brzmi zachęcająco? Wygląda i smakuje pysznie:) Może ktoś skusi się i przygotuje takie na Wielkanoc? Ja mam je w planach, w wersji z bitą śmietaną jeszcze... składniki: biszkopt: 6 jaj 1,5 szkl cukru 2 łyżki zimnej wody 1 szkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 700 ml mleka(...)ziemniaczanej 3 żółtka 200 g miękkiego masła 180 ml likieru jajecznego "adwokat" polewa: 100 g ciemnej, gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka ponadto: podłużne biszkopty filiżanka mocnej, słodkiej kawy kakao Jaja ubić z dodatkiem wody i cukru. Delikatnie wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 35 minut
6nieboteż go upiekłyśmy :) Radość dziecka- bezcenna. Zainspirowałam się przepisem z bloga Śladami Słodkiej Babeczki Składniki: 4 szklanki mąki, 1 opakowanie drożdży instant Dr. Oetker , 1/4 szklanki cukru, 1 jajko, 1 szklanka soli, 4 łyżki oleju, szczypta soli. do posmarowania: 1 jajko, miska aluminiowa lub foremka do babki o średnicy 18 cm. Przygotowania: Mleko podgrzewamy na małym ogniu(...)było letnie. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, drożdże, cukier, szczyptę soli. Wbijamy jajko i wlewamy letnie mleko. Ciasto zagniatamy, po chwili dodajemy olej i zagniatamy tak długo, żeby ładnie odchodziło od rąk. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić masę). Miskę aluminiową owijamy z zewnątrz folią aluminiową i smarujemy folię margaryną lub lekko przecieramy olejem. Z ciasta rolujemy wałeczki
Aga w kuchniNastępny smakołyk Wielkanocny, prosta babeczka, najpyszniejsza jak dla mnie . Składniki: 1 szklanka mąki krupczatki 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia margaryna 200 g jaja 5 szt cukier puder 1 szklanka mleko(...)połowy cytryny Dodatkowo: Polewa dekoracyjna biała Helio gwiazdki żółte kuleczki czekoladowe Wykonanie: Do misy wsypujemy mąkę pszenną i krupczatkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier. Wbijamy jaja, dodajemy mleko i sok z cytryny oraz miękką margarynę.Miksujemy składniki. Formę sylikonową smarujemy margaryną i obsypujemy mąka krupczatką, przekładamy ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Ostudzoną babkę polewamy
Różowa kuchniaMazurek pełen bakalii Składniki: Ciasto mąka krupczatka - 500 g proszek do pieczenia - 1 łyżeczka cukier - 1/2 szkl margaryna - 250 g żółtka jaj - 4 szt śmietana - 1 łyżka ( dodać tyle śmietany aby połączyły się składniki ) Dodatkowo : 1,5 szkl bakalii ananasy - 1 puszka wiórki kokosowe - 2 łyżki Lukier : śmietana - 1 szkl cukier - 1 szkl spirytus - 1 łyżka Dekoracja(...)migdały śliwki suszone morele suszone Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wysypać na stolnicę. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, posiekać z mąką. Żółtka jaj utrzeć z cukrem, dodać do mąki, posiekać wszystko razem. Zagnieść szybko ciasto, dodając śmietanę. Ciasto włożyć do foliowej torebki, odstawić do lodówki na całą
Kuchnia Danusibiszkopt- mięciutki i puszyste. A do tego nasączone likierem i pysznym włoskim kremem budyniowym. Składniki na biszkopty ( po upieczeniu mają być wielkości rozłożonej dłoni ) 3 duże i świeże jaja w temperaturze pokojowej 40 g mąki pszennej 50 g cukru, najlepiej drobnego, do wypieków 40 g mąki ziemniaczanej płaska mała łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na krem(...)spryskania lub nasączenia wewnętrznej strony biszkoptów. Najpierw robimy krem, gdyż ten musi mieć trochę czasu do wystygnięcia. Najlepiej przechowywać go w lodówce. Przepis na mój krem jest bez dodatku jaj, to wyjście naprzeciw np.alergikom Wlej do rondla mleko, dodaj skrobię kukurydzianą oraz cukier. Mieszaj do uzyskania gładkiego płynu. Jeśli zrobią się grudki, przetrzyj przez sitko. Dodaj wybrany przez siebie
Z Kuchni Do Kuchniłyżeczki proszku 2 jaja 6 łyżek maślanki 0,5 szklani oleju 1. W jednej misce mieszamy składniki suche: mąka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek. W drugiej składniki mokre: jaja, olej i maślanka. Składniki mokre przelewamy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy na papilotki i pieczemy. Piec w 180* ok 20 minut. SMACZNEGO
Moje Słodkie Piekiełkocoś naszło na Karpatkę;) Składniki na ciasto: 170 gram masła lub margaryny 310 ml wody 1 i 1/4 mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy 5-6 całych jaj Najpierw zagotowujemy wodę(...)masłem, do gotującej się wody dodajemy mąkę, proszek i cukier wszystko mieszamy aż powstanie gęsty budyń i nie będzie grudek. Studzimy! Gdy wystudzimy dodajemy 5-6 całych jaj. Miksujemy na gładką masę. Blaszkę smarujemy i wykładamy pergaminem. Masę dzielimy na 2 części, każdą z nich pieczemy po ok 20 min w 200* bez termoobiegu. SKŁADNIKI na masę
Moje Słodkie PiekiełkoPrzepyszne mini pączuszki dla łasuchów. SKŁADNIKI: 400-500 g białego sera w kostce 4 jaja 1 łyżka Cukru waniliowego 6 łyżek cukru kryształu(...)płaskie łyżki śmietany 18% 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka spirytusu lub rumu 1. Ser rozdrabniamy blenderem lub mikserem, dodajemy jaja, cukry, śmietanę. Miksujemy 2-3 min. 2. Dodajemy mąkę, proszek, sodę i spirytus, wyrabiamy już ręką. Ciasto będzie klejące ale nie przejmujmy się oraz grudki sera, które będą przy pieczeniu
Moje Słodkie PiekiełkoSkładniki: 1 kg mąki 1 szklanka cukru 1 kostka drożdży 5 jaj 0,5 szklanki oleju 1-2 łyżki spirytusu lub octu 2 szklanki mleka można dodać aromat waniliowy lub śmietankowy LUKIER: ok. 0,5 kg cukru pudru i 3,4 szklanki wody podgrzewamy, musi być bardzo gęste wtedy jest najlepszy lukier, można dodać aromat cytrynowy Przygotowanie: Robimy zaczyn(...)szklanki cieplutkiego mleka, dodajemy troszeczkę mąki z brzegów ( by rozczyn miał konsystencję gęstej śmiatany). Przykrywamy ścieraczką i odkładamy na 0,5h w ciepłe miejsce. Po pół godziny dodajemy jaja, resztę mleka, spirytus. Ciasto porządnie wyrabiamy, ma odchodzić od dłoni. Jeśli jest rzadkie dodajemy mąkę, jeśli zbyt zbite to dodajemy mleko. Pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia tak najlepiej
Moje Słodkie Piekiełkomąki 4 jaja 100 g masła szczypta soli 1 szklanka wody LUKIER: ok. 0,5 kg cukru pudru i 3,4 szklanki wody podgrzewamy, musi być bardzo gęste wtedy jest najlepszy lukier, można dodać aromat cytrynowy Przygotowanie: Wodę z masłem i szczyptą soli zagotowujemy(...)wrzącej wody wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy by nie zrobiły się grudki, zmniejszamy ogień i ucieramy (mieszamy) tak by masa zaczęłą odchodzić od ścianek garnka. Studzimy, wystudzone miksujemy z jajami. Papier do pieczenia tniemy na kwadraty (wzdłuż szerokości 3 kwadraty powinny wyjść). Masę nakładamy do szprycy o najgrubszej końcówce i wyciskamy koło na każdym kwadracie z papieru. Olej rozgrzewamy
Moje Słodkie PiekiełkoCiasto-blat szpinakowy: 450 gram szpinaku mrożonego rozdrobnionego 4 jaja 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 330 gram śmietany(...)użyłam z Biedronki Firmy Piątnica) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1,4 szklanki wody DODATKOWO: Połówka granatu, maliny lub borówki Przygotowanie: Blat szpinakowy: całe jaja ubijamy z cukrem na puszystą białą masę, szpinak rozmrażamy i mocno odciskamy, by pozbyć się wody. Do ubitej masy jajecznej dodajemy szpinak i delikatnie miksujemy. Następnie wlewamy olej
Moje Słodkie PiekiełkoSkładniki: 125 g mąki pszennej; 125 g mąki kukurydzianej; 5 jaj; 250 g cukru pudru; 2 łyżki ekstraktu waniliowego; 250 ml oleju; 250 ml ajerkoniaku(...)proszku do pieczenia. Dodatkowo: Forma do babki; Tłuszcz do wysmarowania formy np. margaryna; Bułka tarta do obsypania wysmarowanej formy. Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od miksera) wbić jaja. Dodać cukier puder i ubić mikserem na puszystą masę. Stale miksując, na małych obrotach, dodać ekstrakt waniliowy, olej i ajerkoniak. Dokładnie wymieszać mikserem. Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą
Gospodyni Miejskaucierańca z jabłkami, truskawkami, który zmodyfikowałam w ten sposób. Upiekłam a potem odwróciłam do góry nogami! Da się? Da się! Składniki jabłka, sporo. Im więcej tym lepiej. 5 jaj szklanka cukru półtorej szklanki mąki(...)łyżeczka proszku do pieczenia cynamon + trochę brązowego cukru ( do jabłek) pół kostki margaryny Obierz jabłka i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Margarynę rozpuść w rondelku. Odstaw do wychłodzenia. Jaja utrzyj z cukrem na puszystą masę, zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, na koniec wlej schłodzoną margarynę. Nie miksuj energicznie, chodzi o to aby składniki
Z Kuchni Do Kuchnibędzie Wam smakować ! Na blogu znajdziecie też przepis na pyszną brukselkę w pomidorach . Omlet z brukselką Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 400 g brukselki 3 duże wiejskie jajka 1 cebula kilka plasterków dowolnej kiełbasy 2 ząbki posiekanego czosnku masło klarowane do smażenia sól pierz posiekana natka pietruszki Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę w paski, wszystko podsmażamy na rozgrzanym(...)maśle. Cebula powinna się zeszklić. Brukselkę kroimy na pól, wrzucamy na patelnię i smażymy przez 5 minut. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy sól i pieprz do smaku, mieszamy. Do brukselki dodajemy czosnek, mieszamy i wlewamy rozkłócone jajka. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i smażymy, aż jajka się zetną. Posypujemy natką pietruszki i od razu podajemy
Kulinarne przygody Gatity