barszcz - 4003 przepisów (strona:58/267)

Buraczki na barszcz wigilijny ( nie kiszone) 162

domu nie kisimy buraków na barszcz Wigilijny, bo zwyczajnie z kiszonych nam nie smakuje, tak jak z tego przepisu. Używam zawsze buraków długich, gdyz są słodsze a poza tym łatwiej je umieścić w słoiku. Do barszczu zużywam zalewę i 1-2 buraki, a reszta  trafia do świątecznego chrzanu. Składniki na 4 litrowe słoiki : 2 kg podłużnych buraczków 4 liście(...)się gotowały. Zakręcić słoiki, wstawić do garnka ( dno wylozyć ściereczką) i gotować od momentu zagotowania przez 5 minut. Wyjać i ustawić naściereczce do góry dnem. Buraczki są idealne na barszcz, sałatkę, czy przystawkę do obiadu. Polecam

Gosia gotuje
Zakwas buraczany 216

Święta tuż tuż więc to ostatni dzwonek aby nastawić buraczki i delektować się w święta wyjątkowym barszczem wigilijnym. Bardzo łatwy przepis, praktycznie robi się sam. Smak barszczu na zakwasie jest niepowtarzalny. Osobiście kojarzy mi się własnie ze Świętami Bożego Narodzenia a to chyba dlatego, że tylko na święta go nastawiamy.  Polecam ;)  Składniki: 2 kg buraków  woda przegotowana

Krakowskie smaki Ani
Zalewajka mojej babci. 564

wszystkim Babciom na świecie składam najserdeczniejsze życzenia. Dużo zdrowia i radości.      Zalewajka Składniki: 200 g boczku wędzonego (babcia Miecia używa słoniny :) ) 250 ml zakwasu na barszcz biały 100 ml śmietany 6 ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 cebula listek laurowy 1 ziele angielskie sól, pieprz Boczek kroimy w kostkę. Połowę boczku wrzucamy do garnka dodajemy ziele angielskie(...)Pozostały boczek wraz z posiekaną drobno cebulą zrumieniamy na patelni. Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z gotującym się wywarem. W osobnym naczyniu mieszamy barszcz biały ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie do zupy dodajemy mieszaninę barszczu i śmietany. A także podsmażoną cebulkę i boczek. Doprawiamy do smaku solą

Miksturownik
Krokiety z mięsem 180

Dzień dobry! Po świątecznym szaleństwie kulinarnym w lodówce stała butelka z zakwasem na barszcz czerwony . W związku z tym, że nie można jej przechowywać bardzo długo (do 2 tygodni), trzeba było coś z nią zrobić. Oczywiście przygotowałam barszcz. A co można podać do niego? Barszcz czerwony to nie tylko uszka, to również rewelacyjne krokiety z mięsem! Wykorzystałam do nich mięso

Pora coś zjeść
Zakwas na biały barszcz 180

blogu jest już  zakwas na żurek  więc musi być też na biały barszcz. Oba zakwasy robi się tak samo, różnią się jedynie rodzajem mąki. Do żurku używamy mąki żytniej a do białego barszczu mąki pszennej. składniki: 1 szklanka mąki pszennej typ1850, użyłam Młyn Kopytowa 1 litr przegotowanej letniej wody 2-3 ząbki czosnku 3-4 listki laurowe(...)godziny przemieszać drewnianą łyżką. Po ukiszeniu przecedzić przez sito lub po prostu wyłowić przyprawy (ziarna pieprzu i angielskiego ziela oraz listki laurowe). Z gotowego zakwasu możemy przygotować biały barszcz a resztę przelać do butelki lub słoika i  przechowywać w lodówce. (W zakwasie widać gdzieniegdzie małe ziarenka, to sezam bo dodałam piętkę chleba z sezamem

Monia miesza i gotuje
Uszka z grzybami 156

nadając im kształt uszek . W dużym garnku gotujemy posoloną wodę. Uszka wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Gorące podajemy z barszczem lub do barszczu. Uszka z grzybami to tradycyjny dodatek do wigilijnego barszczu. Moje zostały zrobione tylko z farszem z grzybów, ale równie smaczne są z kapustą i grzybami

mojewypiekiinietylko
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami 1925

Paszteciki z ciasta francuskiego zrobicie dosłownie w kilka minut. Na dodatek są bardzo proste, więc nie ma szans, by się komuś nie udały. Wigilijne kapuśniaczki najlepiej podawać z czerwonym barszczem :) Zobacz również przepis na: drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami Paszteciki z ciasta francuskiego – Składniki: Ciasto francuskie – 275g Kapusta kiszona – 500g Suszone grzyby – 40g Cebula(...)kawałki, ułożyć je na papierze do pieczenia. Posmarować żółtkiem i posypać makiem. Piec w 180C przez ok. 10-15 minut (do zarumienienia). Podawać z barszczem. Zobacz przepis: Wigilijny barszcz czerwony The post Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Bezglutenowy zakwas na barszcz 212

Wigilii zostało już niewiele czasu. To dosłownie ostatni dzwonek by nastawić zakwas na barszcz. Mój właściwie już jest gotowy, bo przezornie zabrałam się za niego kilka dni temu. Niestety nie miałam zupełnie czasu by zamieścić odpowiednią notkę na blogu. Ostatnio nie mam zbyt wiele czasu, dlatego cierpi na tym blog. Mimo to przygotowanie do świąt idą u mnie pełną para(...)nadzieję, że będę miała okazję podzielić się z Wami przepisami. A wracając do barszczu. Zakwas, który Wam proponuje jest bezglutenowy. Tegoroczna Wigilia stała się wyzwaniem gdy okazało się, że potrawy mają być dla osób z nietolerancją glutenu i laktozy. Dla kogoś kto nigdy nie musiał zwracać uwagi na takie ograniczenia jest to nie lada zadanie. Bezglutenowy zakwas na barszcz

Przysmaki Karolki
Zamiast barszczu 193

jestem szaloną wielbicielką barszczu. W ogóle do buraków mam stosunek ostrożny - smakują dość charakterystycznie, i poza buraczkami do obiadu przez długi czas nie widziałam dla nich innego zastosowania. Później przyszło ciasto z ich dodatkiem, które bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło, i od tamtej pory staram się dla nich, choćby od czasu do czasu, znaleźć miejsce w mojej kuchni. Wypróbowałam już kilka(...)Mają piękny, intensywny kolor i smak, którego nie da się z niczym pomylić. Dobrze komponują się z delikatnymi dodatkami, które łagodzą ostry smak buraczków.  Jak napisałam wyżej - prawdziwy barszcz przygotowuje Babcia na Święta, i piję go z bulionówki ze smakiem, ale tylko ten jeden dzień w roku. Poza tym nawet o nim nie myślę. Wydaje mi się zresztą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Barszcz czerwony z puree ziemniaczanym 276

Dzisiaj zapraszam na moją ulubioną zupę z dzieciństwa - bardzo prosty w przygotowaniu, kwaskowaty barszcz czerwony zabielany śmietaną podawany z puree ziemniaczanym :) Składniki na 5-6 porcji barszczu czerwonego: 3 duże buraki 100 ml koncentratu z buraków 1 liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka cukru sól, pieprz odrobina soku z cytryny (opcjonalnie) śmietana(...)razie potrzeby dodajemy sok z cytryny. Zabielamy śmietaną. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i ugniatamy na gładkie puree z dodatkiem masła. Przekładamy do miseczek, zalewamy barszczem. Smacznego! :) Przepis bierze udział w akcji

My Culinary Art
Jajka w sosie tatarskim 220

ogórków konserwowych; 3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3/4 szklanki majonezu; 2 czubate łyżki drobno posiekanego szczypiorku; Sól; Biały pieprz. Do zabarwienia jaj: 1/2 szklanki koncentartu barszczu czerownego; 3 szklanki gorącej, przegotowanej wody. Sposób przygotowania: Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Koncentrat barszczu czerwonego wymieszać z 750 ml gorącej, przegotowanej wody i włożyć do niego jaja(...)SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jajek nie trzeba farbować i finezyjnie wycinać. Ma to tylko znaczenie dla wyglądu, nie wpływa na smak jajek. Do farbowania jajek można dodać więcej koncentratu barszczu czerownego, będą miały wówczas mocniejszy kolor. Nie należy farbować jaj dzień wcześniej, gdyż mogą stracić kolor. Pieczarki można zastąpić innymi marynowanymi grzybami, a majonez i/lub śmietanę gęstym jogurtem naturalnym

Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony z puree ziemniaczanym 281

Dzisiaj zapraszam na moją ulubioną zupę z dzieciństwa - bardzo prosty w przygotowaniu, kwaskowaty barszcz czerwony zabielany śmietaną podawany z puree ziemniaczanym :) Składniki na 5-6 porcji barszczu czerwonego: 3 duże buraki 100 ml koncentratu z buraków 1 liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka cukru sól, pieprz odrobina soku z cytryny (opcjonalnie) śmietana(...)razie potrzeby dodajemy sok z cytryny. Zabielamy śmietaną. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i ugniatamy na gładkie puree z dodatkiem masła. Przekładamy do miseczek, zalewamy barszczem. Smacznego

My Culinary Art
Kiszony barszcz czerwony (zakwas buraczany) 262

Nigdy nie robiłam ani nie piłam kiszonego barszczu. Postanowiłam to nadrobić i zrobiłam. Nie spodziewałam się, że ten barszczyki jest taki pyszny. Smakuje jak ten kupny instant z torebki ale można go bardzo łatwo zrobić samemu w domu z warzyw i aromatycznych przypraw. składniki: 1 kg czerwonych buraczków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 4 ząbki czosnku 4 liście laurowe(...)tygodni (ale u mnie tyle nawet nie dotrwał). Możemy go również dodać do barszczyku czerwonego gotowanego na buraczkach aby wzmocnić jego smak, po jego dodaniu nie należy barszczu już gotować. Czyli gotujemy np.  czysty barszczyk  lub  barszcz czerwony zabielany , zestawiamy z ognia nastęnie dolewamy tego kiszonego i mieszamy

Monia miesza i gotuje
Barszcz zabielany z ziemniakami, smak mojego dzieciństwa i kuchni prababci 316

dawna z rozrzewnieniem wspominam wspominam ten smak. Barszcz, jaki we wczesnych latach dzieciństwa gotowała mi moja prababcia, urósł w mojej pamięci do miana legendy. Jedliśmy go całą rodziną z tłuczonymi ziemniakami, które cudownie rozpływają się w zupie, zagęszczając ją oraz wzbogacając i uwydatniając jej smak. Moim zachwytom i wspomnieniom nie ma końca. Ponieważ przepis na barszcz odszedł wiele lat temu(...)się odtworzyć ten smak. Na szczęście wiara czyni cuda :) Zupełnie przypadkowo natknęłam się na wpis o tej zupie na blogu Gospodyni Miejska i natychmiast postanowiłam go wypróbować! Barszcz gotujemy bez dodatku mięsa. Smak i wyjątkowość zupy pochodzi wyłącznie z buraków. Składniki: 1,5 - 1,8 kg buraków 3 l zimnej wody łyżka majeranki 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania