zwyczajach, zwłaszcza tych kulinarnych. Mimo, że mieszkamy na Lubelszczyźnie, w każdej rodzinie przygotowywane są inne wigilijne potrawy, jak na przykład łupcie, czyli gołąbki z kiszonej kapusty z kaszą, albo barszcz czerwony podawany z jajkiem. Dzielimy się przepisami na ulubione potrawy, a także możemy ich spróbować, ponieważ na takie spotkanie każda z nas przynosi coś od siebie. W tym roku(...)śledzie” z boczniaków oraz makowiec od Małgosi , śledzie z pieczarkami i pastę z buraków przygotowaną przez Gosię , kluski z makiem Marleny , kruche pierogowce z makiem Joanny , ja natomiast ugotowałam barszcz z pasztecikami, wigilijny kompot z suszu oraz ciasto marchewkowe. Niestety cześć ekipy z powodów zdrowotnych nie mogła uczestniczyć w spotkaniu, jednak optymizmem nastraja fakt, że młodsze pokolenie chętnie wzięło
Obiad gotowybułeczki drożdżowe, które są wypełnione po brzegi pysznym farszem z kapusty kiszonej, grzybów i cebulki. Smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepiej podawać je w towarzystwie barszczu, który jest królem wigilijnego stołu . Jeśli nie znaliście tego przepisu, to koniecznie wypróbujcie . Paszteciki z kapustą i grzybami Farsz 500 g kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów 1 duża cebula(...)posyp sezamem. Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Paszteciki podawaj na ciepło lub zimno, najlepiej w towarzystwie barszczu. Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 47 | Białko: 1 | Węglowodany: 4,4 | Tłuszcze: 2,7 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie . Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu Artykuł Paszteciki
Przepisy na widelcuTradycyjne wigilijne uszka z kapustą kiszoną i grzybami, czyli doskonały dodatek do barszczu czerwonego. Przepis na barszcz znajdziecie
Z Hrabiną w kuchniaromatycznych grzybów smakuje zawsze wyjątkowo. Krokiety z kapustą i grzybami są daniem, którego nie może zabraknąć na stole wigilijnym oraz w święta Bożego Narodzenia. Podajemy je jako dodatek do barszczu czerwonego. Od dzieciństwa pamiętam krokiety z kapustą i grzybami robione przez moją babcie, smażyła je dzień wcześniej a przed kolacją wigilijną odgrzewała je na patelni podając z barszczem czerwonym. (adsbygoogle
To Musisz Wiedziećprawdziwki i podgrzybki. Też będzie pysznie. Mój farsz i kapusta musi być kwaskowata, taką lubię najbardziej, nie zabijam więc jej smaku nadmiernym wyciskaniem czy płukaniem. Polecam Wam także: – barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – wigilijne uszka z suszonymi grzybami – zakwas z buraków na barszcz – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku
nietylkopasta.plCześć! Zakwas z czerwonych buraków każdemu kojarzy się zazwyczaj ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak ja go robię również w ciągu roku. Bardzo lubię barszcz z jego dodatkiem. Piję również solo dla zdrowia :) Zazwyczaj zakwas robię w litrowym słoiku. Jest to dla mnie wygodne, ponieważ nadmiar nie musi później leżakować w lodówce. Taka ilość wystarczy do barszczu dla 3-4 osób
Pieprzyć z Fantazjącielęciny 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy 500 g ziemniaków 2 kapusty pak choi 1 puszka żółtych pomidorów 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 50 ml koncentratu barszczu Vitapol 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 150 g fasolki sojowej wraz z zalewą 1 łyżka ketchupu sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior(...)plastry, seler w kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy 15 min., po czym wrzucamy marchew i seler, pokrojone pomidory wraz z zalewą, koncentrat barszczu, gałkę muszkatołową, fasolę z zalewą, posiekaną kapustę. Całość gotujemy kolejny kwadrans, do smaku doprawiając ketchupem, solą oraz pieprzem
R'n'G Kitchenbardziej pożywna i sycąca. Jest świetna do odgrzewania – jeśli żyjesz w biegu i brakuje Ci czasu, możesz ugotować taki żurek nawet na 2 dni Polecam też… ** Barszcz biały bez zakwasu ** Jajka w majonezie ** Jajka po polsku Składniki na 3-litrowy rondel: 500 ml zakwasu na żurek 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 300 g białej kiełbasy
Kulinarny S.O.S.bardziej pożywna i sycąca. Jest świetna do odgrzewania – jeśli żyjesz w biegu i brakuje Ci czasu, możesz ugotować taki żurek nawet na 2 dni Polecam też… ** Barszcz biały bez zakwasu ** Jajka w majonezie ** Jajka po polsku Składniki na 3-litrowy rondel: 500 ml zakwasu na żurek 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 300 g białej kiełbasy
Kulinarne S.O.S.lepszego, w taką pogodę jak dziś, niż talerz gęstej, parującej zupy. Dziś na stole barszcz po ukraińsku - z dużą ilością warzyw, fasola i pomidorami oraz obowiązkowo z keksem kwaśnej śmietany. Uwierzcie mi -marzycie o tej zupie:) Warto ugotować cały gar bo najlepsza jest dzień, dwa po ugotowaniu. Barszcz po ukraińsku Składniki: kawałek pora 2 marchewki pietruszka kawałek selera
Smaczny zeszytugotować pęczak Żurek z kaszą pęczak, jajkiem i białą kiełbasą Zupa z pęczakiem Barszcz na zakwasie z soczewicą i pęczakiem Barszcz czerwony z pęczakiem i fasolą Zupa grzybowa z pęczakiem Zupa pomidorowa z pęczakiem Zupa pomidorowa z soczewicą i pęczakiem Krupnik z pęczakiem i kukurydzą Paprykarz z wędzoną rybą i pęczakiem Pęczak z młodą kapustą – szybki obiad Zapiekanka z grzybami
Dorota Smakujemimo świątecznego przejedzenia… Może jeszcze dokładkę? Jak widzicie na mnie świąteczne obżarstwo nie zrobiło większego wrażenia i mogę z powrotem zasiadać do stołu… Zwłaszcza do pierogów i barszczu! To moje ulubione wigilijne i świąteczne danie. Tym bardziej, że w tym roku pierogi były wyjątkowo udane i w zdrowszej wersji . Zawsze robimy z mamą większą porcję, żeby starczyło(...)zrobiłam i musiałam ponieść konsekwencje w postaci okropnego uczucia ciężkości. Nie powstrzymało mnie to jednak przed konsumpcją w dwa kolejne dni Świąt… Włączając w to oczywiście powtórkę z barszczu z pierogami! Ciasteczka kawowo- pomarańczowe Obiecanki cacanki a co roku to samo… A propos przejedzenia- też co roku obiecujecie sobie, ze tym razem nie doprowadzicie do tej przykrej sytuacji
Modern Cave Girl