Chleb żytni. 237może. Chlebek na tyle spodobał się rodzinie, że zniknął w ciągu dnia, a upieczony bochenek był spory. My go bardzo polubiliśmy i zapisaliśmy do zeszytu jako ulubiony przepis na chleb, bo jest bardzo smaczny, puszysty, z chrupiącą skórką. No jednym słowem niebo w gębie! Serdecznie zapraszam do wypróbowania! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki żytniej(...)godziny. Po tym z ciasta formujemy bochenek i układamy na posmarowanej masłem blasze, lekko nadkrawamy z góry i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Chleb pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 60-70 min. Po upieczeniu jeszcze ciepły chleb umieszczamy do woreczka spożywczego i studzimy w nim nasz chlebek, dzięki temu chlebek będzie
Kuchnia Łukasza
Bezglutenowy chleb pumpernikiel z miodem i przyprawami (bez glutenu, mleka i jajek) 259Ciemny, pachnący pumpernikiel z masłem i dojrzałymi w słońcu malinowymi pomidorami - to wspomnienie beztroskiego dzieciństwa i wakacji spędzanych na działce. Ten chleb upiekłam z tęsknoty za tymi smakami. Aby uzyskać ciemny kolor i odpowiednią konsystencję użyłam grubo mielonej mąki gryczanej i kukurydzianej, siemienia lnianego i mielonej łuski gryki. Aromat kminku, kolendry i miodu pasuje idealnie. Temu wypiekowi nikt nie potrafi(...)wymiary 35 x 12 cm), wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Przed włożeniem chleba do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cieńsza i mniej wysuszona. Zapraszam
głodny alergik
Chleb piwny na drożdżach 162Chleb, który ma złoto miodowy kolor, z pszeniczno piwnym posmakiem, czyli chleb piwny na drożdżach. Składniki: 3 łyżeczki suchych drożdży 90 dag mąki pszennej 30 dag mąki żytniej 3 łyżki miodu 3 łyżeczki soli 375 ml piwa 375 ml wrzątku Suche drożdże wymieszaj z przesianą mąką, miodem i solą. Połącz piwo z wrzątkiem, powoli wlej(...)minut.Włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i po 10 minutach temperaturę obniż na 190 stopni i piecz przez godzinę .Pod koniec pieczenia postukaj palcem w chleb, jeśli wydaje głuchy dźwięk to znaczy, że jest gotowy
Apetyczna babeczka
Chleb z ziarnami i suszonymi śliwkami 242Zdrowy, domowy chleb z orkiszem i dużą ilością ziaren, a do tego pyszna suszona śliwka!. Kocham takie chleby, chrupiąca - stukająca skóra, a wewnątrz miękki i aromatyczny miękisz..mniammm!. Prosty i sprawdzony przepis, chleb pięknie wyrasta, nie jest ciężki i zbity, wypróbujcie w wolnej chwili. Po zapas nasion i bakali zajrzyjcie na stronę Owocowego Raju Składniki na dwa bochenki w foremkach
Apetyczna babeczka
Anadama czyli chleb z melasą 194tradycyjny chleb pochodzi ze stanu Massachusetts, a wyrabia się go z mąki kukurydzianej, razowej i białej z dodatkiem melasy. Według legendy stworzył go mąż kobiety o imieniu Anna, która zamiast przyrządzić mu kolacje, zostawiła w kuchni jedynie papkę ze zmielonej kukurydzy i nieco melasy. Wzburzony małżonek wymieszał te składniki z mąką, wodą i drożdżami, wstawił do pieca , mrucząc pod nosem(...)nacięcia ostrym nożem na bochenkach. Piec 15 minut, następnie zmniejszyć tem. do 180C i piec jeszcze 35-40 minut. Po upieczeniu przełożyć bochenki na metalową kratkę, by ostygły. Najsmaczniejszy chleb jest podawany na ciepło. źródło ,, encyklopedia chleba
Apetyczna babeczka
Chleb z formy 186często wypiekany w domach brytyjskich chleb z formy z jednym długim nacięciem na wierzchu. Składniki na 1 bochenek: 50 dag maki pszennej 2 łyżeczki soli 15 g świeżych drożdży 4 łyżki ciepłego mleka 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody 1. Lekko natłuścić formę. Przesiać sól i mąkę do dużej miski. W dzbanku rozetrzeć drożdże z połową(...)odstawić na 10-15 minut. 7. Rozgrzać piekarnik do tem. 230 C. Piec 15 minut, potem zmniejszyć tem . do 200 C i piec jeszcze 20 - 25 minut, aż chleb się przyrumieni. Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę do wystygnięcia. Źródło ,, encyklopedia chleba
Apetyczna babeczka
Chleb z dynią i ziołami 203Czas jesienny więc pora, aby dynia rozgościła się w naszych kuchniach. Dzisiaj chleb z tartą dynią. Na zimę mrożę ją w kubeczkach jednorazowych, tak więc sięgam po dynię o każdej porze roku. Składniki; 10 dag drożdży łyżeczka cukru 700 ml ciepłej wody 30 dag mąki żytniej 1 kg mąki pszennej 1 szklanki otrębów pszennych(...)dolewaj małymi partiami. Ciasto odstaw na pół godziny żeby urosło. 3. Ręce posmaruj olejem i wyjmij ciasto na posypaną mąką stolnicę aby opadło. Podziel na pól i uformuj dwa chleby. Wierzch można posypać pestkami dyni. Piecz godzinę w piekarniku w temperaturze 200 C. Przełóż na kuchenną kratkę do ostygnięcia. źródło ,,upiecz swój chleb
Apetyczna babeczka
Chleb graham na zakwasie 231Dzisiaj przypada Światowy Dzień Chleba, więc prezentuję prosty i smaczny - chleb. Piekę go od bardzo dawna, smakuje on całej rodzinie, a znika w mgnieniu oka, kiedy wyjmę go z blaszki. Składniki: Zaczyn: 1/2 szklanki zakwasu 1 szklanka mąki żytniej typ 2000 1 szklanka wody Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej graham typ 1850 1 szklanka mąki pszennej chlebowej(...)opcjonalnie) 3 łyżki siemię lnianego (opcjonalnie) 3 łyżki nasion słonecznika (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Wykonujemy zaczyn. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin. Dzień później przygotowujemy chleb. Drożdże rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej wody i szczypcie cukru, mieszamy do rozpuszczenia. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, zaczyn i drożdże. Miksujemy do połączenia składników dodając po trochu wody
Truskawkowa Fiesta
Sześć i pół miliona :) 42sprawdzone i przetestowane w dużej rodzinie... Dla zaspokojenia ciekawości podam poniżej ilości wizyt gości na pokazanych powyżej 10 postach :) 1. 532 000 wizyt Chleba naszego: Domowe wędliny parzone 2. 221 000 wizyt Chleba naszego: Chleb z chrupiącą skórką 3. 198 000 wizyt Chleba naszego: Suszone wędliny 3 schaby(...)wizyt Chleba naszego: Krówki mleczne 5. 109 000 wizyt Chleba naszego: Schab parzony 6. 98 700 wizyt Chleba naszego: Surówka jak w barze u "Chińczyka"... 7. 88 500 wizyt Chleba naszego: Schaby parzone, w czterech smakach 8. 63 500 wizyt
chleba naszego
Czy mączka chleba świętojańskiego powoduje zaparcia? 61mączka chleba świętojańskiego powoduje zaparcia? Czy mączka chleba świętojańskiego powoduje zaparcia? Wielu z nas z pewnością zastanawiało się, czy spożywanie mączki chleba świętojańskiego może prowadzić do problemów z zaparciami. W tym artykule przyjrzymy się bliżej tej kwestii i postaramy się znaleźć odpowiedź na to pytanie. Co to jest mączka chleba świętojańskiego? Mączka chleba świętojańskiego, znana również jako mączka z otrębami(...)spożywczym otrzymywanym poprzez mielenie ziaren zbóż, takich jak pszenica, żyto czy jęczmień. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, co przyczynia się do korzystnego wpływu na układ trawienny. Zaparcia a mączka chleba świętojańskiego Wielu ludzi uważa, że spożywanie mączki chleba świętojańskiego może prowadzić do zaparć. Jednakże, brak jest naukowych dowodów potwierdzających tę teorię. Wręcz przeciwnie, błonnik zawarty w mączce chleba świętojańskiego może
Żyję by jeść
Chleb czystoziarnisty – przepis na bezglutenowy keto chleb 88wielu osób na diecie ketogenicznej, poszukiwanie odpowiedniego pieczywa może być wyzwaniem. Chleb, który oferuje niską zawartość węglowodanów i jest jednocześnie pełen smaku, to marzenie każdego, kto stosuje dietę keto. W tym artykule przedstawiamy wyjątkowy przepis na keto chleb z ziaren, który nie tylko spełnia te wymogi, ale również dostarcza wartościowych składników odżywczych. Zalety chleba czystoziarnistego w diecie keto. Czy pomaga(...)odchudzanie? Przygotowując keto chleb z samych ziaren, możemy cieszyć się produktami, które są bogate w białka i błonnika. Tego rodzaju pieczywo jest idealne dla osób pragnących zachować szczupłą sylwetkę oraz dostarczyć organizmowi zdrowe tłuszcze. Keto pieczywo jest również bezglutenowe, co czyni je odpowiednim wyborem dla tych z nietolerancją glutenu. Składniki i przygotowanie chleba czystoziarnistego keto Na początek, do przygotowania keto
ZGruntuFit
Ciasto do dekoracyjnych chlebów weselnych i innych uroczystości 116Wpis archiwalny z 2015r. "Odkurzyłam" przepis bo pomyślałam, że być może komuś się przydadzą rady w temacie chleba weselnego czy innych uroczystości. Do dekoracyjnego chleba na weselną uroczystość, specjalnie na prośbę internautki Joli, podchodziłam trzy razy. Było to dla mnie nie lada wyzwanie i nie wiem czy mu sprostałam. Dwa razy upiekłam chleb ozdobny z ciasta na zakwasie. Za pierwszym(...)razem wykonałam skromną dekorację z odrobiny ciasta, z którego piekłam chleb wgniatając dodatkowo mąkę. Za drugim razem piekłam z tego samego przepisu, ale wykonałam dekorację z oddzielnie zrobionego ciasta z mąki, wody i odrobiny oleju. Udekorowałam bochenek już po upieczeniu chleba i ponownie zapiekałam chleb z dekoracją. Jeden i drugi bochenek został zjedzony, bo chleb był bardzo dobry. Z drugiego
Leśny Zakątek
Dlaczego warto piec chleb żytni na zakwasie? 116Żyjemy w czasach, w których raczej niewiele osób piecze w domu chleb. To zrozumiałe, bo przecież jest on dostępny w różnych rodzajach na wyciągnięcie ręki w każdym markecie i piekarni. Ale wiecie co… żaden chleb nie smakuje tak dobrze, jak ten upieczony samemu w domu! Uważam, że warto, choć raz, pokusić się o przygotowanie takiego domowego chleba żytniego(...)zakwasie. Gwarancja zdrowia, smaku i zadowolenia z siebie! Dziś chciałabym napisać Wam kilka faktów o takim pieczywie. Dlaczego warto piec chleb żytni na zakwasie? Zapraszam serdecznie do artykułu i pieczenia! Tak wygląda domowy chlebek żytni na zakwasie prosto z piekarnika A to jeszcze ciepła i chrupiąca kromka z masłem – pychota! Czym jest zakwas? Zakwas to mąka w której rozwijają
Natka Pietruszki
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI, PEŁNOZIARNISTY, NA ZAKWASIE 186Kolejny z pysznych chlebów na zakwasie, tym razem orkiszowy z dodatkiem pełnoziarnistej krzycy (stara odmiana żyta). Wyszedł bardzo fajny- wilgotny, nieoblepiający jednak noża, długo pozostający świeżym. U nas z dodatkiem ziaren- bardzo lubimy ich dodatek w chlebie. Jeśli pominiemy ziarna, musimy również automatycznie zmniejszyć ilość wody. Przy zmianie typów mąk, również może być potrzebna inna ilość wody... To kolejny chleb(...)dałam), wyjęte min. 2-3h wcześniej z lodówki - 28g soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) - 30g słonecznika - 30g pestek dyni - 880g wody źródlanej lub filtrowanej ----------------------------------------------------------------------------------------------- + ulubione ziarna do obsypania chleba Wszystkie składniki odważamy do miski i mieszamy do połączenia składników. Przy zamianie jakiegokolwiek składnika, najlepiej dolewać wodę stopniowo, gdyż może jej wyjść inna ilość. Gotową masę przekładamy do przesmarowanych delikatnie
Smaczne Zdrowe
CHLEB RAZOWY Z SAMOPSZY 165Kolejny z chlebów razowych na zakwasie. Chleb o niskim indeksie glikemicznym, w 100% na razowej mące z samopszy. Wcześniej samopsza była tylko dodatkiem do orkiszu lub orkiszu i płaskurki, w sumie nawet nie wiem czemu do niedawna nie odważyłam się na upieczenie chleba na samej samopszy, bez dodatku innych mąk... Jak to mówią pierwsze koty za płoty- ten chleb(...)wcześniej) - 30g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 960g wody źródlanej lub filtrowanej Wszystkie składniki umieszczamy w misie i mieszamy do połączenia składników. Nigdy nie wyrabiam swoich chlebów. Mieszam tylko chwilę i to drewnianą łyżką, nie włączam nawet miksera. Masę przekładamy do form, przesmarowanych delikatnie olejem. Ubijamy miejsce przy miejscu łyżką maczaną w wodzie. Wygładzamy, obsypujemy grubymi otrębami owsianymi lub pozostawiamy
Smaczne Zdrowe