Warto poświęcić troszkę czasu i nastawić zakwas a potem cieszyć się wybornym smakiem prawdziwego żurku w święta! Wyborny- obowiązkowy na moim wielkanocnym pełnym tradycji stole WielkanocnymSkładniki:zakwas:1 szklanka mąki żytniej,1 l przegotowanej ciepłej wody,1 zabekczosnku4 ziarna ziela angielskiego Kamis3 liscie laurowe Kamis 9 ziaren pieprzu Kamispiętka chleba pieczonego na zakwasieżurek:3l wodypęczek włoszczyzny30 dag wędzonego boczku5 liści laurowychpo 4 ziarenka:ziela angielskiego i pieprzu Kamis750 ml... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...