chleb - 26084 przepisów (strona:57/1739)

Chleb codzienny 279

Nazwałem ten chleb właśnie tak z dwóch powodów. Po pierwsze, starałem się recepturę przygotować tak, żeby zrobienie tego chleba jak najmniej kolidowało z codziennymi obowiązkami, żeby robiło się go niejako przy okazji. Bo wiadomo, na nadmiar czasu to pewnie nikt nie narzeka, wiele osób zapewne rezygnuje z domowych wypieków tłumacząc się właśnie brakiem tego czasu. I tutaj pojawiam się(...)cały na biało, z moim przepisem, który ułatwi Wam życie. A skoro było „po pierwsze”, to będzie i po drugie. Więc po drugie: ten chleb jest tak dobry, że zapragniecie robić go codziennie. My (ja z Anią) zwykle nie jadamy kolacji, zadowalamy się dość późnym obiadem. Ale odkąd wymyśliłem ten chleb, to obiad jemy wcześniej i na wieczór mamy jeszcze

Marder&Marder Manufacture
CHLEB 100% ŻYTNI, 2-FAZOWY, Z KEFIREM 58

Chleb żytni dwufazowy, z dodatkiem kefiru, to od jakiegoś czasu  nasz ulubiony chleb. Ma w sobie to "coś", co czyni go wyjątkowym. Bardzo delikatny, wilgotny, nielepiący miękisz (co nie jest tak oczywiste przy chlebach w 100% żytnich), chrupiąca skórka i ten wyjątkowy smak...😋😋😋 Gdy go długo nie ma (piekę różne chleby zamiennie), rodzinka się dopomina, a to super rekomendacja(...)Przy chlebach 2,3-fazowych oprócz niewątpliwie ich walorów smakowych, plusem jest zaplanowanie czasu pieczenia. Pierwszy etap trwa u mnie od 12-18h, drugi zwykle ok. 3h. Od jakiegoś czasu testuję formy ze stali kwasoodpornej, stąd zupełnie inne czasy pieczenia. Formy są super, z dobrze przygotowanych chleby wyskakują same. Piekłam w 2 stalowych formach, o wym. 23x9cm (dół) ; 25x11cm

Smaczne Zdrowe
Chleb Hokkaido 62

Chleb Hokkaido Chleb Hokkaido to super miękki i fantastycznie puszysty chleb z Japonii . Jak zaraz, w Japonii jedzą chleb ❓ A tak właśnie, że jedzą i to dość sporo na śniadanie. Ten wyjątkowy słodki chleb, który pochodzi z regionu Hokkaido. Inna nazwa tego chleba to Chleb Mleczny, bo jest naprawdę wyjątkowy, słodki, wręcz przepyszny 😉 Tajemnica tkwi w Tangzhong, czyli swego rodzaju(...)zasmażce wodnej, która często jest robiona pół na pół z mlekiem. Jeśli szukasz wyjątkowego i innego chleba, musisz koniecznie wypróbować Chleb Hokkaido. Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego. Przede wszystkim musimy przygotować składniki Tangzhong 60 ml wody 60 ml mleka 25 g mąki chlebowej Chleb Hokkaido Tangzhong w temperaturze pokojowej Mleko 120 ml letnie Drożdże

RafalCook
Chleb pszenno – żytni na drożdżach 87

Chleb pszenno – żytni na drożdżach to propozycja na pyszne i smaczne pieczywo, które przygotujecie na wieczór, a wypieczecie rano następnego dnia. Chleb ma bardzo chrupiącą skórkę i najlepiej smakuje zaraz po przestudzeniu. Większość chlebów żytnich jest przygotowywana na bazie zakwasu, ten jeden z nielicznych chlebów jest zrobiony z dodatkiem drożdży. Osobiście polecam użyć suchych drożdży. Ten chleb najlepiej jest(...)temperaturze pokojowej 75 g mąki żytniej 10 g soli 2 g suchych drożdży Jeśli koniecznie chcecie użyć drożdży świeżych to należy ich dać 4g, ale najpierw przygotować zaczyn. Chleb pszenno – żytni na drożdżach – przepis W sporej misce mieszamy dwa rodzaje mąki razem z wodą. Ale tylko do czasu połączenia się składników. Następnie zostawiamy tak mąkę z wodą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE, PROWADZONY METODĄ 2-FAZOWĄ 102

Zamarzył mi się ostatnio chleb żytni dwufazowy. Jako, że moje chleby (oprócz 3-fazowych) prowadzę metodą 1-fazową, bez zaczynu, bez wcześniejszego dokarmiania zakwasu, chciałam spróbować czegoś nowego. Tak oto powstał mój pierwszy chleb dwufazowy. Dzień wcześniej przygotowuję sobie zaczyn, drugiego dnia przeprowadzam 2 etap i przekładam ciasto do form. Tak prowadzony chleb wyrasta błyskawicznie, u mnie trwa to zwykle(...)Choć zamierzenia były trochę inne- chciałam chleb w 100% na jasnej żytniej mące, to jak to w życiu bywa... zabrakło w domu jasnej żytniej mąki...🙈 Tak więc mój pierwszy żytniak dwufazowy, jest z dodatkiem mąki pełnoziarnistej (czyli tak, jak lubię najbardziej 😀). Drugiego dnia dokupiłam już jasną mąkę i mogłam działać dalej. Testowałam już dodatek mąki sitkowej typ1500 i ostatnio pełnoziarnistą

Smaczne Zdrowe
Ka'ak - libański chleb uliczny 75

lipcowej piekarni Amber wypiekaliśmy ka'ak - tradycyjny, płaski chleb w kształcie torebki. Ka’ak można kupić na ulicach Bejrutu (Liban) u ulicznych sprzedawców, poruszających się po mieście rowerami, na których wieszają chleb, aby ułatwić sobie jego transport. Ka’ak jest również nazywany chlebem w torebce ze względu na swój kształt. Występuje on na całym Bliskim Wschodzie w innym kształcie(...)bajgla lub owalnego obwarzanka i zwany jest "kaak z sezamem". Wielu piekarzy na Bliskim Wschodzie nadal używa sfermentowanej ciecierzycy jako zaczynu do tego chleba, ale współczesna wersja to drożdże piekarskie. Popularna jest również odrobina sody oczyszczonej. Ciasto na ka’ak powinno wyrastać przynajmniej dwa razy. Poza tym jedni dodają do niego więcej cukru, inni wypiekają wersje bardziej słone. W Libanie

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb żytni na zakwasie 71

już kolejny chlebek tego typu który z pewnością chętnie przygotujecie i będziecie sięgać po niego często w swojej kuchni. Bardzo lubię chleby z foremki, są najprostsze, bardzo długo świeże, nie wymagają pracochłonnego składania czy wyrabiania. Ten chlebek będzie świeży nawet do tygodnia! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty(...)minut Dodaj do koszyka Książka Zapach Świąt Dodaj do koszyka Forma do babki kwiat Dodaj do koszyka Deska Gąska Apolonia – średnia Dodaj do koszyka Zajrzyj też do: – Chleb żytnio-pszenny na zakwasie – Ciabatta – Chleb pszenno-żytni na zakwasie – Ulubiony chleb pszenny na zakwasie – chleb z garnka na drożdżach – bagietki na drożdżach – kajzerki na drożdżach – chlebek

nietylkopasta.pl
PRZEPIS NA NAJPROSTSZY CHLEB NOCNY NA DROŻDŻACH 121

Przychodzę do Was dziś z przepisem na pyszny i wyjątkowo prosty w przygotowaniu chleb pszenny na drożdżach. Ponieważ mój zakwas na chleb "wziął i umarł", wróciłam do przepisów na drożdżach, by - nim zrobię nowy zakwas -  móc dalej cieszyć się świeżym, domowym pieczywem...  Przepis znalazłam na blogu "Lawendowy Dom"  (link TUTAJ - klik(...)sprawdza się on znakomicie! Chleb rośnie piękny i ogromny, ze złotą i chrupiącą skórką, miękkim i sprężystym wnętrzem... 🍞 Wystarczy tylko zagnieść mikserem lub ręcznie wszystkie składniki i wsadzić ciasto do lodówki na około 10 -11 godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem, aby rano móc upiec świeży chleb lub odwrotnie, zagnieść ciasto rano, by delektować się chlebem na kolację... Dokładną instrukcję

Słodko-Słony Świat Ilony
Prosty chleb z kaszą gryczaną 66

mojprzepisna.pl | Prosty chleb z kaszą gryczaną Ten chleb jest wyjątkowy, nie tylko ze względu na wyśmienity smak, ale przede wszystkim ze względu na łatwość wykonania i ogólnodostępne składniki. Chleb gryczany jest banalny w wykonaniu, trzeba jedynie wymieszać składniki, nie trzeba go nawet wyrabiać, nie wymaga użycia zakwasu, jest pyszny, wilgotny i zdrowy, a kasza jest ledwo wyczuwalna. W oryginalnym przepisie(...)było zalecenie, aby chleb kroić na następny dzień, wówczas osiąga najlepszą konsystencję, my jednak nie mogliśmy się powstrzymać i kroiłam go na ciepłego, trochę się łamał, ale nam to absolutnie nie przeszkadzało. Składniki na 1 bochenek: 200 gr mąki żytniej razowej (typ 2000) 160 gr ciepłej wody 150 gr mąki pszennej (typ 2000) 20 gr świeżych drożdży 300 g kaszy

moj przepis na
Prosty chleb z kaszą gryczaną 66

mojprzepisna.pl | Prosty chleb z kaszą gryczaną Ten chleb jest wyjątkowy, nie tylko ze względu na wyśmienity smak, ale przede wszystkim ze względu na łatwość wykonania i ogólnodostępne składniki. Chleb gryczany jest banalny w wykonaniu, trzeba jedynie wymieszać składniki, nie trzeba go nawet wyrabiać, nie wymaga użycia zakwasu, jest pyszny, wilgotny i zdrowy, a kasza jest ledwo wyczuwalna. W oryginalnym przepisie(...)było zalecenie, aby chleb kroić na następny dzień, wówczas osiąga najlepszą konsystencję, my jednak nie mogliśmy się powstrzymać i kroiłam go na ciepłego, trochę się łamał, ale nam to absolutnie nie przeszkadzało. Składniki na 1 bochenek: 200 gr mąki żytniej razowej (typ 2000) 160 gr ciepłej wody 150 gr mąki pszennej (typ 2000) 20 gr świeżych drożdży 300 g kaszy

moj przepis na
Tradycyjny żytni chleb na mące Wojciecha Cejrowskiego 102

oprysków – bez nawozów – bez dotacji Wojciech Cejrowski Jak czytamy w opisie na stronie Sklepu Kolonialnego “mąka chlebowa 720 jest doskonała do pieczenia chleba w domu, po staremu. Świetny dodatek do pieczywa mieszanego, bułek, spodów do pizzy, ciast, makaronu. Najlepsza do przygotowania zakwasu na żur. Mąka żytnia typ 720 charakteryzuje się szaro – brązowym kolorem z widocznymi ciemniejszymi(...)przeciwutleniaczy”. Mąkę można kupić w Sklepie Kolonialnym Wojciecha Cejrowskiego. Zakupiliśmy tydzień temu wspomnianą mąkę i czas przyszedł na jej przetestowanie w naszej kuchni wypiekając z niej pyszny, tradycyjny chleb żytni. Przepisem dzielimy się z naszymi czytelnikami poniżej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tradycyjny żytni chleb na mące Wojciecha Cejrowskiego 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Pieczywo Kuchnia: Polska

ProstePesto.pl
Świąteczny chleb z gara z morelami, figami i rozmarynem. 99

Chleb na świąteczny stół, obiecałam Wam przepis na domowy chleb, ale taki bardzo świąteczny. Postanowiłam przygotować chleb na drożdżach, żeby każdy mógł bez problemu go  przygotować. Przepis na domowy chleb na święta, z morelami, figami i rozmarynem. zaczyn: - 1 kulka wielkości zielonego groszku świeżych drożdży - 100 g wody - 100 g mąki pszennej typ 480 Bardzo dokładnie wymieszaj w miseczce(...)cieście ale nie dłużej niż 5 minut. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1 do 1,5 godziny. Koszyczek podłużny lub durszlak, wyłóż ściereczką, oprósz mąką bezglutenową np. ryżową uformuj chleb i zlepieniem ułóż go w koszyku. Pamiętaj chleb po wyjęciu z koszyczka odwracasz do góry nogami więc to zlepienie idzie wtedy na spód, jeśli zrobisz to odwrotnie chleb się rozleje

SMYKWKUCHNI
Chleb z Porąbki i ser Labneh – przepis na pyszne śniadanie 127

Chleb z Porąbki i ser Labneh – przepis na pyszne śniadanie Szukacie pomysłu na pyszne śniadanie? Polecam Wam chleb domowy z Porąbki i ser Labneh. Połączenie idealne. Prosty w przygotowaniu chleb z ziarnami i delikatny domowy ser z jogurtów greckich. Do tego ulubione warzywa… Tak mogłabym zaczynać każdy dzień. Chleb z Porąbki – co to takiego? Chleb domowy(...)Porąbki , to idealne rozwiązanie dla każdego kto kocha domowy chleb, ale nie ma czasu czy ochoty na jego przygotowanie od podstaw. Chleb z Porąbki, to nic innego jak mieszanka do samodzielnego wykonania zdrowego chleba w domu. Świetnie skomponowana. W składzie znajdziecie m.in.: mąkę razową, mąkę pszenną, otręby owsiane, siemię lniane, słonecznik, pestki dyni. Przygotowanie domowego chleba jeszcze nigdy nie było

Słodkie okruszki
CHLEB ORKISZOWY RAZOWY, ZE SŁONECZNIKIEM, PROWADZONY METODĄ 3-FAZOWĄ 130

Ostatnio jestem wielką fanką pieczenia chlebów metodą trójfazową. Uwielbiam mieć kontrolę nad czasem kiedy chleb wyląduje w piekarniku, a tutaj jest to bardzo przewidywalne. Drugim etapem steruję od 3-6h, choć zwykle bywają to 3h tak, by chleb trafił do piekarnika w najbardziej odpowiadającym dla mnie momencie. Pierwszy etap przygotowuję wieczorem, po 12h czas na drugi etap, a kolejny(...)Zostaje ok. 1,5h-2h i chleb ląduje w piecu. Uwielbiam taka pracę... 💪 Piekłam w 2 silikonowych formach, o wym. 24x8cm I ETAP: - 40g zakwasu żytniego  lub orkiszowego - 300g mąki żytniej chlebowej typ720 - 310g (ml) ciepłej wody (u mnie 40*C) Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12h, w dość ciepłe

Smaczne Zdrowe