ostudzenia. Pozostałe mleko podgrzać, dodać cukier waniliowy i sól. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Mieszankę mleczną wlać do miski z mąką, wymieszać drewnianą łyżką. W dalszym ciągu mieszając dodać jaja (po jednym) i stopione masło. Wsypać pokrojone jabłka, dodać rozczyn, dobrze zamieszać. Ciasto przykryć ściereczką odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Na rozgrzany na patelni olej nakładać porcje(...)rumiano. Podawać posypane cukrem pudrem. * w oryginalnym przepisie były 3 jajka, ale ciasto było bardzo rzadkie i racuchy nie przypominały prawdziwych ruchanek, więc zmieniłam i robię z 2 jajami Smacznego! Przepis pochodzi z dodatku "dobra kuchnia" do Dziennika Bałtyckiego
Pełny talerzSkładniki: 230 g masła 340 g cukru (dałam nie całe 300) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 jaja roztrzepane widelcem 280 g mąki 240 g białej czekolady (miałam 200g) 4 łyżki suszonej żurawiny Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C. Masło przełożyć do rondelka i rozpuścić na małym(...)cukier i mieszać ubijaczką do rozpuszczenia cukru. Dodać ekstrakt z wanilii i wymieszać ponownie. Dobre ubicie spowoduje, że mikstura nabierze lekkości i puszystości. Zdejmij rondel z ognia. Dodaj roztrzepane jaja i dobrze wymieszaj. Do dużej misy przesiej mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. Dodawaj stopniowo mieszankę z masłem i jajami cały czas mieszając. Pozostaw masę do ostygnięcia
Moja Delicjaczasie narobiło się trochę zaległości. Dziś wrzucam przepis z zeszłego Tłustego tygodnia. Będzie jak znalazł na przyszły rok:) Przepisów na pączki jest mnóstwo. Od staroświeckich receptur z dużą ilością jaj, tłustą śmietaną i sporą ilością masła, aż po wersje dietetyczne. Ja wybrałam coś po środku. Pączki smażyłam pierwszy raz i to z sukcesem, co widać na zdjęciach. Jedyne zastrzeżenie(...)Przykrywamy ściereczką lub gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów. W rondelku roztapiamy masło. Studzimy. Żółtka i całe jajo ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Gdy drożdże podwoją swoją objętość, wlewamy je we wgłębienie w mące. Dodajemy utarte jaja z cukrem, niecałe mleko, ziarenka z laski wanilii oraz połowę alkoholu. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Jeżeli mieszanina jest
Moja Delicjapłaska łyżeczka soli 1.5 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 3/4 szklanki cukru 200g masła 2 duże jaja 2 szklanki domowego musu jabłkowego rozgniecionego widelcem Przygotowanie: Jaja i masło wyjąć wcześniej z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół). Tortownicę z wkładem kominowym o średnicy 26 cm wysmarować(...)miski przesiać mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Wymieszać z solą, cynamonem i kardamonem. W drugiej misce zmiksować (lub utrzeć) masło z cukrem na białą, puszystą masę. Następnie dodać jaja w ostępach około 20 sekundowych. Na najniższych obrotach miksera wmieszać mieszankę z mąką (tylko do połączenia składników) oraz domowy mus jabłkowy . Piec około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka
Moja Delicjarondla wlać 2 szklanki mleka, dodać cukier i cukier waniliowy oraz masło. Zagotować, mieszając od czasu do czasu, aby rozpuścić masło i cukier. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z jajami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Wlać do gorącego mleka (wlewać powoli na małym ogniu, potem ogień zwiększyć). Cały czas energicznie mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gdy budyń się zagotuje (zaczną pojawiać(...)wymiarach 20 cm x 30 cm. Wówczas porcje pozostałych składników dzielimy mniej więcej na pół: 1.5 szklanki mleka, niecałe 0.5 szklanki cukru + łyżeczka waniliowego, 60 g masła, 2 jaja, 2 płaskie łyżki mąki pszennej, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 0.5 łyżeczki cukru pudru do ubitej śmietany oraz 50 g czekolady. Śmietanę i kajmak dajemy tyle ile nam zostało
Moja Delicjaciast i serników lub wykorzystać do zrobienia Cytrynowego Tiramisu . Składniki: 85 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka cukru (ok. 225 g) 2 żółtka 2 jaja (używam jaj o rozmiarze L) 170 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny (ok. 3/4 szklanki) – z ok. 5-7 cytryn 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Przygotowanie: W misce(...)ubij masło z cukrem na białą puszystą masę, około 2 minut. Następnie powoli dodaj żółtka, jaja i ubijaj jeszcze przez 1 minutę. Wmieszaj sok z cytryny. Na tym etapie konsystencja może wyglądać na zważoną. Nie przejmuj się tym jednak, gdyż podczas gotowania odzyska gładki wygląd. Przelej miksturę do średniego rondla o grubym dnie. Podgrzewaj na małym ogniu cały czas
Moja Delicjacytryny – sok i skórka (cytryny sparzone i wyszorowane, najlepiej ekologiczne) 4 łyżki brandy 4 łyżki cukru 150 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 500 g serka mascarpone 2 jaja (osobno żółtka i białka) 1/4 szklanki domowego Kremu Cytrynowego Lemon(...)Curd + 1/4 szklanki do dekoracji 250 g podłużnych biszkoptów Przygotowanie: W szklance wymieszaj brandy i sok z cytryny. Dodaj 2 łyżki cukru i mieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw. Jaja sparz wrzątkiem (celem eliminacji ewentualnych bakterii salmonelli, znajdujących się na skorupkach jaj). Oddziel żółtka i białka. Białka ubij (nie można przebić białek, więc ubijaj pianę tak długo
Moja Delicjabyły serwowane, zmobilizowała mnie do zgłębienia wiedzy na temat salmonelli. Dowiedziałam się, że ta bakteria bytuje głównie na skorupkach i ginie w wysokiej temperaturze. Zatem wystarczy dobre sparzenie świeżych jaj, a następnie umiejętnie oddzielenie żółtek (tak, żeby nie zetknęły się z zewnętrzną skorupką). Szczerze? Mnie to przekonało :) Dzisiejszy deser to pyszny kogiel-mogel z dodatkiem serka mascarpone w towarzystwie(...)maliny puszczą sok, ale się nie nagrzeją. Po 5 minutach odsącz maliny na sicie. Sok zachowaj (jest pyszny, więc można go pić rozcieńczony z wodą – świetny dla dzieci). Jaja sparz wrzątkiem, aby pozbyć się bakterii salmonelli ewentualnie bytującej na skorupkach, oddziel żółtka i zmiksuj je wraz z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj serek mascarpone i na najniższych
Moja DelicjaSkładniki na ciasto drożdżowe Brioche: 9 g drożdży instant (1 łyżka + 1 łyżeczka) 60 ml ciepłej wody 65 g cukru 1 i 3/4 łyżeczki soli 500 g mąki 5 jaj 350 g masła Składniki kremu budyniowego (Creme patissiere): 250 ml mleka 50 g cukru 3 żółtka 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka(...)Brioche oraz krem budyniowy. Drożdże zalać ciepłą wodą (ok. 37C). Wymieszać. Odstawić na 15 minut (powinny się spienić). Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól. Wymieszać. Wbić 3 jaja, wlać drożdże z wodą. Zmiksować mikserem na niższych obrotach. Dodać kolejne jajo, zwiększając obroty, a gdy się wymiesza z ciastem wrzucić ostatnie jajo. Wyrabiać ręcznie, aż ciasto będzie gładkie
Moja Delicjakremowym Składniki: (na 10 sztuk) 300 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej graham 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 250 ml letniej wody 1 jajko 50 g masła nadzienie: 300 g serka kremowego ze szczypiorkiem 1/4 pęczka natki pietruszki 1 jajko dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka 15 g sezamu Mąki przesiać do dużej miski(...)wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać cukier, wlać 1/3 wody, odstawić na 15 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę wody i jajko, zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać do ciasta, dobrze wyrobić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Pietruszkę drobno posiekać, utrzeć z serkiem i jajkiem na gładką masę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki 35g drożdży 80g cukru 250ml ciepłego mleka 60g rozpuszczonego masła szczypta soli 2 jajka (1 jajko jest do posmarowania zajączków) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Mąkę wsypać do większej miski, zrobić dołek. Drożdże rozkruszyć do dołka, dodać 1 łyżkę cukru i 1/2 szklanki(...)mleka, wymieszać delikatnie aby nie wmieszać mąki. Obsypać lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 15min do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pozostałe składniki (1 jajko) i zagnieść ciasto drożdżowe. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. Z ciasta zrobić 9 większych kulek (brzuszek) i 9 mniejszych kulek (głowa). Wyłożyć na blachę od piekarnika i połączyć brzuch
Amatorka kuchennajuż nie jest takie tanie ani wygodne. Postanowiłem więc przedstawić prosty jak obsługa cepa przepis na domowej roboty pastę kanapkową a dokładnie mówiąc pastę jajeczną. Składniki: -4 jajka -kostka ulubionego serka topionego -łyżeczka margaryny -malutki kawałek cebuli lub szczypiorek -sól, pieprz ew. ostra papryka do smaku Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo (zalewamy zimną wodą, stawiamy na ogień i gotujemy(...)małym ogniu przez około 8 minut licząc od zagotowania, następnie wylewamy gorącą wodę i nalewamy zimnej by ostudzić jajka, można dosyć mocno posolić wodę w której jajka się gotują co ułatwia późniejsze ich obieranie, można również dodać troszkę octu co ogranicza "wyciekanie" jajek w przypadku uszkodzenia skorupki). Obrane jajka wrzucamy do miski, dodajemy serek, margarynę i przyprawy a następnie całość
Tanie przepisy studenckieNiedzielne poranki chyba są najbardziej wyczekiwanym momentem tygodnia. Leniwe, chaotyczne, a jednocześnie przyjemne i pozwalające odetchnąć od codziennej gonitwy. Za czasem, za pracą, za życiem. Idealne będzie na śniadanie jajko sadzone. A sekret idealnego jajka sadzonego? Jest banalnie łatwy,acz niebywale istotny. Na silnie rozgrzanej patelni z odpowiednią ilością tłuszczu smażę jajko, nie roztrzepując go. Białko musi się ściąć(...)żółtko powinno pozostać płynne. Pod koniec smażenia oprószam solą, pieprzem i podaję. BROKUŁ Z JAJKIEM SADZONYM /własny;/ dla 2 osób 2 świeże jajka ok. 300g samych różyczek brokuła 1/2 pęczka natki pietruszki 60g białej cebuli 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki wyłuskanych ziaren słonecznika 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz Różyczki brokuła płuczę
W kuchni Karmel-itkinasz majonez się nie zwarzy. Składniki (na ok. 500 ml majonezu): 1 jajo całe 1 żółtko 350-400 ml oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka gładkiej musztardy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Sposób przygotowania: Na początku, jak zawsze w przypadku przyrządzania czegokolwiek z surowych jaj, trzeba sparzyć je wrzątkiem, by uniknąć ewentualnego zakażenia bakteriami z rodzaju(...)Salmonella . Jedno całe jajo i jedno żółtko ukręcamy mikserem przez 1 minutę na średnich obrotach. Nie wyłączając miksera, dodajemy sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz. Po kolejnej minucie zaczynamy dolewać olej. Pierwsze 150 ml wlewamy po kilka kropel, później - mniej więcej po 1 łyżce. Ucieramy do uzyskania gładkiej emulsji i dopiero wtedy wyłączamy mikser. Teraz majonez można dodatkowo doprawić
W SMAKłyżeczki proszku do pieczenia. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 3 łyżki białego cukru; 1 łyżeczka cynamonu. Różowa pianka: 5 białek jaj; Kisiel wiśniowy (u mnie opakowanie o wadze 40 g); 1/2 szklanki białego cukru. Dodatkowo: Margaryna do wysmarowania blachy; Bułka tarta do obsypania blachy; Cukier puder do oprószenia po wierzchu - opcjonalnie - u mnie(...)Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka jaj oddzielić od białek. Margarynę posiekać nożem wraz z cukrem i żółtkami. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieść kruche ciasto (Ja najczęściej robię tak, że do misy od miksera lub malaksera wrzucam pokrojoną w kostkę margarynę, dodaję cukier, żółtka i mąkę z proszkiem
Gospodyni Miejska