również nie będę tu wyjątkiem. Tarta, którą przedstawiam, wpisuje się w moje niekończące się eksperymenty z ciastem kruchym do tart. Ostatnimi czasy pozostawałam przy opcji dodawania do niego jajka. Ten przepis pokazał mi, że wcale tak być nie musi. Ciasto jest faktycznie delikatne, choć gdy je wyrabiałam, kręciłam niepewnie głową przekonana, że zmierzam po raz kolejny w kierunku porażki(...)przepisu, by trzymać je w lodówce od 2h do 2 dni jest jak najbardziej nie do zlekceważenia. Przepis Julii Child przekonał mnie, że tradycja robienia ciasta kruchego bez użycia jajek jest warta kontynuowania. Składniki:na ciasto (porcja na 2 tarty, połowę zostawiłam na kolejny dzień)2 szklanki mąki tortowej170g zimnego masłałyżka soli1/2 szklanki zimnej wodyna nadzienie2 średnie cebule200g kiełbasy
W kuchni wieczoremłyżki zimnej wodyDo posmarowania jajkosezamPrzygotowanie:W letniej wodzie rozmieszać drożdże z 1 łyżką cukru i pozostawić aż drożdże zaczną pracować. Do misy miksera przesiać mąkę, wlać zaczyn drożdżowy, dodać jajko i żółtko, cukier, zimną wodę oraz rozpuszczone letnie masło. Wyrobić mikserem do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski i będzie miało jednolitą i gładką konsystencję. Wyjąc ciasto(...)każdej części ciasta uformować wałek o długości 50 cm i zapleść warkocz. Przełożyć na blachę wyłożoną matą silikonową, odłożyć do wyrośnięcia na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami zimnej wody i posypać sezamem lub innymi ziarenkami. Ja zamoczyłam palec w jajku, sezamie i przyklejałam do chałki
Ala piecze i gotujeskładnikibiszkopt* 4 jajka* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej* 1/2 szklanki mąki pszennej* 4 jajka* 1/2 szklanki cukru* 1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa jabłkowa* 1,3 kg jabłek najlepiej kwaśnych* 1/2 litra wody* 2/3 szklanki cukru* 2 budynie śmietankowe bez cukru* 2 łyżeczki mąki pszennej (płaskie)* 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (płaskie)warstwa kokosowa* 120 g margaryny* 200 g wiórków kokosowych* 3 jajka(...)jajka* 3 łyżki cukruSposób wykonaniabiszkoptUbić białka z cukrem, dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.Wylać do formy (24/40 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C, piec ok.30 min.Upieczony biszkopt lekko wystudzić.masa jabłkowaJabłka obrać, pokroić na ósemki
Mix smakuDziś chcę Wam pokazać moją wersję na niedzielne leniwe śniadanie.Dla jednej osoby będą nam potrzebne:2 jajkaszczypta soli i pieprzu1 plaster szynki parmeńskiejłyżka tartego parmezanuodrobina zielonej cebulkiodrobina koperkuWykonanie:Jajka roztrzepujemy widelcem z solą i pieprzem. Szynkę kroimy w cienkie paski i wrzucamy na suchą patelnię. Tłuszcz z szynki się delikatnie wytopi i stworzy bazę pod omlet. Mi najlepiej smaży(...)się omlet na patelni teflonowej, ponieważ nigdy jeszcze mi do niej nie przywarł.Do szynki dodajemy drobno posiekaną zieloną cebulkę. Wylewamy masę z jajek i zmniejszamy ogień. Na wierzch wysypujemy koperek i parmezan. Nie odwracamy! Po prostu czekamy aż temperatura zetnie jajka z wierzchu. Można na chwile przykryć patelnię przykrywką. Takie smażenie trwa ok 3 minuty. Pamiętajmy, że temperatura dalej
Kulinarna rozmowaWYKONANIE:Przesiać mąkę do plastikowej miski, dodać cukier puder, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika. Następnie masło pokroić w kostkę i dodać do mąki - połączyć składniki. Następnie dodać jajko i ugnieść gładkie ciasto. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Do jednej miseczki wbić jajka, dodać cukier i ubić na gładką masę.Do drugiej miseczki
Serce zamknięte w formie pysznościchilli w płatkach- sól- biały pieprz- pieprz cayenne- świeży koper- olej arachidowy- kilka plasterków salami Składniki na paluszki: - 1 opakowania ciasta francuskiego- ok. 15 dag sera żółtego- 1 małe jajko (do sera)- dodatkowo 1 jajko do smarowania ciasta i paluszków Odsączoną z zalewy kukurydzę wrzuciłam do garnka z rozgrzanym olejem arachidowym, po chwili dodałam pokrojoną cebulę, starty imbir, czosnek(...)kokosowego, doprawiłam solą, białym pieprzem, cayenne, płatkami chilli, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (dodatkowym). Zagotowałam, dodałam posiekany koperek. Przygotowałam paluchy. Rozwinięty arkusz ciasta dzielimy na pół. Używając pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym na tarce żółtym serem, polewamy drugim jajkiem. Przykrywamy arkuszem ciasta i lekko dociskamy, aby ser przywarł. Kroimy, na paski szerokości ok. 2 cm (korzystam z radełka), u mnie
mojewypiekiinietylkolekko podgrzane w mikrofali, dalej smakują, jak świeżo wyjęte z piekarnika. Mam gotowe w każdej chwili – do wyczerpania zapasów.Składniki: - 8 szklanek mąki tortowej- 1 szklanka cukru- 4 jajka- 2 szklanki mleka (może być maślanka)- 21g drożdży suszonych- 30 dag masła- 1 płaska łyżeczka soli- dodatkowo 1 jajko do smarowania- mak lub sezam do posypania Drożdże suszone wymagają(...)Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, aby drożdże „ruszyły”. Masło rozpuszczam w mikrofali, dodaję do niego zimne mleko (po wymieszaniu, całość ma być ciepła). Ubijam całe jajka z pozostałym cukrem. Do przesianej mąki dodaję wyrośnięty rozczyn, masło z mlekiem, ubite jajka, sól. Wyrabiam robotem z hakami, aż ciasto zacznie odchodzić od miski, trwa to ok. 10 minut
mojewypiekiinietylkowspaniałe po upieczeniu, zamrożeniu i rozmrożeniu. Nie tracą nic, a nic na swoich walorach estetycznych, ani na smakowych.Składniki: - 8 szklanek mąki poznańskiej lub tortowej- 1 szklanka cukru- 4 jajka- 2 szklanki mleka- 30g drożdży suszonych- 30 dag masła- 1 płaska łyżeczka soli- 1 jajko do smarowaniaDodatkowo:- 4 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru- 1,5 l mleka (6 szklanek(...)wymieszałam, dolałam 100ml zimnej wody, wsypałam suche drożdże, dokładnie wymieszałam. Przykryłam i odstawiłam w ciepłe miejsce na 20 minut. Masło rozpuściłam w mikrofali, do gorącego wlałam mleko. Ubiłam całe jajka z pozostałym cukrem. Do przesianej mąki dodałam wyrośnięty rozczyn, ciepłe masło z mlekiem, ubite jajka z cukrem, sól. Ciasto wyrabiałam robotem z hakami, do czasu, aż stało się jednolite
mojewypiekiinietylkosię, jeśli tak mogę to określić - „moim ciastem flagowym”. Po raz kolejny wykorzystałam serwatkę - do ciasta, na chałkę z kruszonką. Składniki: - 8 szklanek mąki tortowej- 1 szklanka cukru- 4 jajka- 2 szklanki serwatki- 30g drożdży suszonych- 30 dag masła- 1 płaska łyżeczka soli- 1 jajko do smarowania- kruszonka Przygotowałam rozczyn – 50ml wrzątku i 1 łyżeczkę cukru – wymieszałam, dolałam(...)100ml zimnej wody, wsypałam suche drożdże, dokładnie wymieszałam. Przykryłam i odstawiłam w ciepłe miejsce na 20 minut. Masło rozpuściłam w mikrofali, do gorącego wlałam serwatkę. Ubiłam całe jajka z pozostałym cukrem. Do przesianej mąki dodałam wyrośnięty rozczyn, ciepłe masło z serwatką, ubite jajka z cukrem, sól. Ciasto wyrabiałam robotem z hakami, do czasu, aż stało się jednolite i nie przywierało
mojewypiekiinietylko170g kleiku ryżowego- 6 czubatych łyżek wiórków kokosowych- 3 łyżki mielonych migdałów- 1 łyżka mielonych pistacji niesolonych- ½ szklanki cukru- 2 łyżki cukru waniliowego- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 3 jajka- 200g miękkiego masła Składniki na masę do przełożenia: - 400ml mleka kokosowego- 1 łyżka cukru pudru- 100g wiórków kokosowych Dodatkowo, do ozdoby, polewa czekoladowa:- 50g dobrej czekolady- 1 łyżka oleju kokosowego(...)wystarczyło). Mając już „gotowe mleko” przygotowujemy ciasto. Sypkie składniki (kleik ryżowy, wiórki kokosowe, migdały, pistacje, cukry, proszek do pieczenia) mieszamy w misce. Dodajemy pokrojone na kawałki miękkie masło oraz jajka. Zakładamy rękawiczkę jednorazową i dokładnie wyrabiając, łączymy składniki. Aby zrobić ciastka w kształcie jajek, porcje ciasta (22g) nabierałam zwykłą łyżką do lodów, rozprowadzałam wewnątrz niej ciasto i sprawnych ruchem wyjmowałam
mojewypiekiinietylkosłodko, na ostro… i nie tylko. Jedną z moich propozycji są kotlety z ryżu miksowanego. A przepis powstał, jak to zwykle bywa, przypadkiem. Składniki: - ok. 900g ugotowanego ryżu- 3 jajka- 100g sera żółtego cheddar- 3 łyżki startego parmezanu- 1 papryka (dałam pomarańczową)- szczypior z cebulką (nie żałujmy)- 2-3 ząbki czosnku- sól, pieprz- mąka do panierowania- olej kokosowy (zamieniłam(...)się rozsypią. Chwila namysłu wystarczyła i znalazłam sposób, aby temu zaradzić. Ryż zmiksowałam w blenderze (rozdzieliłam na 2 razy, ze względu na małą pojemność blendera ). Najpierw jedną porcję (dodając jajko). Zmiksowaną masę przełożyłam do miski. Włożyłam następna porcję i wbiłam 2 jajka. Ponownie zmiksowałam i przełożyłam do miski. Dodałam pozostałe składniki – starty na tarce jarzynowej ser cheddar, posiekany szczypior
mojewypiekiinietylkoniej – z makiem, u mnie – z kruszonką migdałową. Składniki podaję za autorką, ja ilość zwiększyłam. Składniki: - 500g mąki pszennej (dałam luksusową typ 550)- 50g masła- 1 jajko- 1 i ¼ szklanki maślanki- 2 łyżki cukru- 20g świeżych drożdży- 2 łyżki mleka- ½ łyżeczki soliDodatkowo:- 1 jajko do smarowania bułeczek- kruszonka migdałowa Do pojemnika wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę(...)mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce,aby drożdże ruszyły (ok. 15 minut). Masło roztapiamy (zrobiłam to w mikrofali), dodajemy pozostały cukier, sól. Gdy masło przestygnie wbijamy jajko i miksujemy robotem. Maślankę lekko podgrzewamy (aby była letnia). Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej masło z jajkiem, wyrośnięty rozczyn oraz letnią maślankę. Wyrabiamy robotem z hakami
mojewypiekiinietylkoTaki smaczny misz masz obiadowy :)składniki na 2 porcje:2 piersi z kurczaka1 brokuł2 woreczki białego ryżupól szklanki sezamu (do dekoracji także czarny)bułka tarta - do panierki3 jajka - do panierkisól, pieprzłyżeczka cukru natka pietruszkikoperekświeża bazylia do dekoracji olej do smażeniawykałaczkiGotujemy brokuły z dodatkiem łyżeczki cukru bez przykrywania pokrywką (by nie straciły kolor). W tym czasie gotujemy ryż wg wskazówek producenta(...)Ugotowany ryż przestudzamy i następnie mieszamy z jednym jajkiem (jajko służy nam jako spoiwo). Do ryżu dodajemy koperek i natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie lepimy w dłoniach kulki z ryżu i maczamy je w rozkłóconym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu na rozgrzanym oleju. Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy. Z każdej strony solimy
Bon Appetit Małgorzatyczerwonym barszczykiem. Pięknie pachną i są pulchne jak bułeczki :)Składniki na ciasto:3 szklanki mąki + 3 czubate łyżki do zaczynu5 łyżek roztopionego masłapół łyżeczki soli1/3 łyżeczki cukru1 jajko + 1 jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem pół szklanki kwaśnej śmietany1/3 szklanki ciepłego mleka5 g świeżych drożdżyziarna kminkuświeży rozmarynskładniki na farsz:1 kg mielonego mięsa wołowego (albo(...)kostkę cebulą, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mięsa nie smażymy zbyt długo, wystarczy by mięso się podgotowało. Mięso odkładamy do wystudzenia, a jak już się ochłodzi wbijamy 1 jajko i mieszamy.Do dużej miski dajemy przesianą mąkę, jajko, śmietanę oraz masło a na koniec zaczyn. Wyrabiamy ręką następnie zagniatamy przez około 7 minut. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie dodajemy
Bon Appetit Małgorzatybardziej wykwintnego smaku. Idealne na nadchodzące święta, na sylwestra, na imprezę lub tak po prostu gdy mamy apetyt na śledzie. Dodatkowo na świeżo można jeszcze posypać pokrojonym w kostkę jajkiem ugotowanym na twardo. Ten śledź nie wymaga długiego oczekiwania, idealny smak uzyskuje już na drugi dzień. Bez jajka można go przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku nawet kilka tygodni.Składniki(...)marynowane (u mnie moje własne grzybki z zalewy octowej)- musztarda do posmarowania śledzi, u mnie sarepska- świeżo mielony kolorowy pieprz (lub czarny)- olej, u mnie rzepakowy- szczypta soli- dodatkowo jajka ugotowane na twardo (w wersji z jajkiem, na krótki czas, ok.2-3dni)Filety odsączyć z zalewy, przepłukać, zalać świeżą, zimną wodą i odstawić na ok.1h. Następnie czynności powtarzamy jeszcze
Smaczne Zdrowe