Witajcie :) Zapraszam dzisiaj na krokiety z kapustą i pieczarkami, pyszne i proste w wykonaniu. Z dodatkiem barszczu smakują wyśmienicie :) SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE : 2 szklanki mąki 2 jajka 2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju SKŁADNIKI NA FARSZ : 1słoik litrowy kiszonej kapusty 500 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz, szczypta chili do smaku(...)ruloniki i obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć naleśniki z obydwu stron na złoty kolor. Odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Podawać np: z barszczem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliBarszcz ukraiński to jedna z moich i mojej rodzinki ulubionych zup. W sezonie jesienno -zimowym gotuję dość często. Idealna na chłodne dni. A jaka zupa jest Waszą ulubioną? Więcej przepisów na zupy znajdziecie na blogu. Takie tradycyjne i takie, które warto spróbować. Zbliżają się zimne dni, a na rozgrzewkę najlepszy talerz gorącej zupy. Składniki 500 g wołowiny z kością(...)Gotować do miękkości warzyw. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i wlać do garnka z zupą. Zagotować. Na koniec wsypać posiekany koperek i wymieszać. Na talerzu podawać z kleksem śmietany. barszcz ukraiński
O kuchni z uczuciemburger z wieprzowiny czy z MOM, nie przeszkadza. Tak, jeśli już chcemy być szczegółowi, to prawdziwy hamburger, czyli befsztyk hamburski powinien być TYLKO z wołowiny. Tak jak zupa zwana barszczem nie może być z buraków, tylko kiszonego barszczu zwyczajnego, a chleb nie może być na drożdżach tylko na zakwasie, natomiast wędlina może być tylko z mięsa wędzonego. I tak dalej
Kryzysowa Książka Kucharskamasz w lodówce nic prócz ciasta francuskiego i pasztetu? Spokojnie! Z tego też da się przygotować fajną przekąskę. A jeśli znajdzie się do tego choćby odrobina barszczu, to już w ogóle będziesz uratowana (y)! Do mnie co prawda nikt nie wpadł, ale ciasto miało tylko kilka dni jeszcze do końca terminu ważności, więc chciałam je wykorzystać i zrobić dla siebie(...)pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kminkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C na ok 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno. Fajnie smakują także z filiżanką czerwonego barszczu
Kuchnia w czekoladzieśrednia porcja rosołowa ) 2 marchewki 2 pietruszki 1 duża cebula 2 parówki 10 sztuk średnich ziemniaków 100 ml śmietany do gotowania 1 torebka barszczu białego 2 łyżki warzywka 2 łyżki majeranku Wykonanie Na wstępne do garnka zalanego wodą dodaję mięso bądź kiełbasę białą , warzywko oraz majeranek i gotujemy około(...)się wszystko przesmaży przekładam do naszego garnka z mięsem , i gotujemy wszystko do momentu kiedy nasze ziemniaki będą miękkie . Kiedy ziemniaki mamy już ugotowane , do miski przesypuję nasz barszcz bały , dolewam szklankę wody oraz naszą śmietanę,mieszam bardzo dokładnie i przelewam do naszej zupki , na końcu doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i gotowa zupka do podania , na chłodne
Mój Smakdzień. Wykonałam go z produktami Krakus. Składniki: 1/2 kg ziemniaków łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 25 g masła 1/4 szkl mleka 300 ml bulionu warzywnego Krakus 10 łyżek koncentratu barszczu czerwonego Krakus 2 łyżki ćwikły z chrzanem Krakus 400 g jogurtu greckiego kiełki do dekoracji Przygotowanie: Do garnka wlewamy bulion i zagotowujemy. Do gotującego się bulionu dodajemy koncentrat barszczu
słodkie i nie tylko historie kulinarneSkładniki: pęczek botwinki łyżka octu szczypta cukru 1 średnia cukinia 4 ogórki gruntowe 200 ml jogurtu naturalnego 200 ml śmietany kwaśnej 12% 1 łyżka pokrojonego koperku 5 łyżek koncentratu barszczu czerwonego Krakus 1 duża łyżka ćwikły z chrzanem Krakus sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Botwinkę czyścimy, myjemy i drobno kroimy. Przekładamy botwinkę do garnka, dodajemy ocet, cukier i szklankę wody(...)następnie obieramy je ze skórek. Obrane warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do miski. Dodajemy jogurt naturalny, śmietanę, koperek i mieszamy. Następnie dodajemy ugotowaną botwinkę, koncentrat barszczu czerwonego i ćwikłę z chrzanem, mieszamy. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone
słodkie i nie tylko historie kulinarneupalne dni i nie tylko, to wspaniałe danie. Mój chłodnik wzbogaciłam o nasiona Chia, które sprawiły, że stał się on jeszcze bardziej zdrowy i oryginalny. 150 ml koncentratu barszczu Krakus 0,5 litra rosołu (może być z kostki) 1 pęczek botwinki 1 średniej długości ogórek 3-4 ogórki małosolne 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku(...)Całość pozostawić do wystudzenia. Ogórki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Szczypiorek pokroić. Do schłodzonej botwinki dodać zsiadłe mleko, ogórki, rzodkiewkę, szczypiorek i koncentrat barszczu. Dokładnie wymieszać, przyprawić. Do szklanych naczyń wlać chłodnik, na wierzch nałożyć ostrożnie jogurt z nasionami. Podawać schodzone. # krakus # chlodnik # sprytnieizdrowo
Jadło i czytadłozimnego (!) pitnego jogurtu naturalnego (dość gęstego) 3 łyżki mascarpone 4 większe rzodkiewki około 2 cm zielonego ogórka około 1 i 1/2 łyżki posiekanego koperku 100 ml koncentratu czerwonego barszczu KRAKUS garstka ptysiowego groszku sól do smaku (u mnie himalajska) świeżo mielony czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Do miski wlewamy zimny jogurt, dodajemy mascarpone i wstępnie mieszamy rózgą. Kolejno dolewamy koncentrat(...)barszczu czerwonego KRAKUS , mieszamy aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę rzodkiewki, posiekany koperek (zostawiamy odrobinę do dekoracji) i pokrojonego w kostkę zielonego ogórka (wcześniej obranego ze skórki, odrobinę można zostawić do dekoracji). Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Próbujemy. Podajemy od razu (stąd konieczność zimnego jogurtu) lub schładzamy jeszcze w lodówce. Przed podaniem
Słodkie okruszkijednym talerzu. Wyszło super smacznie i kolorowo. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Chłodnik buraczkowo-rzodkiewkowy Składniki: 1/2 szkl maślanki naturalnej 200 g jogurtu naturalnego greckiego pęczek rzodkiewek 3 łyżki koncentratu barszczu czerwonego Krakus 2 czubate łyżki ćwikły z chrzanem Krakus sól, pieprz Przygotowanie: Rzodkiewki myjemy i osuszamy a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski wlewamy maślankę i dodajemy(...)niej jogurt, mieszamy. Następnie dodajemy koncentrat barszczu czerwonego, starte na tarce rzodkiewki i ćwikłę z chrzanem, mieszamy razem. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i wstawiamy do lodówki. Chłodnik ogórkowy Składniki: 1/2 szkl maślanki 200 g jogurtu naturalnego greckiego 1 łyżka posiekanego koperku 3 średnie ogórki gruntowe 4 średnie ogórki kiszone Krakus 1/2 łyżeczki czosnku suszonego sól
słodkie i nie tylko historie kulinarneMamy lato i jest to czas na przygotowanie chłodników owocowych lub warzywnych. Uwielbiam chłodniki, dziś przygotowałam bardzo smaczny chłodnik z wykorzystaniem koncentratu barszczu. Ten pyszny koncentrat i wiele innych pysznych produktów, otrzymałam od firmy KRAKUS , za co ślicznie dziękuję. Składniki : koncentrat barszcz - 4 łyżki kefir - 3 szkl śmietana - 1 szkl rzodkiewka -1 pęczek jajka - 2 szt ogórek
Kuchnia Danusipięknie prezentuje się w talerzu. ~~SKŁADNIKI~~ kefir 1 l. maślanka 0.5 l. botwinka 1 pęczek sól 1 łyżeczka ocet 1 łyżeczka lub sok z cytryny cukier 1 łyżeczka barszcz koncentrat Krakus 7 łyżek pieprz biały 1 szczypta koperek do posypania jaja ugotowane na twardo 4 szt. ~~ METODA~~ Botwinkę dokładnie myjemy i drobno siekamy. Umieszczamy w garze. Zalewamy wodą(...)Dodajemy sól, cukier i ocet. Gotujemy, aż botwinka zmięknie. Przecedzamy i przelewamy zimną wodą. Do misy blendera wlewamy kefir i maślankę. Dodajemy botwinkę i miksujemy na gładką masę. Wlewamy barszcz koncentrat Krakus oraz doprawiamy pieprzem. Mieszamy. Chłodnik przelewamy do talerza. Układamy połówki jaj i posypujemy koperkiem. #krakus #chlodnik #sprytnieizdrowo
Kuchnia Paulettesbardzo orzeźwiający i co najważniejsze w daniach na lato - jest prosty i szybki do zrobienia. CHŁODNIK BURACZKOWO-TRUSKAWKOWY Składniki: 500 ml jogurtu greckiego 2/3 szkl wody 1/2 szkl koncentratu barszczu Krakus 1-2 łyżki octu 100 g truskawek 1 ogórek świeży Przygotowanie: Wodę gotujemy, a następnie mieszamy z koncentratem barszczu, studzimy. Ostudzony, rozrzedzony koncentrat mieszamy z octem, a potem partiami
Bon appetit mon amieŁatwe Przystępne Przepis na barszcz czerwony zabielany z soku z buraków, z dodatkiem ziemniaków puree. Składniki Zupa: 0,75l bulionu 0,5l soku z buraków włoszczyzna (2 średnie marchewki, pietruszka, kawałek selera, por) 2 małe ziemniaki do zupy 1 średnia cebulka i 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu 1/3 szklanki śmietany 18% pęczek świeżej […] Artykuł Barszcz czerwony zabielany
PysiaGotuje.plUwielbiamy buraki, barszcz tym bardziej. Znaleźliśmy przepis na barszcz po rosyjsku, dzisiaj więc Wam taki proponujemy. Składniki 3 obrane surowe buraki z botwinki ( jeśli małe to więcej ) 2 młode marchewki 3 łodygi selera naciowego 3 łyżki masła 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 pomidory 2 goździki kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy sól 1 l bulionu
R'n'G Kitchen