ubić je za pomocą miksera, jednak nie za długo. Następnie do jaj dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy - chwilę mieszamy.Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do jaj i chwilę łączymy aby składniki się połączyły. Ciasto przelewamy do okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia.Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne - kroimy w plasterki, które układamy na wierzchu
Słodkie Przyjemnościczasu. W tym przepisie, prym wiodą bułki. Z poniżej podanych proporcji upiekłam 8 naprawdę sporych sztuk.Składniki: - 710 g mąki tortowej- 200 g jogurtu greckiego- 60 g masła- 1 jajko + 1 żółtko- 1/2 szklanki mleka- 12 g suchych drożdży- na rozczyn 50ml wrzątku, 1łyżeczka cukru, 100 ml zimnej wody- 1 łyżeczka soli- dodatkowo jajko do smarowania bułek- sezam posypania(...)drożdże - dokładanie wymieszałam. Odstawiłam w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę przesiałam do miski. Masło, mleko, jogurt lekko podgrzałam w mikrofali (masło musi się roztopić). Następnie wbiłam 1 całe jajko oraz żółtko i dokładnie wymieszałam. Do mąki wlałam ciepłe mleko z jogurtem, masłem i jajkami oraz wyrośnięty rozczyn. Dodałam sól i wyrobiłam ciasto. Wyrabiałam ręcznie, nie dłużej, jak 10 minut
mojewypiekiinietylkożeby wszyscy mogli z niego skorzystać – co niniejszym czynię… Zapraszam na wyjątkowo pyszny makowiec drożdżowy…:) Makowiec drożdżowy – składniki (na dwa ciasta):600 g mąki3 jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta1/2 szkl cukru1/2 szkl rozpuszczonego (przestudzonego) masła1 szkl mleka lekko podgrzanego2 łyżeczki wanilii3 łyżeczki suchych drożdżyszczypta solipuszka masy makowejLukier:3/4 szkl cukru pudrusok z połowy cytrynyodrobina(...)gorącej wodyDo posypania: stostowane płatki migdałowe (zobacz np. tutaj) 1. Do mleka – lekko podgrzanego – wsypujemy drożdże i zostawiamy na kilka minut.2. Oddzielamy jajka: jedno jajko i 2 żółtka do ciasta a oddzielnie 2 białka, które ubijemy na końcu i dodamy do maku.3. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka (1 całe plus 2 żółtka), cukier, mleko
UgotujmyTo.plmasła;1/2 szklanki białego cukru;1 łyżeczka cynamonu;Skórka otarta z całej, średniej cytryny;1 łyżeczka sody oczyszczonej;1 jajo;2 - 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18% (ja dałam 2).Dodatkowo:1 białko jaja;1 szklanka cukru pudru;Zielony barwnik spożywczy (u mnie w żelu);Perełki i serduszka cukrowe do ozdoby.Szklanka = 250 mlSposób przygotowania:Do miski(...)mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę, cynamon i sodę oczyszczoną i wymieszać łyżką.Dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, skórkę z cytryny, jajo i 2 łyżki śmietany i wyrobić miękkie, lekko klejące się, ale zwarte ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym za pomocą haka do ciasta drożdżowego, ale można także ręcznie). W razie gdyby ciasto nie chciało się dobrze połączyć dodać
Gospodyni MiejskaBardzo smaczne danie z popularnych pieczarek.Uzyskamy soczyste pieczarki z mięskiem w środku, otoczone chrupiącą skorupką.Musimy przygotować ok. 10 dużych pieczarek.-do wypełnienia - 30 dkg mielonego mięsa, jedno jajko, jedna sucha bułka, średnia cebulai przyprawy (barbecue i warzywko):-do panierki 2 jajka, przyprawy (barbecue, warzywko) i bułka tarta Pieczarki obieramy, wyłamujemy nóżki. Nóżki kroimy w plasterki(...)mielonego mięsa dodajemy jajko, odciśniętą namoczoną bułkę, startą cebulkęi przyprawy. Wyrabiamy a następnie dodajemy plasterki z nóżek pieczarek. Roztrzepujemy 2 jajka, dodajemy przyprawy.Jajkiem smarujemy środki kapeluszy. Wkładamy przygotowane nadzienie. Moczymy w jajku i w bułce 2 razy.Układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika o temp
Maminek kulinarnymożna przyrządzić różne, ciekawe dania.My dziś proponujemy bułeczki ziemniaczane z farszem grzybowym; u nas będą to pieczarki.Składniki na bułeczki:-1,5 kg ziemniaków-1 mała cebula-1-2 jajka-mąka pszenna-warzywko-olejSkładniki na farsz:-30 dkg pieczarek lub innych grzybów-1 duża cebula-1 jajko-bułka tarta( 1-2 łyżki)-warzywko lub sól-pieprz-olejZiemniaki obieramy,gotujemy(...)poziomu ziemniaków. Małą cebulę kroimy w drobną kostkę, delikatnie przyprawiamy warzywkiem i szklimy na patelni na niewielkiej ilości oleju.Zbieramy cebulkę i dodajemy do ziemniaków, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Przygotowujemy farsz.Drobno kroimy pieczarki.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy warzywkiem i pieprzem
Maminek kulinarnyBabeczki można wypełnić dowolnym farszem.My dziś wykorzystamy farsz grzybowy.Składniki na ciasto:-3 szklanki mąki-10 dkg margaryny-2 solidne łyżki kwaśnej śmietany-2 żółtka i jedno całe jajko-rozczyn z 2 dkg drożdży, 1/4 łyżeczki cukru i 2 łyżek ciepłej wody-szczypta soliSkładniki na farsz:-40 dkg odciśniętych, obgotowanych grzybów ( my wykorzystaliśmy ubiegłoroczne, zamrożone opieńki, ale mogą to być(...)pieczarki - ok. 0,7 kg świeżych pieczarek - po obgotowaniu i odsączeniu zostanie ok. 40 dkg )-30 dkg surowych pieczarek-2 cebule-2 jajka-2 czerstwe bułki-bułka tarta-warzywko, pieprz-olej Jeszce 1 roztrzepane jajko do smarowania babeczek. Do mąki dodajemy 2 żółtka i jedno jajko, margarynę, śmietanę, szczyptę soli, przygotowany rozczyn drożdżowy i zagniatamy
Maminek kulinarnyrurki smakują również na zimno. Składniki na farsz:-2 ćwiartki z kurczaka-ok. 60 dkg łopatki lub szynki wieprzowej-2-3 marchewki-ząbek czosnku-czerstwa bułka-2 jajka-susz warzywny, sól, pieprz Mięso wieprzowe i drobiowe, marchew i czosnek z dodatkiem suszu warzywnego gotujemy jak na rosół. Gdy jest miękkie wyjmujemy z garnka(...)studzimy. Odławiamy tez marchew i czosnek. Składniki na ciasto:-3 szklanki mąki pszennej-10 dkg masła-2 żółtka i jedno jajko-2 łyżki kwaśnej śmietany-szczypta soli-1 dkg drożdży-1/2 łyżeczki cukru-łyżka wody-jedno jajko do smarowania Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajka, masło, śmietanę oraz drożdżeutarte z cukrem i wymieszane
Maminek kulinarnybrązowego cukru3 łyżeczki cynamonudodatkowo:1 jajkolukier:175 g cukru pudru3 łyżki soku z cytrynyMasło rozpuścić i przestudzić.Drożdże rozetrzeć z połową mleka. Dodać cukier, sól, kardamon, rozpuszczone masło i jajko, dokładnie połączyć. Partiami dodawać mąkę. Zagnieść gładkie ciasto, odstawić na 30-60 minut do wyrośnięcia.W tym czasie przygotować budyń:Laskę wanilii przeciąć na pół, wyskrobać ziarenka. Ziarenka i pusty(...)strąk umieścić w rondelku, zalać mlekiem, zagotować, ostudzić. Wyjąć laskę wanilii.Żółtka, jajko, cukier i przesianą mąkę roztrzepać w garnuszku na gładką masę. Podgrzewać, wlewając powoli mleko. Całość podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa nabierze konsystencji gęstego budyniu.Zdjąć z ognia, ostudzić.Na nadzienie cynamonowe utrzeć masło z cukrem i cynamonem. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Połowę rozwałkować
Pożeraczka, czyli raz adobrzemargaryny;200g białego cukru;1 czubata łyżka cynamonu.Do posmarowania na wierzchu:1 jajo;1 łyżka mleka.Sposób przygotowania:Margarynę do ciasta rozpuścić (ja wstawiam do mikrofalówki na 30 sekund).Do dużej miski (ja używam od miksera) wsypać wszystkie składniki na ciasto tj. mąkę, letnie mleko, jaja, rozpuszczoną margarynę, pokruszone drożdże, cukier i szczyptę soli.Całość wyrobić (ja wyrabiam(...)zwinięciu, roladę pokroić na kwałki o grubości 2 - 3 cm. Zawijańce wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na 10 - 15 minut.Po tym czasie jajo wymieszać z łyżką mleka i posmarować tą mieszanką każdego ślimaczka.Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ślimaczki piec w nagrzanym piekarniku przez około 12 - 15 minut na 3 półce, grzałka góra
Gospodyni Miejskamąki pszennej;1 czubata łyżeczka kawy mielonej.Krem:2 jaja;100 g cukru pudru;200 g masła;40 ml zimnej, mocnej kawy rozpuszczalnej.Sposób przygotowania:Ciastka:Z mąki, żółtek jaj, cukru pudru, mąki i kawy zagnieść ciasto. Ja używam do tego celu robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego. Wsypuję do miski od robota wszystkie składniki na ciasto i miksuję(...)wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 8 - 10 minut.Upieczone ciastka wystudzić.Krem:Jaja wraz z cukrem miksować na parze, aż do uzyskania puszytej masy. Następnie ściągnąć znad pary i miksować jeszcze przez chwilę. Wystudzić.Masło utrzeć mikserem, dodając do niego po łyżeczce
Gospodyni Miejskapuszyste, pyszne!Z dodatkiem soczystych jabłek.Oprószone cukrem pudrem!Smaczne wspomnienie z dzieciństwa.Pycha! Składniki:500 g mąki pszennej;30 g świeżych drożdży;375 ml ciepłego mleka;2 jaja;2 łyżki białego cukru;Szczypta soli;Olej do smażenia;Cukier puder do oprószenia po wierzchu;2 średnie jabłka.Sposób wykonania:Do miski (u mnie do robota) wsypać rozkruszone drożdże
Gospodyni Miejskaziemniakami, serkiem topionym i cebulą...Miękkie, delikatne ciasto i aksamitny farsz.Kremowy smak serka, utłuczonych ziemniaków i podsmażonej cebulki.Pycha!Składniki:Ciasto na pierogi:3 szklanki mąki pszennej;2 surowe żółtka jaj;125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;125 ml gorącej wody;Szczypta soli.Nadzienie:500 g ziemniaków;300 g serka topionego;1 duża cebula;Sól;Pieprz;1 łyżka masła(...)ziemniaków i cebuli dodać serek topiony, przyprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać na gładką masę.W miseczce (u mnie w misce od robota kuchennego) roztrzepać żółtka jaj, dodać do nich śmietanę i wymieszać.Na stolnicę wysypać mąkę, dodać żółtka jaj ze śmietaną, gorącą wodę i sól i wyrobić ciasto. Ja robię tak, że do znajdujących się
Gospodyni MiejskaMiękkie, delikatne ciasto i lekko kwaśny farsz.Wyczuwalny smak masła, kiszonej kapusty i podsmażonych pieczarek.Okraszone podsmażoną cebulą.Pycha! Składniki:Ciasto na pierogi:3 szklanki mąki pszennej;2 surowe żółtka jaj;125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;125 ml gorącej wody;Szczypta soli.Nadzienie:500 g kiszonej kapusty;200 g pieczarek;1 cebula;1 kostka rosołowa;Sól;Pieprz(...)Dodać ugotowaną kapustę i przez chwile razem podsmażać, często mieszając. Tak przygotowany farsz przyprawić solą i pieprzem. Wystudzić.W miseczce (u mnie w misce od robota kuchennego) roztrzepać żółtka jaj, dodać do nich śmietanę i wymieszać.Na stolnicę wysypać mąkę, dodać żółtka jaj ze śmietaną, gorącą wodę i sól i wyrobić ciasto. Ja robię tak, że do znajdujących
Gospodyni Miejskaugotowaniu ciasto.A do tego farsz z podsmażonych pieczarek z cebulą.Pyszne i niezastąpione w wigilijnym barszczu.Polecam! Składniki:Ciasto na uszka:3 szklanki mąki pszennej;2 surowe żółtka jaj;125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;125 ml gorącej wody;Szczypta soli.Nadzienie:500 g pieczarek;1 cebula;4 łyżki oleju;Sól;Pieprz.Sposób wykonania: Pieczarki umyć, osuszyć(...)podsmażać przez około 10 minut, aż cała woda wyparuje. Tak przygotowany farsz przyprawić solą i pieprzem. Wystudzić.W miseczce (u mnie w misce od robota kuchennego) roztrzepać żółtka jaj, dodać do nich śmietanę i wymieszać.Na stolnicę wysypać mąkę, dodać żółtka jaj ze śmietaną, gorącą wodę i sól i wyrobić ciasto. Ja robię tak, że do znajdujących się
Gospodyni Miejska