chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:2/420)

Chleb żytni na drożdżach 45

stopni C) 20 g świeżych drożdży lub 9 g suchych drożdży instant 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego 1 łyżeczka cukru od 1 do 1,5 łyżeczki soli Drożdże. Bardzo ważna jest jakość świeżych drożdży. To od nich w głównej mierze zależy efekt końcowy naszego chleba. Powinny być przede wszystkim świeże i przechowywany w chłodnym miejscu (lodówce(...)Dodatkowo bardzo ważne jest delikatne usunięcie papieru z upieczonego chleba. Jeśli w którymś miejscu nie chce odejść, to zostawiam i usuwam jak chleb ostygnie. Jeśli oderwiemy kawałek skórki gorącego chleba, to może powstać zakalce. Z tego powodu wolę używać papieru do pieczenia, niż smarować tłuszczem ranty keksówki. Chleb żytni na drożdżach czy zakwasie? Zapewne wiele razy zastanawialiście się

Ania gotuje
Zakwas kontra drożdże czyli pojedynek na chleby 271

jednak chleb drożdżowy był zdecydowanie większy (na zdjęciu po prawej - dla pewności). Chleb na zakwasie jest bardziej treściwy, gęstszy, ten na drożdżach jest bardziej nadmuchany, może dlatego chleba na drożdżach można zjeść zdecydowanie więcej, a chlebem na zakwasie najadamy się jedząc już drugą kromkę. Decydujący głos mieli goście. I ku mojemu zaskoczeniu wybrali chleb..... drożdżowy. Może to dlatego

Z butelką mleczka w tle
Różowy chleb buraczany na drożdżach 272

Czy jest lepszy czas na pieczenie chleba niż takie pochmurne, jesienne popołudnia? Nic wtedy tak nie poprawi humoru jak zapach świeżego pieczywa, które sami wykonaliśmy. I

Okolice Palnika
Szybki chleb orkiszowy na drożdżach 262

Na co dzień jestem grzeczna. Jem bez glutenu, unikam laktozy, odżywiam się zdrowo i racjonalnie. Ale czasem… czasem muszę coś z tabeli rzeczy zakazanych. Kiedy

Gotuj z Blue Raven
Chleb żytni na zakwasie żytnim bez drożdży 160

Mamy rok 2014 a w piekarniach ciężko dostać chleb bez drożdży! Nie sądziłam, że takie rzeczy są możliwe, a jednak ..... Na szczęście wszytko można zrobić samemu smaczne, pachnące i wiemy co mamy w środku bez jakiś totalnie nie potrzebnej długiej listy składników, ulepszaczy. Szkoda, że ginie tradycyjny smak i skład. Przeszukałam przepisy w książkach i znalazłam taki skład gdzie(...)drożdży. Upiekłam i się nie zawiodłam. Więc polecam go dalej a ten chlebek będę piekła częściej. SKŁADNIKI : z tego przepisu otrzymamy dwa bochenki  przepis ogólny mąka żytnia chlebowa 590 g mąka chlebowa 318 g woda 672 g  sól 17 g (2 łyżeczki )   SPOSÓB WYKONANIA: ZAKWAS mąka 318 g (2,5 szklanki) woda

Basia w kuchni
Chleb szwajcarski prosty na drożdżach 302

Kolejny weekend i kolejne wspólne wypiekanie w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie . tym razem padło na chleb o nazwie szwajcarski ze względu na nacięcie na środku

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Domowy chleb pełnoziarnisty 205

mąkę pełnoziarnistą , dlatego też tym razem będzie to domowy chleb pełnoziarnisty. Wydawało mi się, że pieczenie chleba w domu jest czasochłonne i bardzo angażujące. Nic bardziej mylnego, robi się je szybko i co ważne nie narobimy za dużego bałaganu w kuchni, więc nie grożą nam duże porządki :) Polecam używania świeżych drożdży. Moim zdaniem pieczywo wyrasta na nich znacznie lepiej(...)może tylko moje doświadczenia. Przeczytaj przepis na: Szybki przepis na domowy chleb U mnie szklanka ma 250 ml. Składniki 15g świeżych drożdży 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka ciepłej wody 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Zobacz także: Wyprzedaż kosmetyków dla KOBIET! Domowy chleb pełnoziarnisty – przepis Do miski wkładamy wszystkie składniki. Należy pamietać

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Orkiszowy chleb dyniowy na drożdżach z pestkami 168

Zapraszam na bardzo smaczny,mięciutki w pięknym,intensywnym pomarańczowym kolorze chlebek dyniowy.Miłośnicy domowego pieczenia chleba i dynii nie powinni obojętnie przejść obok tego przepisu.Chlebek jest bardzo łatwy,pięknie się formuje i bardzo szybko rośnie,ponieważ został upieczony na drożdżach.Wybornie smakuje również z wytrawnymi dodatkami.Polecam! Składniki na 1 bochenek: średnia dynia Hokkaido (300 g puree) 450 g mąki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Prosty i szybki chleb mieszany na drożdżach 190

pszenna. Dzięki temu chleb się nie kruszy. Nie piekłam z tego przepisu chleba jedynie z mąki żytniej, więc nie gwarantuję, że użycie tylko żytniej mąki, da wam piękny chleb. Ja lubię jeszcze posmarować wierzch chleba oliwą przed wstawieniem do piekarnika i całość posypać ziarnami, które lekko dociskam do ciasta. Jak przechowywać domowy chleb na drożdżach? Ja zwykle domowy chleb(...)przykrywamy ściereczką. Czekamy ok 1.5 h aż chleb wyraźnie podrośnie. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, pieczemy w tej temperaturze chleb ok 20 min, po tym czasie obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok 30-40 min. Chleb studzimy na kratce. Artykuł Prosty i szybki chleb mieszany na drożdżach pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery

Mieszam w Garnku
Chleb pszenny domowy na drożdżach- z maszyny 135

łyżki mleka w proszku 400 ml ciepłej wody przygotowanie wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba zgodnie z zaleceniami producenta - najpierw mokre, potem suche, sól i cukier wsypuję w 2 narożniki, na środku mąki robię lekkie wgłębienie i wsypuję drożdże. Nastawić program(...)podstawowy (u mnie 1) waga 1000, przypieczenie max. Po 3 godzinach chleb jest gotowy. Staram się pamiętać o wyjęciu mieszadeł albo przed rośnięciem, albo zaraz przed pieczeniem. Chleb ma wtedy od spodu tylko dwie niewielkie dziurki. Smacznego! Wpis dołączam sierpniowej do listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej na blogu  Zapach Chleba

Stare Gary
Chleb pszenno-owsiany na drozdzach-znakomity 247

latach odmowil jednak posluszenstwa.Podpowiadam tylko,ze podrozy zdecydowanie nie lubi .Nowy zakwas nastawiony,babelkuje sobie raznie,ale poniewaz cala "zabawa" trwa 5 dni zmuszona zostalam do upieczenia chleba na drozdzach .Podpatrzylam przepis u Komarki . Ilosc skladnikow dostosowalam do wymiarow swojej formy,odrzucilam to czego nie posiadam.Smak chleba mnie zaskoczyl,co tu duzo mowic jest pyszny.Chrupiacy,wilgotny,dzieki czemu dlugo zachowuje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb z samych ziaren, bez mąki i drożdży 174

Cześć Dziś chce Wam zaprezentować chleb w którym zakochałam się od pierwszego kęsa ! Odkryłam go na Targu śniadaniowym i od razu się zakochałam! ;-)  Kupiłam go

Cukier&Puder
Pszenno-żytni chleb z siemieniem na drożdżach 202

Zapraszam na pyszny domowy chlebek pszenno-żytni tym razem na drożdżach z dodatkiem siemienia i otrąb. Otręby można dać dowolne, ja miałam owsiane i takie

Monia miesza i gotuje