zakwasem. W różnych stadiach rozwoju – świeżo zrobionym, dokarmianym, kilkudniowym… I w stanie śmierci klinicznej. Skoro to takie trudne i czasochłonne, może jest jakiś sposób na małe oszustwo? Żeby chleb był pięknie wyrośnięty i lekko kwaskowy bez zakwasu? Jest! Po co w ogóle w chlebie zakwas? To naturalna metoda spulchniania ciasta , praktykowana już tysiące lat temu. Odpowiednio sfermentowana, uwodniona mąka(...)przez obecność kwasu mlekowego pozwala uzyskać puszysty chleb o lekkiej konsystencji. Jogurt. Porozmawiajmy o jogurcie. Jogurt to bakterie, a bakterie to fermentacja… A bakterie i mąka to już prawie jak zakwas, co nie? Do tego chleba będziemy potrzebowali naturalnego jogurtu. Kupcie dobry, naturalny jogurt, bez dodatku cukru, z aktywnymi kulturami bakterii. Rzadkie jogurty możecie zostawić na blacie
Karo in the KitchenPierwszy i pewnie nie ostatni chleb na Mojej Galerii Smaku! Chleb pszenny codzienny na drożdżach. Przygotowanie chleba nie jest trudne, jednak czasochłonne z uwagi na konieczność przygotowania zaczynu oraz podwójnego wyrastania ciasta. Zapewniam Was jednak, że ten wysiłek się opłaci! Chleb jest przepyszny, ma chrupiącą skórkę. Plus ten zapach w całym domu,,, nie do podrobienia:) A widok dzieci zajadających się(...)proszących o kolejną kromkę domowego chleba jest wspaniały :) Już niedługo na blogu pojawią się kolejne chleby, również te bardziej zdrowsze na zakwasie żytnim. Ja tymczasem idę po kolejną kromeczkę chleba z masłem :) Miłego dnia! Składniki: 10 g świeżych drożdży 400 ml ciepłej wody 600 g mąki pszennej chlebowej typ 750 10 g soli 1. W miseczce połączyć drożdże
Moja Galeria SmakuDzisiaj jeden z moich ostatnich domowych chlebów na zakwasie (ostatni to razowiec żytni, będzie o nim w następnym poście). Chleb zdecydowanie inny od dotychczas prezentowanych. Duży wkład mąki orkiszowej czyni go pieczywem bardzo charakterystycznym. Bardzo wyczuwalna jest w nim mąka orkiszowa, która ma dość specyficzny gluten, chleb jest taki wręcz elastyczny, bardzo wilgotny, przepyszny. Oczywiście jak większość moich chlebów jest(...)chlebem pełnoziarnistym, to już taka moja słabość- po prostu uwielbiam pieczywo pełnoziarniste i nic na to nie poradzę. Ten chleb tak dla odmiany jest z małą ilością ziaren (ale być muszą...) Polecam, moja rodzinka zakochała się w jego smaku. Z podanych składników wychodzą dwa chleby pieczone w formach: 24x8cm. Składniki: - 700g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 150g mąki żytniej chlebowej typ720
Smaczne Zdrowetego przepisu chleb robiłam już wielokrotnie, dlatego mogę przepis polecić z czystym sumieniem. Lepiej wychodzi z mąki pszennej, ponieważ pięknie wyrasta, mój jest z orkiszowej. Keksówka, w której piekłam ma 24,5 x 14 cm, więc chlebek jest niższy, ale można go upiec w mniejszej keksówce (np. 18,5 x 13,5 - taka jest ta moja) i wtedy będzie(...)sprawiał wrażenie bardziej wyrośniętego. Chleb jest zdrowy dzięki otrębom pszennym i płatkom jęczmiennym. Tak naprawdę od Was zależy co dodacie. Mogą to być płatki owsiane (ja akurat tym razem nie miałam, ale wolę z owsianymi), mogą być przyprawy ziołowe. Można dodać również ziarna słonecznika lub dyni. Mąka wedle uznania. Ja robiłam z orkiszowej - jest bogata w błonnik, witaminy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comAleż ja lubię te nasze wspólne wypieki! i tyle piekarek nowych tym razem z nami piekło! cudnie! A najpiękniejsze jest to, że każda z nas podchodzi
Dzieje kuchennej Wiewiórypisałam, że od jakiegoś czasu nie kupuję pieczywa. Mam pecha, że w mojej okolicy o dobre trudno, a byle czego jeść nie lubię. Najczęściej piekę pszenne bułki, chleb tostowy lub mieszany pszenno-żytni. Dziś pokusiłam się domieszać garść musli. Byłam niezmiernie ciekawa co z tego wyjdzie :) No i - jak widać niestety na zdjęciach(...)czekałam, aż chleb ostygnie i kroiłam ciepły jeszcze. No cóż...łakomstwo... Szkoda tylko, że chlebek nieco się...hmmm...zmęczył... ;) Składniki: 3 dkg drożdży , 1 szklanka mleka , 1 łyżka cukru , 1 łyżeczka soli , 3 łyżki masła , około 20-25 dkg mąki pszennej , 4 lekko czubate łyżki mąki żytniej , 4 lekko czubate łyżki musli - ja dodałam jabłkowe. Drożdże pokruszyć
Codzienna kuchnia niecodziennanagrzanym do temp. 35 stopni). Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Ponownie przykrywamy naczynie ściereczką i odstawiamy na kolejne 40 minut do wyrośnięcia. Chleb pieczemy około 45 minut w temperaturze 210 stopni. Wierzch chleba przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia
Smakowity Blog Kulinarnynaprawdę mnie zdenerwują... Niemniej, gdy mówię to głośno, koleżanki patrzą na mnie z wyrzutem. No niewdzięcznica, i tyle! Dość o włosach, przejdźmy do jedzenia. Dzisiaj mam dla Was chleb. Zwykły, prosty, na drożdżach. Na mące orkiszowej, ale doskonale się uda na zwykłej pszennej. Z dużą ilością wody, więc jest wilgotny i ma świetne dziury; z chrupiącymi ziarnami słonecznika(...)był nim zachwycony, a i ja jestem wielce zadowolona. Jest bowiem szybki i łatwy w przygotowaniu, a smakuje naprawdę rewelacyjnie. Polecam Wam go ogromnie. Chleb orkiszowy ze słonecznikiem Składniki: (na keksówkę 11x24 cm) 400 g mąki orkiszowej 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 350 ml letniej wody 50 g ziaren słonecznika
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOstatnio doszłyśmy do wniosku, że w ramach terapii (małżeńskiej, rodzinnej itd) powinno się piec razem domowy chleb! Nic tak nie poprawia humoru i ogólnej atmosfery niż ubabranie się mąką i wyczarowanie błogiego aromatu unoszącego się po domu. Uśmiech na twarzy pojawia się ze wzmożoną częstotliwością, zarówno gdy obserwujemy rosnące ciasto czy rumieniącą się skórkę, jak i gdy wyciągamy nasze "dzieło(...)przygotowania kisieli, puddingów, budyni." (Opis: sklep.) Kupisz ją tutaj: kliknij Jest to produkt bezglutenowy. Mąka uważana za najlepszą do wyrobu bezglutenowego pieczywa. W Stanach bezglutenowcy zajadają się chlebami i bułkami z jej dodatkiem. Dla nas jest to produkt genialny, który o wiele bardziej zagęszcza niż jakakolwiek inna mąka. Chodź jest to produkt bezsmakowy, to i tak, po upieczeniu wyczuwa
Wypisz WymalujDlaczego by nie pomieszać dwóch różnych technik, jeśli wzajemnie się nie wykluczają? Niech Tang Zong doda chlebowi puszystości, zaś podmłoda poprawi aromat i smak. A z tym smakiem to niech będzie coś czekoladowego, a to za sprawą odrobiny kakao i gorzkiej czekolady. Jeszcze odrobina cukru, i każdy Tadek-niejadek szturmem zdobyty. Chleb jest przedni z samym masłem, albo posmarowany dżemem(...)źródłowym). Czekolady użyj jak najbardziej gorzkiej, o jak największej ilości kakao, innaczej czekolada podczas pieczenia może się roztopić i wchłonąć się w ciasto. P.S.Właśnie zorientowałem się, że robiąc chleb pomyliłem łyżkę z łyżeczką - dałem mniej kakao, niż powinienem był dać. I dlatego na zdjeciach chleb jest ciut blady :D Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach
Grahamka, weka i kajzerkamieszamy z drożdżami, dodajemy wodę. Teraz dosypujemy mąkę i na mąkę sól. Wyrabiamy. Nie jest to bardzo pracochłonne. U mnie pracuje kiciuś ale ręcznie trwa to około 15 minut. Chleb z zakwasem nie potrzebuje długiego wyrabiania. Wyrobione, nie klejące się zbytnio ciasto przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek. Przykrywamy wilgotną ściereczką i czekamy aż wyrośnie. Po ok. 1.5 godziny(...)włączamy piekarnik. Gdy się nagrzeje pieczemy pierwsze 10 minut w 220° dalsze 25 min w 200 °. GÓRA-DÓŁ. Po tym czasie sprawdzamy spody chleba poprzez wyciągnięcie ich z foremek i jeżeli gdy pukamy palcem w te spody nie ma głuchego odgłosu lub nie jesteście pewni, wkładamy na jeszcze 6-10 minut do piekarnika na termoobieg od dołu. Polecam. SPRÓBUJ
Pasje JolkiOstatnio piekłam różne bułeczki i pizze, teraz dla odmiany zamarzył mi się tradycyjny razowy chleb. Skorzystałam z mieszanki mąki wieloziarnistej, wzbogacając recepturę o dodatek karobu, którego zapach uwielbiam i poppingu z amarantusa. "Zdrowy ciemny chlebek", jak nazywają go moje dzieci, udał się wyjątkowo dobrze - jest lekki, miękki i smakuje znakomicie, a przy tym długo zachowuje świeżość(...)oprószonej mąką (kukurydzianą, ryżową) foremki, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Przed włożeniem chleba do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni
głodny alergikChlebek ten robiłam z okazji światowego dnia chleba. Wtedy jednak nie doczekał się sesji i wpisu. Był tak pyszny, że pochłonęliśmy go w mgnieniu oka Dla Was i ponownie dla nas robię powtórkę. Zdecydowanie zaliczam ten chlebek do jednych z ulubionych. Jest na zakwasie, ale i z odrobiną drożdży. Jest pszenno-żytni, z dużą ilością siemienia lnianego. Jest mięciutki(...)temperaturę. Piec również około 1 h, sprawdzając patyczkiem czy chlebek w środku jest gotowy. Wykładamy, studzimy kilka minut w formie, następnie na kratce kuchennej. * źródło: Pracowania wypieków The post Chleb Pszenno-Żytni na Zakwasie z Siemieniem Lnianym appeared first on Made
Made By Mom And SonWigilijno świąteczny chleb na miodzie, wypełniony suszonymi śliwkami, orzechami włoskimi i bakaliami jakie tylko lubicie. Można go z powodzeniem robić przez cały rok, a tuż przed świętami aż kusi żeby go zrobić:) Składniki na jedną dużą keksówkę; 40 dag suszonych lub wędzonych śliwek 1/2 litra letniej wody (do zalania śliwek) 75 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka(...)ciasto włóż do formy, posyp z wierzchy mąką i piecz godzinę w piekarniku w 170 C. Po upieczeniu przełóż na kuchenną kratkę i odstaw do ostygnięcia. źródło,,upiecz swój chleb
Apetyczna babeczkamniej dodatków tym bardziej kochają go moim domownicy …a ja ? ja zupełnie na odwrót ..im więcej nasion , owoców i zbóż tym lepiej ….dziś proste wydanie chleba żytnio razowego. Składniki: 1 kg mąki ( u mnie 40 dag mąki pszennej , 30 dag mielonego żyta i 30 dag mąki razowej ) 4 dag drożdży łyżeczka cukru 1 litr ciepłej wody(...)połowy ciastem. Powierzchnie wyrównaj ręką zamoczoną w wodzie. Formy przykryj i pozostaw do wyrośnięcia. Piecz godzinę w piekarniku w 220 C. Zostaw do ostygnięcia. źródło,,upiecz swój chleb
Apetyczna babeczka