białą czekoladą Sernik z brzoskwiniami Sernik Isaura Babka z daktylami w czekoladowej polewie Babka piaskowa Brioszka z bakaliami Słonecznikowice z pianką krówkową Tofinek Sezamowiec Ciasto miodowo-śmietankowe Placek z serkiem waniliowym Orzechowiec Coś na słono – klika przepisów na Wielkanocne pyszności: Sernik wytrawny Jajka faszerowane śledziem Wieprzowa pieczeń rzymska Pasztet drobiowy w boczku Żurek Paszteciki z białą kiełbasą
PatiGotujewody - 0,5 l domowego zakwasu - pęczek włoszczyzny (pół selera, pół pora, dwie pietruszki, cztery marchewki) - 2 listki laurowe - ziele angielskie - 4 ziarenka - 3 pętka surowej białej kiełbasy - 6 jaj ugotowanych na twardo - majeranek, pieprz, sól - łyżeczka suszonego cząbru - chrzan - 2 łyżki gęstej 18% śmietany Warzywa myjemy, obieramy, po czym płuczemy, a następnie kroimy w kosteczkę. Zalewamy wodą
Sajkofanka smakuszatkownice do warzyw i innych składników. Różna grubość oczek jest dopasowana do różnego rodzaju potraw. • Nasadka masarska Nasadka masarska pozwala zrobić kiełbasę czy kiszkę. Jest wygodna w użyciu i zrobisz z nią na przykład wędzoną domową kiełbasę lub białą kiełbasę z moich przepisów. • Ale to nie wszystko. Teraz podczas trwającej do 30 kwietnia w RTV EURO AGD promocji przy
nietylkopasta.plGotowe w : 1,5 h Lady sklepowe zawalone są przeróżnymi wędlinami, tak więc jest w czym wybierać. Niestety nie udało mi się znaleźć takiej bez
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisySkładniki: kiełbasa biała 8 sztuk, olej rzepakowy 1/4 szklanki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżka, maggi 1 łyżeczka, jabłka 4 sztuki, cebula 2 sztuki, woda 1 szklanka białą surową kiełbasę ponakłuwać z każdej strony olej, papryki, przyprawa w płynie wymieszać i natrzeć z każdej strony kiełbasę do naczynia żaroodpornego dać
W Mojej Kuchni LubięKiełbasa w sosie chrzanowym – pomysł na szybki i smaczny obiad. Bardzo prosty do przygotowania sos chrzanowy na ciepło na bazie beszamelu z białym, tartym chrzanem, w którym podgotowujemy ulubioną kiełbasę – można tu wybrać kiełbasę białą albo wędzoną. Tala kiełbasa w sosie chrzanowym smacznie komponuje się podana z ziemniakami, kaszą lub ryżem albo z makaronem. PRZEPIS NA KIEŁBASĘ
Dorota Smakujerazem biała kiełbasa wg przepisu Dany z Leśnego Zakątka . Przepis nieco inny od tego z którego korzystałam do tej pory. Robiłam z 1/3 porcji, zmniejszyłam ilość chili - kiełbasa wyszła rewelacyjna. Jak raz zrobimy domową kiełbasę o której wszystko wiemy - nie prędko wrócimy do tej ze sklepu. A może nigdy. Wywar z parzenia kiełbasy to znakomita podstawa(...)ewentualne dziury (uszkodzone jelita odciąć) . Ponownie namoczyć osłonkę. Tym razem dodać do wody białego octu winnego - 1 łyżka na 1 szklankę wody. Ocet zmiękczy osłonkę . Pozostawić jelito w wodzie do czasu rozpoczęcia nadziewania. Opłukać i osuszyć. (opracowane na podstawie książki "Domowy wyrób kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles G. Reavis
Stare Garyzupę krok po kroku, a także przedstawię kilka wariantów, które pozwolą na dostosowanie jej do indywidualnych preferencji. Składniki: 300g suchego grochu 150g wędzonego boczku 150g kiełbasy wiejskiej 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1/2 białej części pora 1 cebula kawałek selera (około 1/4 całości) 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku lub cząbru sól i pieprz do smaku opcjonalnie(...)dodać ugotowany groch oraz podsmażone skwarki z boczku i kiełbasę. Przed podaniem grochówkę można lekko zmiksować, aby uzyskać bardziej gładką konsystencję. Należy również doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać zupę z posiekaną natką pietruszki albo koperkiem oraz chlebem. Warianty: Zamiast kiełbasy wiejskiej można użyć kiełbasy krakowskiej lub surowej białej kiełbasy. Grochówkę można także ugotować na wywarze
Moja Książka Kucharskakażdy dzień roku, ale najlepsza będzie na rozgrzanie w chłodny deszczowy wieczór, kremowa, wyrazista w smaku i niezwykle sycąca :) Składniki: 1,5 l bulionu 300 g białej kiełbasy 2 pory (białe części) 1 marchewka pół małego selera 1 cebula 250 g ziemniaków 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Grzanki: 1 bagietka(...)wędzony Przygotowanie: Kiełbasę włożyć do wrzącego bulionu i gotować około 10 minut. Następnie wyjąć ją z bulionu. Pora, marchewkę, selera i cebulę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć warzywa do zeszklenia. Zawartość patelni dodać do bulionu i gotować ok. 15 minut, a na patelni przesmażyć kiełbasę. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy
Malinowo w kuchniSkładniki: 6 białych surowych kiełbas 6 plastrów surowego, wędzonego boczku 250 g pieczarek 2 cebule 4 łyżki oleju słodka wędzona papryka w proszku pieprz ziołowy majeranek Sposób wykonania: Kiełbasy wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 10 minut. Dno naczynia żaroodpornego polewamy olejem a następnie wykładamy go cebulą poszatkowaną w piórka. Na cebuli układamy kiełbasy owinięte plastrami boczku. Między
Qchnia po prostusię nim mogła zajadać bardzo, bo zbliża się Wielkanoc, kiedy to bez żurku obejść się nie można. ŻUREK Składniki: - 3 litry wody, - 200 gram dowolnego mięsa - 1 kiełbaska (najlepiej biała) - 500 mililitrów zakwasu do żurku - 3 marchewki, - kawałek selera, - 1 pietruszka, - 4 ziemniaki - 1 cebula - 5 ząbków czosnku - liść laurowy - ziele angielskie - majeranek - sól - pieprz Przygotowanie: Gotujemy wywar(...)się miękkie dorzucamy jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zakwas. Mięso, na którym gotowaliśmy wywar, obieramy z kości i również umieszczamy w garnku wraz z pokrojoną i podsmażoną kiełbasą (jeżeli wybraliśmy białą kiełbasę, to najpierw gotujemy ją w zupie, a potem wyjmujemy i kroimy, nie smażymy). Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuSkładniki: Biała kiełbasa parzona 0,5 kg - 6 sztuk Cebula 2 Piwo 1/2 szklanki Majeranek łyżeczka Musztarda francuska lub dowolna 2 pełne łyżeczki Miód łyżeczka Sól Pieprz Olej do smażenia 2 łyżki Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę pokroić w półplasterki lub pióra i podsmażamy do lekkiego zarumienia. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy musztardę, miód
Kulinarne przygodySkładniki: Biała kiełbasa parzona 6 sztuk ( 500 g) Chrzan tarty ze słoiczka 3 pełne łyżki Cebula średnia 3 śmietanka 30 % 200 ml Masło łyżka Majeranek łyżeczka Sól Pieprz Przygotowanie: Na Patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać pokrojoną cebulę w półplasterki, plastry, lub pióra. Smażyć na średnim ogniu, aż zacznie się rumienić. Dodać chrzan, śmietankę, majeranek, sól oraz pieprz
Kulinarne przygodySkładniki: Biała kiełbasa parzona 1 kg Czosnek 3 ząbki Cebula średnia Musztarda francuska łyżka Papryka słodka 1/2 łyżeczki Papryka ostra 1/2 łyżeczki Majeranek łyżeczka pełna Tymianek 1/2 łyżeczki Sól 1/2 łyżeczki Olej 4 łyżki Bulion lub woda 3/4 szklanki Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w półplasterki lub pióra. Czosnek obrać i pokroić na dwie lub trzy części. Kiełbasę
Kulinarne przygodyPRZEPIS NA KIEŁBASĘ PIECZONĄ Składniki na kiełbasę pieczoną: 500g białej kiełbasy ulubiona zioła np. majeranek chili 50 ml sosu sojowego 2 łyżki oleju Jak zrobić kiełbasę pieczoną: Kiełbasę nakłuwamy widelcem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy wszystko sosem sojowym, olejem, oprószamy ziołami i chili. Pieczemy ok godziny w 180st. Artykuł Kiełbasa pieczona pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakuje