jajko - 22300 przepisów (strona:49/1487)

Kotlety jajeczne z dodatkiem musztardy. 221

Kotlety z jajek to wegetariańska lub postna propozycja. Danie proste w przygotowaniu, smaczne i sycące. Wersja kotletów jajecznych z musztardą przypadłą mi szczególnie, bo mają wyrazisty smak.   Składniki: 7 jajek 1 cebula 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz dodatkowo: bułka tarta do panierowania(...)łyżki masła Przygotowanie: Gotujemy 6 jajek na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Cebulę drobno siekamy, a następnie szklimy na niewielkiej ilości klarowanego masła. Obrane jajka ścieramy na tarce, mieszamy z cebulą, śmietaną, musztardą oraz zieleniną. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem . Wbijamy surowe jajko i dodajemy bułkę tartą, masa powinna być lekko klejąca. Z gotowej masy jajecznej formujemy niewielkie

Symfonia smakowa
Tort Chałwowy 174

Tort Chałwowy Przepyszny tort chałwowy z odrobiną alkoholu z przepisu znalezionego  tutaj Biszkopt kakaowy:  5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy po jednym żółtku oraz cukier. Na koniec przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia(...)wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Wstawiamy na 30-40 min do piekarnika na temperaturę 160-170 st. C Wystudzić, przekroić na trzy blaty. Masa chałwowa:   2 jajka 150 g masła o temp. pokojowej 150 g margaryny o temp pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 400 g chałwy 2 łyżki likieru kawowego ( u mnie były to dwie łyżki whisky

Słodka Kraina Wypieków
Tort chałwowo-orzechowy 135

słodkie ciasto to było jednak bardzo słodkie. Chociaż zauważyłam, że najlepsze było następnego dnia, kiedy stało się bardziej wilgotne i chyba już odrobinę mniej słodkie. Biszkopt kakaowy:  5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy po jednym(...)dół wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Wstawiamy na 30-40 min do piekarnika na temperaturę 160-170 st. C Wystudzić, przekroić na trzy blaty. Masa chałwowa: 2 jajka 150 g masła o temp. pokojowej 150 g margaryny o temp pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 300 g chałwy 2 łyżki likieru kawowego  Masło i margarynę ucieramy na puszystą

Słodka Kraina Wypieków
Wieloziarnista grzanka z jajem 108

Jajo usadzone w grzance. Kupuję ogromny chleb z formy w izraelskiej kawiarni. Jest nafaszerowany ogromną ilością ziaren, łamane żyto, len, słonecznik. To na poranny rozruch, aby dobrze zacząć dzień. Jedna kromka tego chleba odpowiada 2 kromkom zwykłego chleba tostowego, dlatego po wycięciu odpowiedniej średnicy koło , mieści się(...)niej całe jajo. W mniejszym chlebie należy dać mniej białka, aby nie wypłynęło poza kształt koła.  kromka chleba świeże jajo sól kilka kropel oleju pomidorki  Rozgrzej patelnię bez tłuszczu. Połóż na niej grzankę z wyciętym kołem na jajo. Zrumień z jednej strony. Po odwróceniu grzanki, w miejsce gdzie będziesz sadzić

AZgotuj!
Burger z jajkem sadzonym... po polsku ;-) 153

blogu był burger po włosku, grecku i meksykańsku. Jak więc nazwać burgera z jajkiem sadzonym? Nie inaczej jak burger po polsku!. :-) Jajko, mięso i minimum warzyw tworzą naprawdę smaczną całość. Pysznie smakuje kiedy znudzą się zwykłe kanapki, taka miła odmiana. :-) 1 bułka do hamburgera 125g mięsa mielonego 1 jajko L 1 liść sałaty 2 plastry pomidora 3 plastry czerwonej cebuli(...)czosnek granulowany, majeranek olej 1. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem według uznania. Mieszamy i  formujemy kształt kotleta. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2.  Jajko rozbijamy na patelnię z rozgrzanym olejem, solimy i smażymy. 3. Bułkę podgrzewamy na suchej patelni, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy ketchupem i majonezem. Układamy kolejno: sałatę, ser, kotlet

Szefowa kuchni
Biszkopt rzucany 451

tortów, ale świetnie się sprawdzi w innych ciastach. Biszkopt z tego przepisu kroję najczęściej na 3 części, ale możecie go również przekroić na pół. Polecam! Składniki biszkoptu: 7 jaj (używam rozmiaru L) 200 g cukru 160 g mąki pszennej tortowej 60 g mąki ziemniaczanej   Przygotowanie biszkoptu: Piekarnik rozgrzać do 170°C (grzałka góra-dół). Dno okrągłej formy(...)łyżce rozbełtane żółtka (w ostępach 3 sekundowych). Dodać przesianą mąkę (w 4 partiach) i wymieszać bardzo delikatnie łyżką po dodaniu każdej z czterech części. Starać się nie zniszczyć ubitych jaj (im bardziej napuszona masa, tym bardziej puszty wyjdzie biszkopt) . Gotową masę na biszkopt przełożyć do formy. Wygładzić delikatnie wierzch łyżką. Wstawić do nagrzanego pieca i piec około

Moja Delicja
Powrót do dzieciństwa. I bułeczki z truskawkami i kwiatowym lukrem 150

czarnego bzu Składniki: (na 10 sztuk) 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 50 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 150 ml letniego mleka 100 g masła 1 jajko 3 żółtka dodatkowo: 300 g truskawek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko lukier: 115 g cukru pudru 3 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu Mąkę przesiać.  Drożdże rozetrzeć(...)łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 3 łyżkami mleka. Odstawić na 15 minut. W tym czasie jajko, żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą, jasną masę. Masło rozpuścić i przestudzić. Do ubitych jajek dodać wyrośnięty rozczyn, następnie mleko i partiami dosypywać mąkę. Na końcu wlać masło. Zagnieść gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szwedzkie bułeczki cynamonowe - Kanelbullar 250

mąki pszennej 250 g mąki razowej ( u mnie mąka żytnia) 375 ml mleka 3.2 % 100 g drobnego cukru 135 g masła  50 g świeżych drożdży 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 1 czubata łyżeczka sproszkowanego kardamonu* Cynamonowe nadzienie: 100 g masła 150 g drobnego brązowego cukru (np. Demerara) 2  łyżki cynamonu (15 g) oraz: 1 jajko cukier perlisty(...)małym ogniu. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i kardamon, wymieszać. Na środku zrobić zagłębienie, wlać do niego wyrośnięte drożdże. Zamieszać. Następnie dodać ciepłe mleko z cukrem oraz jajko. Wymieszać masę ręką, stopniowo dodawać stopione ciepłe masło. Wyrobić ciasto tak by całe masło wchłonęło się w ciasto.  Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około

maniapieczenia
Drożdżówki odrywane 169

mój sobie po prostu wykipiał z kubka. Przesiej mąkę do misy, dodaj sól i cukier, cukier waniliowy i wymieszaj dokładnie składniki sypkie. Dodaj olej,mleko i jogurt. Rozbełtaj jaja. Dodaj. Ciągle mieszając dodaj rozpuszczony olej kokosowy – nie może być ciepły. Na koniec dodaj zaczyn. Teraz wyrób ładną elastyczną kulę ciasta, staraj się nie dokładać mąki. Im więcej mąki dołożysz(...)równych mniej więcej części. Ja zawijałam ślimaki. Poukładaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką. Odstaw na pół godziny. Ponownie wyrosną. Posmarować drożdżówki rozmąconym jajem i posypać kruszonką. Piekarnik nagrzać góra i dół do ok. 180 stopni. Gdy drożdżówki wyrosną, włożyć do piekarnika, piec około 20 -25 minut. Powinny się ładnie zarumienić ,a po wyciągnięciu, skórka na wierzchu

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z tuńczykiem, jajkami przepiórczymi i dressingiem z musztardy francuskiej 204

według mnie smaczniejsze niż kurze jaja, a dodatkowo zawierają o wiele mniej tłuszczu i cholestereolu, w zasadzie to prawie w ogóle. Ponadto mają o wiele bogatszy skład niż jaja kurze, gdyż zawierają dużo aminokwasów oraz mikroelementów, potrzebnych naszemu organizmowi. Dlatego naprawdę warto po nie sięgać, chociaż od czasu do czasu. Sałatka wydaję się banalna, ale jest naprawdę pyszna

DefinicjaSmaku
Tarta z łososiem i szparagami 202

Można jeść je na milion sposobów. My proponujemy szybki numerek – tartę. Można je też podawać duszone, smażone lub gotowane, z szynka parmeńską, sosem holenderskim lub berneńskim, fetą, jajkiem sadzonym. Cokolwiek podpowie Wam wyobraźnia… Tylko patrząc na szparagi, lepiej trzymajcie ją na wodzy… Składniki: pęczek białych szparagów płat łososia 1 łyżka masła 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka estragonu(...)szklanka śmietany 18% 1 jajko koperek pieprz i sól do smaku sok z połówki cytryny 1,5 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 jajko sól Wykonanie: Najpierw ciasto. Półtorej szklanki mąki mieszacie z płaską łyżeczką soli. Dodajecie pokrojone w kostkę masło. Wyrabiacie palcami lub nożem, dodajecie jajko i wyrabiacie ciasto. To wrzucacie do lodówki (owińcie je wcześniej folią, żeby

GRUBY WAŁEK
Ciasteczka cynamonowe na Walentynki 122

Składniki: 5 jaj 5 dag masła 1/3 szklanki cukru ¾ szklanki mąki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypki czerwona konfitura  Wykonanie: Cztery jaja ugotować na twardo i utrzeć same żółtka z masłem, dosypać cukier, 1 surowe jajo, mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamon. Wyrabiać ciasto około 15 minut,  rozwałkować ciasto

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekane nadziewane pomidory 114

Tradycyjne pomidorki nadziewane, z jajecznym oczkiem. Składniki 4 duże pomidory 1 łyżka masła 10 dag szynki 10 dag żółtego sera 4 jaja sól do smaku tłuszcz do formy Wykonanie: Pomidory umyć, ściąć czubki, wydrążyć miąższ, ułożyć na blaszce(...)wysmarowanej tłuszczem, posolić środki i włożyć po odrobinie masła.  Szynkę z serem pokroić w kostkę i nadziać pomidory . Następnie do każdego pomidora wbić jajo, lekko posolić i wstawić do gorącego piekarnika do czasu, aż jaja się zetną

Tradycyjna Kuchnia
Drożdżówki z brzoskwiniami 175

mleka, letniego – 1,5 lyzki cukru – 60 g maki pszennej chlebowej ciasto wlasciwe: – cały rozczyn – 70 ml mleka, letniego – 2 jajka, średniej wielkości, temp. pokojowa – 400-420 g maki pszennej chlebowej – opakowanie cukru waniliowego – 50 g cukru – szczypta soli – 75 g rozpuszczonego, przestudzonego masła – 350 g brzoskwini z puszki(...)łyżki masła – 3 łyżki maki pszennej – łyżka pokruszonych płatków migdałowych – 3 łyżki cukru lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 2-3 lyzki goracej wody dodatkowo: rozklocone duze jajko Noc przed pieczeniem odsaczamy brzoskwinie, kroimy na mniejsze kawalki i laczymy w naczyniu z tymiankiem w ilosci okolo 1.5 lyzeczki (jezeli bardzo lubimy tymianek, mozna dodac go wiecej). Naczynie

dom-agi.pl
Sałatka z liści botwiny i kalarepy ze szparagami, sadzonym jajem, ricottą i chipsem z szynki parmeńskiej oraz olejem z orzechów 120

parmeńską po 2 minuty z każdej strony. Powinno się wytopić trochę tłuszczu. Chipsy ściągamy z patelni na ręcznik papierowy, następnie na tej samej patelni, na wytopionym wcześniej tłuszczu smażymy jaja sadzone (najlepiej pod przykryciem) od 3-6 minut w zależności od upodobania. Doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Gotujemy szparagi. Do garnka ze szparagami, na ostatnią minutę gotowania(...)Liście botwiny i roszponkę myjemy, razem z listkami kalarepy będą bazą naszej sałatki. Następnie na talerzu układamy pokrojoną w słupki kalarepę, na to kładziemy chipsa z szynki parmeńskiej, sadzone jajo, ugotowane szparagi oraz łyżkę ricotty. Całość polewamy olejem z orzechów laskowych do smaku

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania