domu... No i wyszło bardzo pysznie, a do tego szybko i prosto :-) Smakowało... bardzo... A na spacer poszłyśmy po południu ;-) SKŁADNIKI ok. 300 g makaronu 250 g białej kiełbasy parzonej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki 2/3 szklanki śmietany 30% 150 g startej mozzarelli 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka suszonego majeranku pieprz Sałatka(...)pomidorków rzymskich mini garść świeżego szpinaku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1/2 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem 1 łyżka białego octu winnego pieprz, sól Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę obieramy ze skóry i kroimy w plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę, natkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy smalec i podsmażamy na nim cebulą
Czary - gary w kuchniMoja Mama lubi czasem zrobić domową kiełbasę. Jest najlepsza, szczególnie gdy się podzieli, a my wracamy do domu obładowani smakołykami:D Robi zazwyczaj białą i umieszcza ją w szerszych słoiczkach (tak, by można ją było szybko i łatwo wyjąć i rozsmarować na pieczywie). Przygotowuje nawet polędwicę łososiową. Wisi wtedy kształtnie w kuchni, a nam wszystkim cieknie ślinka(...)widok i nie możemy się doczekać kiedy udekorujemy nią nasze kanapki;) Ja też na Święta, oprócz pasztetów i pieczonych mięs "na szaro" lubię przygotować kiełbasę. Szczególnie na Wielkanoc kiełbasę białą, tę kształtną "spakowaną" w jelitach (flaku). Kroję ją wtedy na plastry i podsmażam dodając na końcu do żurku gdzie czekają na nią już jajka wraz z rzeżuchą
Zasmakuj KuchniWielu z was na Wielkanoc przygotowuje swoją własną białą kiełbasę. My również robimy to od kilku lat. W niedzielę kiełbasa zazwyczaj ląduje w żurku i solo na półmisku razem z domowym chlebem i chrzanem. W zeszłym roku była zmiana bo podałam naszą kiełbasę pieczoną w winie i musztardzie francuskiej. Wyszła pyszna, zjedzona do ostatniego kawałka. W tym roku będzie
Bernika - moj kulinarny pamietnikniego niezbędne naturalne jelita. Gdy jednak robiliśmy białą kiełbasę na Boże Narodzenie sporo nam ich zostało i postanowiłyśmy z Mamą właśnie tak je wykorzystać. Pysznie było, następna taka wyżerka chyba dopiero przy okazji Wielkanocy, bo wtedy jak zwykle będziemy robić ponownie białą . Dodam jeszcze, że kiszka smakuje lepiej niż każda babka ziemniaczana, choć(...)też oczywiście bardzo lubię. Składniki : 4 kg ziemniaków 250 g kiełbasy ( u mnie podwawelska) około 4-5 m cienkiego jelita naturalnego 2 średnie cebule 2 jajka 4 łyżki kaszy manny sól pieprz majeranek szczypta gałki muszkatołowej Dodatkowo: słonina peklowana ( nie wędzona) kwaśna śmietana kilka gałązek świeżego tymianku Ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.Cebulę i kiełbasę drobniutko
Gosia gotujepomyślałabym, że kiedykolwiek będę się "bawić" w robienie swojej kiełbasy. A jednak i mam ochotę na więcej :). Razem ze smakoszem na Wielkanoc zrobiliśmy białą kiełbasę. W smaku jak na pierwszy nasz wyrób kiełbasa jest bardzo dobra, chociaż najlepiej smakuje pieczona. Nie jest to takie trudne jakby się wydawało. W internecie można znaleźć kilkanaście przepisów i porad, my korzystaliśmy
Na moim talerzupomyślałabym, że kiedykolwiek będę się "bawić" w robienie swojej kiełbasy. A jednak i mam ochotę na więcej :). Razem ze smakoszem na Wielkanoc zrobiliśmy białą kiełbasę. W smaku jak na pierwszy nasz wyrób kiełbasa jest bardzo dobra, chociaż najlepiej smakuje pieczona. Nie jest to takie trudne jakby się wydawało. W internecie można znaleźć kilkanaście przepisów i porad, my korzystaliśmy
NA MOIM TALERZUmożna wykorzystywać na różne sposoby..u mnie tym razem był dodatkiem do zapiekanej kiełbasy.Kiełbasa nabrała dzięki temu lekko ostrego smaku..wszystko oczywiście zależy od ilości sosu.. biała kiełbasa cebula sos Salsa Mexicana Develey smalec Naczynie żaroodporne wysmarować smalcem, ułożyć kiełbasę.Cebule obrać i pokroić w półplasterki.Wymieszać z sosem salsa i wyłożyć na kiełbasę.Piec w nagrzanym
Moje domowe kucharzenieDanie powstało na zasadzie wymiecenia zalegających w lodówce resztek. Leżała sobie biała kiełbasa i pieczarki, więc postanowiłam je połączyć. Wyszło szybkie i smaczne danie - w sam raz na ekspresowy obiad po pracy. Składniki: 3 białe kiełbaski 10 średniej wielkości pieczarek 1 średnia cebula lub biała część z pora 3 łyżki oleju lub 1 duża łyżka smalcu(...)kwaśnej śmietany pieprz, ewentualnie sól mile widziana natka pietruszki do posypania Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę posiekaną w piórka lub pora pokrojonego na plasterki. Zeszklić. Dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Całość zrumienić. Można dodać odrobinę tymianku. Dodać pieczarki pokrojone w grube plasterki i podsmażyć do zrumienienia. Dodać śmietanę wymieszaną z 50 ml wody lub mleka, zagotować. Doprawić pieprzem
Ze smakiem bez glutenuwino wytwarzane zwłaszcza z winogron. Najbardziej popularne potrawy Do najbardziej popularnych artykułów spożywczych i potraw w kuchni niemieckiej zalicza się mięso wieprzowe, wołowinę, cielęcinę, baraninę, dziczyznę, drób, golonkę, białą kiełbasę z rusztu, salceson, szynkę, pasztety, smalec, sznycle, knedle, pierogi z mięsem, risotto, ziemniaki, kapustę białą i modrą, groch, szparagi, pstrągi, węgorze, okonie, karpie, śledzie, dynię, cebulę, pory, seler
ProstePesto.pltłuczonymi ziemniakami z dodatkiem surowej cebuli do tego kawałek kiełbasy to żur w wersji, której najbardziej lubię. To moje smaki dzieciństwa ❤ Składniki: 500 g białej kiełbasy 250 g boczku 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 500 ml zakwasu 3 liście laurowe 4 ziarenek ziela angielskiego majeranek sól, pieprz dodatkowo jajka ziemniaki 1 mała cebula Wykonanie: Kiełbasę
magiczna kuchnia Kasikuchniapepin.blogspot.com/2014/04/biala-kielbasa-wyrob-wasny.html Warto zrobić domową białą kiełbasę w warunkach domowych ,której zrobienie nie jest zbyt pracochłonne smakiem i jakością zdecydowanie przewyższa sklepową SKŁADNIKI(...)gęste wypełnienie jelita farszem może spowodować przy skręcaniu jego pęknięcie. Gotową surową białą kiełbase możemy mrozić albo parzyć.Bialej kielbasy nie gotujemy !!! Błąd popełniany przez większość ludzi-kiełbasa wtedy pęka i jest wiórowata w smaku.Nalewamy do garnka wode i stawiamy na gaz -gdy woda osiągnie temperaturę około 75-80 stopnii Celsjusza(na oko gdy na wodzie pojawią się
w mojej kuchnizoologicznego po ekologiczne sianko. Składniki na 5 porcji 5 białych kielbas Sokołów Naturrino (w opakowaniu jest ich akurat 5, a Naturrino w nazwie nie jest przez przypadek. Tradycyjna biała kiełbasa cienka w naturalnym jelicie, przygotowana z 94% mięsa wieprzowego. Niezwykle soczysta i aromatyczna o wyśmienitym bukiecie smakowym, który zawdzięcza między innymi dodatkowi takich przypraw jak: pieprz biały, majeranek(...)białko, nie zawiera konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów ) 120 ml białego wytrawnego wina. Mnie się chlupnęło 150 ml. 100 g szpinaku 100 g cebulek perłowych 1 mała cukinia baby 20 g miodu 50 g suszonych pomidorów 100 g masła 1 garść siana sól i pieprz do smaku Kiełbasę sparz i zdejmij osłonkę. Pokrój w plastry o grubości
Z Kuchni Do Kuchninaszą przepyszną kaszę , dodatki do kaszy można śmiało komponować według własnych upodobań , ja proponuję kaszotto z białą kiełbasą i cukinią , smakuje super , zapraszam do wypróbowania . Składniki ( dla 4 osób ) 2 torebki kaszy bulgur 4 kiełbaski białe 2 łyżeczki kurkumy 2 szklanki cukinii ( pokrojone w koskę ) 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki bazylii 1 kostka(...)miękka , często sprawdzając czy woda się nie wygotowała , jeżeli nasza kasza jest twarda , a woda się wygotowała , to spokojnie możemy dolać wody. Jak kasza nam się gotuje , przygotowujemy naszą kiełbasę , na oddzielnej patelni , rozgrzewam oliwę , kiełbasę surową kroję w kawałki 3 cm i wrzucam na rozgrzaną patelnie i smażę aż nasza kiełbasa będzie dobrze przypieczona , ale nie surowa w środku
Mój SmakSmaczna kiełbasa na śniadanie Wielkanocne. Składniki: Kiełbasa biała 1 kg Cebula biała 2 szt. Boczek wędzony ½ kg Chrzan tarty 1 słoiczek Tłuszcz do formy Wykonanie: Każdy kawałek kiełbasy naciąć nożem, włożyć do każdego nacięcia po łyżeczce chrzanu i zawinąć w boczek. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem, przekładając talarkami cebuli. Piec w temperaturze 170 stopni około pół godziny
Tradycyjna Kuchnia