Zakwas żytni na chleb - Przepis krok po kroku

Zakwas żytni na chleb - Przepis krok po kroku

Zakwas żytni na chleb - Przepis krok po kroku

Zakwas  jest podstawą dobrego, domowego pieczywa. To od niego zaczyna się cały proces pieczenia. Zanim napiszę jak przygotować zakwas, postaram się w kilku słowach wyjaśnić, co to właściwie jest. Zrozumienie istoty zakwasu pomoże nam z nim pracować. Tak więc zakwas to rodzaj dzikich (naturalnych) drożdży. Podczas kwaszenia mąki są one pobierane z powietrza, a mąka służy im jako pożywka. Wyhodowanie własnego zakwasu daje ogromną satysfakcję i gwarantuje, że upieczony na nim bochenek chleba będzie miał chrupi... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smakowity Blog Kulinarny

Warto przeczytać

Dieta 1000 kalorii

Dieta, przeznaczona do 5 posiłków dziennie. Niewiele zasad, poza dokładnym liczeniem kalorii.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.