jajko - 22300 przepisów (strona:34/1487)

Miodownik z wkładką serową 295

wszystko zjadł?! I wiecie co, fajnie to wymyśliłam, bo każdy chwalił, że dobre :)  (Ah ta moja skromność!) Składniki: Na blaszkę o wymiarach ok 23x29cm Biszkopt orzechowy: 4 jajka 3 łyżki mąki krupczatki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru kryształu 100g orzechów włoskich 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Miodowniki: 500g mąki 130g cukru pudru 1 łyżeczka sody 200g(...)margaryny (np Kasia, Palma) 3 łyżki miodu (najlepiej lejący, użyłam akacjowego) 2 jajka szczypta soli Sernik: 5 jajek 2 budynie śmietankowe 750g sera białego 250g margaryny (np. Kasia, Palma) 1 szklanka cukru Masa kawowa: 4 żółtka 1 jajko 125g cukru pudru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki kawy mielonej 300g masła Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej (kajmak- 400g) 2 tabliczki

Kuchnia w czekoladzie
Sos tatarski mojej mamy 515

francuskiej z majonezem łączy się roztarte żółtko ugotowanego na twardo jaja i jego posiekane białko oraz drobno posiekany szczypiorek. Można go także sporządzić, dodając do majonezu roztarte żółtko jaj, szczypiorek, korniszony i drobno posiekane grzyby marynowane. Jest dodatkiem do wędlin, zimnych mięs, jaj na twardo, śledzi i ogólnie ryb na zimno. Sos tatarski należy do dań typowych

Trzeci talerz
delikatny pasztet z cielęciny i wieprzowego boczku 137

pasztet cielęcy,  którego skład został wzbogacony pokrojonym w kostkę wieprzowym boczkiem. Dodatek kawałków boczku sprawił, że delikatna puszysta konsystencja  cielęcego pasztetu, uzyskana dzięki pianie z białek jaj, doskonale współgra z wyrazistym wieprzowym smakiem. składniki 1 kg cielęciny ( mięso z łaty, mostka, lub gulaszowe)  300 g wątróbki cielęcej, lub drobiowej 3-4 łyżki smalcu(...)wątroba cielęca). Mięso z patelni lekko studzimy i jeszcze ciepłe, mielimy maszynką do mięsa ( na pasztetowym sicie) razem z przesmażoną cebulą. Do zmielonych składników dodajemy, oddzielone od białek żółtka jaj, wywar spod duszonej cielęciny, przesmażony boczek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Oddzielone białka jaj ubijamy na sztywną pianę, dodając do pasztetowej

Miód i pieprz
Idealny lukier królewski 188

Lukier królewski, to lukier na bazie białka z jaja , który jest idealny do dekoracji pierniczków i innych ciasteczek. Jest bardzo prosty do zrobienia, ale jeżeli nie macie robota kuchennego, to będziecie musieli poświęcić trochę czasu na jego ubijanie, bo zajmuje, to aż 15 min! Lukier po wyschnięciu idealnie trzyma swoją formę(...)kruszy się, a udekorowane nim ciasteczka odnajdują wcale nowy, lepszy smak. Jest po prostu idealny ! Pierniczki na zdjęciach są wg. TEGO przepisu. Lukier królewski - przepis: Składniki: 3 białka jaj rozmiaru M w temperaturze pokojowej (ok. 90 g) 450 g cukru pudru Łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny Przygotowanie: Białka jaj przecedzamy przez drobne sitko do herbaty

Kuchnia Łukasza
Tarta gruszkowo-pomarańczowa 159

soku 100% z kartonu) 50 g gorzkiej czekolady 1/2 laski wanilii z ziarenkami skórka starta z pomarańczy (dobrze sparzonej i wyszorowanej) 1 łyżeczka likieru Cointrou (opcjonalnie) 4 duże jaja (rozm. L) 110 g cukru pudru 200 g śmietanki 30%   Przygotowanie: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i ziarenkami wyłuskanymi z połowy laski wanilii. Dodać(...)cieście. Odmierzone nadzienie gruszkowo-pomarańczowe przełóż do misy miksera. Gdy ostygnie dodaj 1 łyżeczkę likieru Cointrou, skórkę startą z pomarańczy, ziarenka wyłuskane z drugiej połowy laski wanilii, śmietanę i jaja. Zmiksuj wszystko na gładką, płynną masę. Wlej nadzienie na spód tarty (najlepiej wlewać do formy, ustawionej na wysuniętej blaszce piekarnika – minimalizując w ten sposób wylanie masy). Piecz

Moja Delicja
Ciasto Nutella dla dorosłych 155

porzeczki)'; document.write(" "); Składniki na tortownice o średnicy 23 cm: 90 gr cukru 25 gr kakao 100 gr gorzkiej czekolady 100 ml wrzątku 50 gr masła 5 białek z dużych jaj 100 gr orzechów laskowych zmielonych na mąkę 1 łyżeczka cynamonu (ewentualnie) 250 gr odsączonych owoców z nalewki (u mnie wiśnie, mogą być też porzeczki)* W garnuszku umieścić(...)masło, kakao, podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą, zestawić z ognia, lekko przestudzić. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając stopniowo pozostały cukier (30 gr). W ubitych jaj bardzo delikatnie wmieszać szpatułką zmielone orzechy, następnie bardzo delikatnie wmieszać rozpuszczoną czekoladę, mieszać tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie (samo dno), delikatnie wyłożyć

moj przepis na
Biszkopt rzucany 215

Wyszedł mi biszkopt o wysokości 8 cm i 6 cm. Przepis na biszkopt kakaowy jest już na blogu. Przepis na biszkopt rzucany pochodzi ze strony Moje wypieki. Biszkopt: 10 jaj rozmiar L w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się(...)boków tortownicy. Przekroić na 3 części. Ja dwa biszkopty piekłam za jednocześnie, bez termoobiegu. Smacznego! Biszkopt rzucany Biszkopt rzucany listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='10 jaj 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej'; document.write

moj przepis na
Placek drożdżowy na żółtkach z serem 165

Składniki na ciasto drożdżowe: 500 gr mąki pszennej tortowej + do podsypania (nie więcej niż 50 gr) 100 gr masła 1/3 szklanki cukru 20 gr świeżych drożdży 6 żółtek (z jaj rozmiar L) 1 szklanka ciepłego mleka 1/4 łyżeczki soli Dwie keksówki, wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. W mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, dodać żółtka, dodać dwie kopiaste(...)theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 gr mąki pszennej tortowej + do podsypania (nie więcej niż 50 gr) 100 gr masła 1/3 szklanki cukru 20 gr świeżych drożdży 6 żółtek (z jaj rozmiar L) 1 szklanka ciepłego mleka 1/4 łyżeczki soli 1/3 szklanki cukru 600 gr sera białego (może być z wiaderka, ja użyłam z Piątnicy) 2 łyżki mąki ziemniaczanej

moj przepis na
Sernik z makiem na kruchym cieście z pianką 140

Pyszne połączenie sernika z makowcem, uwieńczone delikatną pianką! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 4 żółtka jaja 1 margaryna 2 łyżki smalcu 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek proszku do pieczenia 3 łyżki wiórek(...)kokosowych tłuszcz do formy Składniki na masę serową: 1 kg sera ½ szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 1 Aromat waniliowy 2 jajka 4 żółtka jaja +1 puszka maku z bakaliami Składniki na piankę: 8 białek 1 szklanka cukru Wykonanie masy serowej: Ser zmielić dwa razy, następnie utrzeć z 1 szklanką  cukru i jajami

Tradycyjna Kuchnia
Sernik z budyniem, żurawiną i czekoladą 183

Ochotka naszła i powstał przepyszny sernik. Żurawina, ser i czekolada wyśmienicie się komponują. Składniki: ser z wiaderka 1 kg jaja 5 szt cukier 3/4 szklanki  budyń śmietankowy 2 szt (70-80 g) żurawina suszona tyle aby starczyło na spód(...)środka ( miałam szklankę -starczyło ) herbatniki typu petitki 12 szt tortownica 26 cm Dodatkowo: czekolada mleczna 2 szt woda 2-3 łyżki  Wykonanie sernika: Do misy wbijamy jaja temp pokojowa. Miksujemy jaja, w międzyczasie wsypujemy cukier i miksujemy , aż cały się rozpuści i nie będzie grudek czuć.Teraz dodajemy ser z wiaderka, miksujemy na małych obrotach

Różowa kuchnia
Pyszna rolada śmietanowa z galaretką 107

Dziś będzie delikatniej ale za to bardzo smacznie. Rolada wyszła przepyszna, wygląda super. Dziś też biorę udział we wspólnym pieczeniu Ciasto na Niedzielę  Składniki na biszkopt: jaja 5 szt mąka pszenna typ 500  Kłos-Pol 1 szklanka ksylitol Fiński Kłos - Pol 150 g błonnik kakaowy Kłos - Pol 2 łyżki(...)Składniki nadzienie: śmietana 30% 600 ml ksylitol Fiński Kos- Pol zmielony 2 łyżki  agar 6 g galaretka czerwona, zielona,  żółta   Wykonanie biszkoptu: Do misy wbijamy jaja i miksujemy na puch, dodając w międzyczasie ksylitol . Masa nam się potroi. Przesiewamy mąkę i dodajemy do jaj. Mieszamy łopatką drewnianą po dodaniu maki. Na końcu dodajemy błonnik kakaowy

Różowa kuchnia
Rogale Świętomarcińskie 159

sparzył  się ) . Zmieliłam mak trzykrotnie razem z migdałami , orzechami ,morelą i żurawiną  . W garnku rozpuściłam masło i dodałam do niego miód. zalałam przygotowany farsz , wymieszałam . Wbiłam dwa jaja i wymieszałam masę do połączenia składników . Masa powinna być zwarta i elastyczna .   Ciasto drożdżowe :  Do misy wsypujemy mąkę , robimy w niej dołek . Rozpuszczamy drożdże w szklance ciepłego(...)cukru . Wlewamy do dołka w mące , delikatnie mieszamy , tak aby powstała zawiesina. Zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Resztę cukru rozpuściłam z masłem, dodałam do mąki i wbiłam dwa jaja. Włączyłam mikser ( końcówka hak) wyrabiałam ciasto koło 15 minut. Zostawiłam przykryte ściereczką na godzinę do wyrośnięcia.Zmrożone masło ścieram na tarce na dużych oczka i odstawiam

Różowa kuchnia
Babka cytrynowa na krupczatce 221

Zostało mi jeszcze trochę maki krupczatki , więc postanowiłam ją wykorzystać i upiekłam cytrynowa babkę .   Składniki: 4 jaja mąka pszenna tym 500 1 szklanka mąka krupczatka  1 szklanka 5 łyżek majonezu skorka otarta z cytryny(...)połowy cytryny ksylitol fiński  Kłos -Pol 1 szklanka proszek do pieczenia 1 łyżeczka Dodatkowo: margaryna bułka tarta do obsypania naczynia cukier puder  Wykonanie: Do misy wbiłam jaja, zaczęłam miksować, wsypywałam partiami cukier i nadal miksowałam. Przesiałam obie mąki pszenną i krupczatkę z proszkiem do pieczenia . Dodałam do zmiksowanych jaj i mieszałam . Teraz dodajemy majonez nadal mieszamy

Różowa kuchnia
Pasztet drobiowy 205

kurczaka – ewentualnie można część mięsa z kurczaka zastąpić mięsem z indyka  ½ kg podgardla wieprzowego  200g wątróbki drobiowej PRZYPRAWY DO MIĘSA:   1 cebula – średnia  3 jaja – całe  2 bułki poznańskie – nie mogą być kajzerki, bo są zbyt napuszone i za małe  1 łyżka jarzynki warzywnej VEGETA NATUR – jest bez glutaminianu sodu, aromatów i barwników(...)gałkę muszkatołową oraz pieprz – nie dodawać na razie soli!  Całość dobrze wymieszać i wyrobić ręką ok. 10 minut. Spróbować i ewentualnie dodać soli do smaku. Wbić całe jaja. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dolać trochę wywaru z mięsa – 1/3 do ½ szklanki . Jeszcze raz wyrobić ręką – już bez próbowania smaku, bo są wbite surowe jaja . Keksówki wysmarować smalcem

Grunt to przepis!
Babka dwukolorowa 148

dwukolorowa , jedni mówią w łatki drudzy jeszcze inaczej . Pyszna i pulchniutka , czego chcieć więcej . Składniki : *  1 szklanka  ksylitolu Fińskiego  Kłos -Pol * 3 jaja * 1 szklanka oleju * 1 szklanka mleka *  3 szklanki mąki(...)pszennej * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * łyżka  błonnika kakaowego Kłos - Pol * olejek waniliowy    Dodatkowo : cukier puder do posypania    Wykonanie: Do misy wbijamy jaja , miksujemy je z ksylitolem na puch . Do ubitych jaj dodajemy letnie mleko i olej nadal miksujemy już na mniejszych obrotach . Dodajemy przesianą mąkę w raz z proszkiem

Różowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania