 Anadama czyli chleb z melasą 191
Anadama czyli chleb z melasą 191tradycyjny chleb pochodzi ze stanu Massachusetts, a wyrabia się go z mąki kukurydzianej, razowej i białej z dodatkiem melasy. Według legendy stworzył go mąż kobiety o imieniu Anna, która zamiast przyrządzić mu kolacje, zostawiła w kuchni jedynie papkę ze zmielonej kukurydzy i nieco melasy. Wzburzony małżonek wymieszał te składniki z mąką, wodą i drożdżami, wstawił do pieca , mrucząc pod nosem(...)nacięcia ostrym nożem na bochenkach. Piec 15 minut, następnie zmniejszyć tem. do 180C i piec jeszcze 35-40 minut. Po upieczeniu przełożyć bochenki na metalową kratkę, by ostygły. Najsmaczniejszy chleb jest podawany na ciepło. źródło ,, encyklopedia chleba
Apetyczna babeczka Chleb z formy 183
Chleb z formy 183często wypiekany w domach brytyjskich chleb z formy z jednym długim nacięciem na wierzchu. Składniki na 1 bochenek: 50 dag maki pszennej 2 łyżeczki soli 15 g świeżych drożdży 4 łyżki ciepłego mleka 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody 1. Lekko natłuścić formę. Przesiać sól i mąkę do dużej miski. W dzbanku rozetrzeć drożdże z połową(...)odstawić na 10-15 minut. 7. Rozgrzać piekarnik do tem. 230 C. Piec 15 minut, potem zmniejszyć tem . do 200 C i piec jeszcze 20 - 25 minut, aż chleb się przyrumieni. Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę do wystygnięcia. Źródło ,, encyklopedia chleba
Apetyczna babeczka Chleb z dynią i ziołami 201
Chleb z dynią i ziołami 201Czas jesienny więc pora, aby dynia rozgościła się w naszych kuchniach. Dzisiaj chleb z tartą dynią. Na zimę mrożę ją w kubeczkach jednorazowych, tak więc sięgam po dynię o każdej porze roku. Składniki; 10 dag drożdży łyżeczka cukru 700 ml ciepłej wody 30 dag mąki żytniej 1 kg mąki pszennej 1 szklanki otrębów pszennych(...)dolewaj małymi partiami. Ciasto odstaw na pół godziny żeby urosło. 3. Ręce posmaruj olejem i wyjmij ciasto na posypaną mąką stolnicę aby opadło. Podziel na pól i uformuj dwa chleby. Wierzch można posypać pestkami dyni. Piecz godzinę w piekarniku w temperaturze 200 C. Przełóż na kuchenną kratkę do ostygnięcia. źródło ,,upiecz swój chleb
Apetyczna babeczka Chleb graham na zakwasie 222
Chleb graham na zakwasie 222Dzisiaj przypada Światowy Dzień Chleba, więc prezentuję prosty i smaczny - chleb. Piekę go od bardzo dawna, smakuje on całej rodzinie, a znika w mgnieniu oka, kiedy wyjmę go z blaszki. Składniki: Zaczyn: 1/2 szklanki zakwasu 1 szklanka mąki żytniej typ 2000 1 szklanka wody Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej graham typ 1850 1 szklanka mąki pszennej chlebowej(...)opcjonalnie) 3 łyżki siemię lnianego (opcjonalnie) 3 łyżki nasion słonecznika (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Wykonujemy zaczyn. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin. Dzień później przygotowujemy chleb. Drożdże rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej wody i szczypcie cukru, mieszamy do rozpuszczenia. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, zaczyn i drożdże. Miksujemy do połączenia składników dodając po trochu wody
Truskawkowa Fiesta Sześć i pół miliona :) 40
Sześć i pół miliona :) 40sprawdzone i przetestowane w dużej rodzinie... Dla zaspokojenia ciekawości podam poniżej ilości wizyt gości na pokazanych powyżej 10 postach :) 1. 532 000 wizyt Chleba naszego: Domowe wędliny parzone 2. 221 000 wizyt Chleba naszego: Chleb z chrupiącą skórką 3. 198 000 wizyt Chleba naszego: Suszone wędliny 3 schaby(...)wizyt Chleba naszego: Krówki mleczne 5. 109 000 wizyt Chleba naszego: Schab parzony 6. 98 700 wizyt Chleba naszego: Surówka jak w barze u "Chińczyka"... 7. 88 500 wizyt Chleba naszego: Schaby parzone, w czterech smakach 8. 63 500 wizyt
chleba naszego Czy mączka chleba świętojańskiego powoduje zaparcia? 52
Czy mączka chleba świętojańskiego powoduje zaparcia? 52mączka chleba świętojańskiego powoduje zaparcia? Czy mączka chleba świętojańskiego powoduje zaparcia? Wielu z nas z pewnością zastanawiało się, czy spożywanie mączki chleba świętojańskiego może prowadzić do problemów z zaparciami. W tym artykule przyjrzymy się bliżej tej kwestii i postaramy się znaleźć odpowiedź na to pytanie. Co to jest mączka chleba świętojańskiego? Mączka chleba świętojańskiego, znana również jako mączka z otrębami(...)spożywczym otrzymywanym poprzez mielenie ziaren zbóż, takich jak pszenica, żyto czy jęczmień. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, co przyczynia się do korzystnego wpływu na układ trawienny. Zaparcia a mączka chleba świętojańskiego Wielu ludzi uważa, że spożywanie mączki chleba świętojańskiego może prowadzić do zaparć. Jednakże, brak jest naukowych dowodów potwierdzających tę teorię. Wręcz przeciwnie, błonnik zawarty w mączce chleba świętojańskiego może
Żyję by jeść Chleb czystoziarnisty – przepis na bezglutenowy keto chleb 85
Chleb czystoziarnisty – przepis na bezglutenowy keto chleb 85wielu osób na diecie ketogenicznej, poszukiwanie odpowiedniego pieczywa może być wyzwaniem. Chleb, który oferuje niską zawartość węglowodanów i jest jednocześnie pełen smaku, to marzenie każdego, kto stosuje dietę keto. W tym artykule przedstawiamy wyjątkowy przepis na keto chleb z ziaren, który nie tylko spełnia te wymogi, ale również dostarcza wartościowych składników odżywczych. Zalety chleba czystoziarnistego w diecie keto. Czy pomaga(...)odchudzanie? Przygotowując keto chleb z samych ziaren, możemy cieszyć się produktami, które są bogate w białka i błonnika. Tego rodzaju pieczywo jest idealne dla osób pragnących zachować szczupłą sylwetkę oraz dostarczyć organizmowi zdrowe tłuszcze. Keto pieczywo jest również bezglutenowe, co czyni je odpowiednim wyborem dla tych z nietolerancją glutenu. Składniki i przygotowanie chleba czystoziarnistego keto Na początek, do przygotowania keto
ZGruntuFit Ciasto do dekoracyjnych chlebów weselnych i innych uroczystości 114
Ciasto do dekoracyjnych chlebów weselnych i innych uroczystości 114Wpis archiwalny z 2015r. "Odkurzyłam" przepis bo pomyślałam, że być może komuś się przydadzą rady w temacie chleba weselnego czy innych uroczystości. Do dekoracyjnego chleba na weselną uroczystość, specjalnie na prośbę internautki Joli, podchodziłam trzy razy. Było to dla mnie nie lada wyzwanie i nie wiem czy mu sprostałam. Dwa razy upiekłam chleb ozdobny z ciasta na zakwasie. Za pierwszym(...)razem wykonałam skromną dekorację z odrobiny ciasta, z którego piekłam chleb wgniatając dodatkowo mąkę. Za drugim razem piekłam z tego samego przepisu, ale wykonałam dekorację z oddzielnie zrobionego ciasta z mąki, wody i odrobiny oleju. Udekorowałam bochenek już po upieczeniu chleba i ponownie zapiekałam chleb z dekoracją. Jeden i drugi bochenek został zjedzony, bo chleb był bardzo dobry. Z drugiego
Leśny Zakątek Dlaczego warto piec chleb żytni na zakwasie? 110
Dlaczego warto piec chleb żytni na zakwasie? 110Żyjemy w czasach, w których raczej niewiele osób piecze w domu chleb. To zrozumiałe, bo przecież jest on dostępny w różnych rodzajach na wyciągnięcie ręki w każdym markecie i piekarni. Ale wiecie co… żaden chleb nie smakuje tak dobrze, jak ten upieczony samemu w domu! Uważam, że warto, choć raz, pokusić się o przygotowanie takiego domowego chleba żytniego(...)zakwasie. Gwarancja zdrowia, smaku i zadowolenia z siebie! Dziś chciałabym napisać Wam kilka faktów o takim pieczywie. Dlaczego warto piec chleb żytni na zakwasie? Zapraszam serdecznie do artykułu i pieczenia! Tak wygląda domowy chlebek żytni na zakwasie prosto z piekarnika A to jeszcze ciepła i chrupiąca kromka z masłem – pychota! Czym jest zakwas? Zakwas to mąka w której rozwijają
Natka Pietruszki CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI, PEŁNOZIARNISTY, NA ZAKWASIE 181
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI, PEŁNOZIARNISTY, NA ZAKWASIE 181Kolejny z pysznych chlebów na zakwasie, tym razem orkiszowy z dodatkiem pełnoziarnistej krzycy (stara odmiana żyta). Wyszedł bardzo fajny- wilgotny, nieoblepiający jednak noża, długo pozostający świeżym. U nas z dodatkiem ziaren- bardzo lubimy ich dodatek w chlebie. Jeśli pominiemy ziarna, musimy również automatycznie zmniejszyć ilość wody. Przy zmianie typów mąk, również może być potrzebna inna ilość wody... To kolejny chleb(...)dałam), wyjęte min. 2-3h wcześniej z lodówki - 28g soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) - 30g słonecznika - 30g pestek dyni - 880g wody źródlanej lub filtrowanej ----------------------------------------------------------------------------------------------- + ulubione ziarna do obsypania chleba Wszystkie składniki odważamy do miski i mieszamy do połączenia składników. Przy zamianie jakiegokolwiek składnika, najlepiej dolewać wodę stopniowo, gdyż może jej wyjść inna ilość. Gotową masę przekładamy do przesmarowanych delikatnie
Smaczne Zdrowe CHLEB RAZOWY Z SAMOPSZY 162
CHLEB RAZOWY Z SAMOPSZY 162Kolejny z chlebów razowych na zakwasie. Chleb o niskim indeksie glikemicznym, w 100% na razowej mące z samopszy. Wcześniej samopsza była tylko dodatkiem do orkiszu lub orkiszu i płaskurki, w sumie nawet nie wiem czemu do niedawna nie odważyłam się na upieczenie chleba na samej samopszy, bez dodatku innych mąk... Jak to mówią pierwsze koty za płoty- ten chleb(...)wcześniej) - 30g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 960g wody źródlanej lub filtrowanej Wszystkie składniki umieszczamy w misie i mieszamy do połączenia składników. Nigdy nie wyrabiam swoich chlebów. Mieszam tylko chwilę i to drewnianą łyżką, nie włączam nawet miksera. Masę przekładamy do form, przesmarowanych delikatnie olejem. Ubijamy miejsce przy miejscu łyżką maczaną w wodzie. Wygładzamy, obsypujemy grubymi otrębami owsianymi lub pozostawiamy
Smaczne Zdrowe CHLEB PEŁNOZIARNISTY ORKISZOWY 165
CHLEB PEŁNOZIARNISTY ORKISZOWY 165Ostatnio oprócz eksperymentów z pieczeniem chleba na szamocie i w garze żeliwnym, piekę też dużo chlebów pełnoziarnistych. Takich z niskim IG, a więc bez dodatku mąki jasnej. Tak naprawdę nie tylko chleby żytnie są zalecane przy diecie z niskim IG. Chleb orkiszowy ma niewiele wyższe IG niż chleb żytni, smakuje jednak lepiej i choć nie jest to pieczywo lekkostrawne, jest(...)bowiem nadal pieczywo pełnoziarniste, to często osoby, którym nie służy pełnoziarnisty żytni chleb, dobrze tolerują chleb orkiszowy. U mnie z niewielkim dodatkiem słonecznika, ale można go pominąć, jest go bowiem niewiele. Pomieszałam 2 typy mąk, typ2000 jest mąką drobną razową, natomiast użyta przez mnie 1850 ma dużo "śmieci", to mąka z pełnego ziarna. Od lat kupuję mąki
Smaczne Zdrowe Ciekawostki kulinarne.  Historia chleba w Polsce 128
Ciekawostki kulinarne.  Historia chleba w Polsce 128Należy wiedzieć, że pierwsze wzmianki na temat chleba na ziemiach polskich pochodzą z X wieku. Jak głosi legenda, król Bolesław Chrobry w drodze na spotkanie z cesarzem Niemiec Ottonem III, przejeżdżając przez jedną z wsi, poczuł miłą woń. Gospodarz domy, z którego unosił się ten przyjemny zapach, poczęstował króla chlebem, a ten znów na pamiątkę tego zdarzenia nadał osadzie nazwę(...)większości krajów Europy. W XII wieku pojawiły się pierwsze młyny, a wraz z nimi cechy piekarskie (pierwszy założono w ówczesnej stolicy Polski, czyli Krakowie w 1260 roku). Receptury chleba w Polsce mają wielowiekową tradycję i są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chleb w naszym państwie jest nie tylko codziennym pożywieniem, ale ma także wartość symboliczną. Staropolska tradycja nakazywała jego poszanowanie
ProstePesto.pl Chleb z żurawiną 135
Chleb z żurawiną 135Czas czytania: 2 min Chleb z żurawiną Kolejny przepis na błyskawiczny i pyszny chleb tym razem z żurawiną i ziarnami słonecznika! Ciasto przygotowane jest na zakwasie żytnim z lekkim wspomaganiem drożdży co przyspiesza jego „produkcję”. Suszona żurawina w połączeniu z ziarnami słonecznika smakuje świetnie. Chleb pasuje do wszystkich dodatków wytrawnych i słodkich. Poza pysznymi kanapkami ze świeżego chleba(...)guacamole i sadzonym jajkiem można przygotować naprawdę królewskie śniadanie! Koniecznie spróbujcie upiec go sami we własnej kuchni. To jest jedna z tych prostych rzeczy, jakie możemy dać naszym bliskim. Chleb jest naszą codziennością i miłością i ma wielkie znaczenie jakiej jest jakości! Print Chleb z żurawiną .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Domowy chleb z żurawiną
SprawdzonaKuchnia.pl Prosty chleb pszenno-orkiszowy na drożdżach 127
Prosty chleb pszenno-orkiszowy na drożdżach 127patrzę na instagram i wydaje mi się, że wszyscy pieką chleb Ale to dobrze! Ja się bardzo cieszę. Dzisiaj polecam przepis na chleb pszenno-orkiszowy. Chleb miał być eksperymentem. Taki sik-pryk i zobaczymy co wyjdzie. A wyszło, oj dobrze….to kolejny chleb pieczony w garnku żeliwnym. Chleb możecie upiec z różnych rodzajów mąk. Ja użyłam orkiszowej pełnoziarnistej(...)pszennej chlebowej. Możecie użyć również mąki pszennej samej, wtedy chleb będzie delikatniejszy. Możecie dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą. Ja lubię wszelkiego rodzaju ziarenka w chlebie, dlatego teraz sypnęłam siemię lniane. Możecie dodać dowolne ulubione ziarna. To co ważne przy robieniu tego chleba, to konieczność dwukrotnego składania ciasta w pierwszych 40 minutach wyrastania. Wystarczy brzegi ciasta składać do środka misy – coś
Mieszam w Garnku