żółtego pokrojonego w kostkę 1 niezbyt duża oczyszczona i pokrojona w kostkę czerwona papryka 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko surowe jajko sól, pieprz Dodatkowo: białko jaja, żelatyna, ocet Sposób wykonania: W garnku zagotowałam wodę, dodałam rozdrobnione warzywa, sól, pieprz w ziarenkach, liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku, gotowałam na wolnym ogniu przez 15 minut(...)ości, które były wyczuwalne ( pod palcem ) na grzbiecie ryby. Dzwonka ryby ułożyłam na głębokim półmisku. Litr wywaru w którym gotowała się ryba zagotowałam dodałam łyżkę octu i roztrzepane białko jaja, na wolnym ogniu ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia. Przecedziłam przez gęstą gazę. Ponownie zagotowałam, wyłączyłam, dodałam 5 łyżeczek żelatyny, dokładnie wymieszałam, przestudziłam, zalałam rybę
Darcia w kuchniczekolady deserowej lu b mlecznej jeżeli wolicie słodsze smaki 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Tosty 200 ml mleka 1 opakowanie czekolady do picia w proszku, porcja na filiżankę 2 jaja 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego szczypta soli 6-8 kromek czerstwej chałki maślanej dodatkowo masło klarowane do smażenia lekko uprażone płatki migdałowe świeże owoce do podania, np. maliny Jeżeli nie mamy(...)lodówce przez ok. 30 minut lub zostawić na noc. Mleko zagotować. Gorącym zalać czekoladę w proszku, odstawić do przestudzenia (również można zostawić na noc). W płaskim naczyniu rozmieszać jaja, ekstrakt, sól. Wlać przestudzoną czekoladę do picia. Wymieszać rózgą kuchenną. W miksturze zanurzać kromki chałki (można ułożyć kilka na raz), lekko docisnąć. Obrócić na drugą stronę, docisnąć łopatką. Na patelni
Pełny talerzciasteczek. Składniki: 400 g suchych pierników lub innych ciastek około 200 g masła ( ilość masła zależy od użytych ciastek ) 500 g sera ricotta 300 g mielonego twarogu 5 jaj 1 szklanka cukru skórka z 1 pomarańczy 1 budyń śmietankowy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej ewentuanie: szczypta kardamonu Wykonanie: Pierniczki lub inne ciasta pokruszyć w malakserze. W rondelku(...)tortownicy, można uformować niewielki rant. Spód podpiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C. Piec max 10 minut. Zmielony ser twarogowy, ser ricotta, cukier, mąkę, budyń i żółtka jaj dokładnie połączyć - nie ubijać zbyt długo. Na koniec dodać otartą skórkę z wyparzonej pomarańczy. Możecie dodać też łyżkę soku z pomarańczy. Z białek ubić pianę. Pianę dodać do masy
kolorowotorcikowoupiec ciasto. Jaja i masło o temperaturze pokojowej. Podwój liczbę składników jeśli chcesz, aby ciasto było upieczone w zwykłej tortownicy. Z poniższych wystarcza na mała foremkę. 4 jaja 125 gram miękkiego masła 125 gram cukru 150 gram mąki łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny olejek cytrynowy lub otarta skórka z cytryny Żółtka oddzielić
AZgotuj!minut. Składniki na spód piernikowy: 125 g mąki pszennej tortowej 20 g mąki ziemniaczanej 10 g proszku do pieczenia 40 g cukru trzcinowego 2 opakowania cukru waniliowego 4 jajka 180 g margaryny 140 g czekolady deserowej 100 g miodu 15 g przyprawy do piernika. Sposób wykonania: W garnku na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę, dodajemy miód, margarynę i przyprawę do piekarnika(...)dokładnie ze sobą połączą. Temperatura podgrzewania tych składników nie powinna być wyższa niż 50 – 60 stopni C. Roztopione składniki studzimy do temperatury 30 -35 stopni C. Całe jajka ubijamy z cukrem waniliowym i trzcinowym na puszystą masę. Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito. Przesiane mąki dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać a następnie
Na słodko lub wytrawniebardzo popularne śniadanie jedzone w Izraelu i północnej Afryce. Najpierw przygotowuje się sos robiony ze świeżych pomidorów (w okresie jesieni/ zimy najlepiej z puszki), a następnie wbija się jaja. Wariacji na jej temat jest mnóstwo i można zaszaleć w kuchni dodając szpinak, warzywa czy różnego rodzaju sery. To śniadanie na pewno postawi(...)nogi. W szczególności osoby, które są po ciężkiej nocy lub imprezie. ;) A więc... Do dzieła! Składniki na 2/3 porcje: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka puszka pomidorów 3 jaja kumin papryka ostra sól pieprz szczypiorek świeży Przygotowanie: Podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek i paprykę (można również dodać kiełbasę lub inne mięso). Zalewamy puszką pomidorów z puszki i dusimy
Gotowanie, czyli hobby dla każdegokarmelizować lepiej krótko, nie należy dopuścić do zbrązowienia, gdyż wtedy środek ciasta będzie twardy. Składniki na ciasto: 500 g mąki 2 łyżeczki sody + 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 jaja 100 g masła 4 łyżki miodu 200 g cukru pudru +pół słoiczka dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki Z podanych składników( oprócz dżemu) zagniatamy ciasto i dzielimy(...)Składniki na masę serową: 1 kg sera białego zmielonego 1,5 szklanki cukru cukier waniliowy 1/2 kostki masła śmietankowego 1/2 szklanki mleka 2 żółtka 1 jajo 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka budyniu waniliowego Do dużego garnka wkładamy ser, jajo, żółtka, cukier- mieszając rozpuszczamy całość. Dodajemy masło. Rozpuszczamy. Na końcu do gotującej się masy
Kubki smakuwinnych jabłek i galaretki, przełamana maślanym kremem kajmakowo-kawowym z orzechami włoskimi duet doskonały i bardzo smaczny. Na stałe zagości w moim repertuarze warstwowych ciast. Polecam! Składniki: Biszkopt: 7 jaj 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz; 250 ml chłodnej przegotowanej(...)puszka 10 dag drobno pokrojonych orzechów włoskich 1 łyżka zmielonej kawy prawdziwej Dodatkowo: ½ szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich do posypania 2 łyżki kakao do oprószenia Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka jaj oddzielamy od żółtek ubijamy na puszystą pianę, dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując, dodajemy aromat cytrynowy, następnie po jednym żółtku aż do połączenia, mąkę przesiewamy z proszkiem przez sito
Wanilia i Kardamonwydawać, że jest ich za dużo, gdyż masa jest bardzo gęsta, jednak tak powinno być bez obaw. Składniki 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 6 jaj 1 łyżeczka cynamonu- można ominąć 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki cukru waniliowego 6 jabłek 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 6 suszonych(...)śliwek drobno pokrojonych 3 łyżki żurawiny lub rodzynek drobno pokrojonych Wykonanie: Jabłka obieram ze skórki, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę ok. 1 cm x 1 cm. Całe jaja ubijam w misce, aż będą puszyste, następnie dodaję do nich cukier i kręcę razem, aż cukier się rozetrze. Kolejno dodaję olej oraz przesianą przez sito mąkę sodę i cynamon
Kubki smakukostka margaryny 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 5 łyżek wody 1 op.cukru waniliowego Masa Serowa: ************************** 50 - 70 dag.sera na Sernik 0.5 kostki margaryny 4 jaja 1 szkl.cukru wiórki kokosowe ***********************"*********** Robimy ciasto- margarynę miękką , cukier , cukier waniliowy , kakao i 5 łyżek zimnej wody , gotujemy ( licząc od zagotowania) 5 minut.Studzimy , odlewamy 0.5 szkl. ugotowanej masy(...)proszkiem do pieczenia , znów miksujemy ciasto.Ubijamy na sztywno pianę z białek i dodajemy do ciasta.Wymieszać delikatnie ciasto.Wlać ciasto na blaszkę. Ser miksujemy 1-2 minuty z jajami ,margaryną i z cukrem.Wlać do formy na ciasto .Pieczemy 60 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu Polać ciasto zostawioną w szklance masą i Posypać wiórkami kokosowymi.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiśmietany 1 żółtko Pomarańczowe nadzienie z marakują: 6 dojrzałych, pomarszczonych owoców marakuji 350 ml świeżego soku pomarańczowego (ew. soku 100% z kartonu) 40 g gorzkiej czekolady 5 dużych jaj (rozm. L) – dałam 4 250 g cukru pudru 200 g śmietanki 30% Przygotowanie: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać zimne masło pokrojone(...)kąpieli wodnej 40 g gorzkiej czekolady i gdy lekko przestygnie (ale będzie lekko ciepła i lejąca) , rozsmaruj po jeszcze ciepłym cieście. Odmierzony i zredukowany sok zmiksuj z cukrem, jajami i śmietanką na gładką, płynną masę. Wlej nadzienie na spód tarty (najlepiej wlewać do formy, ustawionej na wysuniętej blaszce piekarnika – minimalizując w ten sposób wylanie masy) . Piecz
Moja Delicjafiletów śledziowych (matias), 1 cebula, 3 jajka, 2 ziemniaki, 3 marchewki, 2 buraki, pieprz czarny (świeżo mielony), 4 łyżki majonezu, natka pietruszki (do dekoracji). Szuba - zwana również śledziem pod pierzynką. Dla mnie jest to jedna z najlepszych sałatek śledziowych. Cytując historię tej sałatki ze strony przystanekpraga - możemy przeczytać, że śledź pod szubą po raz pierwszy pojawił się na stołach(...)krwawo-czerwone (bordowe) buraki – bolszewików. Śledzie dobrze wymoczyć w zimnej wodzie, a następnie pokroić w drobną kostkę. Marchew, ziemniaki i buraki ugotować, ostudzić, obrać, zetrzeć osobno na dużych oczkach. Jajka ugotować na twardo i obrać. 1 żółtko zostawić do dekoracji na wierzch. Resztę z jajek zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. W salaterce
Świat Domowej Kuchnimiodu łyżeczka przyprawy "Pięć smaków" ząbek czosnku 8 jaj kilka łyżek sosu sojowego makaron ryżowy chiński kiełki pora do dekoracji kilka kropel oleju sezamowego sezam wykałaczki Rozmroź szpinak. Jaja rozkłóć dokładnie widelcem,dodaj 2 łyżki sojowego. Na małej patelni, na rozgrzanym oleju usmaż małe, cienkie omleciki. U mnie wyszło ok 3 szt na osobę. Odstaw. Namocz makaron według
AZgotuj!mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min. minut. W oddzielnym naczyniu ubić z cukrem jaja na puszystą masę. Do miski przesiać mąkę. Dodać ubite jaja oraz rozczyn drożdżowy. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, miskę oprószyć mąką i zostawić w niej ciasto na godzinę w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto zbić pięścią
W kuchni bez szafekBlaty makowe 1,5 szklanki maku 1 szklanka cukru pudru 7 jaj 1 łyżka miodu 5 łyżek bułki tartej 50 g orzechów włoskich olejek migdałowy Masa kawowa 4 jaja 1,5 szklanki cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 400 g masła 2 łyżki wody różanej (w oryginale spirytus) Dodatki 90 g bezików 1/3 szklanki wody 1/3 szklanki wody różanej
Weekendy w domu i ogrodzie