chleb - 26084 przepisów (strona:45/1739)

Anadama czyli chleb z melasą 136

tradycyjny chleb pochodzi ze stanu Massachusetts, a wyrabia się go z mąki kukurydzianej, razowej i białej z dodatkiem melasy. Według legendy stworzył go mąż kobiety o imieniu Anna, która zamiast przyrządzić mu kolacje, zostawiła w kuchni jedynie papkę ze zmielonej kukurydzy i nieco melasy. Wzburzony małżonek wymieszał te składniki z mąką, wodą i drożdżami, wstawił do pieca , mrucząc pod nosem(...)nacięcia ostrym nożem na bochenkach. Piec 15 minut, następnie zmniejszyć tem. do 180C i piec jeszcze 35-40 minut. Po upieczeniu przełożyć bochenki na metalową kratkę, by ostygły. Najsmaczniejszy chleb jest podawany na ciepło. źródło ,, encyklopedia chleba

Apetyczna babeczka
Chleb z formy 139

często wypiekany w domach brytyjskich chleb z formy z jednym długim nacięciem na wierzchu.  Składniki na 1 bochenek: 50 dag maki pszennej 2 łyżeczki soli 15 g świeżych drożdży  4 łyżki ciepłego mleka 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody  1. Lekko natłuścić formę. Przesiać sól i mąkę do dużej miski. W dzbanku rozetrzeć drożdże  z połową(...)odstawić na 10-15 minut. 7. Rozgrzać piekarnik do tem. 230 C. Piec 15 minut, potem zmniejszyć tem . do 200 C i piec jeszcze 20 - 25 minut, aż chleb się przyrumieni. Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę do wystygnięcia. Źródło ,, encyklopedia chleba

Apetyczna babeczka
Chleb z dynią i ziołami 151

Czas jesienny więc pora, aby dynia rozgościła się w naszych kuchniach. Dzisiaj chleb z tartą dynią. Na zimę mrożę ją w kubeczkach jednorazowych, tak więc sięgam po dynię o każdej porze roku.  Składniki; 10 dag drożdży  łyżeczka cukru  700 ml ciepłej wody 30 dag mąki żytniej  1 kg mąki pszennej   1 szklanki otrębów pszennych(...)dolewaj małymi partiami. Ciasto odstaw na pół godziny żeby urosło. 3. Ręce posmaruj olejem i wyjmij ciasto na posypaną mąką stolnicę aby opadło. Podziel na pól i uformuj dwa chleby. Wierzch można posypać pestkami dyni. Piecz godzinę w piekarniku w temperaturze 200 C. Przełóż na kuchenną kratkę do ostygnięcia. źródło ,,upiecz swój chleb

Apetyczna babeczka
Chleb graham na zakwasie 170

Dzisiaj przypada Światowy Dzień Chleba, więc prezentuję prosty i smaczny - chleb. Piekę go od bardzo dawna, smakuje on całej rodzinie, a znika w mgnieniu oka, kiedy wyjmę go z blaszki. Składniki: Zaczyn: 1/2 szklanki zakwasu 1 szklanka mąki żytniej typ 2000 1 szklanka wody Ciasto:  3 szklanki mąki pszennej graham typ 1850 1 szklanka mąki pszennej chlebowej(...)opcjonalnie) 3 łyżki siemię lnianego (opcjonalnie) 3 łyżki nasion słonecznika (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Wykonujemy zaczyn. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin. Dzień później przygotowujemy chleb. Drożdże rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej wody i szczypcie cukru, mieszamy do rozpuszczenia. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, zaczyn i drożdże. Miksujemy do połączenia składników dodając po trochu wody

Truskawkowa Fiesta
Chleb czystoziarnisty – przepis na bezglutenowy keto chleb 17

wielu osób na diecie ketogenicznej, poszukiwanie odpowiedniego pieczywa może być wyzwaniem. Chleb, który oferuje niską zawartość węglowodanów i jest jednocześnie pełen smaku, to marzenie każdego, kto stosuje dietę keto. W tym artykule przedstawiamy wyjątkowy przepis na keto chleb z ziaren, który nie tylko spełnia te wymogi, ale również dostarcza wartościowych składników odżywczych. Zalety chleba czystoziarnistego w diecie keto. Czy pomaga(...)odchudzanie? Przygotowując keto chleb z samych ziaren, możemy cieszyć się produktami, które są bogate w białka i błonnika. Tego rodzaju pieczywo jest idealne dla osób pragnących zachować szczupłą sylwetkę oraz dostarczyć organizmowi zdrowe tłuszcze. Keto pieczywo jest również bezglutenowe, co czyni je odpowiednim wyborem dla tych z nietolerancją glutenu. Składniki i przygotowanie chleba czystoziarnistego keto Na początek, do przygotowania keto

ZGruntuFit
Ciasto do dekoracyjnych chlebów weselnych i innych uroczystości 54

Wpis archiwalny z 2015r. "Odkurzyłam" przepis bo pomyślałam, że być może komuś się przydadzą rady w temacie chleba weselnego czy innych uroczystości. Do dekoracyjnego chleba na weselną uroczystość, specjalnie na prośbę internautki Joli, podchodziłam trzy razy. Było to dla mnie nie lada wyzwanie i nie wiem czy mu sprostałam. Dwa razy upiekłam chleb ozdobny z ciasta na zakwasie. Za pierwszym(...)razem wykonałam skromną dekorację z odrobiny ciasta, z którego piekłam chleb wgniatając dodatkowo mąkę. Za drugim razem piekłam z tego samego przepisu, ale wykonałam dekorację z oddzielnie zrobionego ciasta z mąki, wody i odrobiny oleju. Udekorowałam bochenek już po upieczeniu chleba i ponownie zapiekałam chleb z dekoracją. Jeden i drugi bochenek został zjedzony, bo chleb był bardzo dobry. Z drugiego

Leśny Zakątek
Dlaczego warto piec chleb żytni na zakwasie? 55

Żyjemy w czasach, w których raczej niewiele osób piecze w domu chleb. To zrozumiałe, bo przecież jest on dostępny w różnych rodzajach na wyciągnięcie ręki w każdym markecie i piekarni. Ale wiecie co… żaden chleb nie smakuje tak dobrze, jak ten upieczony samemu w domu! Uważam, że warto, choć raz, pokusić się o przygotowanie takiego domowego chleba żytniego(...)zakwasie. Gwarancja zdrowia, smaku i zadowolenia z siebie! Dziś chciałabym napisać Wam kilka faktów o takim pieczywie. Dlaczego warto piec chleb żytni na zakwasie? Zapraszam serdecznie do artykułu i pieczenia! Tak wygląda domowy chlebek żytni na zakwasie prosto z piekarnika A to jeszcze ciepła i chrupiąca kromka z masłem – pychota! Czym jest zakwas? Zakwas to mąka w której rozwijają

Natka Pietruszki
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI, PEŁNOZIARNISTY, NA ZAKWASIE 117

Kolejny z pysznych chlebów na zakwasie, tym razem orkiszowy z dodatkiem pełnoziarnistej krzycy (stara odmiana żyta). Wyszedł bardzo fajny- wilgotny, nieoblepiający jednak noża, długo pozostający świeżym. U nas z dodatkiem ziaren- bardzo lubimy ich dodatek w chlebie. Jeśli pominiemy ziarna, musimy również automatycznie zmniejszyć ilość wody. Przy zmianie typów mąk, również może być potrzebna inna ilość wody... To kolejny chleb(...)dałam), wyjęte min. 2-3h wcześniej z lodówki - 28g soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) - 30g słonecznika - 30g pestek dyni - 880g wody źródlanej lub filtrowanej ----------------------------------------------------------------------------------------------- + ulubione ziarna do obsypania chleba Wszystkie składniki odważamy do miski i mieszamy do połączenia składników. Przy zamianie jakiegokolwiek składnika, najlepiej dolewać wodę stopniowo, gdyż może jej wyjść inna ilość. Gotową masę przekładamy do przesmarowanych delikatnie

Smaczne Zdrowe
CHLEB RAZOWY Z SAMOPSZY 103

Kolejny z chlebów razowych na zakwasie. Chleb o niskim indeksie glikemicznym, w 100% na razowej mące z samopszy. Wcześniej samopsza była tylko dodatkiem do orkiszu lub orkiszu i płaskurki, w sumie nawet nie wiem czemu do niedawna nie odważyłam się na upieczenie chleba na samej samopszy, bez dodatku innych mąk...  Jak to mówią pierwsze koty za płoty- ten chleb(...)wcześniej) - 30g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 960g wody źródlanej lub filtrowanej Wszystkie składniki umieszczamy w misie i mieszamy do połączenia składników. Nigdy nie wyrabiam swoich chlebów. Mieszam tylko chwilę i to drewnianą łyżką, nie włączam nawet miksera. Masę przekładamy do form, przesmarowanych delikatnie olejem. Ubijamy miejsce przy miejscu łyżką maczaną w wodzie. Wygładzamy, obsypujemy grubymi otrębami owsianymi lub pozostawiamy

Smaczne Zdrowe
CHLEB PEŁNOZIARNISTY ORKISZOWY 105

Ostatnio oprócz eksperymentów z pieczeniem chleba na szamocie i w garze żeliwnym, piekę też dużo chlebów pełnoziarnistych. Takich z niskim IG, a więc bez dodatku mąki jasnej. Tak naprawdę nie tylko chleby żytnie są zalecane przy diecie z niskim IG. Chleb orkiszowy ma niewiele wyższe IG niż chleb żytni, smakuje jednak lepiej i choć nie jest to pieczywo lekkostrawne, jest(...)bowiem nadal pieczywo pełnoziarniste, to  często osoby, którym nie służy pełnoziarnisty żytni chleb, dobrze tolerują chleb orkiszowy. U mnie  z niewielkim dodatkiem słonecznika, ale można go pominąć, jest go bowiem niewiele. Pomieszałam 2 typy mąk, typ2000 jest mąką drobną razową, natomiast użyta przez mnie 1850 ma dużo "śmieci", to mąka z pełnego ziarna. Od lat kupuję mąki

Smaczne Zdrowe
Ciekawostki kulinarne. Historia chleba w Polsce 80

Należy wiedzieć, że pierwsze wzmianki na temat chleba na ziemiach polskich pochodzą z X wieku. Jak głosi legenda, król Bolesław Chrobry w drodze na spotkanie z cesarzem Niemiec Ottonem III, przejeżdżając przez jedną z wsi, poczuł miłą woń. Gospodarz domy, z którego unosił się ten przyjemny zapach, poczęstował króla chlebem, a ten znów na pamiątkę tego zdarzenia nadał osadzie nazwę(...)większości krajów Europy. W XII wieku pojawiły się pierwsze młyny, a wraz z nimi cechy piekarskie (pierwszy założono w ówczesnej stolicy Polski, czyli Krakowie w 1260 roku). Receptury chleba w Polsce mają wielowiekową tradycję i są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chleb w naszym państwie jest nie tylko codziennym pożywieniem, ale ma także wartość symboliczną. Staropolska tradycja nakazywała jego poszanowanie

ProstePesto.pl
Chleb z żurawiną 83

Czas czytania: 2 min Chleb z żurawiną Kolejny przepis na błyskawiczny i pyszny chleb tym razem z żurawiną i ziarnami słonecznika! Ciasto przygotowane jest na zakwasie żytnim z lekkim wspomaganiem drożdży co przyspiesza jego „produkcję”. Suszona żurawina w połączeniu z ziarnami słonecznika smakuje świetnie. Chleb pasuje do wszystkich dodatków wytrawnych i słodkich. Poza pysznymi kanapkami ze świeżego chleba(...)guacamole i sadzonym jajkiem można przygotować naprawdę królewskie śniadanie! Koniecznie spróbujcie upiec go sami we własnej kuchni. To jest jedna z tych prostych rzeczy, jakie możemy dać naszym bliskim. Chleb jest naszą codziennością i miłością i ma wielkie znaczenie jakiej jest jakości! Print Chleb z żurawiną .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Domowy chleb z żurawiną

SprawdzonaKuchnia.pl
Prosty chleb pszenno-orkiszowy na drożdżach 74

patrzę na instagram i wydaje mi się, że wszyscy pieką chleb Ale to dobrze! Ja się bardzo cieszę. Dzisiaj polecam przepis na chleb pszenno-orkiszowy. Chleb miał być eksperymentem. Taki sik-pryk i zobaczymy co wyjdzie. A wyszło, oj dobrze….to kolejny chleb pieczony w garnku żeliwnym. Chleb możecie upiec z różnych rodzajów mąk. Ja użyłam orkiszowej pełnoziarnistej(...)pszennej chlebowej. Możecie użyć również mąki pszennej samej, wtedy chleb będzie delikatniejszy. Możecie dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą. Ja lubię wszelkiego rodzaju ziarenka w chlebie, dlatego teraz sypnęłam siemię lniane. Możecie dodać dowolne ulubione ziarna. To co ważne przy robieniu tego chleba, to konieczność dwukrotnego składania ciasta w pierwszych 40 minutach wyrastania. Wystarczy brzegi ciasta składać do środka misy – coś

Mieszam w Garnku
Chleb na sodzie z sezamem 90

Chleb na sodzie z sezamem to bardzo łatwe do zrobienia pieczywo, które świetnie sprawdza się, gdy są trudne czasy i nie robimy codziennie zakupów. Dobrze zastępuje tradycyjny chleb, chociaż jego struktura jest nieco inna, bardziej zwarta i mniej puszysta. W obecnej sytuacji na pewno większość z Was wychodzi z domu tylko w ostateczności, do pracy, apteki, czy też po niezbędne(...)dlatego z potrzeby chwili musiałam przeprowadzić eksperyment i zrobić jakieś pieczywo bez dodatku drożdży, których w ostatnim czasie nie było w moim sklepie. W sieci sporo jest przepisów na chleb irlandzki z sodą, ale do niego potrzebna jest maślanka, której niestety nie miałam. Po przemyśleniu sprawy stwierdziłam, że maślankę zastąpię mlekiem i octem jabłkowym, który z doświadczenia wiem, że dobrze

Kuchcik gotuje
Chleb pszenny całonocny 104

Jest to kolejny robiony przeze mnie chleb z książki Kena Forkisha „Mąka Woda Drożdże Sól”. Ostatnio piekę chleby głównie z tej książki i powiem szczerze, że przepisy nie są bardzo wymagające, a otrzymujemy naprawdę świetny chleb. Na pewno spróbuję jeszcze ciasta na pizzę i pozostałych przepisów na chleb. Dzisiaj zapraszam na kolejny chleb z gatunku białych, pszennych(...)zwykle użyłam połowy ilości składników i taka pojawia się w moim przepisie. Do pieczenia używam też tradycyjnie żeliwnego garnka i muszę zdecydowanie kupić większy garnek. Chleb pieczony w zwykłym piecu a chleb pieczony w garnku to dwie różne bajki, dwa różne smaki, dwa rodzaje skórki itd Ja już więcej chleba pszennego na pewno nie będę piec bez użycia garnka

Mieszam w Garnku