składniki w kosteczkę, a później mieszała je w wielkiej misce oczywiście dodając wszystkie przyprawy „na oko”. Moja rola przy tej sałatce w dzieciństwie ograniczała się do obierania jajek, w sumie lubiłam to zajęcie, myślę, ze dlatego, że lubiłam spędzać z Mamą czas w kuchni. Dziś obieranie jajek do sałatki nie sprawia mi frajdy, ale z wielką radością robi(...)córka Dziś przedstawiam Wam mój przepis na ten klasyk. Składniki: - 5 sporych ziemniaków; - 2 duże marchewki; - 1 mała pietruszka; - kawałek pora; - 1 puszka groszku; - 1,5 dużego jabłka; - 6 jajek ugotowanych na twardo; - 4 średnie kiszone ogórki; - 1,5 łyżeczki ostrej musztardy; - 1 1/4 szklanki majonezu; - sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki, marchew i pietruszkę dokładnie szorujemy i gotujemy w całości
dom-agi.pljajek to ja nie potrafię żyć nawet podczas diety! Kiedy ostatnio na FB-ku pokazywałam zdjęcie dietetycznej jajecznicy na mleku, sporo osób zaczęło mi zachwalać smak jajecznicy na parze . Dzisiaj więc przygotowałam na dietetyczne niedzielne śniadanie jajecznicę na parze . Dietetyczna jajecznica na parze z 2 jajek, z 2 pomidorkami koktajlowymi, szczypiorkiem, natką i odrobiną papryczki. Trochę się jej przykleiło(...)ścianek naczynia, gdyż nie stosowałam tłuszczu, więc zjadłam 1,5 jajka W zakładce coś na ząb/ dieta znajdziecie więcej moich dietetycznych przepisów. Jajecznica na parze z pomidorami jest zdrowa, lekka, bardzo puszysta i w dodatku bardzo dietetyczna, gdyż przygotowana bez tłuszczu. Zagotowujemy wodę w garnku i umieszczamy na nim miseczkę, wbijamy 2 roztrzepane jajka, mieszamy jajecznicę trzepaczką aż do ścięcia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępuszysta i w dodatku dietetyczna, gdyż przygotowana bez tłuszczu. Gdy chcemy zgubić kilka kilogramów, trzeba wymyślać tworzyć takie połączenia, aby na stole nie było nudno i monotonnie, kilka składników: jajka, mleko i szczypiorek tworzą lekkie, pożywne śniadanie, do tego woda mineralna z cytryną.Dietetyczna jajecznica ze szczypiorkiem, soki i koktajle warzywne, owocowe i twarożek wiejski z rzodkiewką pomogą mi pozbyć(...)się zbędnych kilogramów.2 jajka2 łyżki mlekaSól i pieprz do smakuszczypiorekkilka liści sałaty rzymskiejPrzygotowanie: Roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli i pieprzu. Na patelni zagotowujemy mleko, wlewamy roztrzepane jajka. Szybko łączymy z mlekiem. Jajka powinny być puszyste i delikatnie ścięte. Podajemy jajecznicę na liściach sałaty rzymskiej, posypaną posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!Wartość – ok. 165 kcalThe post Dietetyczna jajecznica appeared first on Damsko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo szybka, prosta i pyszna sałatka dla miłośników szpinaku :)SKŁADNIKI2 garście szpinaku3 jajka ugotowane na twardo150g wędzonej makreli1 czerwona cebulakilka pomidorków koktajlowychsos:3 łyzki musztardy3 łyżki oliwysok z 1/2 cytrynysól, pieprzPRZYGOTOWANIESzpinak myjemy i osuszamy - układamy na półmisku. Jajka kroimy na ćwiartki, pomidorki na połówki, a cebulę w półkrążki. Pomiędzy warzywami i jajkami układamy kawałki makreli. Składniki sosu mieszamy energicznie(...)najlepiej wstrząsając w małym słoiczku. Polewamy sałatkę. Pyszna sałatka z jajkiem i szpinakiem gotowa. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeświątecznym jedzeniu miło jest zjeść coś innego niż np. sałatkę :) Dlatego dziś propozycja na śniadanie z jajkiem w roli głównej.Składniki:1 parówka1 duże jajko lub 2 małe1 mały pomidor1 łyżeczka śmietany1 łyżka tartego żółtego serasól, pieprzSposób przygotowania:1. Kokilkę wysmarować masłem, na dno wyłożyć pokrojoną w kawałki parówkę.2. Na parówkę wykładamy pokrojonego w kostkę pomidora.3. Na pomidora delikatnie(...)wbijamy jajko, tak, aby żółtko się nie rozlało. Lekko solimy i pieprzymy.4. Na jajko wykładamy śmietanę i posypujemy żółtym serem.5. Całość pieczemy w piekarniku przez 15-20 minut.Smacznego!!!Przy okazji życzę Wam wszystkim szczęśliwego Nowego Roku
Kuchnia domowa Aniszybkich, prostych i tanich. Samo przygotowanie (nie licząc czasu na gotowanie jaj) zajmie nie więcej, jak 10 minut. Kto szuka jakiejś odmiany na śniadanie lub kolację, to pasta z jajek i jogurtu będzie idealnym rozwiązaniem. Składniki: - 9 jaj ugotowanych na twardo- 2 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżeczka musztardy (dałam Dijon)- różowa sól himalajska- świeżo mielony pieprz- zielona cebulka- papryka(...)słodka w proszku (opcjonalnie)Dodatkowo:- pomidorki koktajlowe Jajka kroimy na cząstki i miksujemy w blenderze. Dodajemy musztardę i jogurt – ponownie miksujemy. Dodajemy drobno posiekaną zieloną cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem – mieszamy. Możemy dodać trochę słodkiej papryki w proszku. Podajemy z dodatkiem pomidorków koktajlowych (może też być rzodkiewka, czy ogórek, co kto lubi), świeżym pieczywem… i nie tylko. Wszelkie pasty idealnie
mojewypiekiinietylkołyżki oliwysól, pieprzlistki bazyliiWersja do zapiekania w piekarniku w naczyniu na tartę: Umytą cukinię ścieramy na tarce i odstawiamy na sito żeby puściła zbędny sok. Do miski wbijamy jajka i je roztrzepujemy doprawiamy solą i pieprzem oraz bazylią. Dodajemy cukinię i czosnek i następnie mieszamy łyżką. Ciasto z cukinią wlewamy do wcześniej natłuszczonej formy na tartę Zapiekamy(...)stopniach C aż do ścięcia jajek. Wersja do smażenia na patelni:Cukinię wcześniej startą dusimy na oliwie na patelni. Dodajemy do niej roztrzepane jajka. Posypujemy solą i pieprzem i dodajemy listki bazylii, czosnek. Całość szybko mieszamy i przykrywamy. Smażymy na wolnym ogniu do momentu aż jajka się zetną. Frittata z cukinią
Bon Appetit Małgorzatylodówce miałam tylko światło i jajka, kawałeczek papryki, 1 pomidor oraz maleńką dynię, którą dostałam od taty z działki. Z tych składników mogłam zrobić tylko fritattę! Osobiście bardziej od dyni wolę cukinię, ale pochwalam gotowanie z sezonowych produktów i wykorzystywanie resztek :)Składniki:4-5 jajek1 mała dyniapół czerwonej papryki1 pomidorszczypiorekkawałek parmezanusól, pieprzolej do smażeniaczosnek granulowanyświeża bazyliaświeży tymianekNa oleju podsmażamy(...)kawałki dyni, paprykę oraz pomidor. Warzywa zalewamy odrobiną wody i przez chwilę dusimy, dodajemy sól i pieprz, czosnek. W osobnej misce roztrzepujemy jajka. Jajka doprawiamy solą i pieprzem, a potem zalewamy nimi warzywa. Na wierzch posypujemy szczypiorkiem. Chwilkę smażymy na małym ogniu, następnie wkładamy patelnię (albo naczynie żaroodporne na kilka minut do piekarnika by jajka z wierzchu się ścięły. Dekorujemy
Bon Appetit Małgorzatyśniadanie obowiązkowo jajka! A jeśli mam chwil kilka to decyduję się na omlet. Koniecznie bez szynki ale z dużą ilością warzyw. Składniki daję na oko. Ale dla Was postarałam się być bardziej precyzyjna ;) Miłego dnia, pełnego energii! :)Składniki na 1 omlet:3 duże jajka1/3 szklanki mleka1 łyżka masła + 1 łyżka oleju1/3 cukiniikawałek czerwonej papryki1/4 pora1 dojrzały pomidor2 szalotkiszczypiorekkawałek tartego parmezanusól(...)podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Dolewamy odrobinę wody i dusimy aż do odparowania. Następnie podsmażone warzywa zdejmujemy z patelni i ponownie na niej rozgrzewamy tłuszcz. W garnuszku energicznie mieszamy jajka z mlekiem i z parmezanem. Jajka doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy masę jajeczną na patelnię. Następnie dodajemy warzywa. Smażymy na małym ogniu aż jajka się zetną. Potem przewracamy omlet
Bon Appetit MałgorzatyDzisiaj propozycja na najlepszą sałatkę śledziową jaką jadłam w całym swoim życiu (serio: )) Sałatka składa się z samych pysznych warstw takich jak buraki czy jajka, do tego pyszny moczony w mleku śledź. Całość zwieńczona jest delikatnym, ale niezwykle aromatycznym sosem czosnkowym. Pychota!Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 2Czas przygotowania: 15 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na przygotowanie śledzi(...)Ziemniaka oraz buraka gotujemy osobno w mundurkach do miękkości. Burak będzie się gotował nieco dłużej niż ziemniak. Po ugotowaniu obieramy i osobno ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka gotujemy na twardo i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule kroimy w drobną kostkę. Filety odsączamy i kroimy w kostkę. Podobnie robimy z korniszonami. Składniki sosu
Kolizje Smakówpełnotłustego mleka4 jajka125 g cukru80 g mąki kukurydzianej (lub skrobi, którą polecam, wtedy są bardziej zwarte i zachowują kaształt; z powodzeniem można użyć ziemniaczanej)1 łyżeczka cynamonuDodatkowo:2 jajka, roztrzepanemąka pszennamasło do wysmarowania formyoliwa z oliwek do smażenia1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków wymieszanego z 1 łyżeczką cynamonuPrzygotowanie:Mleko, jajka, cukier, mąkę kukurydzianą i cynamon ubić trzepaczką aż uzyskamy jednolitą(...)ciężko było ją smażyć, więc włożyłem na krótką chwilę do zamrażarki, co bardzo pomogło).Zwartą masę pokroić na kwadraty. Każdy kawałek obsypywać najpierw mąką, a później maczać w jajku. Smażyć na mocno rozgrzanej oliwie do złotego koloru. Następnie odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po odsączeniu obsypać cynamonowym cukrem (koniecznie, gdy kwadraty są jeszcze ciepłe).Podawać same lub z gęstą
Food SquareSKŁADNIKI2 kg ziemniaków1 szklanka mleka100 g masła200 g szynki gotowanej200 g salami100 g żółtego sera2 jajka surowe6 jajek ugotowanych na twardo100 g tartego sera typu Parmezan lub Grana Padanobułka tartasólgałka muszkatołowaSPOSOB PRZYGOTOWANIAUgotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie przez okolo 40 minut. Ostudzone ziemniaki obrać ze skórki i przemielić . Do pojemnego naczynia dodać zmielone ziemniaki, surowe jajka(...)gałki muszkatołowej.Całość dokladnie wymieszać.Wysmarować masłem naczynie żaroodporne, posypać bułką tartą i na dno rzucić kilka kawałeczków masła.Ułożyć połowę wymieszanego ciasta a na nim ugotowane jajka - pokrojone w plasterki. Przykryć pozostałą częścią ciasta ziemniaczanego i wyrównać powierzchnię przy pomocy widelca.Całość posypać bułką tartą, pokropić kilkoma kroplami mleka i ułożyć jeszcze na górze
zielonacukinkaJest już po świętach i zapewne w niejednym domu pozostały kolorowe ugotowane jajka. Zawsze potem kombinuję jak je wykorzystać, aby zjeść je pod inną postacią niż takie tradycyjne ugotowane. Z reguły robię pasty do chleba. Tym razem jajka połączyłam z avokado, połączenie jest pyszne. Uzyskujemy pistacjowy kolor co dodatkowo oprócz smaku przyciąga wzrok. Pasta szybko znika z miseczki:)SKŁADNIKI(...)ugotowane jajka 1 dojrzałe avokado 2 łyżki majonezu sól, świeżo zmielony pieprz do smaku szczypiorek wedle upodobaniaSPOSÓB WYKONANIA: - ugotowane jajka obieramy kroimy na mniejsze kawałki, avokado obieramy ze skórki, wyciągamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki- wszystko wkładamy do wyższego pojemnika wraz z majonezem i blendujemy na jednolitą masę - doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym
Basia w kuchnichleb, te przygotowane w domu są o wiele smaczniejsze i bardziej aromatyczne niż te które można kupić gotowe w sklepieSkładniki:5 jajek1 makrela1 cebula czerwonasól morska Kamispieprz mielony KamisWykonanie:Jajka gotujemy na twardo, studzimy , ścieramy na tarce lub przeciskamy przez sitko do jajek, makrelę obieramy z ości, rozdrabniamy, dodajemy do jajek, czerwoną cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do masy
Z Majeczką w kuchniPrzy obiadku, jesli mamy chęć na coś bezmięsnego i zdrowego polecam szybką do przygotowania tartę ze szpinakiem. Nawet dzieci ją bardzo lubią!Składniki:25 dag mąki 15 dag masła jajko sól 20 dag szpinaku 4 jajka pól szklanki śmietany 18% 3 ząbki czosnku sól morska Kamispieprz mielony KamisWykonanie:Masło posiekać z mąką, dodać, szczyptę soli,jajko,zagnieść ciasto. Uformować kulę(...)groch lub fasolę, zapiekać 20 min w 180 st. Wystudzić.Szpiank wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy przeciśnięty pzez praskę czosnek,doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy az do wyparowania płynu. Jajka rozkłócamy dodajemy do nich śmietanę, mieszamy doprawiamy solą i pieprzem,dodajemy uduszony szpinak, dobrze mieszamy, wylewamy na spód do tarty, pieczemy ok 35 minut
Z Majeczką w kuchni