sernik - 18558 przepisów (strona:71/1238)

Sernik z brzoskwiniami 226

Dziś klasyka klasyki wśród ciast: sernik z brzoskwiniami! :) Na kruchym spodzie, z prawdziwą wanilią i skórką cytrynową, przykryty kruszonką. Pycha! Idealna propozycja na zbliżajace się święta. Sernik piekłam w dużej tortownicy o średnicy 26 cm, masy serowej jest jednak tak dużo, że spokojnie starczy Wam na sporą prostokątną blachę. Składniki na spód i kruszonkę: 2 szklanki mąki(...)cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko 2-3 łyżki śmietany (ja dałam ok. 50 ml kremówki) Składniki na masę serową: 1 kg sera na sernik (użyłam drobno mielonego twarogu w kostce) 0,5 szklanki oleju 4 jajka 150 ml kremówki 1 szklanka cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżka mąki ziemnniaczanej 1 łyżka mąki

Ciastkozercy
Sernik z brzoskwiniami 2271

Dziś klasyka klasyki wśród ciast: sernik z brzoskwiniami! :) Na kruchym spodzie, z prawdziwą wanilią i skórką cytrynową, przykryty kruszonką. Pycha! Idealna propozycja na zbliżajace się święta. Sernik piekłam w dużej tortownicy o średnicy 26 cm, masy serowej jest jednak tak dużo, że spokojnie starczy Wam na sporą prostokątną blachę. Składniki na spód i kruszonkę: 2 szklanki mąki(...)cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko 2-3 łyżki śmietany (ja dałam ok. 50 ml kremówki) Składniki na masę serową: 1 kg sera na sernik (użyłam drobno mielonego twarogu w kostce) 0,5 szklanki oleju 4 jajka 150 ml kremówki 1 szklanka cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżka mąki ziemnniaczanej 1 łyżka mąki

Ciastkozercy
Urodzinowy sernik na zimno 177

Powiem Wam, że sernik na zimno był moją zagwozdką od dłuższsego czasu – nie dlatego, że nie potrafiłam go zrobić. Tylko dlatego, że nie umiałam zrobić sernika i zdjęć równocześnie. Zawsze było tak, że albo miałam zrobione dobre zdjęcia krok po kroku, albo miałam zrobiony dobry sernik ;) Mieszanie żelatyny z masą trzeba było zrobić szybko, żeby nie zaczęła(...)się zbrylać i w rezultacie na dokumentację zdjęciową nie było już czasu. Ale oto jest! Sernik na zimno nie do popsucia – idealny (nie tylko) dla blogerów-fotografów ;) Nie ma tu ani jednego elementu, który wymagałby jakiś specjalnych zdolności cukierniczo-kulinarnych – i to jest ekstra :) Jako że sernik był kolejnym obok tortu jednorożca deserem urodzinowym, musiał mieć

Ciastkozercy
Sernik piernikowy na zimno z pomarańczową nutą 204

Sernik piernikowy na zimno to przepyszny deser na święta , sernik bez pieczenia , który bardzo łatwo się przyrządza. Jeszcze nigdy nie robiłam sernika na zimno o smaku piernika. Smak piernika znjadziecie w serowej masie jak również w ciasteczkowym spodzie. Część serowej masy doprawiłam pomarańczowym sokiem, resztę wymieszałam z piernikową przyprawą i kakao. Smak piernika , konsystencja sernika i aromatyczna pomarańcza(...)pierwsze święto i skosztuje co innego. Jak pisałam wcześniej lubię świąteczne wypieki. Piekę kilka rodzajów w mniejszych porcjach. W przedświątecznym tygodniu będą kolejne przepisy na pyszne świąteczne wypieki. Sernik piernikowy na zimno Składniki: okrągła foremka o średnicy 18 cm i wysokim brzegu Spód do sernika 15 pierników 50 g zmielonych migdałów 50 g masła Nadzienie 5 listków żelatyny

codojedzenia
Sernik dla początkujących 124

zachowaniu maksimum smaku. Bez spodu, bez dodatków, jedynie z wanilią i sokiem z cytryny i pomarańczy. W małej formie, w małym kształcie, na małą paterę. A może to taki sernik, od którego zacząć naukę pieczenia tego ciasta? Taki sernik dla początkujących Zauważyłam, że grudniowy czas mija niezwykle szybko. W przedświątecznych chwilach jesteśmy zagonieni, zapracowani, nie mamy czasu(...)śmietankę. Miksujemy jeszcze przez chwilę. Małą tortownicę (16cm) wykładamy papierem do pieczenia. Masę serową przekładamy do tortownicy i wyrównujemy wierzch. Piekarnik nagrzewamy do 200C. Do tak nagrzanego piekarnika wstawiamy sernik i pieczemy go w tej temp. przez 15min. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 160C i w niej pieczemy przez ok.35-45 min. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku

Raj dla Podniebienia
Sernik krakowski 339

Sernik krakowski to najpopularniejszy, tradycyjny polski sernik. Urokliwa kratka z ciasta kruchego jest jego nieodzownym elementem. To nie jest sernik z gatunku tych puszystych, które są ostatnio bardzo popularne. Sernik krakowski ma konsystencję dość zwartą, smakuje dobrym twarogiem dlatego warto, aby właśnie twaróg był najwyższej jakości. Jeżeli użyjecie twarogu z wiaderka i jest(...)opakowaniu napisane, aby zmniejszyć ilość masła to dodajcie go mniej (100 g). Nie dodaję do niego bakalii, gdyż za nimi w serniku nie przepadam, ale śmiało możecie je dosypać. Jeżeli szukacie innych pomysłów na sprawdzone serniki to zapraszam po więcej inspiracji pod tym linkiem – serniki. Sernik krakowski /blaszka 20×30 cm inspiracja Kwestia smaku Ciasto

Pieguskowa Kuchnia
Sernik na zimno z białą czekoladą i musem owocowym 152

niż połączenie sernika z białą czekoladą i owocami ? Hmmm...może i można, ale po co szukać, skoro przepis na cudownie pyszny sernik na zimno macie na wyciągnięcie ręki. Sernik na zimno z białą czekoladą jest niebywale kremowym sernikiem. Warstwa musu owocowego równoważy słodycz sernika i dodaje mu charakteru. Przygotowanie takiego sernika nie jest zbyt pracochłonne(...)wymaga wielkich umiejętności. Trzymajcie się receptury, a sernik na pewno się uda ! Do mojego sernika wykorzystałam zamrażarnikowe zapasy... Mrożone owoce z mieszanki kompotowej  Poltino zdały egzamin. PRZEPIS NA SERNIK NA ZIMNO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MUSEM OWOCOWYM Składniki na sernik Spód do sernika: 300 g biszkoptów 125 g masła     Masa serowa: 750 g sera

kolorowotorcikowo
Sernik z rabarbarem 201

Sernik z rabarbarem przygotowałam z własnoręcznie zmielonego twarogu. Taki sernik ma dość ciężką konsystencję, ale dzięki użyciu tłustego twarogu, nie jest suchy, ale kremowy i wilgotny. Na te dwie ostatnie cechy ma również wpływ długie pieczenie w niskiej temperaturze. Temperatura pieczenia, a także gęsta masa serowa oraz bardzo krótkie mieszanie składników, sprawiają, że sernik gwałtownie nie rośnie(...)opada. Kwaskowaty rabarbar wspaniale harmonizuje ze słodką masą serową, a cynamonowy kruchy spód dodatkowo wzbogaca smak. Sernik można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm . Sernik z rabarbarem Składniki: CIASTO KRUCHE 120g mąki pszennej 60g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka cynamonu MASA SEROWA 1kg tłustego twarogu 150g masła 120g cukru pudru 4 jajka 1 białko

Smakołyki Bereniki
Moja książka „Serniki słodkie i wytrawne”w Waszych domach 113

letnich miesięcy upiekłam 40 różnych smakowo serników. W momencie gdy książka trafiła w ręce moich Czytelników, świat jakby bardziej zapachniał sernikiem! I stało się! Zaczęło się rodzinne pieczenie serników. Każdy z Was wybierał smak według swoich lub domowników upodobań. Przysyłaliście mi maile, wiadomości tekstowe, zdjęcia z Waszymi wypiekami! Z każdego z Was byłam dumna i przy tym cieszyłam się(...)przepisu… To niesamowite, uwierzcie na słowo! Moja Patronka Kasia upiekła kilka rodzajów, jednak najbardziej do gustu przypadła jej wersja na zimno w wysokich pucharkach. W czasie świąt piekliście serniki w różnych wariantach. Pani Marlena przysłała mi zdjęcie sernika, który należy do tych bardziej pracochłonnych. Wyszedł jej przepięknie! Pani Dominika przysłała mi wiele swoich zdjęć sernikowych. Ona wzięła

Raj dla Podniebienia
Sernik z brzoskwiniami i mascarpone 183

Pyszny i łatwy do przygotowania sernik z brzoskwiniami i serkiem mascarpone. Sernik na spodzie z herbatników z migdałami dodatkowo jest polany galaretką z mascarpone. Sernik ma lekko kremową i wilgotną konsystencję, którą uzyskałam poprzez pieczenie go w piekarniku z wstawionym naczyniem z wodą. Takie pieczenie sprawia również, że sernik ma równą i niepopękaną powierzchnię. Sernik nie jest mocno słodki, jeśli więc lubimy bardzo słodkie, to należy dodać do masy serowej więcej cukru. Składniki: (forma o średnicy 28 cm) Spód do sernika: 250 g kakaowych herbatników 100 g masła 100 g migdałów 2 - 3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie, jeśli herbatniki są mało słodkie) Masa serowa: 1 kg dobrego sera twarogowego 1 szklanka cukru 3 jajka

Kuchcik gotuje
Kwiecień - plecień i sernik z musem pistacjowym 222

Doroty ; od dawna w szufladzie czekał słoiczek kremu pistacjowego; niedawno przygotowałam creme brulee i musiałam zużyć resztę, zanim stanie się z nią coś niedobrego. Przygotowałam więc idealnie kremowy, waniliowy sernik z pistacjowym musem.  Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła bubla . Podpiekłam sernik, zmniejszyłam temperaturę i poszłam się kąpać. Już pod prysznicem miałam złe przeczucia; gdy tylko(...)nieco się ręcznikiem osuszyłam, pobiegłam do kuchni, znacząc drogę śladami mokrych stóp. Oczywiście, ustawiłam zegar na kolejne pięćdziesiąt minut, ale o zmniejszeniu temperatury tylko pomyślałam... Efekt był taki, że sernik wyrósł jak szalony, żeby później spektakularnie opaść. Złapał też nieco złoto-brązowego koloru, co w przypadku serników amerykańskich pożądane zdecydowanie nie jest. Nie miałam już czasu na przygotowanie nowego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik biały – kuchnia podkarpacka 215

Sernik biały - kuchnia podkarpacka Sernik biały to doskonały, leciutki sernik w delikatnym kruchym cieście. Jego nazwa wzięła się od tego, że do twarogu dodaje się jedynie białka. Potrzeba ich aż 18, ale właśnie dzięki nim sernik jest bardzo puszysty. Część żółtek wykorzystuje się do ciasta, pozostałe można zamrozić i wykorzystać przy pieczeniu innych ciast, na przykład(...)pasji tej powstał pyszny sernikowy blog, a w najbliższych dniach zostanie również wydana jej pierwsza książka kucharska „Serniki słodkie i pikantne”. Polecam ją wszystkim wielbicielom serników - Raj dla podniebienia ! :) Renata Czelny-Kawa "Serniki słodkie i wytrawne

Trzeci talerz
Sernik z ananasem na słonawym spodzie 224

kolejne pyszne ciasto. Sernik z ananasem na słonawym spodzie powstał spontanicznie i podbił serca mojej rodziny. Wszystkie składniki idealnie ze sobą współgrają. Kawałki ananasa sprawiają, że sernik wygląda bardzo ciekawie i aż kusi, żeby sięgnąć po następny kawałek. A słonawy spód z dobrej jakości krakersów wspaniale balansuje smak. Polecam Wam taki sernik z ananasem na słonawym spodzie(...)Spróbujcie. Składniki: (na tortownice 24 cm) Na słonawy spód: krakersy solone 150 g od Cukry Nyskie 150 g margaryny / masła Na sernik: 1/2 kg sera z wiaderka (dobrej jakości) 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Skworcu 125 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 4 jajka (u mnie wiejskie) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 krążki ananasa z puszki Dodatkowo: cukier

Słodkie okruszki
Sernik czekoladowy z marcepanowymi różyczkami 136

czekoladowa:   1/2 szklanki śmietany 30%, 2 łyżki ciemnego kakao, 100 g ciemnej gorzkiej czekolady Potrzebna będzie: tortownica o średnicy minimum 26 cm Przygotowanie: Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Spód:   Ciasteczka pokruszyć (np. w melakserze lub tłuczkiem w misce). Kakao mieszać z roztopionym masłem aż nie będzie grudek, dodać(...)ciasteczek, wyrównać powierzchnię. Tortownicę postawić na środkowej kratce piekarnika, pomiędzy kratkę a tortownicę włożyć arkusz papieru do pieczenia, który zabezpieczy piekarnik przed ewentualnym wypłynięciem masy z sernika. Sernik piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez

Państwo Wojtczuk gotują
Czarno-biały sernik (z markizami) 215

wykonane w pośpiechu (bo rodzina już chciała jeść ) nie oddają w pełni uroku ciasta. Ale uwierzcie mi… wygląda pięknie i co najważniejsze rozpływa się w ustach Czarno-biały sernik (z markizami) idealnie sprawdzi się w ramach weekendowej słodkości dla Was i bliskich, jak i na różne uroczystości – w tym na zbliżające się Walentynki. Zwłaszcza jak ukochana osoba(...)resztę łamiemy/kroimy na 4 części. Połamane markizy przekładamy do serowej masy, lekko mieszamy drewnianą łyżką. Tak przygotowaną masę serowo-markizową przelewamy na zimny spód (formę wyciągamy z lodówki). Sernik pieczemy na środkowym poziomie w nagrzanym do 210 stopni piekarniku (u mnie gazowy) przez około 45 minut (sernik powinien odejść od boków formy). Po tym czasie zostawiamy

Słodkie okruszki