Składniki: około 1 kg surowej białej kiełbasy 3 jabłka 3 cebule 1 szklanka cydru (Lubelskiego) 0,5 szklanki rodzynek 1 łyżka cukru olej sól, pieprz Sposób wykonania: Kiełbasę płuczemy i wkładamy do wrzątku. Gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu. Następnie obieramy cebulę i kroimy w ósemki. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy cebulę oprószoną solą na dużym ogniu
Qchnia po prostupyszny pomysł na obiad ,na co dzień i od święta-biała kiełbasa w pięknie zrumienionym boczku,na mięciutkiej kapustce-bajka!!! SKŁADNIKI: 8 BIAŁYCH KIEŁBASEK SUROWYCH 8 PLASTRÓW BOCZKU SUROWEGO WĘDZONEGO 1 KG KISZONEJ KAPUSTY 1 MARCHEWKA 1 CEBULA PRZYPRAWY PRZYGOTOWANIE: KAPUSTĘ ODCISKAMY,DAJEMY DO GARNKA,DODAJEMY STARKOWANĄ MARCHEWKĘ, DODAJEMY PRZYPRAWĘ DO KAPUSTY I TROCHĘ VEGETY,LIŚĆ LAUROWY
Swojskie jedzonkoskładniki * 1 butelka żurku * 35 dag białej kiełbasy * 30 dag chudego boczku gotowanego * 2 i 1/2 litra bulionu (może być z kostki) * 250 ml kwaśnej śmietany 18% * kilka suszonych grzybków * 2 małe listki laurowe * 4 ziarenka ziela angielskiego * sól, pieprz * 2 łyżeczki koperku świeżego lub łyżeczka suszonego Sposób wykonania Grzybki namoczyć, a następnie do garnka w którym będziemy gotować
Mix smakuRobicie białą kiełbasę na Święta? Ja robię 2 razy w roku, innej nie jem, bo biała, to jednak nie słonina i podgardle, a mam wrażenie, że taką widuję zazwyczaj w sklepach przed Świętami w cenie promocyjnej. W mojej jest: karczek, szynka, łopatka, wołowina i podgardle oczywiście, żeby zlepić całość. Jest go jednak w proporcji 4:1 i jest(...)kiszki mięsem. W tym celu trzeba do maszynki dokręcić końcówkę masarską na którą nałożyć wymoczone kiszki kiszki, zawiązać końcówkę i przystąpić do produkcji domowej wędliny. Należy pamiętać , że kiełbasy nie można robić zbyt twardej, bo trzeba ją jeszcze będzie porcjować, a wtedy zbyt mocno napchana kiszka może popękać. Kiełbasę po zrobieniu zamrażam surową, w porcjach do zjedzenia
Gosia gotujebiała kiełbaska zawijana w boczek to świetne danie na Wielkanocny stół. Mimo swojej prostoty wykonania jest naprawdę przepyszna. Wypróbujcie ten przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 białych kiełbasek 3 średnie cebule 5 plasterków boczku wędzonego surowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Cebulkę obieramy i kroimy w ćwiartki. Po kolei kiełbaski owijamy plastrem boczku. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Na dnie układamy białe(...)jeszcze zapiekamy 5 – 10 minut do zarumienienia się bialej kiełbasy. Tak upieczone kiełbaski podajemy np. z tartym chrzanem albo sosem chrzanowym. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pieczona biała kiełbasa otulona boczkiem pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!przyrządzona kiełbasę podaję zawsze śniadanie Wielkanocne,ale polecam również jako danie obiadowe. Składniki: 5 białych kiełbas surowych 2 cebule 1 duże kwaśne jabłko Garść suszonej żurawiny 1 łyżka majeranku 0,5 łyżki kminku 0,5 łyżeczki ostrej papryki Sól Olej Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w krążki i przesmażamy na oleju .Smażymy do momentu aż cebula będzie szklista.Dodajemy obrane
Bajeczna Kuchniadzisiejszym śniadaniu wykorzystałem właśnie to przepyszne pieczywo żytnie, które sprzedawane jest już przekrojone :) Składniki : pieczywo żytnie - chrupiące z pieca Lidla 2 jajka 1 kiełbasa biała surowa 1 cebula dymka szczypiorek 1 pomidor rzymski sałata rzymska 1 łyżeczka jogurtu naturalnego Przyprawy : pieprz czarny papryka wędzona Kiełbaskę(...)białą kroimy na kawałki i posypujemy papryką wędzoną. Cebulę dymkę drobno siekamy. Kawałki kiełbasy i dymki przekładamy do okrągłej metalowej obręczy - wykrojnika, który od spodu zabezpieczyłem wcześniej folią do pieczenia i ścisnąłem na ściankach gumkami recepturkami :) Wkładamy obręcz do parowaru, zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy na 15 minut. Jajka rozbijamy na talerzu, przyprawiamy pieprzem i mieszamy
Parowar FacetaŚwiętach została mi niewykorzystana biała kiełbasa. Przydała się w sam raz na leniwy obiad. Składniki: 6-8 parzonych białych kiełbasek Marynata: 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki oleju po 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, rozmarynu i majeranku 1/3 łyżeczka tymianku 1/3 łyżeczka pieprzu Dodatkowo: kilka ząbków czosnku 1 cebula Sposób wykonania: 1. Składniki marynaty połączyć. 2. Kiełbaski
Kuchnia domowa Anidomu... No i wyszło bardzo pysznie, a do tego szybko i prosto :-) Smakowało... bardzo... A na spacer poszłyśmy po południu ;-) SKŁADNIKI ok. 300 g makaronu 250 g białej kiełbasy parzonej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki 2/3 szklanki śmietany 30% 150 g startej mozzarelli 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka suszonego majeranku pieprz Sałatka(...)pomidorków rzymskich mini garść świeżego szpinaku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1/2 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem 1 łyżka białego octu winnego pieprz, sól Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę obieramy ze skóry i kroimy w plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę, natkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy smalec i podsmażamy na nim cebulą
Czary - gary w kuchniMoja Mama lubi czasem zrobić domową kiełbasę. Jest najlepsza, szczególnie gdy się podzieli, a my wracamy do domu obładowani smakołykami:D Robi zazwyczaj białą i umieszcza ją w szerszych słoiczkach (tak, by można ją było szybko i łatwo wyjąć i rozsmarować na pieczywie). Przygotowuje nawet polędwicę łososiową. Wisi wtedy kształtnie w kuchni, a nam wszystkim cieknie ślinka(...)widok i nie możemy się doczekać kiedy udekorujemy nią nasze kanapki;) Ja też na Święta, oprócz pasztetów i pieczonych mięs "na szaro" lubię przygotować kiełbasę. Szczególnie na Wielkanoc kiełbasę białą, tę kształtną "spakowaną" w jelitach (flaku). Kroję ją wtedy na plastry i podsmażam dodając na końcu do żurku gdzie czekają na nią już jajka wraz z rzeżuchą
Zasmakuj KuchniWielu z was na Wielkanoc przygotowuje swoją własną białą kiełbasę. My również robimy to od kilku lat. W niedzielę kiełbasa zazwyczaj ląduje w żurku i solo na półmisku razem z domowym chlebem i chrzanem. W zeszłym roku była zmiana bo podałam naszą kiełbasę pieczoną w winie i musztardzie francuskiej. Wyszła pyszna, zjedzona do ostatniego kawałka. W tym roku będzie
Bernika - moj kulinarny pamietnikniego niezbędne naturalne jelita. Gdy jednak robiliśmy białą kiełbasę na Boże Narodzenie sporo nam ich zostało i postanowiłyśmy z Mamą właśnie tak je wykorzystać. Pysznie było, następna taka wyżerka chyba dopiero przy okazji Wielkanocy, bo wtedy jak zwykle będziemy robić ponownie białą . Dodam jeszcze, że kiszka smakuje lepiej niż każda babka ziemniaczana, choć(...)też oczywiście bardzo lubię. Składniki : 4 kg ziemniaków 250 g kiełbasy ( u mnie podwawelska) około 4-5 m cienkiego jelita naturalnego 2 średnie cebule 2 jajka 4 łyżki kaszy manny sól pieprz majeranek szczypta gałki muszkatołowej Dodatkowo: słonina peklowana ( nie wędzona) kwaśna śmietana kilka gałązek świeżego tymianku Ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.Cebulę i kiełbasę drobniutko
Gosia gotujepomyślałabym, że kiedykolwiek będę się "bawić" w robienie swojej kiełbasy. A jednak i mam ochotę na więcej :). Razem ze smakoszem na Wielkanoc zrobiliśmy białą kiełbasę. W smaku jak na pierwszy nasz wyrób kiełbasa jest bardzo dobra, chociaż najlepiej smakuje pieczona. Nie jest to takie trudne jakby się wydawało. W internecie można znaleźć kilkanaście przepisów i porad, my korzystaliśmy
Na moim talerzupomyślałabym, że kiedykolwiek będę się "bawić" w robienie swojej kiełbasy. A jednak i mam ochotę na więcej :). Razem ze smakoszem na Wielkanoc zrobiliśmy białą kiełbasę. W smaku jak na pierwszy nasz wyrób kiełbasa jest bardzo dobra, chociaż najlepiej smakuje pieczona. Nie jest to takie trudne jakby się wydawało. W internecie można znaleźć kilkanaście przepisów i porad, my korzystaliśmy
NA MOIM TALERZU