jajko - 22300 przepisów (strona:47/1487)

Zupa szczawiowa z jajkiem i mlekiem kokosowym 118

czerwony pieprz opcjonalnie pieprz i sól do smaku len mielony do zagęszczenia zupy Otwórz słoik ze szczawiem i nad garnkiem, w którym się będzie gotował, przetrzyj go przez sitko. Jaja ugotuj na twardo. Wlej trochę wrzątku i zblenduj całość na gładziutko. Można to zrobić blenderem tak ręcznym ,jak i w blenderze kielichowym o dużej mocy. Doprowadź do wrzenia(...)mielony, ciągle mieszając staraj się nie doprowadzić do grudek. Dodaj mleko kokosowe. Dosmacz solą i pieprzem, jak lubisz. Zupa powinna mieć konsystencję kremu. Podawaj z kleksami mleka kokosowego, jajem na twardo i czerwonym pieprzem (opcjonalnie) Zupa doskonale rozgrzewa. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Szybka sałatka z selera i brokuła z sosem czosnkowo-ziołowym 327

Develey kukurydza konserwowa  Develey sos czosnkowo-ziołowy wyrafinowanie kremowy  Develey 5 jaj ogórki korniszony lub kanapkowe duży brokuł jabłko sól i pieprz do smaku Najpierw gotujemy jaja na twardo, odkładamy i międzyczasie gotujemy brokuły podzielone na różyczki . Gotujemy je nie więcej niż 4 minuty- mają być al dente. Odstawiamy do wychłodzenia. Ogórki kroimy w paseczki. Selera(...)odsączamy z zalewy, wyciskamy. Dajemy do miski i dokładamy kukurydzę z puszki. Jajo kroimy w kostkę, dodajemy jabłko obrane i pokrojone w kosteczkę,ogórka. Na koniec pieprz, sól, mieszamy. Brokuła dzielimy na malutkie części. Dodajemy sos czosnkowo-ziołowy, mieszamy i wstawiamy do lodówki, aby sałatka się przegryzła. Jest pyszna, a dodatek sosu czosnkowo-ziołowego nadaje jej wyjątkowego smaku i kremowej

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto fasolowe z czekoladą i gruszkami 617

mąkę kokosową - tu... Jak kupić i zjeść kokos - tu... Czas przygotowania: Porcje: forma 21 cm     Składniki: 200 g czerwonej fasoli  odsączanej i przepłukanej   3 jajka   80 g ksylitolu ( lub cukru)    80 g oleju kokosowego   30 g mąki kokosowej   30 g ciemnego kakao bez cukru   1 łyżeczka ekstraktu wanilii(...)syropu włóż gruszki, gotuj do miękkości 10-20 minut (w zależności od twardości gruszek, sprawdź patyczkiem). Odsącz na sitku.   Ciasto   Do f asoli dodaj jedno  jajko,  zmiksuj robotem  na gładką masę.    O lej  roztop  na małym  og niu.   Jajka ubij z ksylitolem  (2 minuty na dużych obrotach

SzczyptaSmaQ
Shakshouka czyt. szakszuka - jaja w pomidorach 140

Shakshouka czyt. szakszuka danie kuchni tunezyjskiej które smaży się na patelni z pomidorami, kiełbaskami marquez oraz mięsem a także z jajami. Szakszuka w dosłownym znaczeniu oznacza bałagan na talerzu. Zapożyczyły ją również kuchnie marokańska, izraelska i egipska. Danie smażyłam(...)ramach wydarzenia utworzonego przez Gochę [ klik ] Szakszukę pierwszy raz jadłam będąc w Tunezji, smak i aromat jest niezapomniany. Jest prosta w wykonaniu i polecam do zrobienia. Shakshouka czyt. szkaszuka - jaja w pomidorach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Śledzie po japońsku 252

Śledzie w dość nietypowym wydaniu, bo z całymi jajkami i pyszną sałatką z zielonym groszkiem. Jeśli nie lubisz śledzi samych sobie, nie rób ich w tej wersji. ;-) Jedząc śledzie po japońsku, jemy ich całe płaty. Wyglądają efektownie na stole i zna lazły niejednego amatora. 5 filetów śledziowych 5 jajek 1 puszka groszku 1 czerwona cebula 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka(...)musztardy sól, pieprz, słodka papryka 1. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy. Śledzie moczymy w wodzie przez minimum 1 godzinę. Dokładnie je osuszamy. 2. Przygotowujemy sałatkę: groszek odcedzamy, cebulę drobno siekamy. Łączymy z majonezem, musztardą, doprawiamy do smaku. 3. Sałatkę wykładamy na talerz lub półmisek. Śledziami owijamy jajka, spinamy wykałaczkami. Układamy na sałatce. Czubek każdego jajka smarujemy odrobiną majonezu, posypujemy odrobiną

Szefowa kuchni
Cynamonki z kremem a 'la nutella.Jaglanym! 122

dużym kubku przygotuj zaczyn z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i połowy ciepłego mleka. Odstaw do wyrośnięcia, podwoi swoją objętość. Przesiej mąki do miski i dodaj sól, jaja, resztę cukru i mleka i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj aż kula ciasta będzie odchodzić od ręki. Odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Międzyczasie przygotuj krem a'la nutella. Upraż orzechy(...)placek smaruj schłodzonym kremem i posyp żurawiną oraz siekanymi migdałami, posyp cynamonem. Zwiń w roladę. Krój w plasterki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmaruj rozmąconym jajem i posyp płatkami migdałów. Piecz około 20-25 minut w 185 stopniach- w zależności od piekarnika. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami 659

proszkiem do pieczenia i solą. Do mąki dodajemy bardzo zimne, pokrojone w drobną kostkę masło i siekamy razem – nożem na stolnicy lub w misie malaksera. Dodajemy dwa całe jajka i śmietanę, zagniatamy lub mieszamy w malakserze ciasto do połączenia, wyjmujemy na stolnicę i zagniatamy ręcznie aż stanie się gładkie i spójne. Jeśli za bardzo Wam się kruszy, dodajcie łyżkę zimnej(...)grubość około 3-4mm i dzielimy na pasy wysokości około 10cm. Przez środek każdego pasa nakładamy ostudzone nadzienie i formujemy je dłonią, tak by było bardziej zwarte. Jajko rozmącamy z łyżką zimnej wody lub mleka i smarujemy nim część ciasta nad nadzieniem. Dół ciasta zawijamy na farsz, zaklejamy górną posmarowaną częścią i toczymy ruchem od siebie, w ten sposób

Karo in the Kitchen
Wigilijna gwiazda z makiem 130

łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy na 15 minut przykryte ściereczka do wyrośnięcia. Wykonanie ciasta: Mąkę przesiewamy,wsypujemy do misy, wlewamy wyrośnięty rozczyn . Dodajemy rozpuszczone ostudzone masło, resztę cukru i jaja i mleko. Wyrabiamy ciasto, zostawiamy je przykryte ściereczką na około 40 minut.Ciasto pięknie wyrosło, dzielimy je na 4 równe części, wałkujemy cztery równe koła. Blaszkę do tarty(...)gwiazdę . Kroimy ja na około 16 części. Każdy kawałek ciasta przekręcamy dwa razy i tak nam powstaje gwiazda.Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Teraz jak wyrosło smarujemy jajem. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.  Ps. farsz nakładajcie cienko i tak 1 cm od brzegu

Różowa kuchnia
Smażony brokuł z jajkiem sadzonym 179

tutaj  sałatki tutaj  lub potrawy z wykorzystaniem tych wspaniałych kwiatów. Smażony brokuł  z takimi dodatkami jak poniżej jest rewelacyjny w smaku. I do tego jeszcze jajko usmażone lub możecie ugotować jajko w koszulce dopełnia całkowicie smak tego dania. Polecam jako bezmięsne piątkowe danie. Inspiracja kwestiasmaku.com Składniki 1 duży brokuł lub dwa mniejsze 1 mała cebula(...)łyżki rodzynek 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka pestek dyni 1 ząbek czosnku 2 łyżki natki pietruszki 1/4 łyżeczki płatków chilli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki kurkumy jajka Brokuł podzielić na różyczki i drobno posiekać nożem. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić delikatnie cebulę, dodać posiekany drobno czosnek, pestki dyni, słonecznika i lekko podrumienić stale mieszając. Dodać brokuła, rodzynki

O kuchni z uczuciem
Jajka w parówkach 141

Moje ulubione paróweczki z jajkami i pomidorkami na śniadanko.                                                                Jajka w parówkach Składniki : jajka - 2 szt parówki - 2 szt pomidorki małe - 2 szt cebula - 1/2 szt tłuszcz sól(...)pieprz Przygotowanie : Parówki rozciąć , ale nie do końca, ułożyć na rozgrzanej patelni , w kształcie serca. Wybić jajka do parówek, posolić, smażyć na wolnym ogniu, z obydu stron do ścięcia jajek. Pomidory umyć, osączyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, posypać nią pomidory, oprószyć solą i pieprzem. Podawać parówki z pomidorami. Smacznego ! (function

Kuchnia Danusi
Jajko zapiekane w pomidorze 109

pierwszy zrobiłem to śniadanie mojej przyszłej jeszcze wówczas żonie. Jutro minie siedemnaście miesięcy od naszego ślubu, co po części zawdzięczam, również jemu – jajku w pomidorze. Poznajcie jego historię. 35 min 2 składniki: 2 pomidory malinowe 2 jajka parmezan szczypiorek majonez sól, pieprz wykonanie: Zaczynamy od wydrążenia pomidorów łyżeczką. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni. Na dno wsypujemy łyżeczkę startego parmezanu(...)wbijamy pyszne wiejskie jajko. Solimy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 25-30 min. Prawdziwą sztuką jest tak podpiec jajko, żeby białko się ścięło, a żółtko zachowało płynną konsystencję. Kiedy już na tyle poznacie swój piekarnik i raz Wam się to uda, to to danie na stałe zagości w waszym menu. Po wyjęciu skórka lekko odchodzi od pomidora, jajko

Ania i Marcin gotują
Zimowy szparag - skorzonera przepis 176

gram mąka ( dowolna) jajo sól 100 ml piwa lub gazowanej wody opcjonalnie Wyszoruj warzywo pod bieżącą wodą i nożykiem do ziemniaków obierz dokładnie. Natychmiast włóż do zimnej wody z sokiem z cytryny. Następnie pokrój na kawałki długości frytek. Obgotuj 5 minut w osolonej wodzie.  Odcedź obgotowaną skorzonerę i włóż do zimnej wody aby zahartować. Z jaja, piwa(...)maki zrób ciasto lekko soląc. Na rozgrzanym oleju zmaż obtoczoną w cieście Odsącz na papierowym ręczniku. Swoją potrawę obtaczałam w suchej mące, potem w jaju, potem znów w mące. Ale za drugim razem zrobiłam ciasto. I moim zdaniem lepiej, bo mąka osypująca się ze skorzonery nie pali się w oleju tak szybko

AZgotuj!
Rogaliki na śmietanie 147

letnia 200 g cukier 150 g Dodatkowo: Różana mgiełka- konfitura z płatków róż Ogródek Dziadunia      Wykonanie:  Do misy wsypujemy przesianą mąkę, drożdże instant, mieszamy. Wbijamy jaja, wsypujemy cukier,dodajemy śmietanę i rozpuszczoną letnią margarynę.Miksujemy składniki koło 10 minut. Ciasto odchodzi od ścianek misy-idealna konsystencja. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę przykryte ściereczką(...)połowę. Wałkujemy ciasto na okrąg, dzielimy je na 8 trójkątów, na każdy trójkąt kładziemy łyżeczką konfiturę, zwijamy, zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Każdy rogalik smarujemy rozbełtanym jajem. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut. Rogale wyszły delikatne,  lekko chrupiące po prostu pyszne. Opinia: Różana rozkosz dla podniebienia – konfitura z płatków róży, jest doskonałą kompozycją smaku, zapachu

Różowa kuchnia
Buła odrywana 154

Powinna powstać papka. Odstaw zaczyn na 15 minut. Przesiej mąkę do misy, dodaj sól i cukier, cukier waniliowy i wymieszaj dokładnie składniki sypkie. Dodaj olej,mleko i jogurt. Rozbełtaj jaja. Dodaj. Ciągle mieszając dodaj masło rozpuszczone i zimne. Na koniec dodaj zaczyn.Mnie w wyrabianiu pomógł robot. Teraz wyrób ładną elastyczną kulę ciasta.Odstaw ja w ciepłe miejsce, ja postawiłam obok(...)równych mniej więcej części. Ja zawijałam ślimaki. Poukładaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką. Odstaw na pół godziny. Ponownie wyrosną. Posmaruj teraz drożdżówki rozmąconym jajem i posyp kruszonką. Piekarnik nagrzej góra i dół do ok. 180 stopni. Gdy drożdżówki wyrosną, włóż do piekarnika, piecz około 20 -25 minut. Powinny się ładnie zarumienić ,a po wyciągnięciu, skórka

Z Kuchni Do Kuchni
Rogale z białym makiem-świętomarcińskie 180

zawijania się ujawnił –mimo tego że nie wyglądają perfekcyjnie są przepyszne! Składniki: Ciasto drożdżowo-francuskie: 4 szklanki mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suchych drożdży u mnie dr.Oetker 1 jajko 1 szklanka ciepłego mleka ½ laski wanilii 3 łyżki cukru Szczypta soli 2 łyżki rozpuszczonego masła nie margaryny! 15 dag miękkiego  masła Nadzienie z białego maku: 20 dag białego maku(...)łuskanych orzechów włoskich 5 łyżek mielonych migdałów ¾ szklanki cukru pudru 1 całe jajko 1 łyżka miodu naturalnego 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej  w syropie 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% Ponadto: 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania ciasta Lukier do polania Skórka kandyzowana pomarańczowa do posypania Sposób wykonania: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i szczyptą

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania