jajko - 22300 przepisów (strona:25/1487)

Jajka po florencku i najlepszy sos holenderski 143

Jajka po florencku to genialny pomysł na weekendowe śniadanie kiedy mamy więcej czasu na krzątanie się po kuchni. Przepyszny, duszony szpinak oraz idealnie ugotowane jajko w koszulce na stostowanej bułce z dodatkiem idealnie kremowego sosu holenderskiego. Każdy etap przygotowania dania jest równie ważny. Stosowanie bułki powoduje, iż nie chłonie ona nadmiaru wilgoci. Szpinak dusimy jedynie 3-4 minuty z odrobiną(...)szczypty soli i pieprzu, by nadał by jędrny i sprężysty a zarazem smaczny. Idealnie ugotowane jajka w koszulce i perfekcyjnie przygotowany sos holenderski to klucz do sukcesu, które mogą Ci zagwarantować podziw w oczach najbliższych kiedy przygotujesz to danie. Składniki (na 2 porcje): 2 bułki, przekrojone wzdłuż na pół 4 jajka 200 gram szpinaku 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy

Mango Papaja
świąteczna makowa strucla 156

masa makowa 1 łyżeczka cynamonu 150 g mielonego maku 1/2 szklanki mleka 4 łyżki cukru ( najlepiej waniliowego) 4 łyżki miodu 2 łyżki masła 60 g rodzynek 2 białka jaj 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny polewa lukrowa 10 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki gorącej wody sposób wykonania Do miski wsypujemy  pokruszone drożdże, pół szklanki(...)niewielkim ogniu przez dziesięć minut. Następnie garnek zdejmujemy z ognia i studzimy makową masę. Do wyrośniętego zaczynu  dodajemy  resztę mąki, cukier, stopione i przestudzone masło, oraz żółtka jaj.  Całość mieszamy, na początku nożem, a później wyrabiamy elastyczne ciasto rękami ( jeżeli jest taka potrzeba, dodajemy do ciasta nieco mąki).  Następnie  ciasto dzielimy na dwie części

Miód i pieprz
Warstwowa sałatka śledziowa 239

wodzie na średnim ogniu do miękkości. Zazwyczaj ugotowanie marchwi zajmuje 30 min, a ziemniaków 25 min. Po ugotowaniu studzimy. Jaja gotujemy na twardo. Polecam przeczytać poradnik jak ugotować jaja na twardo . Po ugotowaniu obieramy i studzimy.  Marchew, ziemniaki i białka jaja ścieramy na tarce o grubych oczkach do osobnych miseczek. Cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę(...)przezroczystej miseczki, wtedy sałatka będzie lepiej się prezentowała. Układamy sałatkę następującymi warstwami: Utarte ziemniaki. 1 łyżeczka majonezu Śledź. Marynowa cebula. 1 łyżeczka majonezu. Starta marchewka. 1 łyżeczka majonezu. Białka jaj. 1 łyżeczka majonezu Możemy zwiększyć ilość majonezu wg. własnych upodobań. Powtarzamy tą czynność jeszcze 3 razy, aż wykorzystamy wszystkie składniki. Po tym wierzch sałatki posypujemy startym na tarce

Kuchnia Łukasza
Placek orzechowo-jeżynowy (bez mleka) 203

cukru (u nas 100 gr, ale następnym razem dam 50 gr, ponieważ pianka orzechowa jest dość słodka) Składniki na warstwę orzechowo-owocową: 6 białek z dużych jaj (rozmiar L) w temperaturze pokojowej 200 gr cukru 2 budynie waniliowe (bez cukru po 40 gr każdy) 200 gr orzechów włoskich lub laskowych zmielonych na mąkę lub drobno pokrojonych, mogą być też(...)listonic_content='Składniki na ciasto: 380 gr mąki pszennej 20 gr kakao 8 gr proszku do pieczenia 200 gr margaryny lub masła posiekanego w kostkę 6 żółtek z dużych jaj (rozmiar L) w temperaturze pokojowej 100-180 gr cukru (u nas 100 gr, ale następnym razem dam 50 gr, ponieważ pianka orzechowa jest dość słodka) Składniki na piankę orzechową

moj przepis na
Słodkie obwarzanki 164

Słodkie chrupiące obrączki z błyszczącą skórką, przepis tradycyjny bardzo polecam :) Składniki: 200 g mąki 2 jaja 2 łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli do gotowania białko jaja Wyrabiamy ciasto z mąki, jaj i cukru. Urywamy po kawałku i robimy cienkie wałeczki, a z wałeczków ok. 5cm lepimy kółeczka (wielkości obrączek). Ciasto jest bez drożdży więc nie rośnie(...)gotowe obwarzanki będą miały taki rozmiar jaki ulepimy. Wrzucamy na osolony wrzątek,  wyławiamy zaraz po wypłynięciu na powierzchnię. Smarujemy ciastka białkiem jaja. Wykładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor z obu stron. Mniej więcej po 10-15 minut na stronę w zależności od grubości obrączek. upieczone już ciastka zanurzyć na chwilę w osłodzonej

prawdziwe jedzenie
DOMOWY MAJONEZ, BEZ KONSERWANTÓW, BEZ JAJ KURZYCH 195

już jakiś czas temu, polecam także pyszny czosnkowy sos aioli , a dzisiaj także mój majonez bez dodatku jaj kurzych, to dla tych, którzy są uczuleni na te właśnie jaja. Taki majonez można przygotować na bazie jajek przepiórczych, które mają jeszcze więcej witamin i mikroelementów od jaja kurzych i co bardzo istotne nie alergizują tak bardzo, jak jaja kurze. Jest on co prawda minimalnie rzadszy, to za sprawą białek, ale żal mi było je wyrzucić, ale jest równie smaczny. Można oczywiście przygotować majonez na bazie samych żółtek, gdy zależy nam na gęstości. Składniki: - 3 jajka przepiórcze - 1 łyżeczka musztardy Dijon - 2-3 łyżeczki octu winnego lub 1 łyżeczka octu spirytusowego - 3/4-1 płaskiej łyżeczki ksylitolu - 2 szczypty soli

Smaczne Zdrowe
Sałatka Cezar 439

główki sałaty rzymskiej mini; 4 plastry wędzonego boczku; 1 filet z kurczaka (o wadze ok. 250 g); 50 g parmezanu (w kawałku) 8 filecików anchois; Sól; Pieprz. Sos: 2 jaja; 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny; 6 łyżek oliwy; 1 łyżka drobno startego parmezanu; Sól; Pieprz. Grzanki: 6 kromek bułki pszennej (u mnie bułka paryska ); 2 łyżki oleju(...)się złociste i chrupiące. Zdjąć z patelni. Na wytopiony, na patelni, z boczku tłuszcz położyć filet z kurczaka i usmażyć. Usmażony filet pokroić w plastry. W międzyczasie przygotować sos. Jaja włożyć do wrzącej, posolonej wody i gotować przez 2,5 minuty. Po tym czasie jajka przełożyć do miseczki z zimną wodą. Z wystudzonych jaj ściąć nożem czubek

Gospodyni Miejska
Bezy wegańskie czyli bezy bez jaj 197

bezy z białek kurzych jaj tylko z wody po ciecierzycy. No tak dobrze czytacie woda po ciecierzycy po ubiciu zachowuje się tak samo jak białko jaja kurzego. Dlaczego ? nie mam pojęcia ale ta woda ubijana staje się puszystą masą w niczym nie ustępującą tej z jaj. Człowiek uczy się całe życie. Są pyszne, tak samo lekkie(...)samo słodkie, tak samo znikają w zastraszającym tempie. Pieczemy, suszymy? Bezy wegańskie czyli bezy bez jaj. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Półkruche ciasteczka guziczki 186

także żółtka jaj, cukier, aromaty oraz sól. Z zasady nie stosuje się środków spulchniających, takich jak np. proszek do pieczenia. Ciasto, do wyrobu którego użyto również śmietany, białek jaj i proszku do pieczenia, nazywane jest ciastem półkruchym . [Źródło: Wikipedia ] Przy przygotowywaniu ciasta kruchego istotne jest, aby kierować się kilkoma kluczowymi zasadami: Schłodzone składniki - masło, jaja, śmietana muszą(...)ciastem; "przerobione" ciasto nie jest delikatne, lecz twarde Dobrze rozdrobnione składniki - przy użyciu wspomnianego noża; najpierw siekać same masło z sypkimi składnikami; dopiero jak będą dobrze rozdrobnione dodać jaja i śmietanę, chwilę posiekać i dopiero potem wyrobić Schłodzenie przed pieczeniem - uformowane w walec i owinięte w folię spożywczą ciasto wrzucić na co najmniej 30 min. (a lepiej

Grunt to przepis!
lody jagodowe 158

nutą zabajone, a wszystko zawarte w zimnej orzeźwiającej masie. Czy może nas spotkać coś lepszego w upalny dzień? Składniki 500 ml słodkiej śmietany 36% 180 g cukru 4 żółtka jaj(...)jogurtu naturalnego 200 g jagód ewentualnie  1-2 płaskie łyżeczki żelatyny sposób wykonania Schłodzoną śmietanę wlewamy do misy i ubijamy, do drugiej misy wrzucamy żółtka jaj i dodajemy  połowę cukru. Misę ustawiamy na garnku z wodą, a ten stawiamy na płycie, całość podgrzewamy. Jaja ucieramy z cukrem na jednorodna masę w kąpieli wodnej, uważając

Miód i pieprz
Polna macierzanka z ryżem Kupiec na przaśnym lawashu 177

piekarniku rozgrzanym do 220 C.  Składniki na ryż z macierzanką: 1 saszetka ryżu długoziarnistego Kupiec  1/4 wędzonej makreli  2 wiejskie jaja, ( żółtko z wiejskiego jaja pięknie zabarwi ryż na żółto) pęczek świeżej polnej macierzanki sól,(opcjonalnie, bo makrela wystarczy do ,,zasolenia,, sałatki) pieprz 1. Ryż gotujemy wg.przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.  Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy z łupin i ścieramy na tarce o małych oczkach. Makrelę rozrywamy na drobne kawałki. 2.  Łączymy ze sobą ryż, starte jaja, rybę, macierzankę i pieprz, dokładnie mieszamy. Próbujemy smak i ewentualnie doprawiamy solą. Podajemy na plackach lawasch, które zastąpią nam łyżeczki. Na czas pikników w plenerze danie idealne

Apetyczna babeczka
Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami 216

dobrej margaryny Dodatkowo: 1 puszka gotowego kajmaku 80 g wiórek kokosowych białych Sposób przygotowania 1. CIASTO MAKOWE: Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem dodając stopniowo same żółtka jaj,następnie nie przerywając ucierania dodać śmietanę, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem,dodać do masy,wymieszać.Białka jaj ubić na sztywną lśniącą pianę dodać do ciasta delikatnie(...)wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej o podanych wymiarach. Piec około 40 minut w temp 180*c. Po wystudzeniu całkiem zimne przeciąć wzdłuż na połowę. 2. CIASTO KOKOSOWE: Białka jaj ubić na lśniącą sztywną pianę pod koniec ubijania wsypać cukier,zmiksować,dodać wiórka i proszek do pieczenia,wymieszać.Przełożyć do blaszki o takich samych wymiarach jak piekliśmy ciasto makowe

Wanilia i Kardamon
Nietypowa rzecz o jajach :D 170

było symbolem bogini Ptah W Grecji było atrybutem Afrodyty Jajka uważano wszędzie za symbol początku życia i początku wszechrzeczy Według mitów filipińskich i indyjskich świat powstać miał z ogromnego jaja Legendy asyryjskie również wyprowadzają świat z jajka Natomiast św. Jan Domaceński mówił o analogii pomiędzy budową kosmosu i jajka : skorupkę kojarzył z niebem, błonę z obłokami, białko z wodą(...)przyjęciu chrześcijaństwa przez Polskę duchowieństwo, postrzegając jajka jako atrybut magii pogańskiej, zabraniało ich jadania w dni świąteczne. Dopiero w 200 lat po wprowadzeniu chrzescijaństwa duchowieństwo zezwoliło Polakom na spożywanie jaj w okresie Wielkanocy, ale pod warunkiem, że jajka zostaną najpierw poświęcone w kościele. Z czasem uznano je za symbol zmartwychwstania, a barwienie ich, święcenie i obdarowywanie się nimi stało

My simple kitchen
Sernik z jabłkami 145

pudru 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 aromat Składniki na masę serową: 25 dag tłustego sera białego ¼ kostki masła lub margaryny 8 łyżek cukru pudru 2 jaja 1 łyżeczka budyniu w proszku ¼ szklanki śmietany 2 łyżeczki cukru waniliowego Wykonanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jaja, aromat i dokładnie wymieszać. Dodawać mąkę z proszkiem(...)tortownicy i piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.  Jabłka obrać, drobno pokroić i ułożyć na wystudzonym cieście. Ser zmielić (niekoniecznie), masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jaja ( 1 całe i jedno białko), śmietanę, budyń i ser.  Wszystko utrzeć dokładnie lub zmiksować. Położyć na jabłkach, posmarować żółtkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec

Tradycyjna Kuchnia