Składniki: (4 porcje) 1 bardzo duży burak (lub dwa mniejsze) 1 marchewka 1 pietruszka 2 ziemniaki 4 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 kostka rosołowa drobiowa lub warzywna 3 łyżki octu jabłkowego (lub zwykłego) 5 szkl. wody 1 łyżeczka cukru 5 łyżek kwaśnej śmietany 18% 1 czubata łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka suszonego majeranku 4 jajka sól i pieprz natka pietruszki do posypania Do garnka wlej wodę i zagotuj. Dodaj ziela angielskie, liść laurowy i kostkę rosołową. Wrzuć pokrojone w kosteczkę marchewkę i pie... czytaj dalej...
Tarte buraczki na zimę do słoików to obowiązkowy twór z buraków w naszej piwnicy. Można je podawać jako dodatek do obiadu, od razu ze słoika.
Czytaj dalej...