jajko - przepisów 19800

  1. Pasta jajeczno-twarogowa + jakie jaja wybrać
    Pasta jajeczno-twarogowa + jakie jaja wybrać

    czerwonej papryki, 4 łyżeczki kukurydzy z puszki, 2 gałązki natki pietruszki, 1 gałązka koperku, szczypior, pieprz kolorowy świeżo mielony, sól,  kiełki lucerny i soczewicy do posypania kanapek. Przygotowanie: Jaja gotujemy na twardo. Następnie studzimy i drobno siekamy. Warzywa kroimy w drobna kostkę, zioła szatkujemy. W szklance dokładnie mieszamy śmietanę, jogurt i majonez. Dodajemy do rozgniecionego widelcem twarogu(...)twarogu dodajemy warzywa i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego! Jakie jaja wybrać? Pamiętajmy, że najlepsze jaja to te z chowu ekologicznego. Kury je znoszące żyją na świeżym powietrzu i są karmione naturalną paszą pochodzącą z upraw ekologicznych. Te jaja oznaczone są cyfrą 0. "Zerówki" oznaczone są dodatkowo certyfikatem rolnictwa ekologicznego, który znajdziecie

    Przepis pochodzi z bloga Pełna Lodówka, prowadzonego przez Pełna Lodówka.

  2. Naturalnie barwione jaja na Wielkanoc
    Naturalnie barwione jaja na Wielkanoc

    kapusty czerwonej 2 łyżeczki octu 1 łyżeczka kurkumy   Przygotowanie: Pisanki żółte: Do garnka wlej 4 szklanki wody, dodaj 1 łyżeczkę kurkumy i 1 łyżeczkę octu. Wymieszaj. Włóż 4 jaja. Gotuj 15 minut. Ugotowane jaja przełóż do miski. Wodę odcedź przez filtr do kawy i wlej do miski z jajami tak, aby całe jaja były zakryte(...)wodą. Po ostudzeniu schowaj zalane jaja do lodówki na całą noc, aby nabrały koloru. Pisanki niebieskie: Do garnka wlej 4 szklanki wody, 1 łyżeczkę octu. Wymieszaj. Włóż 4 jaja i kapustę czerwoną. Gotuj 15 minut. Ugotowane jaja przełóż do miski. Wodę odcedź przez filtr do kawy i wlej do miski z jajami tak, aby całe jaja

    Przepis pochodzi z bloga Moja Delicja, prowadzonego przez mojadelicja.

  3. Naukowo o jajach. Jajka faszerowane
    Naukowo o jajach. Jajka faszerowane

    dzikich fermach. Jednak świadome kupowanie i rozsądek pozwolą nam oswoić jajka i zrobić z nich fajne rzeczy, a ponieważ zbliżają się Święta Wielkanocne temat jak najbardziej na czasie. Jajo kurze składa się w 74,8% z wody, 12,6% białka, 10% tłuszczu (z czego tylko 0,42% to cholesterol) i w 1,1% z węglowodanów (wyłącznie cukrów prostych(...)witamin A i D i niektóre z witamin B. Tak przynajmniej twierdzi National Nutrient Database. Dla odmiany Eggs Nutrition Center (tak jest centrum badania jajek) twierdzi, że spożywanie jednego jaja dziennie dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych takich jak fosfor, potas, cynk, żelazo, magnez, selen, wapń, kwas pantotenowy i jod. Natomiast żółtko zawiera cholinę, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania

    Przepis pochodzi z bloga ladykitchen, prowadzonego przez Lady Kitchen.

  4. Jaja Faszerowane Pastą z Szynką
    Jaja Faszerowane Pastą z Szynką

    przekąskę oraz element śniadania.  Pasta bardzo prosta w przygotowaniu, a jej smak w połączeniu z jajkami jest zaskakująco dobry i z pewnością warto ją przygotować w naszych domach. Jaja faszerowane pastą z Szynk ą - Składniki (na 12 połówek jaj) 6 jaj 100 g szynki lub polędwicy 4 łyżeczki majonezu 2 łyżeczki ketchupu sól pieprz Jaja(...)ketchupem rozgniatamy przy użyciu widelca do powstania konsystencji kremu.   Szynkę kroimy w drobną kosteczkę.  Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem.   Każdą połówkę jaja faszerujemy powstałą pastą (po ok. łyżce). Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i oprószamy szczypiorkiem. Inne przepisy na jaja faszerowane znajdziemy tutaj   Moje posty

    Przepis pochodzi z bloga Słodka Strona, prowadzonego przez SłodkaStrona.

  5. Jaja faszerowane Pastą z Łososia Wędzonego
    Jaja faszerowane Pastą z Łososia Wędzonego

    pewnie za sprawą faktu, że uwielbiam wędzonego łososia.Każdemu amatorowi łososia w takim wydaniu gorąco polecam wypróbowanie tej pasty.Jaja faszerowane pastą z Łososia - Składniki (na ok. 8 połówek jaj)4 jajka50 g łososia wędzonego3 żółtka2 łyżki majonezułyżka twarożki2 łyżki koperku,sól pieprzJaja faszerowane pastą z Łososia - Sposób przygotowania:Jajka gotujemy na twardo i przekrawamy na pół. Wyciągamy(...)żółtka - jedno odstawiamy na bok. Twarożek wraz z 3 żółtkami rozgniatamy przy użyciu widelca. Szczypiorek i łososia drobno kroimy, dodajemy odrobinę soli i łączymy wszystkie składniki.Każdą połówkę jaja faszerujemy powstałą pastą (po ok. łyżce). Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i oprószamy szczypiorkiem.Moje posty

    Przepis pochodzi z bloga Słodka Strona, prowadzonego przez SłodkaStrona.

  6. Jaja faszerowane Pastą Jajeczną
    Jaja faszerowane Pastą Jajeczną

    Jaja faszerowane pastą jajeczną to smaczna i ładnie prezentująca się forma przystawki na święta, przyjęcia lub po prostu jako element kolacji lub śniadania. Jaja faszerowane Pastą Jajeczną - Składniki: (na ok. 10 połówek faszerowanych jaj)7 jajek1,5 łyżki majonezu1 łyżka twarożku1/4 cebuliok. 10 g żółtego serapół łyżeczki miękkiego masłasól pieprzszczypiorek (opcjonalnie)Jaja faszerowane Pastą

    Przepis pochodzi z bloga Słodka Strona, prowadzonego przez SłodkaStrona.

  7. Jaja 100-letnie.
    Jaja 100-letnie.

    aprilis,ale nie jest też to prawda. Chińczycy swoje słynne jaja przygotowują bardzo długo, bo przez kilka lat,ale nie 100. Ja podaję sposób na przygotowanie takich pikantnych jaj ekspresowo, wystarczy doba, dwie. 4 jajka, 2 łyżki czarnej liściastej herbaty, 1 gwiazdka anyżu utarta w moździerzu, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka pieprzu czarnego, zmielonego, 3 ziarna ziela(...)angielskiego, kilka ziaren kolendry. Jaja zalać zimną wodą,doprowadzić do wrzenia,zmniejszyć ogień i gotować 10 min. Wyjąć,łyżką lub trzonkiem noża nadtłuc skorupki ,nie obierać. Do wody dodać wszystkie przyprawy ,zanurzyć jajka i gotować na maleńkim ogniu godzinę. Następnie pozostawić jajka w roztworze przynajmniej na całą noc. Jajka obrać ,podziwiać brązowe pajączki , pokroić na ćwiartki i serwować jako

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarny karnet Christophera, prowadzonego przez Christopher.

  8. Jaja po tatarsku
    Jaja po tatarsku

    Jaja po tatarsku to nieco zapomniane już danie. "Stasze pokolenia" wracają jeszcze do tego dania na Wielkanoc jako nieodzowny składnik świątecznego menu. Wielkanoc - Wielkanocą, u mnie jaja po tatarsku można spotkać na stole na prawie każdym rodzinnym przyjęciu urodzinowym . Składniki : 10 małych jajek "M" ok 250 gr pieczarek marynowanych (słoiczek) 4-5 dużych ogórków konserwowych 3-4 łyżki(...)majonezu łyżeczka musztardy sól, pieprz kapary do ozdoby Przygotowanie : Jaja gotuję na twardo w osolonej wodzie. Studzę, obieram i przecinam na połówki. Pieczarki i ogórki kroję w drobną kosteczkę (z ogórków jeśli trzeba wycinam wodnisty miąższ ) i wrzucam do misy. Dodaję musztardę i majonez a że nie jestem zwolennikiem nadmiaru majonezu dodaję go stopniowo. Doprawiam solą i pieprzem

    Przepis pochodzi z bloga Mechanik w kuchni, prowadzonego przez Mechanik.

  9. Prosta sałatka z rukoli, koziego sera, gruszki i jaja
    Prosta sałatka z rukoli, koziego sera, gruszki i jaja

    jaja ugotowane na półmiękko, jeśli się uda (ja się zagapiłam :P) 1 gruszka  50 gram koziego sera odrobina pieprzu Rukolę myjemy i układamy na dwóch talerzach. Jaja gotujemy wedle naszego uznania, jeśli bardziej nam odpowiadają jaja na twardo- proszę bardzo. Sugeruję dowolność. Kozi ser kroimy w kostkę a gruszkę na pół, w ćwiartki a potem

    Przepis pochodzi z bloga Mango Papaja, prowadzonego przez mangopapaja.

  10. Jaja na twardo z guacamole
    Jaja na twardo z guacamole

    Ugotowane jaja nie zawsze musimy podawać z majonezem. Tak, wiem, że każdy z nas nie wyobraża sobie innego duetu niż jajo i majonez. Zachęcam Was jednak do wypróbowania mojej propozycji i stworzenia samemu zdrowszego odpowiednika sosu na bazie avocado. To naprawdę bardzo proste. I nie dość, że smacznie to jeszcze jak kolorowo robi się na talerzu! :) ZIELONY SOS GUACAMOLE(...)usuwamy pestkę. Kroimy na kawałki i wrzucamy do miseczki. Wyciskamy sok z limonki, dodajemy posiekany ząbek czosnku, sezam, doprawiamy pieprzem i solą, a na koniec blendujemy.  Umyte jaja wkładamy do zimnej wody. Gotujemy na półtwardo ( ok. 7-8 minut od momentu, gdy woda zawrze). Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie kukurydza i papryczka chili

    Przepis pochodzi z bloga Sajkofanka smaku, prowadzonego przez SajkofankaSmaku.

  11. Weekendowe śniadanie - świąteczne jaja
    Weekendowe śniadanie - świąteczne jaja

    ajka - znakomity temat świąteczny i śniadaniowy :), kilka ciekawych past np. zielona,  czerwona i żółta, a  każdy kęs może smakować inaczej.  Porcje: 6 Składniki: 6 jaj ,   12 plastrów szynki parmeńskiej lub innej długo dojrzewającej,   Pasta zielona:   1/2 awokado,    1 ząbek czosnku   garść listków bazylii,   1 łyżeczka soku(...)pieprz do smaku.   Posiekać żółtka i szalotkę, pozostałe składniki zmiksować w  blenderze , wymieszać z żółtkami i szalotką.       Przygotowanie:   Ugotowane na twardo i ostudzone jaja przekroić na pół i wyjąć żółtka.   Na talerzu ułożyć koszyczki z plastrów szynki, do każdego włożyć wydrążoną połówkę białka.   Białka napełnić pastami, przybrać zieleniną i/lub

    Przepis pochodzi z bloga SzczyptaSmaQ, prowadzonego przez SzczyptaSmaQ.

  12. Jajko sadzone w kokilce czyli jak zrobić jajko w piekarniku.
    Jajko sadzone w kokilce czyli jak zrobić jajko w piekarniku.

    wszystkich, jak ja to lubię! W taki dzień  gdy można zwolnić, trzeba pozwolić sobie na leniwe śniadanie. Jeszcze jakiś czas temu nie pomyślałam o tym że można zrobić jajko w piekarniku. Czemu nie? Można zrobić takie śniadanie z użyciem kajzerki lub kuchennej kokilki.  Pięknie się prezentuje, bez dwóch zdań. Dla amatorów jajek sadzonych, smaczna alternatywa.Składniki:1 jajko1(...)łyżeczka masłasól, pieprz Przygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z pieczywa odcinamy brzegi. Kokilki smarujemy masłem, układamy w nich pieczywo i dociskamy. Wykładamy szynkę, pomidora i ser, następnie wbijamy jajko do każdej formy, doprawiamy i wstawiamy do pieca. Pieczemy aż jajko się zetnie. ( do 10 minut ) Chyba ,że nie lubimy płynnego żółtka to dłużej

    Przepis pochodzi z bloga QuchniaKaroli, prowadzonego przez Mama daj jeść.

  13. Jaja sadzone z wędzoną makrelą i ziarenkami
    Jaja sadzone z wędzoną makrelą i ziarenkami

    jaja-makrela wędzona-ser żółty Rycki Cezar -łyżeczka masła-rzodkiewka-tymianek,-sól-Ziołowo Mi-mieszanka ziaren prażonych od  ZIARENKOWONa małej patelni rozpuść łyżeczkę masła i wbij 2 jaja. Zetnij bialko. Obierz makrelę i dodaj kawałeczki pozbawione ości. Następnie zetrzyj sera ryckiego Cezar, to wykwintny ser o bogatym smaku.Nakryj pokrywką aby lekko się rozpuścił.Wyłóż na talerz.Posyp ziarenkami

    Przepis pochodzi z bloga Z Kuchni Do Kuchni, prowadzonego przez primavera77.

  14. wielkanocne jaja z farszem pomidorowym
    wielkanocne jaja z farszem pomidorowym

    składniki: 6 jajek 3 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego 6 łyżek twarogu 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól opcjonalnie: suszone pomidory wykonanie: Jajka gotujemy na

    Przepis pochodzi z bloga Domowy Smak Jedzenia, prowadzonego przez DomowySmakJedzenia.

  15. Jaja w sosie miodowo - musztardowym
    Jaja w sosie miodowo - musztardowym

    Następnie dodajemy musztardę i miód, mieszamy do momentu połączenia się składników. Przyprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli sos zrobi się za gęsty można rozcieńczyć odrobiną wody. Ugotowane jaja obieramy ze skorupek i przekrawamy, polewamy je sosem podając razem z ziemniakami.   A w sklepach świątecznie

    Przepis pochodzi z bloga Smak Chwili, prowadzonego przez SmakChwili.

  16. Wielkanocne babeczki czyli cupcakes z jajami
    Wielkanocne babeczki czyli cupcakes z jajami

    można wystylizować na każdą okazję również na Wielkanoc. Tym razem babeczki maślane o smaku pomarańczowym z kremem nutella. Dla każdego coś dobrego Nowy post Wielkanocne babeczki czyli cupcakes z jajami pojawił się w Wypieki i Rumieńce

    Przepis pochodzi z bloga Wypieki i Rumieńce, prowadzonego przez Wypieki i Rumieńce.

  17. Jaj kolorowych...
    Jaj kolorowych...

    Jaj kolorowych, ciast wybornych, rodzinnej atmosfery i słoneczka za oknem życzę Wam wszystkim, moi drodzy czytacze i zaglądacze, w tym wspaniałym wiosennym czasie ja, Wiewióra

    Przepis pochodzi z bloga Dzieje kuchennej Wiewióry, prowadzonego przez Wiewióra.

  18. PIERNIK POSTNY -BEZ JAJ:)
    PIERNIK POSTNY -BEZ JAJ:)

    Piernik mający swe korzenie w wschodnich regionach Polski. Ciasto to jest pieczone bez użycia jaj.  Pachnący miodem, przyprawami i bardzo wilgotny.SKŁADNIKI: Forma; 25x30 cm2,5-3 szklanki mąki pszennejszklanka cukru0,5 szklanki olejusłoik powideł śliwkowych2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao2 łyżki mioduprzyprawa do piernikagorzka czekolada PRZYGOTOWANIE:Powidła przekładamy do miski, odmierzamy taką samą ilość wody (czyli

    Przepis pochodzi z bloga RAROSSA, prowadzonego przez RAROSSA.

Wybierz stronę :