chleb - 26176 przepisów (strona:39/1746)

Chleb pszenny – najprostszy przepis 25643

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb pszenny to podstawowe pieczywo jakie spożywamy w swoich domach. Moją przygodę z domowymi wypiekami pieczywa rozpoczęłam od upieczenia chleba pełnoziarnistego. Nie mogłam znaleźć dla siebie idealnego pieczywa razowego, więc stwierdziłam, że upiekę je sobie sama Po kilku wypiekach postanowiłam, że mój mąż, który nie przepada za pieczywem razowym będzie również mieć swój chlebek. Z racji(...)lubię proste przepisy, nie posiadające wielu składników oraz nie zajmujące dużo czasu mój wybór padł na ten najprostszy chleb pszenny. W oryginale był pieczony w jednym szklanym pojemniku, jednak zrobiłam go w formie podłużnych bochenków, gdyż nadmiar wrzucam do zamrażalki a w takiej formie zajmuje mniej miejsca. Wyjątkowo szybki chleb pszenny jest wykonywany błyskawicznie, nie trzeba czekać na wyrośnięcie zaczynu

To Musisz Wiedzieć
Chleb naan z patelni 100

Chleb naan z patelni okrągły i płaski chleb indyjski Chleb naan z patelni  smakuje wspaniale. Jest idealny do przygotowania kanapki, pasuje do gulaszy, zup, dań z grochu i oczywiście do każdego indyjskiego posiłku. Przepis na chlebek naan jest prosty i mało pracochłonny.  Ciasto wyrasta w nocy w lodówce. Sekretem jego niezwykłego smaku jest właśnie długa fermentacja, dlatego ciasto(...)chleb robię wieczorem. Rano wystarczy wyjąć je z lodówki i upiec naan. Jeszcze nigdy nie zawiodłam się na tym przepisie. Inne przepisy na chleb Chleb naan z patelni - nocny chleb indyjski Chleb naan z patelni - składniki 300 g mąki pszennej uniwersalnej puls mąka do podsypania półtorej łyżeczki suchych drożdży półtorej łyżeczki cukru 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka soli

Cztery Fajery
CHLEB ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY Z ZIARNAMI 200

Moja kolejna miłość- chleb orkiszowy pełnoziarnisty, z niewielkim dodatkiem mąki żytniej (lubię jej dodatek w pieczywie), z dodatkiem ziaren. Oczywiście jak większość moich chlebów, jest to chleb na zakwasie. Bywa, że piekę coś na drożdżach, ale przeważnie są to bułki, chleby preferujemy jednak na zakwasie. Są zdrowsze, no i są zawsze świeże... Dla nas chleby na zakwasie nie starzeją się(...)nigdy, one tylko każdego dnia inaczej smakują. Kto nie piekł jeszcze chleba na zakwasie, gorąco zachęcam... Nie taki diabeł straszny jak go malują... Kiedyś musi być ten pierwszy raz, może to właśnie ten moment... To naprawdę nic trudnego (szczególnie chleby z przewagą mąki orkiszowej), a frajda z własnoręcznie upieczonego chleba niesamowita... Jest tylko jeden skutek uboczny- pieczenie chlebów uzależnia

Smaczne Zdrowe
Zwykły chleb 698

Zwykły, codzienny, domowy, pachnący... chleb dla każdego. Z jednego kilograma mąki upieczemy dwa smaczne chleby. Możemy upiec chleby z ziarnami,  ziemniakami, owocami, z kiełbasą, z dynią, z cebulą, na proszku, na zakwasie... wybór jest wielki. Dzisiaj przedstawię chleb z mąki 650 1 kg, wody ~500ml, drożdży 50g, soli1 łyżka, cukru 1 łyżka. Najpierw nastawiamy zaczyn/rozczyn  tj. do ciepłej(...)zagniatamy. Teraz formujemy chlebki i układamy na blasze lub w formach, przykrywamy na minimum 1 godz. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C  i smarujemy lub nie chleb rozbitym jajkiem. Posmarowane chleby nacinamy ostrym nożem lub żyletką, żeby nie pękały podczas pieczenia. Pieczemy w 200 st. C przez 50-60 minut zależy od piekarnika. Po włożeniu chleba spryskujemy

chleba naszego
Chleb żytni na jabłkowym zakwasie 143

Chleb żytni z jabłkami czy też chleb pszennożytni piekę często, bo przepadam za jabłkami. Pyszny chleb piekę z jabłkowym cydrem. Ale jeśli nie macie jabłkowego cydru to same jabłka w zupełności wystarczą. Przyrządzenie tego chleba jest nieco pracochłonne i wymaga zaplanowania. Oczywiście trzeba przyrządzić zakwas, który wymaga dojrzewania przez 3 dni. Poza tym na chleb żytni na jabłkowym zakwasie składa(...)kroki. Wystarczy jedynie dodawać składniki dzień po dniu, mieszać i ponownie odstawiać w ciepłe miejsce. Lubię przyrządzać zakwas latem. Jest wtedy ciepło i zakwas pięknie “łapie kwas”. Chleb żytni na zakwasie potrzebuje również długiego czasu na wyrośnięcie, więc pieczenie na zakwasie latem to prawdziwa przyjemność i gwarancja, że chleb na pewno się uda! Chleb żytni Składniki: 2 bochenki

codojedzenia
Panem et circenses - chleba i igrzysk 177

ostatnich dniach w moje dni wdarł się mały lęk. Lęk związany z awarią piekarnika. Wyobraźcie sobie moment, kiedy siedzący od chwili w piekarniku chleb, ciągle nie zaczął dzielić się swoim zapachem. Zaglądam w ciemne okienko piekarnika i już po sekundzie orientuję się, że przecież nie powinno być ciemne! Powinno błyszczeć mi w oczy blaskiem, złotem przypominającym letni muskany wiatrem łan(...)zboża. A tu co? Ciemność widzę! Stało się, w trakcie wypiekania niedzielnego razowca ze słonecznikiem, piekarnik padł! Powiało grozą. Co teraz?! Szczęśliwie chleb wkładany był oczywiście do maksymalnie rozgrzanego piekarnika, a ten odmówił pracy po ok. pół godzinie. Eksperymentalne przymusowe dopiekanie bochenka w powoli stygnącym piekarniku powiodło się. Co prawda skórka nie uzyskała zwykłej chrupkości, ale  bochenki wyrosły

I tu będę miała takie te
Dietetyczny chleb bez mąki 169

Chleb wszelaki to dla mnie zguba, wystarczy, że zjem 2 razy dziennie kilka kromek to moja waga gwałtownie szybuje do góry, gdy wykluczam go z moich posiłków następuje równowaga i nie tyję. Jak wiecie ostatnio byłam na feriach nad morzem pod opieką specjalisty od diet, który zabronił mi jeść tradycyjne pieczywo. Ale że uwielbiam chleb, to kazał mi upiec dietetyczny(...)chleb bez mąki z otrębami i płatkami owsianymi i zezwolił na spożywanie 1-2 kromeczek dziennie. Upiekłam więc domowe pieczywo, gdyż chlebem to raczej nie można nazwać, jest bez mąki, bez jajek, bez spulchniaczy , na kefirze, z otrębami, różnymi płatkami, słonecznikiem i mielonym lnem, coś jak chleb dukana . Chleb jest trochę za płaski (ale to wina zbyt szerokiej keksówki) jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb pszenny na drożdżach z oliwkami 159

Przepis na ten chleb pszenny na drożdżach jest prosty i pochodzi z programu kulinarnego, jaki kiedyś prowadziła Joanna Brodzik. Sam program trochę mnie denerwował, ale akurat ten przepis mnie zainteresował. Niestety, chleb robiony trochę na wyczucie, bo pani Joasia nie podała w kilku miejscach dokładnych proporcji. Do tamtej pory piekłam chleby jedynie na drożdżach, w zasadzie według jednego przepisu, zasłyszanego(...)wyglądał apetycznie, to też wydawał się prosty. Chlebek podbił wkrótce podniebienia mojej rodziny jak i koleżanek w pracy. Co tam, urządziłyśmy swojego czasu nawet wspólny pracowniczy wypiek tego chleba, ale o tym ciii…Doskonały jest jeszcze ciepły, z rozpływającym się na nim masełkiem. Ja do chleba dodaję jeszcze zioła prowansalskie i oliwki, które nadają mu niepowtarzalny smak i zapach

Mieszam w Garnku
Chleb orkiszowy pieczony na kamieniu. Najsmaczniejszy, najłatwiejszy. 264

Taki chleb to cudo. To smak dzieciństwa. Najsmaczniejszy jeszcze ciepły. Kromka chleba posmarowana tylko masłem i posolona. Kromka pierwsza.... Kromka druga...... Na dwóch się na pewno nie skończy, to gwarantuję. Chleb piekłam na specjalnym kamieniu do wypieków. Można piec na nim chleb, bułki, pizzę itp. Kamienie do wypieków wymagają długiego czasu nagrzewania w bardzo wysokiej temperaturze, ale też efekt pieczenia(...)jest spektakularny. Chleb dosłownie rośnie w oczach, pizza gotowa jest po 5 - ciu minutach :) Chleby i bułki wymagają wysokiej temperatury wstępnej pieczenia, którą potem stopniowo obniża się. To odpowiada warunkom pieca chlebowego, który opalany jest drewnem i osiąga temperaturę początkową ponad 300°C. Podobny efekt uzyskamy w piekarniku jedynie obniżając stopniowo temperaturę w trakcie pieczenia. Kamień do pieczenia ustawiamy

Naturalna Kuchnia
Chleb orkiszowy razowy z białą kaszą gryczaną 239

maju Amber zaprosiła do wspólnego pieczenia chleba, który został zaproponowany przez Elę z blogu W poszukiwaniu Slowlife . Ela wskazała chleb orkiszowy razowy z kaszą gryczaną wg Trufli . Oczywiście nie omieszkałem dodać swoich trzech groszy. Kaszę gryczaną dałem białą, również dodałem odrobinę mąki żytniej chlebowej. Mąkę żytnią dałem dlatego, że początkowo ciasto wydało mi się zbyt luźne, nawet jak na chleb(...)uprzednim wymieszaniu mikserem wszystkich składników. Po dodaniu kaszy delikatnie wymieszałem ciasto drewnianą kopyścia. Dzięki temu ziarenka kaszy nie rozmiksowały się, pozostały całe i są pięknie widoczne po upieczeniu chleba. Widoczne zwłaszcza, że kasza gryczna była biała. Chleb pyszny, ale nie ma aromatu typowego dla prażonej kaszy. Stosunkowo wilgotny dzięki tejże kaszy. Fajne w nim jest jeszcze to, że jest niezwykle

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb żytni 100% zakwas 174

Uważam za ogromną sztukę upieczenie dobrego, miękkiego, domowego pieczywa. Upieczenie razowego pieczywa to już krok dalej, musi być przecież miękkie i puszyste- mąka razowa jest dość trudna. Ale upieczenie chleba na zakwasie? Własnym, wychodowanym zakwasie? Obłęd, coś nie do wykonania... A jednak! Były trzy próby. Pierwsza była udana tylko w połowie: zakwas super, chleb pięknie wyrósł ale niezbyt dobry przepis(...)zniszczył mój trud (pieczenie w kąpieli wodnej), chleb był zbyt wilgotny, pyszny, lecz niestety zbyt miękki. Drugie podejście- masakra! Postanowiłam upiec chleb i zrobić zakwas jedynie z mąki żytniej typ 2000. Mąka okazała się zbyt ciężka, chleb nieco wyrósł, lecz niestety ciasto miało Nie wierzyłam w nią od początku do końca, słoik po zakwasie rzuciłam w kąt. Zapomniałam

Mango Papaja
Chleb nocny pszenno-żytni na zakwasie 308

soli) 420 ml wody(370 g wody) 1/2-1 lyzeczki suchych drozdzy (nie dawalam) Skladniki z wieksza gramatura sa na duza foremke o wymiarach 31x13x7 cm. Wykonanie: Do wypieku tego chleba uzywam zakwasu II-stopniowego i nie dodaje drozdzy,poniewaz moj 3-letni zawas jest bardzo mocny.Chleb rosnie przez cala noc w lodowce,a przez dodatek drozdzy przerastal.Takze opuscilam ich dodatek.Gdy(...)przy uzyciu haka zagniesc ciasto do uzyskania jednolitej,gladkiej masy.Ciasto jest dosc geste,ale nie na tyle by uformowac z niego bochenek.Ten przepis nadaje sie tylko  do wypieku chleba foremkowego. Do wysmarowanej olejem i wysypanej otrebami foremki wylozyc ciasto.Gore wyrownac mokra reka lub lyzka.Foremke przykryc folia spozywcza,tez wysmarowana olejem. Zapobiegnie to przyklejeniu sie ciasta,gdy wypelni ono cala

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb żytni z mąką pszenna razowa i łamanym ziarnem żyta wg J.Hamelmana 154

Rewelacyjny,przepyszny chleb,kolejny z ksiazki "Chleb" Jeffreya Hamelmana.Na gleboki smak tego chleba wplywaja maka pszenna razowa i namoczone ziarno zyta.Ziarno zastosowane w przepisie jest lamane,a nie mielone i w znaczacy sposob odzialuje na konsystencje pieczywa.Od dawna frapowal mnie dodatek lamanego ziarna ,nie przypuszczalam jednak ,ze rezultat moze byc tak fantastyczny. Chleb jest cudownie wilgotny,dzieki czemu bardzo dlugo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie 178

Przepis na dzisiejszy chleb nie jest co prawda zupelnie nowy,ale tak zmodyfikowany by zaspokoic wielbicieli maki orkiszowej.Chlebek z cudownym,pachnacym i sprezystym miazszem dzieki dodatkowi maki zytniej dlugo zachowuje swiezosc.Ma chrupiaca skorke.Mozna go upiec w dwoch wariantach :w calosci z pelnoziarnistej maki orkiszowej lub pelnoziarnistej maki orkiszowej pol na pol wymieszanej z jasna maka orkiszowa.Tak nam ten chleb posmakowal(...)pieklam go juz 4 razy z rzedu i nie wiem ,czy na tym sie skonczy.Nieklopotliwy,prosty chleb foremkowy.Neutralny w smaku,pasujacy do wszystkich dodatkow.Bardzo polecam. Skladniki na 1 duza foremke (32x13 cm ) : 220 g zakwasu zytniego II lub III-fazowego 100 g maki zytniej jasnej 450 g maki orkiszowej( 250 g maki orkiszowej 630 i 200 g maki orkiszowej pelnoziarnistej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!