maku 250 g cukru 250 g miodu 100 g migdałów 80 g rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 300 g pokruszonych biszkoptów 80-90 g masła 4 – 5 jaj Lukier: 200 g cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny 100 g posiekanych migdałów do posypania rogali 100 skórki kandyzowanej z pomarańczy Nadzienie : Mak wypłukujemy, przekładamy do garnka, zalewamy(...)pomarańczową. Podgrzewamy chwilę na małym ogniu, aby bakalie nasączyły się syropem. Dosypujemy zmielony biały mak i smażymy przez ok. 10 minut. Masę makową studzimy, dodajemy okruchy biszkoptowe i kolejne jaja. Masę cały czas ucieramy, kolejne jajka dodajemy. Masa powinna być dość zwarta, ale plastyczna. Ciasto drożdżowe : 300 g masła mocno chłodzimy w lodówce. Pozostałe składniki na ciasto
Bon Appetit Małgorzatywraz z orzechową niespodzianką. Fondant z masłem orzechowym (4 sztuki) : 125 g gorzkiej czekolady (ok. 70% kakao) 125 g dobrego masła (użyłam masła Kerrygold) 2 całe jajka 2 żółtka jaj 4 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki 4 łyżeczki masła orzechowego gorzkie kakao do wysypania kokilek dowolne orzechy(...)przybrania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='125 g gorzkiej czekolady (ok. 70% kakao) 125 g dobrego masła (użyłam masła Kerrygold) 2 całe jajka 2 żółtka jaj 4 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki 4 łyżeczki masła orzechowego gorzkie kakao do wysypania kokilek dowolne orzechy do przybrania'; document.write(" "); Czekoladę łamiemy na kawałki. Masło kroimy na mniejsze części. Wkładamy
Poezja smakuniezwykle cieszy. U nas zatem dzisiaj pyszne i aromatyczne ciasto dyniowe, bardzo proste w przygotowaniu (nie popełniajcie tego błędu co ja i nie dodawajcie ciepłego jeszcze miąższu dyni do jajek, zakalec murowany ;) ). Do tego, żeby dopełnić obrazu, wybraliśmy się jeszcze na Farmę Dyń w Warszawie, w tym roku jedynie obadaliśmy teren, ale powiem Wam, że to bardzo fajne i przyjazne(...)wybierzemy. Ciasto dyniowe (na długą keksówkę ok.12x40 cm lub prostokątną blaszkę ok. 23x30 cm) 2 szkl. miąższu z dyni (startego albo podgotowanego) 2,5 szkl. mąki pszennej 4 jajka 1/2 szkl. roztopionego, ostudzonego masła lub oleju 1/2 szkl. cukru kokosowego lub syropu klonowego 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki posiekanych dowolnych orzechów (choć włoskie
Przepysznik - BLW i nie tylkojest efekt. SKŁADNIKI na tortownicę Ø 26 cm (8-1 kawałków): 250 g miekkiego masła pokrojonego w kostkę 1 saszetka cukru waniliowego 200 g brązowego cukru (ewent. zwykłego) 2 jajka 400 g mąki tortowej 2 łyżki gruboziarnistej bułki tartej 11 soczystych twardych jabłek pokrojonych w plastry 100 g namoczonych rodzynek 2 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 łyżki świeżych listków rozmarynu drobno(...)misce masło, cukier waniliowy, połową brązowego cukru oraz szczyptę soli i wszystko utrzeć mikserem na średnich obrotach. W trakcie gdy masło stało się gładkie dodać do niego roztrzepane 1 jajko. Gdy jajko jest juz dobrze wmieszane w masło, dodać mąkę i miksować do czasu aż powstanie jednolite ciasto. Nie miksowac przesadnie zbyt długo. Wyjąć ciasto na cienko posypaną mąką stolnicę
Sztuka gotowania w/g SamiryKotlety: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 100 g białego ryżu (u mnie 1 woreczek); 1 średnia marchewka; 1/2 małej kapusty pekińskiej; Pęczek natki pietruszki; 2 jaja; 3 łyżki bułki tartej; Sól; Pieprz. Sos: 200 g koncentratu pomidorowego; 1 litr zimnej wody; 1 łyżka vegety; 1 łyżeczka oregano; 1 łyżeczka ziół prowansalskich; 2 płaskie łyżki mąki(...)grube wiórki). Kapustę pekińską umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać wystudzony ryż, startą marchewkę, posiekaną kapustę, natkę pietruszki, jaja, bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Z masy mięsno-warzywnej uformować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety podsmażyć przez krótką chwilę
Gospodyni Miejskazawiesistym sosie pieczarkowym. Pyszna odmiana zwykłego mielonego. Smacznego! Składniki: Klopsy: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe); 200 g pieczarek; 5 czubatych łyżek bułki tartej; 1 średnia cebula; 2 jaja; 1/4 szklanki zimnej wody; Sól; Pieprz; Mąka pszenna do obtoczenia pulpetów; Olej do smażenia. Sos: 300 g pieczarek; 1 średnia cebula; 1 łyżka masła; 1 łyżka mąki pszennej(...)mięsa umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Cebulę do mięsa obrać, bardzo drobno posiekać. Mięso mielone przełozyć do miski. Dodać starte pieczarki, posiekaną cebulę, jaja, bułkę tartą, wodę, sól, pieprz i dokładnie wyrobić. Z powstałej masy mięsnej formować kotlety, obtaczać w mące pszennej i smażyć z obu stron na lekko złoty kolor, na rozgrzanym
Gospodyni MiejskaSkładniki: Ciasto: 62,5 g margaryny do pieczenia (1/4 kostki); 1 szklanka mąki pszennej; 3 łyżki wody; 1/2 łyżki oleju; Szczypta soli. Sos: 150 g żółtego sera; 3 jaja; 3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1/2 łyżeczki ostrej papryki; 2 ząbki czosnku; Sól; Pieprz. Dodatkowo: 1 średni brokuł (o wadze około 500 g); 250 g filetu(...)wyłożyć nim formę do tarty i ponakłuwać widelcem. Przygotować sos. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki) i przełożyć do miseczki. Do sera dodać śmietanę, jaja, ostrą paprykę, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dokładnie wymieszać. Sos doprawić solą i pieprzem do smaku. Brokuł podzielić na różyczki i obgotować w lekko osolonej wodzie
Gospodyni Miejskadodatków chemicznych - a są tam, niestety.... Składniki: makaron tortellini z szynką, 500 g ( 2 opakowania po 250 g) ogórki konserwowe - słoik 1 l papryka konserwowa - słoik 1 l 8 jaj kukurydza konserwowa słodka - słoik 0,8 l (lub dwie puszki) sól, pieprz, rozmaryn - według uznania(...)czosnek granulowany - łyżeczka majonez - 0,5 l Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie. Pilnować by był miękki, ale nie rozgotowany (łatwo przedobrzyć). Przelać obficie wodą, by się nie posklejał. Jaja ugotować na twardo, wystudzić, obrać, pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć. Ogórki i paprykę odsączyć i pokroić w kostkę - nie musi być bardzo drobna. Wszystkie składniki na sałatkę umieścić
Poezja Smaków - blog kulinarnystanowią nie tylko pyszny obiad, ale i świetną przekąskę na gorąco na wszelkie imprezy :) SKŁADNIKI: (ok 40 szt) Ciasto: 320 - 350 g mąki 200 g masła/margaryny 1 jajko 100 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki soli Farsz: 500 g mięsa z rosołu marchewka z rosołu (można pominąć) 2 cebule 1 czerwona papryka kilka łyżek kukurydzy 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego(...)łyżek sosu Salsa Mexicana od Folwark * sól, pieprz do smaku Dodatkowo 1 jajko do posmarowania wierzchu czarnuszka do posypania *można zastąpić pikantnym keczupem 1. Ciasto: masło posiekać z mąką, dodać jajko, śmietanę i sól. Zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania farszu. 2. Farsz: cebule i paprykę drobno pokroić, podsmażyć na maśle, przykryć i poddusić do miękkości
Kto ugości moich gości?swoim rodzaju autentyczny Pieróg Biłgorajski Składniki: 75 dag ziemniaków 1 woreczek kaszy gryczanej 1 / 4 szklanki śmietany 7,4 dag sera białego 6,5 dag margaryny 1 jajko + 1 jajko do posmarowania pieroga sól Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Surową kaszę gryczaną mieszamy z ziemniakami, a następnie dokładnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, by powstała(...)masa o jednolitej konsystencji, bez grudek. W garnku roztapiamy margarynę na małym ogniu. Wbijamy jajko, dodajemy pokruszony ser biały i dokładnie mieszamy. Masę serową dodajemy do ziemniaków z kaszą, wlewamy śmietanę, przyprawiamy solą do smaku i mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej blachy. Wierzch smarujemy jajkiem. Piec 1,5 godziny w temperaturze 220 stopni C, do momentu
Ciastka - domowe słodkościgruszkami i domowym budyniem, a staniecie się mistrzami długich dystansów, czego Wam i wszystkim Waszym bliskim szczerze życzymy… Składniki: ciasto 1,5 szklanki mąki pół kostki masła 1 jajko 2 łyżki cukru pudru szczypta soli budyń 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1/2 szklanki cukru opcjonalnie ziarenka z 1 laski wanilii owoce(...)kardamon Wykonanie: Mąkę przesiewacie do miski, dodajecie sól i cukier, mieszacie. Masło kroicie w kostkę i dodajecie do mąki wymieszanej z solą i cukrem. Rozdrabniacie je palcami, mieszacie, wbijacie jajko. Wyrabiacie ciasto, owijacie je folią i wstawiacie do lodówki. Foremkę na tartę smarujecie masłem i posypujecie np. otrębami, by ciasto nie przywierało podczas pieczenia. Jajka ubijacie mikserem z cukrem. Powoli
GRUBY WAŁEKwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com 1 parówka 1 jajko sól, pieprz Dodatkowo (opcjonalnie): 2 plastry wędzonego boczku ser żółty szczypiorek Romualda duńska (sos z firmy Folwark ) Parówkę przeciąć na pół zostawiając około 1-1,5 cm. Wygiąć, aby przypominała kształt serca a końce spiąć wykałaczkami. Na patelni podsmażyć boczek i na wytopiony tłuszcz położyć kiełbaskę. W środek wbić jajko(...)Całość odrobinę posolić i oprószyć pieprzem. Po ścięciu się jajka posypać startym serem oraz posiekanym szczypiorkiem. Aby jajko szybciej się ścięło patelnię można przykryć
Di gotujeprzez ok. 30 minut. Masa serowo-dyniowa składniki powinny być w temperaturze pokojowej 750 g trzykrotnie mielonego twarogu 250 g puree z dyni 350 g mleka zagęszczonego słodzonego 4 jaja 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru Piekarnik rozgrzać do 180C. Na dolnym poziomie ustawić naczynie(...)gorącą wodą. Do dużej miski przełożyć zmielony biały ser i puree z dyni, dokładnie wymieszać. Mieszając rózgą stopniowo wlewać mleko skondensowane. W dalszym ciągu mieszając dodawać po jednym jaja. Na koniec dodać mąkę i przyprawy. Ostatni raz dobrze wymieszać. Masę serowo-dyniową przełożyć na schłodzony spód. Formę ustawić na kratce na środkowym poziomie piekarnika. Temperaturę zmniejszyć do 140C. Sernik
Pełny talerzmasa - wydała mi się... ohydna!A jest pyszna!I nie ma możliwości aby nie wyszła. Polecam! Łabędzi puch Bardzo łatwe ok 1h blacha 25/35 Składniki: Biszkopt * 7 jaj * 1,5 szklanki cukru * 1,5 szklanki mąki * Kisiel cytrynowy * 6 łyżek wody(...)łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem delikatnie mieszamy z resztą składników. Pieczemy do ,,suchego patyczka". Studzimy, przekrawamy na pół. Na zdjęciu biszkopt był pieczony z 3 jaj i dlatego był niski. Masa * 2 czerstwe bułki kajzerki(małe) * 2 szklanki mleka * 0,5 szklanki cukru * 1 cukier waniliowy * 1 kostka margaryny * 0,5 kostki masła * 1 paczka wiórków
sierotka maRysia w kuchni