Ostatnio oprócz eksperymentów z pieczeniem chleba na szamocie i w garze żeliwnym, piekę też dużo chlebów pełnoziarnistych. Takich z niskim IG, a więc bez dodatku mąki jasnej. Tak naprawdę nie tylko chleby żytnie są zalecane przy diecie z niskim IG. Chleb orkiszowy ma niewiele wyższe IG niż chleb żytni, smakuje jednak lepiej i choć nie jest to pieczywo lekkostrawne, jest(...)bowiem nadal pieczywo pełnoziarniste, to często osoby, którym nie służy pełnoziarnisty żytni chleb, dobrze tolerują chleb orkiszowy. U mnie z niewielkim dodatkiem słonecznika, ale można go pominąć, jest go bowiem niewiele. Pomieszałam 2 typy mąk, typ2000 jest mąką drobną razową, natomiast użyta przez mnie 1850 ma dużo "śmieci", to mąka z pełnego ziarna. Od lat kupuję mąki
Smaczne ZdroweNależy wiedzieć, że pierwsze wzmianki na temat chleba na ziemiach polskich pochodzą z X wieku. Jak głosi legenda, król Bolesław Chrobry w drodze na spotkanie z cesarzem Niemiec Ottonem III, przejeżdżając przez jedną z wsi, poczuł miłą woń. Gospodarz domy, z którego unosił się ten przyjemny zapach, poczęstował króla chlebem, a ten znów na pamiątkę tego zdarzenia nadał osadzie nazwę(...)większości krajów Europy. W XII wieku pojawiły się pierwsze młyny, a wraz z nimi cechy piekarskie (pierwszy założono w ówczesnej stolicy Polski, czyli Krakowie w 1260 roku). Receptury chleba w Polsce mają wielowiekową tradycję i są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chleb w naszym państwie jest nie tylko codziennym pożywieniem, ale ma także wartość symboliczną. Staropolska tradycja nakazywała jego poszanowanie
ProstePesto.plCzas czytania: 2 min Chleb z żurawiną Kolejny przepis na błyskawiczny i pyszny chleb tym razem z żurawiną i ziarnami słonecznika! Ciasto przygotowane jest na zakwasie żytnim z lekkim wspomaganiem drożdży co przyspiesza jego „produkcję”. Suszona żurawina w połączeniu z ziarnami słonecznika smakuje świetnie. Chleb pasuje do wszystkich dodatków wytrawnych i słodkich. Poza pysznymi kanapkami ze świeżego chleba(...)guacamole i sadzonym jajkiem można przygotować naprawdę królewskie śniadanie! Koniecznie spróbujcie upiec go sami we własnej kuchni. To jest jedna z tych prostych rzeczy, jakie możemy dać naszym bliskim. Chleb jest naszą codziennością i miłością i ma wielkie znaczenie jakiej jest jakości! Print Chleb z żurawiną .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Domowy chleb z żurawiną
SprawdzonaKuchnia.plpatrzę na instagram i wydaje mi się, że wszyscy pieką chleb Ale to dobrze! Ja się bardzo cieszę. Dzisiaj polecam przepis na chleb pszenno-orkiszowy. Chleb miał być eksperymentem. Taki sik-pryk i zobaczymy co wyjdzie. A wyszło, oj dobrze….to kolejny chleb pieczony w garnku żeliwnym. Chleb możecie upiec z różnych rodzajów mąk. Ja użyłam orkiszowej pełnoziarnistej(...)pszennej chlebowej. Możecie użyć również mąki pszennej samej, wtedy chleb będzie delikatniejszy. Możecie dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą. Ja lubię wszelkiego rodzaju ziarenka w chlebie, dlatego teraz sypnęłam siemię lniane. Możecie dodać dowolne ulubione ziarna. To co ważne przy robieniu tego chleba, to konieczność dwukrotnego składania ciasta w pierwszych 40 minutach wyrastania. Wystarczy brzegi ciasta składać do środka misy – coś
Mieszam w GarnkuChleb na sodzie z sezamem to bardzo łatwe do zrobienia pieczywo, które świetnie sprawdza się, gdy są trudne czasy i nie robimy codziennie zakupów. Dobrze zastępuje tradycyjny chleb, chociaż jego struktura jest nieco inna, bardziej zwarta i mniej puszysta. W obecnej sytuacji na pewno większość z Was wychodzi z domu tylko w ostateczności, do pracy, apteki, czy też po niezbędne(...)dlatego z potrzeby chwili musiałam przeprowadzić eksperyment i zrobić jakieś pieczywo bez dodatku drożdży, których w ostatnim czasie nie było w moim sklepie. W sieci sporo jest przepisów na chleb irlandzki z sodą, ale do niego potrzebna jest maślanka, której niestety nie miałam. Po przemyśleniu sprawy stwierdziłam, że maślankę zastąpię mlekiem i octem jabłkowym, który z doświadczenia wiem, że dobrze
Kuchcik gotujeJest to kolejny robiony przeze mnie chleb z książki Kena Forkisha „Mąka Woda Drożdże Sól”. Ostatnio piekę chleby głównie z tej książki i powiem szczerze, że przepisy nie są bardzo wymagające, a otrzymujemy naprawdę świetny chleb. Na pewno spróbuję jeszcze ciasta na pizzę i pozostałych przepisów na chleb. Dzisiaj zapraszam na kolejny chleb z gatunku białych, pszennych(...)zwykle użyłam połowy ilości składników i taka pojawia się w moim przepisie. Do pieczenia używam też tradycyjnie żeliwnego garnka i muszę zdecydowanie kupić większy garnek. Chleb pieczony w zwykłym piecu a chleb pieczony w garnku to dwie różne bajki, dwa różne smaki, dwa rodzaje skórki itd Ja już więcej chleba pszennego na pewno nie będę piec bez użycia garnka
Mieszam w Garnkureceptury z bloga oparte na produktach naturalnie bezglutenowych. Jakie pieczywo na diecie bezglutenowej? Rezygnacja z produktów zawierających mąkę pszenną czy żytnią nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z chleba i bułek w codziennym jadłospisie. Jedną z opcji jest oczywiście samodzielne przygotowanie bezglutenowych zamienników dla pieczywa i deserów, choć nie każdy ma czas czy umiejętności kulinarne, aby się tym zajmować(...)trzeba ich odpiekać w piekarniku czy tosterze. Wszystkie produkty, aby uniknąć zanieczyszczenia w sklepie, są szczelnie zapakowane. W ofercie znajdują się m.in. miękkie i puszyste bezglutenowe bułki czy chleb z prosem, jak również chleby pełnoziarniste ( Bezglutenowy Chleb Witalny ) czy na zakwasie ryżowym ( Bezglutenowy Chleb Rustykalny ). Mi najbardziej do gustu przypadł Bezglutenowy Chleb Owsiany z dużą ilością ziaren, który zdobył
Chilli Czosnek i OliwaHLEBKI FIŃSKIE ŻYTNIE Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ 2000 Fiński chleb żytni hapanleipä (kwaśny chleb) to ciemny, kwaśny chleb. Różni się od innych skandynawskich pieczyw, ponieważ do przygotowania używa się grubej mąki żytniej typ 2000, podczas gdy inne często używają mieszanki kilku mąk w tym pszennej. Kształtem również odbiega od tradycyjnych wypieków np. Reikäleipä (dziurawy chleb) jest wytwarzany jako płaski placek(...)dziurą po środku, a nie typowy bochenek lub z blaszki. Skąd ta dziura? Ten fiński chleb żytni ma w środku typową dziurę, która na obecną chwilę ma bardziej charakter symboliczny niż praktyczny. Prawdopodobnie używana była do suszenia na drewnianych kołkach w pobliżu kuchennego sufitu i przechowywania przez długi okres. Chleb żytni wyróżnia się dużą odpornością na zepsucie, można go przechowywać
lysygotuje.plDoskonały chleb z kaszy gryczanej, tym razem w wersji bez dodatku ziaren. Taka mała odmiana od chlebów z ziarnami, ostatnio królują u nas chleby bez ziaren- nowy trend... To chleb z trzech składników: kasza, woda i sól... Jako, że moi domownicy, są chętni na wszelkie eksperymenty, zamieniliśmy pieczony od kilku lat chleb z kaszy gryczanej z ziarnami, na chleb(...)ziaren. Choć na co dzień nie stronimy od glutenu (preferujemy raczej domowe chleby na zakwasie), to niekiedy nachodzi nas ochota na coś nowego. Ten chleb jest taką naszą nowinką. Piekliśmy go od stycznia już kilkukrotnie i co jakiś czas do niego wracamy. Polecam jako małą odmianę. Od razu zaznaczam iż kasza gryczana niepalona (biała) jest w tym chlebie niewyczuwalna (kasza
Smaczne Zdrowedomowe pieczywo jest najlepsze, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Zapach domowego chleba jest po prostu nieziemski i uzależniający... Jak co roku (od kilku lat), w tym również, na zaproszenie Zorry dołączam swój przepis do Światowego Dnia Chleba . Z tej to właśnie okazji mam dla Was pyszny żytni chleb na zakwasie. Można zrobić go w wersji 100% żytniej, można również część(...)mąki żytniej zastąpić orkiszową. W każdej z wersji wyjdzie równie smaczny (przetestowane w ostatnich dniach...). I choć chleby żytnie do łatwych nie należą (w sensie lubią niekiedy mieć zakalec...), to warto wypróbować, bo są pyszne. Kiedyś musi być ten pierwszy raz. Ciasto na chleb żytni musi być po prostu zdecydowanie gęściejsze niż na chleby orkiszowe lub mieszane. Piekłam
Smaczne Zdroweniezdrowa i w drugą stronę - upada mit, że wszystkie kraje basenu Morza Śródziemnego odżywiają się świetnie. Tradycyjna kuchnia polska - zadziwiające potrawy Które nasze potrawy są tak bardzo wyjątkowe? 1) Chleb - co prawda nie jest to potrawa, niemniej jednak u nas spożywanie chleba jest codziennością, a sam chleb wyrabiany jest w wielu przeróżnych odmianach np. łódzki żulik czy wiele razowych chlebów(...)Ponadto bardzo dużą uwagę przywiązujemy do jakości wyrobu chleba. 2) Zupy - one wiodą prym. Chłodniki, pomidorowa, barszcze - tego tak łatwo nie znajdziemy w wielu innych kulturach. 3) Odmiany klusek - tak jak Włosi szczycą się różnymi odmianami makaronu, tak my mamy przeróżne kluski. Kopytka, pyzy, kluski lane, śląskie - nic tylko zajadać! 4) Bigos i potrawy z kapusty kiszonej - oczywiście sporą popularnością
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaChleb z mąki z samopszy i orkiszu, to kolejny z pysznych chlebów na zakwasie. Już jakiś czas temu odkryłam jeszcze starszą od orkiszu i płaskurki odmianę dawnej (nie mającej nic wspólnego z obecną) pszenicy. Mąka z samopszy ma tak jak orkisz i płaskurka bardzo wiele walorów zarówno zdrowotnych jak i smakowych. Jako, że obecnej pszenicy nie jadamy prawie wcale, wyszukuję(...)nowych" starych odmian mąk i testuję je. Mąkę z samopszy dodaję głównie do chlebów na zakwasie, jako dodatek do mąki z orkiszu. Sama się trochę zdziwiłam, że na blogu jeszcze nic z samopszą nie zamieszczałam, bo piekę na niej chleby już, od jakiegoś czasu... Samopsza ma również lekko orzechowy posmak, tak jak orkisz i płaskurka, jest jednak od nich ciemniejsza
Smaczne ZdroweWystarczy suchy chleb, garść pomidorków i sałata. Włosi wymyślili jak wyczarować pożywne danie z kilku kromek czerstwego pieczywa. Genialnie prosty przepis na super sałatkę. Włoski pomysł na sałatkę z XVI wieku Panzanella jest daniem absolutnie wyjątkowym, prostym w przygotowaniu i niezwykle smacznym. Jest to również doskonały patent na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Przed wiekami piekarze nie znali takiego wynalazku jak konserwanty(...)dlatego chleb trzeba było zjeść póki był świeży. Czerstwy zazwyczaj moczono w mleku, a później zapiekano. Tak powstały french tosts ( polecamy nasz przepis na szarlotkę z chleba) . We Włoszech czerstwe pieczywo, z oliwą, sałatą i cebulą było potrawą ludzi ubogich, jedzoną już prawdopodobnie w czasach Etrusków. Do dzisiaj trwa spór o pochodzenie przepisu między Toskanią, Lacjum i Umbrią. Toskańczycy roszczą
Niedzielny kucharzlepszego na świecie niż własny upieczony w domu chleb. A jeśli ten chleb jest jeszcze na zakwasie, to wtedy już jest szczyt radości ! Oczywiście krążą różne mity na temat tego, że upieczenie bochenka chleba na zakwasie jest trudne i graniczy z cudem. Nic bardziej mylnego. Zobaczcie jakie to proste. Natomiast musimy pamiętać o jednym - chleb na zakwasie wymaga cierpliwości(...)nawet kilkanaście godzin, wszystko zależy od tego jak mocny mamy zakwas. Dlatego zawsze warto wcześniej wybrać sobie taki dzień, żeby mieć w zapasie tyle czasu ile nasze ciasto na chleb będzie od nas wymagało. Ja z reguły piekę chleb w weekend, wtedy mogę spokojnie go doglądać i sprawdzać czy już jest gotowy do pieczenia. A gdy mamy już na stole
Kulinarne przygody Gatity