jajko - 22300 przepisów (strona:25/1487)

Kanapka z awokado i jajkiem w koszulce 127

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kanapka z awokado i jajkiem w koszulce Składniki: -> 3 kromki wieloziarnistego chleba -> 3 jajko ( w koszulce) -> ½ awokado -> Sok z 1/3 limonki -> Sól, pieprz, -> ½ pomidora Wykonanie: Na gazie stawiamy dość(...)szeroki i wysoki rondelek z wodą napełniony do 2/3 wysokości. Dodajemy odrobinę octu. Zagotowujemy. 1 jajko wbijamy do miseczki. Gdy woda zacznie się już gotować przy pomocy łyżki/szpatułki tworzymy wir w wodzie. Do niego przelewamy jajko i gotujemy 2.5-3 minuty. Kolejno przy pomocy cedzaka wyjmujemy jajko ( uwaga żeby nie rozwalić, gdyż są bardzo delikatne). Odstawiamy na chwilę

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Jaja marynowane w zalewie z buraków z wasabi 153

Postanowiłam je zrobić. Ładnie dekorują stół swoim kolorem przyciągają wzrok. Do zalewy: 2 buraki średniej wielkości cebula litr zimnej wody kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu liść laurowy 6 jaj 100 ml octu spirytusowego dodatkowo 2 łyżki majonezu łyżeczka wasabi w proszku lub w paście Chcąc podać jaja na stół, należy je przygotować dzień wcześniej. Buraki i cebulę(...)pokroić w plastry. Włożyć do garnka. Dodać przyprawy, wodę i ocet. Zagotować kilka minut. Wystudzić. Włożyć do garnka ugotowane jaja na twardo. Włożyć do lodówki. Marynować kilka godzin. U mnie prawie dobę. Z majonezu i wasabi zrobić krem. Włożyć do szprycy i dekorować. Posypać rzeżuchą lub natką, koperkiem

AZgotuj!
Włoska zapiekanka z bakłażana z sosem pomidorowym – wegetariańska lazania 186

oprószyć solą z obydwu stron i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie dokładnie opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. 3 średnie bakłażany – (1-1.5 kg) Jaja roztrzepać z 1 łyżeczką soli w głębokim talerzu(...)takim, żeby zmieścił się plaster bakłażana) . Na dwóch innych talerzach wysypać osobno bułkę tartą i mąkę. Panierować plastry bakłażana w mące, strzepując nadmiar, następnie w jaju, a na końcu w bułce tartej. 3 duże jaja L bułka tarta + mąka pszenna do panierowania Na dużej patelni rozgrzać 7 mm warstwę oleju (około 1 szklanki) do temperatury 170°C (jeśli

Moja Delicja
Sobotni omlet po omacku 168

ziemniaki, a dopiero potem dodaje się masę jajeczną omlet japoński - do omletu dodaje się smażony z ketchupem ryż  Składniki na 1 omlet = porcja dla 1 osoby: 2 jaja 1 łyżka wody 1 pomidor - mały 2 plastry szynki kawałek sera feta 2 łyżki szczypiorku - drobno posiekanego bazylia, oregano, sól, pieprz czarny - do smaku 1 łyżeczka oliwy - do smażenia Szynkę(...)małe kawałki. Szczypiorek posiekać. Pomidora pokroić w mniejsze kawałki. W garnuszku roztrzepać widelcem jajka, dolać wodę, dodać przyprawy i rozmieszać.  Na rozgrzaną na patelni oliwę wlać rozbełtane jaja. Chwilę podsmażyć na średnim ogniu, mieszając lekko widelcem od dna patelni - aby omlet napowietrzyć .  Gdy masa jajeczna zacznie się lekko ścinać, przestać mieszać i zmniejszyć ogień. Wrzucić szynkę

Grunt to przepis!
Murzynek – duża blacha 327

polewy do murzynka: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej odrobina mleka (mniej jak pół szklanki – ilość jest bowiem zależna od konsystencji polewy)   Przygotowanie murzynka: Mleko, jaja i masło powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki (minimum godzinę wcześniej). Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175°C* (grzałka góra-dół). Dużą blachę(...)wymieszać wszystko łyżką. Odstawić na bok. 525 g mąki pszennej 1.5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 1.5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 3.5 czubatej łyżki gorzkiego kakao 2 szczypty soli Jaja wbić do kubka i roztrzepać widelcem. 3 jaja Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę (do momentu, aż większość cukru się rozpuści) . Może to potrwać

Moja Delicja
Jajka po florencku i najlepszy sos holenderski 112

Jajka po florencku to genialny pomysł na weekendowe śniadanie kiedy mamy więcej czasu na krzątanie się po kuchni. Przepyszny, duszony szpinak oraz idealnie ugotowane jajko w koszulce na stostowanej bułce z dodatkiem idealnie kremowego sosu holenderskiego. Każdy etap przygotowania dania jest równie ważny. Stosowanie bułki powoduje, iż nie chłonie ona nadmiaru wilgoci. Szpinak dusimy jedynie 3-4 minuty z odrobiną(...)szczypty soli i pieprzu, by nadał by jędrny i sprężysty a zarazem smaczny. Idealnie ugotowane jajka w koszulce i perfekcyjnie przygotowany sos holenderski to klucz do sukcesu, które mogą Ci zagwarantować podziw w oczach najbliższych kiedy przygotujesz to danie. Składniki (na 2 porcje): 2 bułki, przekrojone wzdłuż na pół 4 jajka 200 gram szpinaku 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy

Mango Papaja
świąteczna makowa strucla 116

masa makowa 1 łyżeczka cynamonu 150 g mielonego maku 1/2 szklanki mleka 4 łyżki cukru ( najlepiej waniliowego) 4 łyżki miodu 2 łyżki masła 60 g rodzynek 2 białka jaj 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny polewa lukrowa 10 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki gorącej wody sposób wykonania Do miski wsypujemy  pokruszone drożdże, pół szklanki(...)niewielkim ogniu przez dziesięć minut. Następnie garnek zdejmujemy z ognia i studzimy makową masę. Do wyrośniętego zaczynu  dodajemy  resztę mąki, cukier, stopione i przestudzone masło, oraz żółtka jaj.  Całość mieszamy, na początku nożem, a później wyrabiamy elastyczne ciasto rękami ( jeżeli jest taka potrzeba, dodajemy do ciasta nieco mąki).  Następnie  ciasto dzielimy na dwie części

Miód i pieprz
Warstwowa sałatka śledziowa 195

wodzie na średnim ogniu do miękkości. Zazwyczaj ugotowanie marchwi zajmuje 30 min, a ziemniaków 25 min. Po ugotowaniu studzimy. Jaja gotujemy na twardo. Polecam przeczytać poradnik jak ugotować jaja na twardo . Po ugotowaniu obieramy i studzimy.  Marchew, ziemniaki i białka jaja ścieramy na tarce o grubych oczkach do osobnych miseczek. Cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę(...)przezroczystej miseczki, wtedy sałatka będzie lepiej się prezentowała. Układamy sałatkę następującymi warstwami: Utarte ziemniaki. 1 łyżeczka majonezu Śledź. Marynowa cebula. 1 łyżeczka majonezu. Starta marchewka. 1 łyżeczka majonezu. Białka jaj. 1 łyżeczka majonezu Możemy zwiększyć ilość majonezu wg. własnych upodobań. Powtarzamy tą czynność jeszcze 3 razy, aż wykorzystamy wszystkie składniki. Po tym wierzch sałatki posypujemy startym na tarce

Kuchnia Łukasza
Placek orzechowo-jeżynowy (bez mleka) 166

cukru (u nas 100 gr, ale następnym razem dam 50 gr, ponieważ pianka orzechowa jest dość słodka) Składniki na warstwę orzechowo-owocową: 6 białek z dużych jaj (rozmiar L) w temperaturze pokojowej 200 gr cukru 2 budynie waniliowe (bez cukru po 40 gr każdy) 200 gr orzechów włoskich lub laskowych zmielonych na mąkę lub drobno pokrojonych, mogą być też(...)listonic_content='Składniki na ciasto: 380 gr mąki pszennej 20 gr kakao 8 gr proszku do pieczenia 200 gr margaryny lub masła posiekanego w kostkę 6 żółtek z dużych jaj (rozmiar L) w temperaturze pokojowej 100-180 gr cukru (u nas 100 gr, ale następnym razem dam 50 gr, ponieważ pianka orzechowa jest dość słodka) Składniki na piankę orzechową

moj przepis na
Słodkie obwarzanki 128

Słodkie chrupiące obrączki z błyszczącą skórką, przepis tradycyjny bardzo polecam :) Składniki: 200 g mąki 2 jaja 2 łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli do gotowania białko jaja Wyrabiamy ciasto z mąki, jaj i cukru. Urywamy po kawałku i robimy cienkie wałeczki, a z wałeczków ok. 5cm lepimy kółeczka (wielkości obrączek). Ciasto jest bez drożdży więc nie rośnie(...)gotowe obwarzanki będą miały taki rozmiar jaki ulepimy. Wrzucamy na osolony wrzątek,  wyławiamy zaraz po wypłynięciu na powierzchnię. Smarujemy ciastka białkiem jaja. Wykładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor z obu stron. Mniej więcej po 10-15 minut na stronę w zależności od grubości obrączek. upieczone już ciastka zanurzyć na chwilę w osłodzonej

prawdziwe jedzenie
DOMOWY MAJONEZ, BEZ KONSERWANTÓW, BEZ JAJ KURZYCH 164

już jakiś czas temu, polecam także pyszny czosnkowy sos aioli , a dzisiaj także mój majonez bez dodatku jaj kurzych, to dla tych, którzy są uczuleni na te właśnie jaja. Taki majonez można przygotować na bazie jajek przepiórczych, które mają jeszcze więcej witamin i mikroelementów od jaja kurzych i co bardzo istotne nie alergizują tak bardzo, jak jaja kurze. Jest on co prawda minimalnie rzadszy, to za sprawą białek, ale żal mi było je wyrzucić, ale jest równie smaczny. Można oczywiście przygotować majonez na bazie samych żółtek, gdy zależy nam na gęstości. Składniki: - 3 jajka przepiórcze - 1 łyżeczka musztardy Dijon - 2-3 łyżeczki octu winnego lub 1 łyżeczka octu spirytusowego - 3/4-1 płaskiej łyżeczki ksylitolu - 2 szczypty soli

Smaczne Zdrowe
Sałatka Cezar 392

główki sałaty rzymskiej mini; 4 plastry wędzonego boczku; 1 filet z kurczaka (o wadze ok. 250 g); 50 g parmezanu (w kawałku) 8 filecików anchois; Sól; Pieprz. Sos: 2 jaja; 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny; 6 łyżek oliwy; 1 łyżka drobno startego parmezanu; Sól; Pieprz. Grzanki: 6 kromek bułki pszennej (u mnie bułka paryska ); 2 łyżki oleju(...)się złociste i chrupiące. Zdjąć z patelni. Na wytopiony, na patelni, z boczku tłuszcz położyć filet z kurczaka i usmażyć. Usmażony filet pokroić w plastry. W międzyczasie przygotować sos. Jaja włożyć do wrzącej, posolonej wody i gotować przez 2,5 minuty. Po tym czasie jajka przełożyć do miseczki z zimną wodą. Z wystudzonych jaj ściąć nożem czubek

Gospodyni Miejska
Bezy wegańskie czyli bezy bez jaj 162

bezy z białek kurzych jaj tylko z wody po ciecierzycy. No tak dobrze czytacie woda po ciecierzycy po ubiciu zachowuje się tak samo jak białko jaja kurzego. Dlaczego ? nie mam pojęcia ale ta woda ubijana staje się puszystą masą w niczym nie ustępującą tej z jaj. Człowiek uczy się całe życie. Są pyszne, tak samo lekkie(...)samo słodkie, tak samo znikają w zastraszającym tempie. Pieczemy, suszymy? Bezy wegańskie czyli bezy bez jaj. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Półkruche ciasteczka guziczki 154

także żółtka jaj, cukier, aromaty oraz sól. Z zasady nie stosuje się środków spulchniających, takich jak np. proszek do pieczenia. Ciasto, do wyrobu którego użyto również śmietany, białek jaj i proszku do pieczenia, nazywane jest ciastem półkruchym . [Źródło: Wikipedia ] Przy przygotowywaniu ciasta kruchego istotne jest, aby kierować się kilkoma kluczowymi zasadami: Schłodzone składniki - masło, jaja, śmietana muszą(...)ciastem; "przerobione" ciasto nie jest delikatne, lecz twarde Dobrze rozdrobnione składniki - przy użyciu wspomnianego noża; najpierw siekać same masło z sypkimi składnikami; dopiero jak będą dobrze rozdrobnione dodać jaja i śmietanę, chwilę posiekać i dopiero potem wyrobić Schłodzenie przed pieczeniem - uformowane w walec i owinięte w folię spożywczą ciasto wrzucić na co najmniej 30 min. (a lepiej

Grunt to przepis!