jajko - 22300 przepisów

Pasta jajeczno-twarogowa + jakie jaja wybrać 124

czerwonej papryki, 4 łyżeczki kukurydzy z puszki, 2 gałązki natki pietruszki, 1 gałązka koperku, szczypior, pieprz kolorowy świeżo mielony, sól,  kiełki lucerny i soczewicy do posypania kanapek. Przygotowanie: Jaja gotujemy na twardo. Następnie studzimy i drobno siekamy. Warzywa kroimy w drobna kostkę, zioła szatkujemy. W szklance dokładnie mieszamy śmietanę, jogurt i majonez. Dodajemy do rozgniecionego widelcem twarogu(...)twarogu dodajemy warzywa i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego! Jakie jaja wybrać? Pamiętajmy, że najlepsze jaja to te z chowu ekologicznego. Kury je znoszące żyją na świeżym powietrzu i są karmione naturalną paszą pochodzącą z upraw ekologicznych. Te jaja oznaczone są cyfrą 0. "Zerówki" oznaczone są dodatkowo certyfikatem rolnictwa ekologicznego, który znajdziecie

Pełna Lodówka
Naturalnie barwione jaja na Wielkanoc 160

kapusty czerwonej 2 łyżeczki octu 1 łyżeczka kurkumy   Przygotowanie: Pisanki żółte: Do garnka wlej 4 szklanki wody, dodaj 1 łyżeczkę kurkumy i 1 łyżeczkę octu. Wymieszaj. Włóż 4 jaja. Gotuj 15 minut. Ugotowane jaja przełóż do miski. Wodę odcedź przez filtr do kawy i wlej do miski z jajami tak, aby całe jaja były zakryte(...)wodą. Po ostudzeniu schowaj zalane jaja do lodówki na całą noc, aby nabrały koloru. Pisanki niebieskie: Do garnka wlej 4 szklanki wody, 1 łyżeczkę octu. Wymieszaj. Włóż 4 jaja i kapustę czerwoną. Gotuj 15 minut. Ugotowane jaja przełóż do miski. Wodę odcedź przez filtr do kawy i wlej do miski z jajami tak, aby całe jaja

Moja Delicja
Naukowo o jajach. Jajka faszerowane 132

dzikich fermach. Jednak świadome kupowanie i rozsądek pozwolą nam oswoić jajka i zrobić z nich fajne rzeczy, a ponieważ zbliżają się Święta Wielkanocne temat jak najbardziej na czasie. Jajo kurze składa się w 74,8% z wody, 12,6% białka, 10% tłuszczu (z czego tylko 0,42% to cholesterol) i w 1,1% z węglowodanów (wyłącznie cukrów prostych(...)witamin A i D i niektóre z witamin B. Tak przynajmniej twierdzi National Nutrient Database. Dla odmiany Eggs Nutrition Center (tak jest centrum badania jajek) twierdzi, że spożywanie jednego jaja dziennie dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych takich jak fosfor, potas, cynk, żelazo, magnez, selen, wapń, kwas pantotenowy i jod. Natomiast żółtko zawiera cholinę, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania

ladykitchen
Jaja Faszerowane Pastą z Szynką 225

przekąskę oraz element śniadania.  Pasta bardzo prosta w przygotowaniu, a jej smak w połączeniu z jajkami jest zaskakująco dobry i z pewnością warto ją przygotować w naszych domach. Jaja faszerowane pastą z Szynk ą - Składniki (na 12 połówek jaj) 6 jaj 100 g szynki lub polędwicy 4 łyżeczki majonezu 2 łyżeczki ketchupu sól pieprz Jaja(...)ketchupem rozgniatamy przy użyciu widelca do powstania konsystencji kremu.   Szynkę kroimy w drobną kosteczkę.  Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem.   Każdą połówkę jaja faszerujemy powstałą pastą (po ok. łyżce). Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i oprószamy szczypiorkiem. Inne przepisy na jaja faszerowane znajdziemy tutaj   Moje posty

Słodka Strona
Jaja faszerowane Pastą z Łososia Wędzonego 206

pewnie za sprawą faktu, że uwielbiam wędzonego łososia.Każdemu amatorowi łososia w takim wydaniu gorąco polecam wypróbowanie tej pasty.Jaja faszerowane pastą z Łososia - Składniki (na ok. 8 połówek jaj)4 jajka50 g łososia wędzonego3 żółtka2 łyżki majonezułyżka twarożki2 łyżki koperku,sól pieprzJaja faszerowane pastą z Łososia - Sposób przygotowania:Jajka gotujemy na twardo i przekrawamy na pół. Wyciągamy(...)żółtka - jedno odstawiamy na bok. Twarożek wraz z 3 żółtkami rozgniatamy przy użyciu widelca. Szczypiorek i łososia drobno kroimy, dodajemy odrobinę soli i łączymy wszystkie składniki.Każdą połówkę jaja faszerujemy powstałą pastą (po ok. łyżce). Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i oprószamy szczypiorkiem.Moje posty

Słodka Strona
Jaja faszerowane Pastą Jajeczną 210

Jaja faszerowane pastą jajeczną to smaczna i ładnie prezentująca się forma przystawki na święta, przyjęcia lub po prostu jako element kolacji lub śniadania. Jaja faszerowane Pastą Jajeczną - Składniki: (na ok. 10 połówek faszerowanych jaj)7 jajek1,5 łyżki majonezu1 łyżka twarożku1/4 cebuliok. 10 g żółtego serapół łyżeczki miękkiego masłasól pieprzszczypiorek (opcjonalnie)Jaja faszerowane Pastą

Słodka Strona
Jaja 100-letnie. 165

aprilis,ale nie jest też to prawda. Chińczycy swoje słynne jaja przygotowują bardzo długo, bo przez kilka lat,ale nie 100. Ja podaję sposób na przygotowanie takich pikantnych jaj ekspresowo, wystarczy doba, dwie. 4 jajka, 2 łyżki czarnej liściastej herbaty, 1 gwiazdka anyżu utarta w moździerzu, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka pieprzu czarnego, zmielonego, 3 ziarna ziela(...)angielskiego, kilka ziaren kolendry. Jaja zalać zimną wodą,doprowadzić do wrzenia,zmniejszyć ogień i gotować 10 min. Wyjąć,łyżką lub trzonkiem noża nadtłuc skorupki ,nie obierać. Do wody dodać wszystkie przyprawy ,zanurzyć jajka i gotować na maleńkim ogniu godzinę. Następnie pozostawić jajka w roztworze przynajmniej na całą noc. Jajka obrać ,podziwiać brązowe pajączki , pokroić na ćwiartki i serwować jako

Kulinarny karnet Christophera
Jaja po tatarsku 6506

Jaja po tatarsku to nieco zapomniane już danie. "Stasze pokolenia" wracają jeszcze do tego dania na Wielkanoc jako nieodzowny składnik świątecznego menu. Wielkanoc - Wielkanocą, u mnie jaja po tatarsku można spotkać na stole na prawie każdym rodzinnym przyjęciu urodzinowym . Składniki : 10 małych jajek "M" ok 250 gr pieczarek marynowanych (słoiczek) 4-5 dużych ogórków konserwowych 3-4 łyżki(...)majonezu łyżeczka musztardy sól, pieprz kapary do ozdoby Przygotowanie : Jaja gotuję na twardo w osolonej wodzie. Studzę, obieram i przecinam na połówki. Pieczarki i ogórki kroję w drobną kosteczkę (z ogórków jeśli trzeba wycinam wodnisty miąższ ) i wrzucam do misy. Dodaję musztardę i majonez a że nie jestem zwolennikiem nadmiaru majonezu dodaję go stopniowo. Doprawiam solą i pieprzem

Mechanik w kuchni
Prosta sałatka z rukoli, koziego sera, gruszki i jaja 166

jaja ugotowane na półmiękko, jeśli się uda (ja się zagapiłam :P) 1 gruszka  50 gram koziego sera odrobina pieprzu Rukolę myjemy i układamy na dwóch talerzach. Jaja gotujemy wedle naszego uznania, jeśli bardziej nam odpowiadają jaja na twardo- proszę bardzo. Sugeruję dowolność. Kozi ser kroimy w kostkę a gruszkę na pół, w ćwiartki a potem

Mango Papaja
Jaja na twardo z guacamole 185

Ugotowane jaja nie zawsze musimy podawać z majonezem. Tak, wiem, że każdy z nas nie wyobraża sobie innego duetu niż jajo i majonez. Zachęcam Was jednak do wypróbowania mojej propozycji i stworzenia samemu zdrowszego odpowiednika sosu na bazie avocado. To naprawdę bardzo proste. I nie dość, że smacznie to jeszcze jak kolorowo robi się na talerzu! :) ZIELONY SOS GUACAMOLE(...)usuwamy pestkę. Kroimy na kawałki i wrzucamy do miseczki. Wyciskamy sok z limonki, dodajemy posiekany ząbek czosnku, sezam, doprawiamy pieprzem i solą, a na koniec blendujemy.  Umyte jaja wkładamy do zimnej wody. Gotujemy na półtwardo ( ok. 7-8 minut od momentu, gdy woda zawrze). Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie kukurydza i papryczka chili

Sajkofanka smaku
Weekendowe śniadanie - świąteczne jaja 174

ajka - znakomity temat świąteczny i śniadaniowy :), kilka ciekawych past np. zielona,  czerwona i żółta, a  każdy kęs może smakować inaczej.  Porcje: 6 Składniki: 6 jaj ,   12 plastrów szynki parmeńskiej lub innej długo dojrzewającej,   Pasta zielona:   1/2 awokado,    1 ząbek czosnku   garść listków bazylii,   1 łyżeczka soku(...)pieprz do smaku.   Posiekać żółtka i szalotkę, pozostałe składniki zmiksować w  blenderze , wymieszać z żółtkami i szalotką.       Przygotowanie:   Ugotowane na twardo i ostudzone jaja przekroić na pół i wyjąć żółtka.   Na talerzu ułożyć koszyczki z plastrów szynki, do każdego włożyć wydrążoną połówkę białka.   Białka napełnić pastami, przybrać zieleniną i/lub

SzczyptaSmaQ
Jaja sadzone z wędzoną makrelą i ziarenkami 189

jaja-makrela wędzona-ser żółty Rycki Cezar -łyżeczka masła-rzodkiewka-tymianek,-sól-Ziołowo Mi-mieszanka ziaren prażonych od  ZIARENKOWONa małej patelni rozpuść łyżeczkę masła i wbij 2 jaja. Zetnij bialko. Obierz makrelę i dodaj kawałeczki pozbawione ości. Następnie zetrzyj sera ryckiego Cezar, to wykwintny ser o bogatym smaku.Nakryj pokrywką aby lekko się rozpuścił.Wyłóż na talerz.Posyp ziarenkami

Z Kuchni Do Kuchni
Jajka w koszulkach po turecku, Çılbır 229

rodzinie, że nie jemy mięsa , Mama i Teściowa głowią się i głowią, co nam ugotować. Jakby pasztety, biała kiełbasa i wędliny były całym wielkanocnym światem... Kochani Rodzice.. a jajka? To przecież one są symbolem Wielkanocy i je, na Wasze szczęście, jeszcze jemy :) Udało mi się wynegocjować z Mamą przygotowanie dwóch żurków - tradycyjnego i dla nas, bez wędzonki i kiełbasy(...)sobie bez niej świątecznego ucztowania. Ja z kolei upiekę wegetariański pasztet, który mam nadzieję zacnie zastąpi nam wszelkie "wiejskie" i "swojskie" mięsiwa. Zrobię też mazurka pomarańczowego i oczywiście, faszerowane jajka :) To właśnie jajka są według mnie głównym bohaterem Wielkanocy i niczym śledzie na Boże Narodzenie, warto je urozmaicać i podawać na różne sposoby. Dziś sięgnęłam po przepis turecki na potrawę

Chilli Czosnek i Oliwa
wielkanocne jaja z farszem pomidorowym 169

składniki: 6 jajek 3 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego 6 łyżek twarogu 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól opcjonalnie: suszone pomidory wykonanie: Jajka gotujemy na

Domowy Smak Jedzenia
YumYum DEVILED EGGS – FALLOUT – jajka faszerowane awokado z bekonem 223

Świąteczna uczta w klimacie postapo? Dlaczego nie! Zadziwcie swoich biesiadników i przygotujcie im faszerowane jajka z Fallouta! YumYum Deviled Eggs to produkt konsumpcyjny w Fallout 3 oraz New Vegas, pakowany w niebiesko-czerwone kartoniki. Nazwa „deviled eggs” odwołuje się do jajek gotowanych na twardo i faszerowanych na ostro, z kolei radioaktywność kojarzy nam się z zielonym kolorem(...)tych względów jajka ustroiliśmy pastą z awokado, nie zapominając jednocześnie o mięsnym akcencie w postaci boczku, który idealnie pasuje do aksamitności farszu. Tak oto powstała prosta i smaczna przekąska dla fanów postapokalispy! Zobacz, jak jajka wyglądają w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 145 kcal | 9 g białka | 2 g węglowodanów | 11 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE

Nerds Kitchen