Doskonały chleb z kaszy gryczanej, tym razem w wersji bez dodatku ziaren. Taka mała odmiana od chlebów z ziarnami, ostatnio królują u nas chleby bez ziaren- nowy trend... To chleb z trzech składników: kasza, woda i sól... Jako, że moi domownicy, są chętni na wszelkie eksperymenty, zamieniliśmy pieczony od kilku lat chleb z kaszy gryczanej z ziarnami, na chleb(...)ziaren. Choć na co dzień nie stronimy od glutenu (preferujemy raczej domowe chleby na zakwasie), to niekiedy nachodzi nas ochota na coś nowego. Ten chleb jest taką naszą nowinką. Piekliśmy go od stycznia już kilkukrotnie i co jakiś czas do niego wracamy. Polecam jako małą odmianę. Od razu zaznaczam iż kasza gryczana niepalona (biała) jest w tym chlebie niewyczuwalna (kasza
Smaczne Zdrowedomowe pieczywo jest najlepsze, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Zapach domowego chleba jest po prostu nieziemski i uzależniający... Jak co roku (od kilku lat), w tym również, na zaproszenie Zorry dołączam swój przepis do Światowego Dnia Chleba . Z tej to właśnie okazji mam dla Was pyszny żytni chleb na zakwasie. Można zrobić go w wersji 100% żytniej, można również część(...)mąki żytniej zastąpić orkiszową. W każdej z wersji wyjdzie równie smaczny (przetestowane w ostatnich dniach...). I choć chleby żytnie do łatwych nie należą (w sensie lubią niekiedy mieć zakalec...), to warto wypróbować, bo są pyszne. Kiedyś musi być ten pierwszy raz. Ciasto na chleb żytni musi być po prostu zdecydowanie gęściejsze niż na chleby orkiszowe lub mieszane. Piekłam
Smaczne Zdroweniezdrowa i w drugą stronę - upada mit, że wszystkie kraje basenu Morza Śródziemnego odżywiają się świetnie. Tradycyjna kuchnia polska - zadziwiające potrawy Które nasze potrawy są tak bardzo wyjątkowe? 1) Chleb - co prawda nie jest to potrawa, niemniej jednak u nas spożywanie chleba jest codziennością, a sam chleb wyrabiany jest w wielu przeróżnych odmianach np. łódzki żulik czy wiele razowych chlebów(...)Ponadto bardzo dużą uwagę przywiązujemy do jakości wyrobu chleba. 2) Zupy - one wiodą prym. Chłodniki, pomidorowa, barszcze - tego tak łatwo nie znajdziemy w wielu innych kulturach. 3) Odmiany klusek - tak jak Włosi szczycą się różnymi odmianami makaronu, tak my mamy przeróżne kluski. Kopytka, pyzy, kluski lane, śląskie - nic tylko zajadać! 4) Bigos i potrawy z kapusty kiszonej - oczywiście sporą popularnością
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaChleb z mąki z samopszy i orkiszu, to kolejny z pysznych chlebów na zakwasie. Już jakiś czas temu odkryłam jeszcze starszą od orkiszu i płaskurki odmianę dawnej (nie mającej nic wspólnego z obecną) pszenicy. Mąka z samopszy ma tak jak orkisz i płaskurka bardzo wiele walorów zarówno zdrowotnych jak i smakowych. Jako, że obecnej pszenicy nie jadamy prawie wcale, wyszukuję(...)nowych" starych odmian mąk i testuję je. Mąkę z samopszy dodaję głównie do chlebów na zakwasie, jako dodatek do mąki z orkiszu. Sama się trochę zdziwiłam, że na blogu jeszcze nic z samopszą nie zamieszczałam, bo piekę na niej chleby już, od jakiegoś czasu... Samopsza ma również lekko orzechowy posmak, tak jak orkisz i płaskurka, jest jednak od nich ciemniejsza
Smaczne ZdroweWystarczy suchy chleb, garść pomidorków i sałata. Włosi wymyślili jak wyczarować pożywne danie z kilku kromek czerstwego pieczywa. Genialnie prosty przepis na super sałatkę. Włoski pomysł na sałatkę z XVI wieku Panzanella jest daniem absolutnie wyjątkowym, prostym w przygotowaniu i niezwykle smacznym. Jest to również doskonały patent na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Przed wiekami piekarze nie znali takiego wynalazku jak konserwanty(...)dlatego chleb trzeba było zjeść póki był świeży. Czerstwy zazwyczaj moczono w mleku, a później zapiekano. Tak powstały french tosts ( polecamy nasz przepis na szarlotkę z chleba) . We Włoszech czerstwe pieczywo, z oliwą, sałatą i cebulą było potrawą ludzi ubogich, jedzoną już prawdopodobnie w czasach Etrusków. Do dzisiaj trwa spór o pochodzenie przepisu między Toskanią, Lacjum i Umbrią. Toskańczycy roszczą
Niedzielny kucharzlepszego na świecie niż własny upieczony w domu chleb. A jeśli ten chleb jest jeszcze na zakwasie, to wtedy już jest szczyt radości ! Oczywiście krążą różne mity na temat tego, że upieczenie bochenka chleba na zakwasie jest trudne i graniczy z cudem. Nic bardziej mylnego. Zobaczcie jakie to proste. Natomiast musimy pamiętać o jednym - chleb na zakwasie wymaga cierpliwości(...)nawet kilkanaście godzin, wszystko zależy od tego jak mocny mamy zakwas. Dlatego zawsze warto wcześniej wybrać sobie taki dzień, żeby mieć w zapasie tyle czasu ile nasze ciasto na chleb będzie od nas wymagało. Ja z reguły piekę chleb w weekend, wtedy mogę spokojnie go doglądać i sprawdzać czy już jest gotowy do pieczenia. A gdy mamy już na stole
Kulinarne przygody Gatitydłuższej nieobecności z przyjemnością wracam do wspólnego pieczenia chleba razem z uczestnikami comiesięcznej akcji Piekarnia Amber . Tym razem pieczemy czarny chleb z przepisu od J.Hamelmana, zamieszczonego w jego książce „Chleb”. Jako jeden ze składników ciasta wykorzystuje się tu czerstwe pieczywo. Ten interesujący przepis wybrał dla nas Gucio, autor bloga Kuchnia Gucia . Chleb robiłem z polowy składników. Wyszedł mi nieduży bochenek(...)który piekłem w foremce 20x11 cm. Kawę zastąpiłem ciemnym słodem, a czarnuszkę kminkiem, więc moja wersja dała w smaku taki chlebek trochę a la litewski. Pomimo swojej nazwy chleb upiekł się bardziej w kolorach jesiennych brązów niż czerni ;) W każdym razie bardzo smaczny i wart powtórzenia, być może następnym razem z kawą i czarnuszką. Zakwas 160 g mąki żytniej
Przepisy na domowy ser i chlebmieszkańców Ziemi w różnych zakątkach, rozmaity, różnej wielkości i kształtu, różnego smaku. Żytni, razowy, biały, pełnoziarnisty, pszenny, z masłem, margaryną i całym wachlarzem produktów tzw. kanapkowych. Mowa oczywiście o chlebie. Zarówno bardzo pospolity, jak i wyszukany i orientalny. Dla jednych zbędny, dla innych konieczny. Tak, czy inaczej wspomniany już chleb jest niewątpliwym i niepodważalnym królem porannego, jak i również wieczornego(...)talerza. Po co opisywać "oczywistą oczywistość"? A właściwie - czemu nie! Bardzo często najbardziej powszednie rzeczy, jaką zdecydowanie jest bohater artykułu, są najmniej znane. Otóż chleb znany ludzkości od bardzo, bardzo dawna, do dziś leży na naszych talerzach. Już w czasach starożytnych słychać było o chlebie głośno i to w różnych miejscach świata. Chyba nikt się na mnie nie obrazi, jeżeli
Moja Mama Gotujestronie printfriendly . Wiem, że zaglądają do mnie na bloga osoby, które również prowadzą swoje blogi, więc może pomożecie mi to ogarnąć? Pięknie proszę :) ⧫⧫⧫ Kolejny wspaniały, pachnący i zdrowy chleb :) Żytni na zakwasie. Taki chleb potrafi wyrastać ok. 4 godzin. Mój zakwas jest jednak tak aktywny, że chleb wyrósł w ciągu dwóch godzin. Najdłużej wyrastał w pierwszej godzinie. Potem już(...)wody (dodawałam w dwóch porcjach: 400 ml i wymieszałam masę + 100 ml i ponownie wymieszałam masę) 1 łyżka soli 1 garść płatków owsianych górskich + trochę do posypania chleba z wierzchu 1 garść pestek słonecznika - opcjonalnie Zakwas, mąkę, sól, a na końcu wodę (w dwóch ratach tak, jak opisałam powyżej) dokładnie wymieszałam Włączyłam piecyk na 50 stopni, potem wyłączyłam
Szczęśliwa kuchniaKolejny wspaniały, pachnący i zdrowy chleb :) Żytni na zakwasie. Taki chleb potrafi wyrastać ok. 4 godzin. Mój zakwas jest jednak tak aktywny, że chleb wyrósł w ciągu dwóch godzin. Najdłużej wyrastał w pierwszej godzinie. Potem już co 30 minut było widać różnicę. Pamiętajcie, że: 👉 zakwas, im bardziej świeży, młody, tym wypieki dłużej wyrastają . Natomiast 👉 zakwas taki, jak mój(...)wody (dodawałam w dwóch porcjach: 400 ml i wymieszałam masę + 100 ml i ponownie wymieszałam masę) 1 łyżka soli 1 garść płatków owsianych górskich + trochę do posypania chleba z wierzchu 1 garść pestek słonecznika - opcjonalnie Zakwas, mąkę, sól, a na końcu wodę (w dwóch ratach tak, jak opisałam powyżej) dokładnie wymieszałam Włączyłam piecyk na 50 stopni, potem wyłączyłam
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comBaba się uparła, że nie będzie kupować gotowych mieszanek do pieczenia chleba bezglutenowego. Baba dobre pięć razy poległa i wcinała twarde podeszwy. Za to bezglutenowe Baba w końcu trafiła w punkt i oto przepis idealny na smaczny, bezglutenowy chleb, który co chwilę modyfikuję dodatkami. Piekę ten chleb kolejny już raz i zanim podam przepis oto moje spostrzeżenia: Chleb piękniej wyrasta(...)świeżych i ciasto rosnąc nie wypłynie. Aby uzyskać mąkę gryczaną, bądź ryżową, szczęśliwi posiadacze thermomixu wrzucają kaszę gryczaną NIEPALONĄ (to bardzo ważne, bo palona po prostu zniszczy cały smak chleba) i mielą 15 s/ob. 10. Podobnie z ryżem i tu kolor ryżu do wyboru (ja robię z białego, ale tylko dlatego, że wykorzystuję jego nadwyżki). Posiadacze młynków do kawy niestety
gutfutjuż ostatnio Wam wspomnieliśmy znowu zaczęliśmy piec chleby na zakwasie - KLIK Szymon Tomiło, na swoich zajęciach w CookUp'ie całkowicie zaraził nas swoją pasją! Dodał nam skrzydeł i znowu odkryliśmy jakie pieczenie chleba jest cudowne! Domowy chleb to nie tylko chleb - to duma, dom, miłość, dusza! Dosłownie! Dlatego tak różni się od kupnych bochenków! O naszych bojach z chlebem(...)pełen nieregularnych dziur miąższ, taki cudownie sprężysty! I kiedy tak teraz o nim myślę, wiem jedno - nic co wyjątkowe nie przychodzi w życiu same! I czy tyczy się to chleba, czy innych rzeczy w naszym życiu! I tak jest z tym chlebem! Jest wymagający! Czasochłonny, ale tak bardzo warto! Poświęćcie mu dzień, poczekajcie na niego i dajcie się rozkochać! Poprostu
Plate of Joywiększej lub mniejszej części otrąb i ich powtórne mielenie – są ciemniejsze, cięższe i mają wyczuwalną między palcami teksturę. MĄKI CHLEBOWE I NIECHLEBOWE To jasny podział użytkowy mąk. Do produkcji chleba czy ciast używamy mąk piekarskich – najczęściej pszennych i żytnich. Mąki niechlebowe to również mąki z ziaren zbóż, np. jęczmienna, owsiana, kukurydziana, ryżowa, ale też z innych roślin, np. soi, gryki(...)innych składników odżywczych. Jeśli mam być szczera to, do jakiej rangi problem ‘glutenu’ został obecnie sztucznie rozdmuchany zakrawa na grupową nagrodę Darwina. Nagle wśród jedzących na co dzień chleb i makarony pojawiła się moda na „gluten free” . Moda, bo nie jest to praktyka podyktowana żadnymi względami zdrowotnymi . No, może poza względem diety ubogiej w węglowodany, bo jak doskonale wiecie
Karo in the KitchenChleb chlebowi nierówny. Każdy chleb smaczny. Bez chleba ani rusz! Chleb samodzielnie i chleb jako dodatek. Każdy potrafi- na pewno- zrobić chleb. Ja dziś zrobiłam chleb bardzo syty. Chleb mega zdrowy. Chleb fajnie zbity i mokry, nie suchy, nie duszący. Jedna pajda chleba nasyci nas porządnie. Składniki -300 g mąki z pełnego przemiału -200 g mieszanki prażonych ziaren u mnie(...)Pola Ziarenkowo -80 g masła -750 ml lekko ciepłego mleka -1 łyżeczka miodu -półtorej łyżeczki soli -50 g świeżych drożdży -1 żółtko i 2 łyżki śmietany do posmarowania chleba -tłuszcz do posmarowania keksówki -ziarna do posypania chleba Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie. Wkruszyć drożdże i wlać pół szklanki mleka- ująć z tych 750 ml. Naczynie przykryć i odstawić
Z Kuchni Do Kuchni