chleb na drożdżach - przepisów 4294

  1. Chleb na drożdżach z ziarnami
    Chleb na drożdżach z ziarnami

    Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Post Chleb na drożdżach z ziarnami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

    Przepis pochodzi z bloga Marta Gotuje, prowadzonego przez Mgotuje.

  2. CHLEB ORKISZOWY ( NA DROŻDŻACH)
    CHLEB ORKISZOWY ( NA DROŻDŻACH)

    Niekiedy dla urozmaicenia poszukuję czegoś nowego z pieczywa. Dzisiaj padło na szybki chleb , a skoro szybki to tylko na drożdżach. Pszenicy nie używam , żyto jest troszkę niewdzięczne w obróbce, więc pozostał chlebek orkiszowy. I powiem Wam szczerze, że poszukiwania wcale nie były takie łatwe. Przeważnie drożdże były tylko dodatkiem do zakwasu, a to już czasochłonne. Poza tym miała(...)minut. Zauważyłam już przy bułkach, że gdy nie dodaję do nich cukru ani innych słodkich produktów typu miód itp. to ciasto szybciej wyrasta. Drożdże do wzrostu nie potrzebują cukru, tylko skrobi, tak więc pieczemy chleb bez dodatku cukrów. Pieczemy w temp.200*C ok. 40-50 minut. Termoobieg. Piekłam swój 35 minut. Wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Smaczne Zdrowe, prowadzonego przez smacznezdrowe.

  3. Chleb wieloziarnisty na drożdżach
    Chleb wieloziarnisty na drożdżach

    przepisu wychodzą 2 duże chleby. Zachęcam do upieczenia własnego chleba, jest o wiele smaczniejszy i zdrowszy niż ten ze sklepu. Post Chleb wieloziarnisty na drożdżach pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

    Przepis pochodzi z bloga Marta Gotuje, prowadzonego przez Mgotuje.

  4. Chleb bez drożdży i zakwasu
    Chleb bez drożdży i zakwasu

    się iść nie chciało...). Dałam też nieco więcej mąki ogólnie, i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolona z efektu. Oczywiście od razu wiadomo, że nie jest to chleb na drożdżach, jednak smakuje naprawdę dobrze. Lekko się kruszy, wyraźnie czuć w nim dymkę i parmezan. Chrupiąca(...)skórka i mięciutki środek, do tego masło i plasterek pomidora - dla mnie było to naprawdę pyszne drugie śniadanie. C. też zjadał z apetytem. Polecam eksperymentatorom i tym, którzy chleba na drożdżach jeść nie mogą. Chlebek z mąką kukurydzianą, dymką i parmezanem Składniki: (na formę 25x25 cm) 75 g mąki kukurydzianej 250 g mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Przepis pochodzi z bloga Pożeraczka, czyli raz adobrze, prowadzonego przez gin.

  5. Chleb orkiszowy na drożdżach
    Chleb orkiszowy na drożdżach

    kilka godzin. Ten chleb orkiszowy na drożdżach wyszedł bardzo sprężysty i wilgotny. Na pewno – ze względu na łatwość przygotowania – będzie ten chleb często gościł w naszym domu Chleb orkiszowy na drożdżach Składniki: 30 g świeżych drożdży (u mnie 14 g drożdży instant) 1 łyżeczka płynnego miodu (u mnie 1 łyżeczka cukru) 2-3 łyżki letniej wody(...)pukamy w jego spód. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach ” – w lipcu prowadzony przez Fabrykę Kulinarnych Inspiracji Post Chleb orkiszowy na drożdżach pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  6. Chleb orkiszowy na drożdżach
    Chleb orkiszowy na drożdżach

    robię chlebów na drożdżach (poza takim  tostowym). Dzisiaj lenistwo wzięło górę i postanowiłam zrobić kolejne podejście do chleba drożdżowego. No cóż. Jeżeli pieczecie w domu chleb na zakwasie, to niestety w większości przypadków chleb na drożdżach przegrywa. Ten ma tę zaletę że ciasto wyrabia się szybko i przyjemnie, szybko rośnie i szybko jest gotowy do jedzenia(...)więc jako szybki awaryjny  - bardzo polecam, jako chleb na co dzień , chyba mniej , ale myślę że to też sprawa gustu :) Niewątpliwą zaletą jest to, że długo, jak na chleb drożdżowy, zachowuje świeżość składniki: (na 2 foremki) 800 g mąki orkiszowej , pełnoziarnistej 2 łyżeczki soli 1 saszetka suchych drożdży ( 7 g ) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  7. Chleb pszenno – żytni z makiem (na drożdżach)
    Chleb pszenno – żytni z makiem (na drożdżach)

    Post Chleb pszenno – żytni z makiem (na drożdżach) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne Przeboje, prowadzonego przez Paulinka.

  8. Najprostszy chleb pszenny na drożdżach
    Najprostszy chleb pszenny na drożdżach

    Najprostszy przepis na drożdżowy pszenny chleb bez dodatków. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 300 g wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli Do wody dodać pokruszone drożdże, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Mąkę i sól przesiać do miski, zrobić w środku wgłębienie, w które wlać rozczyn z drożdży i łyżkę oliwy(...)blaszce posypanej obficie mąką i ponownie przykryć. Odstawić na kolejne 40 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Po ponownym wyrośnięciu kilkakrotnie naciąć chleb i oprószyć mąką. Wstawić do piekarnika i piec około 45- 50 minut

    Przepis pochodzi z bloga wyzwania kuchenne, prowadzonego przez Wyzwania Kuchenne.

  9. Chleb na drożdżach z rozmarynem i pomidorami z maszyny do chleba
    Chleb na drożdżach z rozmarynem i pomidorami z maszyny do chleba

    posiekanych  suszonych pomidorów  przygotowanie W szystkie składniki ( za wyjątkiem pomidorów) umieścić w maszynie do pieczenia chleba zgodnie z zaleceniami producenta - najpierw mokre, potem suche, sól i cukier wsypuję w 2 narożniki, na środku mąki robię lekkie wgłębienie i wsypuję drożdże.   Nastawić program podstawowy (u mnie 1) waga 750, przypieczenie max. Pomidory osuszyć z oliwy i pokroić(...)dodawania dodatków - pomidory dodać po sygnale dodawanie dodatków, jeżeli takiej opcji nie ma, dodać pomidory po pierwszym zagniataniu.  Po 3 godzinach chleb jest gotowy. Staram się pamiętać o wyjęciu mieszadeł albo przed rośnięciem, albo zaraz przed pieczeniem. Chleb ma wtedy od spodu tylko dwie niewielkie dziurki. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  10. Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na drożdżach
    Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na drożdżach

    udanych próbach pieczenia domowych bułek, przyszła pora na mój pierwszy chleb. Zaopatrzyłam się już w różnego typu mąki, ciągle jednak nie mogę się zabrać za mój pierwszy zakwas chlebowy. Wobec tego kontynuuję przygotowania domowego pieczywa na drożdżach i jestem pełna entuzjazmu dla tej czynności, bo zapach świeżo(...)upieczonego chleba rozchodzący się po naszej kuchni, a potem - pierwsza ukrojona i skonsumowana kromka z masłem, to bezcenne chwile. Moje pierwsze pieczywo w większej formie to chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem. Do jego przygotowania wykorzystałam podstawowe składniki, których użyłam też do wypieku bułek , zamieniając płatki owsiane na słonecznik. Chleb piekłam w dwóch keksówkach o wymiarach 200x110x75 i 260x110x75. Chleb pszenno

    Przepis pochodzi z bloga Smakołyki Bereniki, prowadzonego przez SmakolykiBereniki.

  11. CHLEB ORKISZOWY JASNY Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH
    CHLEB ORKISZOWY JASNY Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH

    nakładamy tylko do połowy formy. Sprawdza się jako chleb tostowy, głównie po to powstała ta wersja chleba. Gwiazdor podarował nam nowy toster więc pokombinowaliśmy skład chlebka a'la tostowy. :-) Składniki:  - 550g mąki orkiszowej białej ( u mnie typ 750) - 2 łyżki siemienia lnianego - 2 łyżki sezamu - 2 łyżki słonecznika - 25g drożdży - 500ml ciepłej wody - 1,5 łyżeczki soli himalajskiej

    Przepis pochodzi z bloga Smaczne Zdrowe, prowadzonego przez smacznezdrowe.

  12. CHLEB ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY , NA DROŻDŻACH - NAJLEPSZY
    CHLEB ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY , NA DROŻDŻACH - NAJLEPSZY

    uwielbia chleby z dużą ilością ziaren. Ten jest nie tylko w 100% orkiszowy, jest także z mąki pełnoziarnistej, bardzo wilgotny- to za sprawą ziaren. I jak na chleb pieczony na drożdżach bardzo długo pozostaje świeży. Chlebek baaardzo godny polecenia! W naszym domu zagości jeszcze nieraz. Po pierwsze dlatego ,że bardzo przypomina ten, który piekę na zakwasie, a po drugie(...)chlebów, nigdy nie zdarzyło mi się piec chleba, który tak błyskawicznie się przygotowuje. Do tego chleba potrzebujemy miskę, łyżkę i produkty. Chleb bez wyrabiania... A smak - po prostu cudo ! Po 3 dniach ciągle świeżutki, dłużej nie dotrwał... :-)) Składniki: - 4 łyżki płatków orkiszowych - 1/2 l ciepłej wody ( nie gorącej) - 2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 1 szkl mąki orkiszowej białej - 25g drożdży

    Przepis pochodzi z bloga Smaczne Zdrowe, prowadzonego przez smacznezdrowe.

  13. CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI JASNY Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH
    CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI JASNY Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH

    chyba zawsze wyjdzie. Jedynie odradzam pieczenie chleba z samej mąki żytniej, ten potrzebuje odpowiedniego traktowania...lubi mieć zakalec... niestety. Składniki: - 2,5 szkl mąki orkiszowej jasnej ( u mnie typ 750)* - 0,5 szkl mąki żytniej chlebowej ( jasnej)* - 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej - 25g drożdży - po 40g ziaren ( siemię lniane, słonecznik,dynia- łącznie 120g) - 50g ziaren amarantusa(...)płatków orkiszowych - 0,5l ciepłej wody * z lekkim czubkiem Drożdże rozkruszyć w kubeczku z 1 szklanką ciepłej wody( nie gorącej) i płatkami orkiszowymi. Odstawić na ok.15 minut aż płatki wypłyną na wierzch. Do miski wsypać mąki,ziarna, dodać sól, zamieszać. Następnie dodać wyrośnięty zaczyn oraz resztę wody . Zamieszać całość, najlepiej drewnianą kopyścią. Przełożyć do formy wysmarowanej lekko olejem kokosowym

    Przepis pochodzi z bloga Smaczne Zdrowe, prowadzonego przez smacznezdrowe.

  14. Zakwas kontra drożdże czyli pojedynek na chleby
    Zakwas kontra drożdże czyli pojedynek na chleby

    jednak chleb drożdżowy był zdecydowanie większy (na zdjęciu po prawej - dla pewności). Chleb na zakwasie jest bardziej treściwy, gęstszy, ten na drożdżach jest bardziej nadmuchany, może dlatego chleba na drożdżach można zjeść zdecydowanie więcej, a chlebem na zakwasie najadamy się jedząc już drugą kromkę. Decydujący głos mieli goście. I ku mojemu zaskoczeniu wybrali chleb..... drożdżowy. Może to dlatego

    Przepis pochodzi z bloga Z butelką mleczka w tle, prowadzonego przez mycha_1018.

  15. Różowy chleb buraczany na drożdżach
    Różowy chleb buraczany na drożdżach

    Czy jest lepszy czas na pieczenie chleba niż takie pochmurne, jesienne popołudnia? Nic wtedy tak nie poprawi humoru jak zapach świeżego pieczywa, które sami wykonaliśmy. I

    Przepis pochodzi z bloga Okolice Palnika, prowadzonego przez OkolicePalnika.

Wybierz stronę :