pampuchy.Polane domowym koktajlem jagodowym.Niezapomniany smak dzieciństwa.Zapraszam!Składniki:1 kg mąki pszennej;0,5 l mleka (u mnie 0,5%);100 g świeżych drożdży;3 jaja;2 żółtka jaj;1/4 kostki margaryny;1/2 szklanki białego cukru.Sposób wykonania:Jaja i żółtka jaj ubić z cukrem za pomocą miksera na pulchną masę.Mleko podgrzać.Do miseczki wkruszyć(...)łyżkami ciepłego mleka i dokładnie wymieszać. Zaczyn pozostawić do wyrośnięcia.W ciepłym mleku rozpuścić margarynę.Gdy drożdże wyrosną, na stolnicę/ lub do miski wsypać mąkę, dodać zaczyn, ubite jaja z cukrem i wyrabiać powoli dodając mleko z margaryną (nie wlewać całego mleka na raz, bo ciasto może okazać się za rzadkie). Ja wyrabiam ciasto za pomocą robota kuchennego
Gospodyni Miejskarodzice są szczęśliwymi właścicielami 30 kur;) Nie mieszkamy daleko więc świeże jajka mamy na bieżąco, a dziś właśnie chcę opowiedzieć Wam dlaczego warto dodać jajka do swojej diety. Przede wszystkim zacznę od tego, że mitem jest to, że jajka posiadają bardzo dużo cholesterolu i przez to negatywnie wpływają na Nasz organizm. BŁĄD! To teraz małe porównanie. W żółtku znajduję się(...)około 200 mg cholesterolu, a Nasz organizm produkuję dziennie 3-4 gramy. Szybko możemy policzyć, że nasz organizm dziennie produkuję go tyle ile ma cała wytłoczka jajek. Efekt posiadania za dużej ilości cholesterolu w naszym organiźmie wynika z jego nieprawidłowej pracy, a nie z za dużej ilości spożywanych pokarmów. Jajka są źródłem wielu cennych składników. Zawierają pełnowartościowe luteinę
cooklifeI kolejny pyszny jabłecznik już upieczony a nawet prawie zjedzony. Tym razem z dużymi kawałkami jabłek, w których schowała się słodka niespodzianka a także z zielonym
Smaczna PyzaSajgonki, czyli inaczej spring rolls z nadzieniem z makaronu z fasoli mung, kapusty pekińskiej z dodatkiem kurczaka, papryki i dyni. Najlepsze prosto z patelni, z
głodny alergikSkładniki: 1/2 szklanki olej, 1 szklanka mleko, 1/2 szklanki cukier, 200 gram marmolada śliwkowa, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda
W Mojej Kuchni LubięChlebek bezglutenowy na bazie mąki z niepalonej gryki - bez miksów, bez kukurydzy, ryżu. Charakterystyczny gryczany smak łagodzi dodatek karobu i kolendry. Wypieki z mąki gryczanej mają
głodny alergikKiedy podczas cotygodniowych zakupów przechadzam się po sklepowych alejkach wiem, że w weekend dopadnie mnie ochota na pieczenie, a w związku z tym w moim koszyku
Okolice PalnikaTym razem deser jaglany, który przypomina sernik na zimno. Robimy różne jego wersje - owocowe, rodzynkowe, orzechowe - wszystkie są przepyszne, ale ten z daktylami i bananem
głodny alergikbudyń bezglutenowy waniliowy 1 torebka mleko sojowe lub ryżowe 1/2 litra kasza jaglana ugotowana 1 szklanka banan 1 szt żurawina suszona lub rodzynki 1/4
głodny alergikSkładniki: ugotowane ziemniaki 1 kg mąka ziemniaczana kilka łyżek Przygotowanie: Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia) przecisnąć przez praskę, zmielić przez maszynkę
głodny alergikWedług ocen moich dzieci to najsmaczniejsza wersja bułeczek :) Składniki: mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka
głodny alergikZapach tych placków jest boski, cynamonowo-karmelowo-drożdzowy. Przywołuje miłe wspomnienia karmelowych gofrów... mąka gryczana 1 szklanka mąka kukurydziana 1 szklanka miód lub cukier 2
głodny alergikAromatyczne i sycące, najlepsze są jeszcze ciepłe. Doskonałe do sałatki ze świeżych pomidorów i lodowej sałaty. Składniki: mąka bezglutenowa uniwersalna (np. mix ciasta bezglutenowego Bezgluten) 500
głodny alergikTo pachnące kokosem i wanilią ciasto upiekłam z okazji Dnia Mamy. Słodycz kremu zaskakująco przełamuje soczysty granat. Oczywiście wierzch można posypać innymi owocami - borówkami, porzeczkami czy
głodny alergik