złapałem, to pomyślałem, że ona raczej do wbijania gwoździ się nada niż do jedzenia. Nie poddałem się jednak i postanowiłem ją odświeżyć. Czego potrzebujemy? -pieczywo -mleko -jajko -parmezan -pieprz -łosoś wędzony -masło -awokado -oliwa -ogórek zielony -kiełki rzodkiewki Jajko bełtamy z dwiema łyżkami mleka, łyżką startego parmezanu i pieprzem. W tak przygotowanym jajku maczamy pieczywo i przekładamy na patelnię, gdzie(...)czeka już rozgrzane masło. Smażymy do zrumienienia. Po pierwszym ścięciu jajka można grzanki wrzucić do opiekacza lub piekarnika na kilka minut, pieczywo będzie bardziej chrupkie. Posiekanego łososia, skropionego minimalnie oliwą, łączymy z pokrojonymi w kostkę awokado, ogórkiem i z kiełkami rzodkiewki. Solimy i pieprzymy do smaku. Smacznego
BaRepasWidzę, że kurczaczki Wam się spodobały, proponuje więc kolejne danie z serii "sympatyczne zwierzaki" - pisklaki z zielonym groszkiem. Będą miłym towarzyszem na Wielkanocnego śniadania. Składniki 5 jajek 80g mrożonego zielonego groszku 2 łyżki majonezu sól, czarny pieprz do dekoracji: ziarna pieprzu, czerwona papryka Sposób przygotowania Jajka gotujemy wodzie z dodatkiem łyżki octu lub soli na twardo (dzięki temu nie popękają(...)Studzimy i obieramy ze skorupek. Małym nożykiem wycinamy zygzak wokół górnej części jajka i delikatnie wyciągamy żółtko. Groszek gotujemy w osolonej wodzie na miękko. Studzimy i blendujemy razem z żółtkiem i majonezem na gładka masę. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym pieprzem. Masę groszkową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy rozetki w miejsca po żółtkach. Na rozetkach układamy druga
Pyry na GazEleganckie podanie jajek bo z czarnymi diamentami morza...czyli z kawiorem. Ser Gruyère jest to rodzaj szwajcarskiego sera z mleka krowiego. Smak tego sera jest lekko orzechowy.Odrobina luksusu każdemu się należy nie tylko od święta :)Składniki:4 - 6 jajek ugotowanych na twardo150 g wędzonego łososia50 g sera Gruyère (opcjonalnie poczciwa gouda)2 łyżki majonezupuszka czarnego(...)głównie dla uzyskania ładniejszej barwy) oraz pieprzem. Na koniec dodajemy tarty ser. Wszystko mieszamy łyżką. Wypełniamy białka tym farszem najlepiej rękawem cukierniczym. Ja wypełniałam przy pomocy zwykłego woreczka. Jajka układamy na trawce utworzonej z rzeżuchy albo na szczypiorku i koperku. Dekorujemy paseczkami łososia, koperkiem, plasterkami cytryny a na sam koniec dodajemy po pół łyżeczki kawioru. Jajka z kawiorem
Bon Appetit Małgorzatypieprzem oraz ulubionymi ziołami. Na rozgrzanym masełku podpiekamy tortillę. Następnie przewracamy ją na drugą stronę, posypujemy tartym serem, układamy podsmażone wcześniej plastry cukinii, plastry pomidora a na środek wbijamy jajko. Doprawiamy jajko solą i pieprzem oraz posypujemy szczypiorkiem lub bazylią. Całość podsmażamy na małym ogniu pod przykryciem aż jajko się zetnie. Następnie zwijamy w rulon i zajadamy rączkami(...)Bawienie się w savoir vivre jest w tym przypadku zbędne ;)tortilla z sadzonym jajkiem i cukinią
Bon Appetit Małgorzatystopni! A jeszcze 3 dni temu skrobałam szyby w samochodzie… Idzie wiosna, robi się zielono… i w takim wiosennym kolorze będzie dzisiejsza sałatka z jajkiem. Sałatka z dodatkiem zielonej soczewicy, zielonego groszku, awokado i ogórka. Podstawą sosu do sałatki jest olej Kujawski z czosnkiem z dodatkiem soku z cytryny i pieprzu.Niniejszą sałatką rozpoczynam cykl przepisów przygotowanych przy(...)Kujawskiego z pierwszego tłoczenia. Przepisy znajdą się w Wielkanocnej Książce Kucharskiej, która ukaże się w formie ebooka jeszcze przed Świętami, o czym oczywiście Was niezwłocznie poinformuję. Zielona sałatka z jajkiem i soczewicąSkładniki (na 4 porcje)mix zielonych sałatpół awokado2 jajka (ugotowane na twardo)1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicypół szklanki groszku (z puszki lub rozmrożonego)kilka plasterków ogórkaszczypiorek i/lub rzeżuchaSos30
UgotujmyTo.plPieczeń rzymska z jajkami...Dobrze przyprawione, zmielone mięso z łopatki wieprzowej.Jajka na twardo ułożone w rzędzie.I mnóstwo pietruszki.Oto przepis na pyszną i aromatyczną pieczeń!Elegancki zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych. Składniki:1 kg mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki);3 średnie cebule;1 duże, surowe jajo;3 łyżki bułki tartej;4 łyżki mleka;Pęczek natki pietruszki;1 łyżeczka(...)Margaryna do wysmarowania keksówki.Sposób przygotowania:Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić (ale nie rumienić) na rozgrzanym na patelni oleju. Odstawić do przestygnięcia.Natkę pietruszki drobno posiekać.Jajka ugotowane na twardo obrać i poodkrawać końcówki tak, aby żółtko było widoczne z obu stron.W dużej misce wymieszać ze sobą mięso mielone, surowe jajo, natkę pietruszki, bułkę tartą, zimne mleko
Gospodyni MiejskaDisco Fry Eggs to tradycyjna, bardzo popularna potrawa, którą można kupić na straganach z jedzeniem na ulicach Bombaju. Po zrobieniu jej w domu, myślę, że będę często smażyła jajka w taki właśnie sposób na śniadanie. Aromat jaki unosi się w kuchni jest zadziwiający, a to za sprawą Garam Masala, niezwykłej mieszanki przypraw bardzo powszechnej w Indiach. Nie dziwię(...)chleb lub 2 małe bułkiprzyprawy: chili w proszku, kurkuma i garam masala (ilości według uznania)sól do smakuolej do smażeniaNa rozgrzany olej wrzucić posiekaną cebulę i chwilkę smażyć. Wbić jajka i delikatnie rozmieszać, ale tylko tak aby rozprowadzić żółtko. Posypać solą, chilli, kurkumą oraz garam masala i od razu położyć na jajka chleb lub przepołowione bułki. Szybko ponownie posypać wszystkimi
Złote przepisyzrobić jajecznicę, jednak w weekend, gdy donikąd nie gonimy, mamy czas na celebrację porannego posiłku i kulinarne eksperymenty :) Dlatego zachęcam Was do skorzystania z mojej propozycji, zapiekanych pomidorów z jajkiem, wędliną serem i ziołami.Składniki:pomidoryjajkawędlinaser żółtytymianek świeży lub suszonysól pieprzdo podania sałata lub rukola, oliwki, grzankiWykonanie:Z pomidorów wykrajamy zieloną część i łyżeczką wydrążamy środek. Do środka pomidora wkładamy(...)wędlinę, wykładamy nią wszystkie ścianki warzywa, następnie do każdego pomidora wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem, by podczas zapiekania, pomidory nie przywarły do niego.Otwór z widocznym jajkiem wypełniamy tartym serem i tymiankiem.Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 30 minut.Podajemy z zieleniną i oliwkami.Wg mnie idealnie do tego pasują domowe grzanki przyrządzone
Taste Of My Daywypierane są z większości kuchni przez inne, bardziej "modne" potrawy. Pozwalają mi one na powrót do przeszłości, do domu rodzinnego, do czasów szkolnych ... Takim właśnie przepisem są jajka w sosie koperkowym (chrzanowym lub musztardowym) - bardzo lubiany przeze mnie obiadek a nie gotowany uuuu... :( pewnie z lat kilkanaście! Ogłaszam więc wielkie comeback tej prostej ale jakże pysznej(...)potrawy! Składniki na sos: bulion (ew. kostka rosołowa) 2 łyżeczki masła łyżeczka mąki śmietana 18% sól pieprz koperek 4 jajka (na 2 osoby)Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. W garnuszku zagotowujemy bulion, dodajemy masło i posiekany drobno koperek. Mąkę mieszamy ze śmietaną, odrobiną zimnej wody i kilkoma łyżkami ciepłego wywaru.Wlewamy na gotujący się bulion ciągle mieszając. Doprawiamy solą
Walijskie Pichceniełyżki majonezu- 3 ząbki czosnku- bazylia- oregano- zioła prowansalskie- czosnek granulowany Sałatka:- 1 średni brokuł- 3-4 pomidory (w zależności od rozmiaru, można również użyć pomidorków koktailowych)- 4 jajka- odrobina cukru Opcjonalnie ogórek zielony i/lub prażony słonecznik Najpierw zrobimy sos. Jak łatwo się domyślić, musimy połączyć ze sobą wszystko to, co widzimy na liście powyżej. Mieszamy więc śmietanę z majonezem(...)ilością czosnku granulowanego. Tak przygotowany sosik możemy póki co odstawić do lodówki, niech się lekko przegryzie. Okazał się on rewelacyjnym dodatkiem nie tylko do naszej sałatki, ale i do jajek czy też wędlin zamiast samego majonezu. Poza tym, w obiadowej porze można swobodnie użyć go do polania samych brokułów. Fajna rzecz :)Teraz czas na sałatkę. Brokuła rozdzielamy na różyczki
Kulinarne zapędy Kokosaokoło 10 minut, a na pewno takie grzanki wraz ze szklanką soku dadzą nam dużo energii na pracowity dzień. Składniki: - dwie kromki chleba tostowego - trzy garście płatków kukurydzianych - 3 jajka - ok. 100 ml mleka - masło / margaryna do smażenia - sól, biały pieprz - szklanka soku pomarańczowego 100% Tymbark W pierwszej kolejności przygotowujemy dwie miseczki - do jednej wrzucamy rozgniecione nieco w rękach płatki(...)kukurydziane, do drugiej zaś wbijamy jajko i wlewamy mleko, obydwa składniki mieszamy razem. Ja użyłam niesłodzonego mleka sojowego, gdyż w sklepie zabrakło zwykłego bezlaktozowego, dlatego dodałam do mieszanki jeszcze odrobinę cukru, jeśli używacie normalnego mleka, nie jest to konieczne :) Kromki chleba tostowego (albo takiego, jaki akurat macie w domu) maczamy w masie mleczno - jajecznej, a następnie obtaczamy płatkami. W międzyczasie
Kulinarne zapędy KokosaOczywiście nie ma Luxkury, znoszącej kwadratowe jajka. Sześcienne jajka możemy sami zrobić w prosty sposób. Potrzebne do tego są małe puszeczki, do których ostrożnie wlewamy świeże jajko i w tych puszeczkach gotujemy we wrzątku przez 10 – 12 minut, w zależności od wielkości jajka
Kulinarny karnet ChristopheraAvocado with egg. Przepis na tak podane jajka, znalazłem na blogu Kulinarna fuzja [TUTAJ] . Od razu wiedziałem, że jest to pomysł, który wykorzystam podając na śniadanie wielkanocne. Mam taką zasadę, zanim coś podam rodzinie, sam najpierw muszę sprawdzić smak. Tutaj się nie zawiodłem. Smak dojrzałego awokado z płynnym żółtkiem jest rewelacyjny. Składniki. 1 awokado 2 małe jajka(...)zioła prowansalskie sól, pieprz kilka kropel cytryny Dojrzałe awokado przekroić, wyjąć pestkę, skropić odrobiną soku z cytryny, posypać ziołami prowansalskimi. W miejsce po pestce wbić jajko. Jeżeli mamy duże jajka, należy trochę powiększyć dziurkę po pestce. Zapiekać około 15 minut w temp. 190oC. Podałem z kiełkami rzodkiewki
Kulinarny karnet Christopherazimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki farszu do Quiche Lorraine: 150 g boczku bez skóry (z odkrojonym tłuszczem na górze) 2 duże pory, biała i zielona część (500 g) 1 mała biała cebula 3 ząbki czosnku 30 g + 30 g masła 3 jaja 2 żółtka 300 ml śmietanki kremówki(...)cytryny i szybko zagnieść na kształt kuli (gdyby ciasto nie chciało się zlepiać dodać odrobinę zimnej wody) 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku z cytryny Kulę spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut . W międzyczasie włączyć piekarnik na grzanie do 180°C grzałka góra-dół . Gotowe ciasto
Moja Delicjaskór); 100 g włoszczyzny ugotowanej w rosole (np. marchewka, seler, por, pietruszka, grzyby suszone); 1/2 szklanki rosołu drobiowego; 1/4 szklanki bułki tartej; 2 duże surowe jaja + 4 jaja ugotowane na twardo; 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu; 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego imbiru; 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatałowej; 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego; 1 czubata łyżeczka majeranku(...)skór) wraz z włoszczyzną z rosołu zmielić w maszynce do mięsa. Pół szklanki rosołu podgrzać. Do gorącego rosołu dodać bułkę tartą, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. 4 jaja ugotować na twardo. Z 2 surowych jaj oddzielić żółtka od białek. Białka ubić mikserem/trzepaczką na sztywną pianę. Do zmielonego mięsa z włoszczyzną dodać namoczoną bułkę tartą, żółtka
Gospodyni Miejska