Kolejny wspaniały, pachnący i zdrowy chleb :) Żytni na zakwasie. Taki chleb potrafi wyrastać ok. 4 godzin. Mój zakwas jest jednak tak aktywny, że chleb wyrósł w ciągu dwóch godzin. Najdłużej wyrastał w pierwszej godzinie. Potem już co 30 minut było widać różnicę. Pamiętajcie, że: 👉 zakwas, im bardziej świeży, młody, tym wypieki dłużej wyrastają . Natomiast 👉 zakwas taki, jak mój(...)wody (dodawałam w dwóch porcjach: 400 ml i wymieszałam masę + 100 ml i ponownie wymieszałam masę) 1 łyżka soli 1 garść płatków owsianych górskich + trochę do posypania chleba z wierzchu 1 garść pestek słonecznika - opcjonalnie Zakwas, mąkę, sól, a na końcu wodę (w dwóch ratach tak, jak opisałam powyżej) dokładnie wymieszałam Włączyłam piecyk na 50 stopni, potem wyłączyłam
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comBaba się uparła, że nie będzie kupować gotowych mieszanek do pieczenia chleba bezglutenowego. Baba dobre pięć razy poległa i wcinała twarde podeszwy. Za to bezglutenowe Baba w końcu trafiła w punkt i oto przepis idealny na smaczny, bezglutenowy chleb, który co chwilę modyfikuję dodatkami. Piekę ten chleb kolejny już raz i zanim podam przepis oto moje spostrzeżenia: Chleb piękniej wyrasta(...)świeżych i ciasto rosnąc nie wypłynie. Aby uzyskać mąkę gryczaną, bądź ryżową, szczęśliwi posiadacze thermomixu wrzucają kaszę gryczaną NIEPALONĄ (to bardzo ważne, bo palona po prostu zniszczy cały smak chleba) i mielą 15 s/ob. 10. Podobnie z ryżem i tu kolor ryżu do wyboru (ja robię z białego, ale tylko dlatego, że wykorzystuję jego nadwyżki). Posiadacze młynków do kawy niestety
gutfutjuż ostatnio Wam wspomnieliśmy znowu zaczęliśmy piec chleby na zakwasie - KLIK Szymon Tomiło, na swoich zajęciach w CookUp'ie całkowicie zaraził nas swoją pasją! Dodał nam skrzydeł i znowu odkryliśmy jakie pieczenie chleba jest cudowne! Domowy chleb to nie tylko chleb - to duma, dom, miłość, dusza! Dosłownie! Dlatego tak różni się od kupnych bochenków! O naszych bojach z chlebem(...)pełen nieregularnych dziur miąższ, taki cudownie sprężysty! I kiedy tak teraz o nim myślę, wiem jedno - nic co wyjątkowe nie przychodzi w życiu same! I czy tyczy się to chleba, czy innych rzeczy w naszym życiu! I tak jest z tym chlebem! Jest wymagający! Czasochłonny, ale tak bardzo warto! Poświęćcie mu dzień, poczekajcie na niego i dajcie się rozkochać! Poprostu
Plate of Joywiększej lub mniejszej części otrąb i ich powtórne mielenie – są ciemniejsze, cięższe i mają wyczuwalną między palcami teksturę. MĄKI CHLEBOWE I NIECHLEBOWE To jasny podział użytkowy mąk. Do produkcji chleba czy ciast używamy mąk piekarskich – najczęściej pszennych i żytnich. Mąki niechlebowe to również mąki z ziaren zbóż, np. jęczmienna, owsiana, kukurydziana, ryżowa, ale też z innych roślin, np. soi, gryki(...)innych składników odżywczych. Jeśli mam być szczera to, do jakiej rangi problem ‘glutenu’ został obecnie sztucznie rozdmuchany zakrawa na grupową nagrodę Darwina. Nagle wśród jedzących na co dzień chleb i makarony pojawiła się moda na „gluten free” . Moda, bo nie jest to praktyka podyktowana żadnymi względami zdrowotnymi . No, może poza względem diety ubogiej w węglowodany, bo jak doskonale wiecie
Karo in the KitchenChleb chlebowi nierówny. Każdy chleb smaczny. Bez chleba ani rusz! Chleb samodzielnie i chleb jako dodatek. Każdy potrafi- na pewno- zrobić chleb. Ja dziś zrobiłam chleb bardzo syty. Chleb mega zdrowy. Chleb fajnie zbity i mokry, nie suchy, nie duszący. Jedna pajda chleba nasyci nas porządnie. Składniki -300 g mąki z pełnego przemiału -200 g mieszanki prażonych ziaren u mnie(...)Pola Ziarenkowo -80 g masła -750 ml lekko ciepłego mleka -1 łyżeczka miodu -półtorej łyżeczki soli -50 g świeżych drożdży -1 żółtko i 2 łyżki śmietany do posmarowania chleba -tłuszcz do posmarowania keksówki -ziarna do posypania chleba Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie. Wkruszyć drożdże i wlać pół szklanki mleka- ująć z tych 750 ml. Naczynie przykryć i odstawić
Z Kuchni Do Kuchnizupą w upalnie dni! Do przygotowania (ok 4 porcji) chłodnika potrzebujemy: – 1 kg miąższu z arbuza – 1 kg pomidorów – 1/2 ogórka wężowego – ok 500 g chleba (użyłam chleba bezglutenowego, razem ze skórką i pokrojonego w kostkę) – ocet (ja użyłam ok 5 łyżek normalnego octu) – sól, pieprz – 2 łyżki oleju arganowego ( kupicie tutaj ) Miąższ(...)arbuza, 2/3 pomidorów oraz chleba pokrojonego w kostkę umieszczamy w misce/malakserze i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, octem i olejem arganowym. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki, ale jeżeli nie macie takie możliwości 1-2 h będą wystarczające (proponuję wtedy użyć składniki prosto z lodówki). Resztę pomidorów i ogórka wężowego kroimy w kostkę. Do bulionówek
Szybko Tanio SmaczniePamiętacie ostatnie Francuskie Bagietki z Sezamem ? To powiem Wam, że ten chleb jest z tego samego ciasta co te bagietki :) Chleb wyszedł przepyszny! Lekko chrupiąca skórka, mięciutki środek. Na drugi dzień nadal miękki, na trzeci dzień? Już do nie było! Pieczywo nadaje się świetnie też do zapiekania w piekarniku w formie zapiekanek. Ja z tym pieczywem zostaję na dłużej, nawet(...)teraz jak to piszę, w kuchni w misce rośnie kolejne ciasto na chleb :) Źródło: Moje Wypieki . Na zdjęciach widzicie czarną formę, z tymi dziurkami, prawda? To moja druga zabawka, nawet nie zabawka, ale niezbędny przedmiot. Ostatnio opisywałam Wam formę do bagietek Crusty Bake firmy Kitchen Craft, dziś to kolejna forma z tej serii tej samej firmy. Jest to forma
Blondynka GotujePieczenie chleba tak naprawdę nie jest trudne, jeśli już to może zabraknąć tylko cierpliwości. Zachęcam do samodzielnego wypieku chleba. W moim domu pierwsze chlebki znikły bardzo szybko, nikt nawet nie chciał wędliny, tylko z samym masełkiem. Teraz już na sklepowe chleby nikt nie chce nawet spojrzeć. Pieczenie chleba przywołuje u mnie miłe chwile z dzieciństwa, kiedy to babcia piekła(...)chlebowym piecu pyszne chleby. Cały dom pachniał pieczonym chlebem. Składniki: 900 g mąki: - 200 g żytnia razowa typ 2000 - 200 g żytnia chlebowa typ 720 - 300 g pełnoziarnista pszenna - 200 g pełnoziarnista pełne ziarno 3 zboża (pszenna, żytnia, orkiszowa) 670 - 720 ml ciepłej wody 150 g aktywnego zakwasu (patrz jak przygotować zakwas ) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka miodu
Kuchcik gotujetowarzyszycie i tworzycie ją razem ze mną Dziś trochę inne gołąbki, ponieważ z samym mięsem mielonym. Do mięsa nie dodawałam namoczonej bułki, tylko razowy chleb. Tak dla zdrowia ;) Gołąbki w sosie grzybowym to idealna potrawa na zimę. Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 litry warzywnego bulionu 1 szt. średniej kapusty włoskiej ok. 8 kromek chleba razowego(...)garnka gotujemy przez około 15 minut. Następnie wyjmujemy ją z garnka i delikatnie oddzielamy liście od głąba. Jeśli sprawia nam to trudność, kapusta musi jeszcze się pogotować. Chleb razowy miksujemy w malakserze (bez skórki) na drobne okruchy. Mieszamy z mięsem, jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym liściu układamy farsz, zwijamy najpierw podstawę liścia, następnie boki do środka
Bon Appetit Małgorzatyslynacej z jablek Normandii upieczono chleb,ktorego skladnikiem sa owoce.Ciasto zawiera nie tylko suszone jablka,lecz takze jablkowy cydr.To doskonaly spsob na zuzycie nieco zwietrzalego napoju.Jablka powinny byc suszone w piecu w temperaturze 120°C,az beda suche, ale sprezyste.To zintensyfikuje ich aromat i zapobiegnie oddawaniu wilgoci.Aby uzyskac jak najlepszy smak,uzyjmy niepasteryzowanego i niefiltrowanego cygru" tyle Hamelman(...)kolejny chleb z jego ksiazki "Chleb".Jablek nigdy nie suszylam takze uzylam kupnych,moze tylko pocielam je w troche za duze kawalki.Chlebek bardzo smaczny i aromatyczny,ale o wyraznym slodkawym posmaku ,takze jako baza wytrawnych kanapek nie sprawdzi sie,choc to pewnie rzecz smaku.Jedyna moja modyfikacja,wynikla raczej z koniecznosci niz wyboru to podmiana polowy maki chlebowej na make orkiszowa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!odkryłam jeszcze jedną torebkę maki pszennej 550 i choć już nie używam takowej mąki w swojej kuchni musiałam ją zagospodarować.Tak wylądowała w dzisiejszym chlebku.Prosty,łatwy do upieczenia codzienny chleb z przyjemnie chrupiącą skórką. Składniki na 1 bochenek: 250 g odświeżonego zakwasu żytniego 200 g mąki pszennej 550 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki soli 200 ml wody(...)umieścić w misie robota i hakiem do ciasta wyrabiać około 8 minut do ukazania się glutenu.Przykryć misę ściereczką i pozostawić do wyrastania na około 2 godziny.W międzyczasie chleb 2 razy złożyć.Po drugim złożeniu umieścić ciasto w koszyczku wysypanym mąką i przykryty pozostawić do podwojenia objętości w miedzyczasie rozgrzać piekarnik z kamieniem do 250`C wyrośnięty chleb
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Często piekę chleb ale do tego pierwszy raz użyłam gotowej mieszanki do wypieku domowego chleba - baltonowskiego. Dodałam ziarna oraz olej i trochę soli bo lubię jak pieczywo ma wyczuwalną sól i muszę przyznać, że mieszanka ta sprawdziła się super. Chleb wyszedł bardzo smaczny. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniJeśli macie dość wędlin, a sery Wam się znudziły i szukacie jakiegoś smacznego smarowidła, to zapraszam Was do wypróbowania pasty do chleba, z nasion słonecznika. Pasta słonecznikowa jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa, dzięki namaczaniu ziaren słonecznika, co jest początkiem procesu kiełkowania a zatem budzenia sił życiowych… Ogólnie zmiksowane ziarna słonecznika, same w sobie nie są smaczne(...)pewno wrócę i już mam kilka pomysłów na jej urozmaicenie :)! Wypróbujcie koniecznie ten przepis, bo ta pasta z nasion słonecznika jest i smaczna i zdrowa :)! Pasta słonecznikowa do chleba Składniki: 1–1,5 szklanki suchych ziaren słonecznika 10–15 suszonych pomidorów w oliwie 1 cebula 1 pęczek zielonej natki pietruszki/ lub kilka listków bazylii 2-3 łyżki oliwy z oliwek
UgotujmyTo.plSernik dyniowy … i wiele więcej …. Dlatego to smarowidło dyniowe znalezione na blogu http://przepisnachleb.pl/pasta-z-dyni-ciecierzycy/ musiałam koniecznie przetestować… Oto pasta z dyni i ciecierzycy do chleba – polecam ją Wszystkim, którzy lubią dynię oraz tym co lubią takie smarowidła..:) Pasta z dyni i ciecierzycy do chleba Składniki: ok. 200 g puree z dyni Hokkaido lub innej(...)jeśli pasta jest za sucha dodać odrobinę zimnej wody. 4. Na koniec pastę doprawić solą, sokiem z cytryny i płatkami chilli. Smacznego Post Pasta z dyni i ciecierzycy do chleba pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plmniej więcej w takiej samej ilości każdej) 300 ml wody łyżka soli garść pestek ze słonecznika garść pestek dyni Wszystkie składniki zmiksowałam, przełożyłam do pojemnika od maszyny do chleba, włączyłam program dough - 1,5 godziny wyrabiania i rośnięcia ciasta. Później ciasto przełożyłam do natłuszczonej i wysypanej kaszką manną formy i zostawiłam do wyrośnięcia na około 6 godzin..... to znaczy(...)włożyłam ciasto na 10-15 minut z parą. Po tym czasie wypuściłam parę, zmniejszyłam temperaturę do 210 stopni i piekłam jeszcze około 30 minut. Wyjęłam i wystudziłam na kratce. Chleb nie był super wyrośnięty, ale po przekrojeniu okazało się, że nie ma śladu zakalca a w smaku jest równie dobry jak te o których nie zapomniałam ;) Mam chyba nieśmiertelny zakwas
Z butelką mleczka w tle