chleb - 25628 przepisów (strona:46/1709)

Chleb żytni na zakwasie z otrębami i siemieniem lnianym. Domowy. Najlepszy, najzdrowszy. 126

Dlaczego sama wypiekam chleb w domu, skoro mogę kupić chleb w piekarni lub sklepie? Istnieje kilka kluczowych przyczyn tego aspektu. Argumentem nr 1 przemawiającym za tym, iż piekę chleb we własnym piekarniku, czy piecu chlebowym, na blaszce, na kamieniu czy w garze, jest zachowanie cennych odżywczych składników w pieczywie oraz uzyskanie idealnego smaku, dokładnie takiego na jaki akurat mamy ochotę(...)Ponieważ trudno nawet zgadnąć co zawiera chleb sklepowy, lepiej piec go samemu. Innym argumentem jest wzgląd ekonomiczny, gdyż chleb samodzielnie upieczony jest tańszy od zakupionego w sklepie. A radość z własnego pieczywa, poniesiony trud, cudowny smak i zapach otulający cały dom są nieocenione. No i rodzina rozsmakowana w tych specjałach. To jest najważniejsze. Od lat nie kupujemy pieczywa w sklepie

Naturalna Kuchnia
Chłodnik arbuzowy z pomidorami, ogórkiem i chlebem 73

zupą w upalnie dni! Do przygotowania (ok 4 porcji) chłodnika potrzebujemy: – 1 kg miąższu z arbuza – 1 kg pomidorów – 1/2 ogórka wężowego – ok 500 g chleba (użyłam chleba bezglutenowego, razem ze skórką i pokrojonego w kostkę) – ocet (ja użyłam ok 5 łyżek normalnego octu) – sól, pieprz – 2 łyżki oleju arganowego ( kupicie tutaj ) Miąższ(...)arbuza, 2/3 pomidorów oraz chleba pokrojonego w kostkę umieszczamy w misce/malakserze i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, octem i olejem arganowym. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki, ale jeżeli nie macie takie możliwości 1-2 h będą wystarczające (proponuję wtedy użyć składniki prosto z lodówki). Resztę pomidorów i ogórka wężowego kroimy w kostkę. Do bulionówek

Szybko Tanio Smacznie
Chleb Domowy Pszenny, długo świeży 3948

Pamiętacie ostatnie Francuskie Bagietki z Sezamem ? To powiem Wam, że ten chleb jest z tego samego ciasta co te bagietki :) Chleb wyszedł przepyszny! Lekko chrupiąca skórka, mięciutki środek. Na drugi dzień nadal miękki, na trzeci dzień? Już do nie było! Pieczywo nadaje się świetnie też do zapiekania w piekarniku w formie zapiekanek. Ja z tym pieczywem zostaję na dłużej, nawet(...)teraz jak to piszę, w kuchni w misce rośnie kolejne ciasto na chleb :) Źródło: Moje Wypieki . Na zdjęciach widzicie czarną formę, z tymi dziurkami, prawda? To moja druga zabawka, nawet nie zabawka, ale niezbędny przedmiot. Ostatnio opisywałam Wam formę do bagietek Crusty Bake firmy Kitchen Craft, dziś to kolejna forma z tej serii tej samej firmy. Jest to forma

Blondynka Gotuje
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 180

Pieczenie chleba tak naprawdę nie jest trudne, jeśli już to może zabraknąć tylko cierpliwości.  Zachęcam do samodzielnego wypieku chleba. W moim domu pierwsze chlebki znikły bardzo szybko, nikt nawet nie chciał wędliny, tylko z samym masełkiem. Teraz już na sklepowe chleby nikt nie chce nawet spojrzeć. Pieczenie chleba przywołuje u mnie miłe chwile z dzieciństwa, kiedy to babcia piekła(...)chlebowym piecu pyszne chleby. Cały dom pachniał pieczonym chlebem. Składniki: 900 g mąki: - 200 g żytnia razowa typ 2000 - 200 g żytnia chlebowa typ 720 - 300 g pełnoziarnista pszenna - 200 g pełnoziarnista pełne ziarno 3 zboża (pszenna, żytnia, orkiszowa) 670 - 720 ml ciepłej wody 150 g aktywnego zakwasu (patrz jak przygotować zakwas ) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka miodu

Kuchcik gotuje
500 przepis na blogu: gołąbki z mięsem i razowym chlebem w sosie grzybowym 153

towarzyszycie i tworzycie ją razem ze mną  Dziś trochę inne gołąbki, ponieważ z samym mięsem mielonym. Do mięsa nie dodawałam namoczonej bułki, tylko razowy chleb. Tak dla zdrowia ;) Gołąbki w sosie grzybowym to idealna potrawa na zimę. Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 litry warzywnego bulionu 1 szt. średniej kapusty włoskiej  ok. 8 kromek chleba razowego(...)garnka gotujemy przez około 15 minut. Następnie wyjmujemy ją z garnka i delikatnie oddzielamy liście od głąba. Jeśli sprawia nam to trudność, kapusta musi jeszcze się pogotować.   Chleb razowy miksujemy w malakserze (bez skórki) na drobne okruchy. Mieszamy z mięsem, jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.  Na każdym liściu układamy farsz, zwijamy najpierw podstawę liścia, następnie boki do środka

Bon Appetit Małgorzaty
Normandzki chleb z jablkami Hamelmana 121

slynacej z jablek Normandii upieczono chleb,ktorego skladnikiem sa owoce.Ciasto zawiera nie tylko suszone jablka,lecz takze jablkowy cydr.To doskonaly spsob na zuzycie nieco zwietrzalego napoju.Jablka powinny byc suszone w piecu w temperaturze 120°C,az beda suche, ale sprezyste.To zintensyfikuje ich aromat i zapobiegnie oddawaniu wilgoci.Aby uzyskac jak najlepszy smak,uzyjmy niepasteryzowanego i niefiltrowanego cygru" tyle Hamelman(...)kolejny chleb z jego ksiazki "Chleb".Jablek nigdy nie suszylam takze uzylam kupnych,moze tylko pocielam je w troche za duze kawalki.Chlebek bardzo smaczny i aromatyczny,ale o wyraznym slodkawym posmaku ,takze jako baza wytrawnych kanapek nie sprawdzi sie,choc to pewnie rzecz smaku.Jedyna moja modyfikacja,wynikla raczej z koniecznosci niz wyboru to podmiana polowy maki chlebowej na make orkiszowa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenno-żytnio-orkiszowy-codzienny 102

odkryłam jeszcze jedną torebkę maki pszennej 550 i choć już nie używam takowej mąki w swojej kuchni musiałam ją zagospodarować.Tak wylądowała w dzisiejszym chlebku.Prosty,łatwy do upieczenia codzienny chleb z przyjemnie chrupiącą skórką. Składniki na 1 bochenek: 250 g odświeżonego zakwasu żytniego 200 g mąki pszennej 550 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki soli 200 ml wody(...)umieścić w misie robota i hakiem do ciasta wyrabiać około 8 minut do ukazania się  glutenu.Przykryć misę ściereczką i pozostawić do wyrastania na około 2 godziny.W międzyczasie chleb 2 razy złożyć.Po drugim złożeniu umieścić ciasto  w koszyczku wysypanym mąką i przykryty pozostawić do podwojenia objętości w miedzyczasie rozgrzać piekarnik z kamieniem do 250`C wyrośnięty chleb

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb baltonowski z ziarnami 140

Często piekę chleb ale do tego pierwszy raz użyłam gotowej mieszanki do wypieku domowego chleba - baltonowskiego. Dodałam ziarna oraz olej i trochę soli bo lubię jak pieczywo ma wyczuwalną sól i muszę przyznać, że mieszanka ta sprawdziła się super. Chleb wyszedł bardzo smaczny. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pasta słonecznikowa do chleba 127

Jeśli macie dość wędlin, a sery Wam się znudziły i szukacie jakiegoś smacznego smarowidła, to zapraszam Was do wypróbowania pasty do chleba, z nasion słonecznika. Pasta słonecznikowa jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa, dzięki namaczaniu ziaren słonecznika, co jest początkiem procesu kiełkowania a zatem budzenia sił życiowych… Ogólnie zmiksowane ziarna słonecznika, same w sobie nie są smaczne(...)pewno wrócę i już mam kilka pomysłów na jej urozmaicenie :)! Wypróbujcie koniecznie ten przepis, bo ta pasta z nasion słonecznika jest i smaczna i zdrowa :)! Pasta słonecznikowa do chleba Składniki: 1–1,5 szklanki suchych ziaren słonecznika 10–15 suszonych pomidorów w oliwie 1 cebula 1 pęczek zielonej natki pietruszki/ lub kilka listków bazylii 2-3 łyżki oliwy z oliwek

UgotujmyTo.pl
Pasta z dyni i ciecierzycy do chleba 133

Sernik dyniowy … i wiele więcej …. Dlatego to smarowidło dyniowe znalezione na blogu http://przepisnachleb.pl/pasta-z-dyni-ciecierzycy/ musiałam koniecznie przetestować… Oto pasta z dyni i ciecierzycy do chleba – polecam ją Wszystkim, którzy lubią dynię oraz tym co lubią takie smarowidła..:) Pasta z dyni i ciecierzycy do chleba Składniki: ok. 200 g puree z dyni Hokkaido lub innej(...)jeśli pasta jest za sucha dodać odrobinę zimnej wody. 4. Na koniec pastę doprawić solą, sokiem z cytryny i płatkami chilli. Smacznego Post Pasta z dyni i ciecierzycy do chleba pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Chleb, który nie miał prawa się udać :) 135

mniej więcej w takiej samej ilości każdej) 300 ml wody łyżka soli garść pestek ze słonecznika garść pestek dyni  Wszystkie składniki zmiksowałam, przełożyłam do pojemnika od maszyny do chleba, włączyłam program dough - 1,5 godziny wyrabiania i rośnięcia ciasta. Później ciasto przełożyłam do natłuszczonej i wysypanej kaszką manną formy i zostawiłam do wyrośnięcia na około 6 godzin..... to znaczy(...)włożyłam ciasto na 10-15 minut z parą. Po tym czasie wypuściłam parę, zmniejszyłam temperaturę do 210 stopni i piekłam jeszcze około 30 minut. Wyjęłam i wystudziłam na kratce. Chleb nie był super wyrośnięty, ale po przekrojeniu okazało się, że nie ma śladu zakalca a w smaku jest równie dobry jak te o których nie zapomniałam ;) Mam chyba nieśmiertelny zakwas

Z butelką mleczka w tle
Chleb pszenny na płatkach owsianych, czyli gorące pieczywo na śniadanie 142

kompletnie nic - mi się nie chce. Może niektórym wyda się to przesadzonym banałem, ale naprawdę niewiele jest wspanialszego jak zapach upieczonych przez siebie bułek czy chleba. Jako, że jestem klasycznym nocnym markiem, to najsprawniej mi wszystko idzie popołudniami i wieczorami, czasem nawet w nocy. Najczęściej więc gorące pieczywo jadamy na kolacje. Chciałoby się jednak na śniadanko zjeść coś(...)przykryte na 5-10 minut. Po tym czasie przełożyć na stolnice lub lekko podsypany mąką blat i wyrabiać przez około 10 minut. Formę, w której będziemy piec chleb wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, górę ciasta przesmarować odrobiną oleju. Foremkę przykryć folią i odstawić do lodówki na około 8-10 godzin. Należy pamiętać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chlebki do żurku. Żurek w chlebie 174

elektrycznego i w 180 stopniach w przypadku kuchenek gazowych przez około 35 minut (choć czas pieczenia zalży od kuchenki i trzeba go kontrolować), aż do zarumienienia. Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk, gdy postuka się w jego spód. Wystudzić. W wystudzonych chlebka ściąć wierzchy, tak aby z kulkami-uchwytami utworzyły pokrywki naczynia na żurek. Następnie łyżką delikatnie wydrążyć środki(...)chlebków. W przypadku, gdyby wskutek wydrążenia powstały niewielkie szczeliny i zachodziło niebezpieczeństwo, że zupa będzie wyciekać, pozaklejać je resztkami z wydrążonego miąższu chleba. Przed podaniem chlebki zapiec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 2 duże miseczki chlebowe. Ja wyrabiam ciato drożdżowe robotem z hakiem do ciasta drożdżowego. Środek

Gospodyni Miejska
487. Owsianka, goście i domowy chleb. 94

wywaliłam.. xd Dzisiaj to ja przyjmuję gości. Tak więc, wpadam na chwilę i dalej idę ładnie się uśmiechać xd/ A przy okazji świąt piekę pierwszy raz w życiu chleb. Co prawda (JESZCZE!) nie na zakwasie. Ale i tak smakuje genialnie. I to nie jest tylko moja opinia. :) (pszenno-pełnoziasrnisty chleb z suszoną żurawiną)  Chciałam zrobić zdjęcie gdy był(...)okazałości(a był ogromny) , ale zanim dorwałam się do aparatu to z wielkiego "bochena" zostało tylko tyle. :P  Oficjalnie stwierdzam, że chyba włączyłam mi się "faza" na pieczenie chleba

More food, love and dreams