glutenu, czy laktozy - z każdą jest bardzo ciężko. Na każdym kroku pokusy, a przepisów na dania dla alergików..no choć tyle - coraz więcej. Z mąką ryżową/kukurydzianą, bez jajek, mleka, jogurtów.. trzeba sobie radzić i normalnie funkcjonować. Bezglutenowce są znacznie droższe od zwykłych, a bez jajek dużo rzeczy się "nie klei". W większości produktów jest napisane: może zwierać(...)powinna być dość gęsta). Na rozgrzaną patelnię przełożyć masę. Smażyć z jednej strony do zarumienienia, przewrócić. Podzielić łopatką na 3 części. Podawać przełożone ulubionymi dodatkami. Ryżowo-kawowe placuszki (bez jajek, nabiału i glutenu
Czarnawisienkałyżki oliwy4 jajkaNa rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę ,dodać wszystkie zioła ,pomidory i pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Smażyć 3 min i zalać wodą. Gotować ,aż ziemniaki będą miękkie.Jajka kolejno wbić ostrożnie do zupy i gotować ,aż białko się zetnie.Zupę nalać do talerzy ,nałożyć" jajko w koszulce" i posypać bazylią.Podawać z grzankami
Kulinarny karnet ChristopheraLamb's lettuce with egg. Składniki. 150-200g roszponki 2 cebule 100g boczku 2 jajka na twardo Sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżka aceto balsamico di Modena 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki oliwki sól, pieprz Wykonanie. Sałatę opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerze. Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki ,przelać wrzątkiem. Boczek pokroić w drobną kostkę(...)wysmażyć na brązowe, chrupiące skwarki. Jajka podzielić na połowę lub ćwiartki. Sos. Czosnek obrać ,przecisnąć przez praskę i dodać do octu wymieszanego z sokiem pomarańczowym .Doprawić solą, cukrem i mocno pieprzem .Wlać olej i dobrze wymieszać. Sałatę posypać skwarkami ,krążkami cebuli ,polać sosem i ułożyć jajko. Słów kilka …od dziadka. Kiedy kochane wnuczęta przyjdą do babci
Kulinarny karnet ChristopheraMangold. Ma delikatny smak botwinki i jego kolor pięknie się komponuje z innymi składnikami. Do tego czosnkowo-musztardowy sos i mamy pyszną letnią sałatkę. Sałatka: groszek cukrowy, Mangold, jajko na twardo Składniki: 500 g groszku cukrowego 1 spory burak liściowy Mangold 4 jajka na twardo 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki oliwy z oliwek EV 2 łyżki zimnej wody(...)sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Groszek płuczemy i obieram z włókien i końcówek, gotujemy na parze 5 minut, przelewamy zimną wodą. Liście Mangold dokładnie płuczemy i kroimy w paski, jajka w ósemki. Wszystko wkładamy do miski. W moździerzu ucieramy czosnek z solą, dodajemy musztardę, oliwę, wodę, ocet i pieprz. Gotowym sosem polewamy sałatkę i mieszamy
Kulinarne przygody GatityBardzo proste do przygotowania jajka. Na wielkanocny stół ale nie tylko. Po prostu na każdą okazję. Nie ma co się rozpisywać, zapraszam do lektury. A jajka podałam na talerzu od Porcelana Bogucice Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniuwielbiam to połączenie. Grzyby też nie mają żadnych odżywczych wartości, a jadam tonami i żyję...jeszcze! Czego użyłem? -pomidor -ogórek -oliwa -oregano -sól, pieprz -starty parmezan -pieczywo żytnie -jajko Pieczywo podgrzewamy w opiekaczu. Jajko gotujemy na wrzątku, w szczelnie zamkniętym woreczku przez 4 minuty. Obrane ogórki i pomidory kroimy w kotkę i łączymy z oliwą, solą, pieprzem i oregano. Przekładamy
BaRepasTakie domowe przysmaki, to coś nieporównywalnego z najlepszą kupną pastą czy wędliną. Ważne jest też to, ze wiem co jem. Skład niki: 1 udko kurczaka z rosołu 2 jajka 100 g ostrego sera żółtego mały kawałeczek papryczki chili garść szczypiorku 1/2 garści świeżego tymianku 2-3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Udko obrać ze skóry(...)rozdrobnić mięso na drobne piórka. Dodać ugotowane, pokrojone w drobną kosteczkę jajka, starty na tarce żółty ser, pokrojone drobno zioła i papryczkę. Dodać majonez, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 20-30 minut, aby smaki się połączyły. Podawać na pieczywie. Smacznego
Gosia gotujeSkładniki:6 dużych pieczarek3 jajka ugotowane na twardo1 cebulkazielona cebulka1 łyżka majonezusól, pieprzSposób przygotowania:1. Obrane pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej. Cebulę drobno siekamy.2. Na patelni dusimy pieczarki i cebulę, aż woda odparuje. Studzimy.3. Jajka ścieramy na tarce, mieszamy z pieczarkami, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy posiekaną zieloną cebulkę.Smacznego
Kuchnia domowa Animama - majątek :)A pod przepisem zapraszam na kilka migawek z weekendu majowego, który spędziłam w Bośni i Hercegowinie oraz Chorwacji. Składniki:jajkapieprzsólolejSposób przygotowania:1. Na patelni rozgrzewamy olej.2. Wbijamy jajka tak, aby nie uszkodzić żółtek. Posypujemy pieprzem i solą, przykrywamy pokrywką i smażymy na wolnym ogniu, aż jajka się zetną.Smacznego!!!Bośnia i Hercegowina oraz Chorwacja Mostar w Bośni
Kuchnia domowa Aniprzecinać jednego końca. Parówkę odwijamy, tak aby zewnętrzna strona parówki była w środku. Spinamy wykałaczką.2. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy parówkę-serce, w środek ostrożnie wbijamy jajko. Wierzch posypujemy przyprawą do dań z jajek. Smażymy na małym ogniu, aż białko się zetnie.Smacznego
Kuchnia domowa AniJeszcze jeden pomysł na faszerowane jajka. Pasta z bryndzy i żółtek jest bardzo wyrazista. Koperek znakomicie ją uzupełnia. Polecamskładniki4 jajka3 - 4 łyżki posiekanego koperku + koperek do przybrania1 nieduża szalotka - drobno pokrojona2 łyżki bryndzy2 spore łyżki majonezu sól, pieprzprzygotowanieJajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Koperek drobno posiekać. Do miski włożyć żółtka, dodać koperek, bryndzę, majonez(...)Wszystko delikatnie wymieszać widelcem. Doprawić solą i pieprzem, do smaku. Farszem napełniać połówki jajek. Przybrać koperkiem. Smacznego
Stare Garydodatek, szybka do zrobienia . Można podać w dużym naczyniu, można zrobić małe przystawki. składniki ( 2 - 3 porcje)100 g wędzonego łososia7 zielonych szparagów ze słoika lub świeżych1 jajko ugotowane na twardokoperekkapary do posypaniasos2 łyżki majonezu3 łyżki jogurtu naturalnegosólpieprzpapryka przygotowanieWymieszać składniki sosu. Szparagi, jeżeli są świeże, zgrillować na patelni grillowej.( odłamujemy koniec szparaga, nie obieramy, szparagi lekko smarujemy oliwą(...)wrzucamy na patelnię ). Jajka podzielić na ćwiartki, szparagi pokroić na 3 cm kawałki, łososia pokroić w paski, koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, polać sosem i podawać . Smacznego
Stare GarySzybkie jajeczka nie tylko na Wielkanoc, ale na każdą okazję lub po prostu bez okazji. Nie trzeba ciągle jeść jajek z majonezem. Nożna troszkę pokombinować i wyczarowac za każdym razem inne smaczne jajeczka.3 jajka ugotowane na twardo1 czubata łyżeczka majonezu1 czubata łyżeczka ćwikły z chrzanem1 czubata łyżka posiekanego szczypiorku1 plaster łopatki pięciominutówki ( może być inna wędlina, np. szynka )sól himalajska
Ewa w kuchnismak. U mnie zdecydowanie nr1 wśród wszystkich grzybów. Po zupie kurkowej przyszedł czas na jejecznicę z kurkami :)Składniki:(na 2 porcje)150g kurek1 mała cebula1 łyżka sklarowanego masła4 jajka, roztrzepanesól, świeżo zmielony pieprz szczypiorek do posypaniaWykonanie:Kurki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić. Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło. Zeszklić cebulkę, dodać kurki. Smażyć na średnim ogniu(...)10min(nie dłużej bo staną się twarde). Następnie wylać roztrzepane i posolone jajka, na małym ogniu usmażyć jajecznicę. Podawać posypaną odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i grubym szczypiorkiem ... wyhodowanym z cebuli. Smacznego
Walijskie Pichceniepodzielę się z Wami bardzo fajnym pomysłem na nietypowe śniadanie tudzież kolację :)Składniki:- kajzerki (tyle, ile porcji szykujemy)- pomidor (albo i dwa, jeśli kajzerek jest więcej)- cebula (jak wyżej)- jajka (tyle, ile kajzerek)- starty żółty ser- sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie do smaku Przygotowanie jest bardzo proste. Jeszcze przed rozpoczęciem wszelkich działań proponuję zacząć rozgrzewać piekarnik(...)drobną kostkę, kajzerki natomiast pozbawiamy części wierzchniej i wydrążamy. Teraz ląduje w nich pomidorek, po plasterku na bułkę: Pomidorka posypujemy przyprawami, a następnie cebulą... ... i na to wbijamy po jajku. Fajnie by było, żeby żółtka pozostały w całości. Teraz nasze buły trafiają na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową albo papierem do pieczenia i lądują w nagrzanym piekarniku
Kulinarne zapędy Kokosa