpieli nie użyliśmy, do chleba jest(...)wody 1 łyżeczka soli trochę mielonego lnu, odrobina słodu karmelowego startego w moździerzu Wszystko wrzucam do miski, mieszam byle jak i przekładam do maszyny do pieczenia chleba, ustawiam 1,5 godzinny program do wyrabiania i rośniecia ciasta. Potem przekładam do formy obsypanej mąką razową, zostawiam na parę godzin do wyrośnięcia. Jak wygląda tak to wkładam do pieca. Najpierw

Z butelką mleczka w tle
Pasta do chleba 183

szybka i smaczna pasta do chleba. I to chleba nie byle jakiego!   TUTAJ CHLEB Składniki na pastę -twaróg -makrela wędzona- usuń ości -pieprz ziołowy   SKWORCU -szczypiorek -sól,pieprz -łyżka śmietany Wszystkie składniki zmiksuj, bądz zblenderuj na pastę. Nakładaj na chleb i dodaj rzodkiewki. Kolor czerwony na pewno poprawi ponury nastrój. Posyp szczypiorkiem. I pyszne , zdrowe kanapki gotowe! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Na śniadanie zamiast chleba - pancakes. Z karmelizowanymi jabłkami 158

Coś mam ostatnio lenia, jeśli chodzi o pieczenie chleba czy bułek. Co znajdę jakiś ciekawy pomysł, to albo nie mam wszystkich składników, albo wyrastanie trwa dwa dni ( dosłownie! ), albo całość jest zbyt skomplikowana. Albo może po prostu szukam wymówek, sama już nie wiem... Rano, i owszem, mam ochotę na pyszną, mięciutką, pachnącą bułeczkę, ale kiedy przychodzi moment przygotowań... Rezygnuję(...)dlatego, że bardzo mi się chce. I ten czas, który spędzam w kuchni na gotowaniu obiadów, mi wystarcza. Nie mam ochoty siedzieć tam kilku godzin dłużej, żeby upiec chleb. I jestem w kropce... Mam nadzieję, że mi przejdzie. Albo jakoś przekonam się do tego gotowania. Albo C. przejdzie na dietę, na której będzie mógł spożywać tylko kanapki. Zobaczymy. Póki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Biało-brązowy chleb na Tang Zhongu 223

proszku 216 g mleka 135 g Tang Zhong na mleku 52 g masła Pasta czekoladowa: 11 g kakao w proszku 11 g cukru 11 g gorącej wody  Przygotowanie chleba: Przygotuj pastę czekoladową: w miseczce wymieszaj kakao z cukrem, zalej gorąca wodą i dobrze rozetrzyj. W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, drożdże, cukier, sól, mleko w proszku. Dodaj następnie

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb owsiany, przypadkowy 201

chleb wyszedł przez przypadek. Miał być prosty i łatwy do wykonania chleb owsiany, opracowany przez Rene Beckera, bostońskiego piekarza o polskich korzeniach. Okazało się, że po drodze było kilka błędów i pomyłek. Był błąd w tłumaczeniu angielskiego oryginału książki na wersję hiszpańską, potem i ja coś jeszcze źle przeczytałem. I tak coraz bardziej przerażony patrzyłem na lepką pacię, która(...)chciała zamienić się w chlebowe ciasto. Skończyło się jednak dobrze, nawet bardzo dobrze, a raczej bardzo, bardzo smacznie. Chleb wyszedł zaskakująco smaczy, z wyraźnym posmakiem owsa, lekko ciemniejszym miążeszm i ze skórką tak chrupiącą, że dla niej samej można było chleb próbować, i próbować, i chrupać i chrupać. Chleb w smaku - rewelacyjny. Bardzo mi smakował z delikatną wędlinka, albo

Grahamka, weka i kajzerka
Lecytal - wyborowy chleb pszenny 188

Dzisiaj coś z tradycyjnego polskiego piekarnictwa - chleb pszenny „Lecytal” AD 1959, produkowany na drożdżach z dodatkiem lecytyny, margaryny, cukru i soli, przygotowywany w formach, i w nich wypiekany. Podłużne bochenki o wadze 0,5 kg, owinięte papierową banderolą. Tak oto brzmi definicja chleba Lecytal. Chleb lecytynowy należy do pieczywa pszennego wyborowego, charakteryzuje się delikatnym, drobnym i elastycznym miękiszem, oraz zwiększoną(...)objętością dzięki dodatkowi lecytyny. Dodatek ten powoduje spowolnienie procesu czerstwienia. Dzięki temu chleb lecytynowy zachowuje dłużej świeżość w porównaniu z innym pieczywem. Jego receptura, zgodnie z wytycznymi z roku 1959, jest następująca: Oczywiście poniżej „tłumaczenie” tej receptury, zrozumiałe dla takich domowych chlebowypiekaczy jak ja. Zdecydowałem się przygotować przepis w oparciu o podmłodę normalną (tj. z połowy mąki użytej do wypieku

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenny na zakwasie 239

się bardzo to pieczenie chlebków spodobało. A tym bardziej jak piecze się z tak rewelacyjnej mąki jak z Młyn Kopytowa klik . No i ten zapach w domu pieczonego chleba jest bardzo przyjemny o smaku nie wspominając. Składniki: 500 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 300 g letniej wody 1 łyżeczka soli 150 g aktywnego zakwasu żytniego klik(...)wyrośnięcia. Formę o wymiarach 30*11 cm wysmarować olejem, przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię ręką moczoną w zimnej wodzie i ponownie odłożyć do wyrośnięcia i podwojenia  objętości. Przed pieczeniem chleb spryskać wodą i posypać otrębami żytnimi.  Piekarnika nastawić na 200°C. Do zimnego piekarnika włożyć chleb i  piec przez około 40 minut. Po upieczeniu chleb wyjąć z foremki

Ala piecze i gotuje
Razowy chleb z maszyny z orzechami włoskimi i suszoną morelą 173

Kolejny razowiec z maszyny. Podaję składniki na chleb o wadze 1000 gram i skórką mocno wypieczoną. Składniki (według kolejności wkładania do maszyny): 400 ml ciepłej wody dwie łyżki oliwy z oliwek (u mnie z oregano) łyżka cukru trzcinowego, nierafinowanego łyżka soli 100 gram mąki pszennej razowej typ 1850 100 gram mąki orkiszowej 350 gram mąki żytniej(...)moreli suszonych garść siemienia lnianego 40 gram otrębów owsianych W podanej kolejności wkładamy wszystko do maszyny, po napisie ADD dodajemy resztę składników. "Jeżeli nie posiadamy maszyny do pieczenia chleba zaczynamy od zrobienia rozczynu (z części mąki, drożdży, cukru i najlepiej mleka) i odstawiamy do wyrośnięcia- konsystencja gęstej śmietany. Następnie dodajemy resztę mąki, resztę wody lub mleka, sól oraz wszystkie pozostałe

Mango Papaja
Bezglutenowy chleb gryczany z chrzanem i czosnkiem 162

Dziś Swiatowy Dzień Chleba. Po raz 9 blogerzy z całego świata specjalnie na dziś upieką chleb. Swój ulubiony. Zupełnie nowy. Wypróbują przepis, na który wcześniej nie mieli czasu. Po prostu chleb. Akcję, jak co roku, organizuje Zorra. Akcja daje mi okazję do podzielenia się z Wami jednym z moich ulubionych

Gotuj z Blue Raven
Chleb na zakwasie z ziarnami 161

Przepis na ten chleb pochodzi z bloga Mirabbelki . Troszkę go zmieniłam,  do ziaren słonecznika dodałam siemie lniane i płatki owsiane, a jeden upiekłam bez żadnych ziarenek. Chleb na zakwasie z ziarnami Składniki na zaczyn: 5 łyżek zakwasu 75 g wody 11o g maki pszennej chlebowej Składniki na ciasto chlebowe: 800 g mąki pszennej chlebowej 75 g mąki żytniej(...)zaczynu dokładnie mieszamy, pozostawiamy do przefermentowania na ok. 12  godzin w naczyniu przykrytym folia spożywczą. Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy mikserem lub maszyną do chleba. Musi się nam utworzyć piękna kula. Ciasto odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęło. Następnie wkładamy do formy i odstawiamy na kolejne 4-5 godzin. Z tej proporcji wyjdą

Kulinarne przygody Gatity
Mąka gryczana i ziarna do pieczenia chleba 230

Mąka gryczana i ziarna do pieczenia chleba Wczoraj przy okazji wędzenia koleżanka poczęstowała mnie przepysznym chlebem razowym z ziarnami. Przepis na blogu wkrótce :-). Beatko, dzięki za przepis ! Piecze go na między innymi na mące gryczanej. Szczerze powiedziawszy nigdy jej nie używałam, więc nie było innego wyjścia, jak tylko udać się do sklepu. Można ją kupić w Kauflandzie. Produkuje ja firma(...)Melvit.  Mają tam duży wybór mąki do pieczenia chleba. Mnie najbardziej ucieszyły jednak ziarna, których w żadnym sklepie nie widziałam. Mąkę gryczaną oczywiście kupiłam, a przy okazji też ryżową. A teraz udaję się na  poszukiwania przepisów na chleb z ziarnami :-) Chyba, że Wy macie jakieś sprawdzone przepisy ? Podzielicie się

Kulinarne przygody Gatity
Drugie życie pieczonego kurczaka - pasta do chleba 188

drobiowych udek, niczym za dotknięciem czarodziejskiej różdżki przemieniły się w aromatyczną, puszystą i pyszną pastę, która "w try miga" zniknęła w przepastnych żołądkach moich domowych testerów. Drobiowa pasta do chleba A było to tak: kawałki pieczonego kurczaka cebula majonez musztarda chrzan (opcjonalnie - dla amatorów ostrzejszych smaków) pieprz, mielona papryka ulubione zioła Mięso oddzieliłam od kości, cebulę posiekałam. Połączyłam wszystkie składniki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chleb z prażoną cebulką 52

smaczniejszego niż domowy chleb. Aromatyczny, z chrupiącą skórką i mięciutki w środku. Zapach, który wydobywa się z piekarnika podczas pieczenia, jest nie do opisania! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W ostatnim czasie bardzo polubiłam domowe pieczywo, dlatego też na moim blogu znajdziecie wiele ciekawych przepisów na tego typu wypieki. Od różnego rodzaju chlebów, po bułki. Tym razem przygotowałam chleb z prażoną cebulką(...)przypraw. Chlebek jest bardzo aromatyczny i pięknie pachnie. Co ciekawe, jest naprawdę prosty do zrobienia. Fajnie się kroi i długo zachowuje swoją świeżość. Jeśli macie ochotę na domowy chleb z prażoną cebulką, zapraszam do zapoznania się z przepisem. Jestem pewna, że Wam posmakuje. PRZEPIS NA CHLEB Z PRAŻONĄ CEBULKĄ Składniki 500 g mąki pszennej 7 g suszonych drożdży

Przepiski.pl