burak - przepisów 1917

  1. Dip z pieczonych buraków z za'atarem
    Dip z pieczonych buraków z za'atarem

    Dzień dobry, Dziś chciałam zaprezentować Wam bardzo ciekawy przepis na dip z pieczonych buraków . Wielu osobom buraki kojarzą się jedynie z tradycyjnym obiadem z mielonym i ziemniaczkami oraz z barszczem, a można z nich przygotować tyle pysznych dań . Choćby sałatkę z ugotowanych buraków, polanych octem balsamicznym i oliwą, posypanych natką i pokruszoną fetą... Jej przygotowanie zajmuje mi tylko 5 minut(...)odkąd w sklepie odkryłam gotowane buraki pakowane próżniowo:) Całkiem nowe kulinarne możliwości dają buraki pieczone . Pieczenie zmienia ich smak z ziemistego na słodki i przeobraża w rubinowe delicje . Z pieczonych buraków przygotowałam arabski dip, doprawiony czosnkiem, chilli i za'atarem, posypany pokruszoną fetą, dymką i orzechami włoskimi, dla wzbogacenia jego smaku i tekstury. Dip zachwycił mnie swoim kolorem i okazał

    Przepis pochodzi z bloga Chilli Czosnek i Oliwa, prowadzonego przez Chilli Czosnek i Oliwa.

  2. Pure z pieczonych buraków
    Pure z pieczonych buraków

    Pieczone buraki Dziś przepis bardzo prosty, ale postanowiłam go zapisać, bo szczególnie na wiosnę czy też  latem, gdy  buraki są młode warto je w ten sposób wykorzystać. Młode buraki pieką się krótko. Można upiec od razu większą ilość, a potem zmiksować, porcjować i zamrozić. Pieczone buraki pokrojone(...)plastry wykorzystuję do sałatki , a pure do   chłodnika . Możemy też zrobić zupę - krem. Pamiętajcie, pieczone buraki uwielbiają sos balsamiczny ! eśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie,  zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Pieczone buraki Pure z pieczonych buraków Składniki: 1 kg surowych czerwonych buraków kilka gałązek świeżego

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  3. Chłodnik z czerwonych buraków
    Chłodnik z czerwonych buraków

    Chłodnik z czerwonych buraków...Wiórki czerwonych buraków zatopione w mieszance jogurtu i kefiru.Chrupiące kawałeczki zielnonego ogórka i rzodkiewki.Doprawione szczypiorkiem, solą i octem.Gęsty, chrupiący i chłodny.Idealne orzeźwienie na upalne dni!Komu miseczkę? Zapraszam! Składniki:750 g czerwonych buraków;Pęczek czerwonej rzodkiewki;2 ogórki;Pęczek szczypiorku;800 g jogurtu greckiego;400 g gęstego kefiru;330 g gęstej, kwaśnej śmietany(...)zawartości tłuszczu 18%;Cukier;Sól;Ocet spirytusowy;Jaja ugotowane na twardo - 1 jajo na 1 talerz chłodnika.Sposób przygotowania:Buraki umyć, obrać ze skóry i pokroić w połówki lub ćwiartki, w zależności od ich wielkości. Buraki włożyć do garnka, zalać wodą, tak aby przykryła buraki, wsypać po łyżeczce soli i białego cukru i gotować. Po około 20 minutach gotowania dodać

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  4. Krem z pieczonych buraków z fetą
    Krem z pieczonych buraków z fetą

    Krem z pieczonych buraków z fetą Bezmięsny krem z pieczonych buraków z fetą to ciekawa alternatywa dla wszelakiego rodzaju odmian barszczów. Poza pieczeniem buraków (około 30 minut) krem przygotowuje się bardzo szybko! Kilkanaście minut gotowania, blendowanie i krem z buraków gotowy! Dodatkowego aromatu nadają mu również pieczone: cebula i czosnek. Finalnym akcentem jest dodanie do kremu z pieczonych buraków sera(...)wszystkiego! :) Zobacz również przepisy na inne barszcze -----> BARSZCZ (z botwinką, chłodnik z botwinką, barszcz wigilijny, barszcz na bulionie warzywnym, czerwony barszcz wg przepisu mamy) Krem z pieczonych buraków z fetą - przepis: Składniki: (6-8 porcji) 4 średniej wielkości buraki 1 średniej wielkości cebula 1 duży ząbek czosnku 1 mała marchew  1/4 selera kilka ziarenek pieprzu 3-4 ziarna

    Przepis pochodzi z bloga Moje Qulinaria, prowadzonego przez MojeQulinaria.

  5. Carpaccio z buraków
    Carpaccio z buraków

    ostatnim czasie zauważyłam, że sałatki z burakiem zaczęły często pojawiać się w popularnych programach kulinarnych. No dobra, lubię buraczki, ale czy aż tak aby serwować je na przystawkę dla gości? Akurat tak się złożyło, że przez dłuższy czas nie jadłam buraków, więc nadarzyła się okazja by sprawdzić, czy faktycznie zwykłe buraki mogą być aż takim przysmakiem. Muszę przyznać, że smak(...)mnie zaskoczył – słodkie pieczone buraczki, przełamane ostrością rukoli i koziego sera stworzyły niesamowitą kompozycję. Skład: Burak Rukola Ser feta kozi lub zwykły Garść orzechów włoskich Sól, pieprz Oliwa z oliwek Wykonanie: Buraka myję, zawijam w folię aluminiową i piekę w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Staram się nie nagrzewać specjalnie piekarnika dla jednego buraczka, więc piekę przy okazji

    Przepis pochodzi z bloga Psychologia Od Kuchni, prowadzonego przez Psychologia Od Kuchni.

  6. Kiszenie buraków-niezawodny przepis
    Kiszenie buraków-niezawodny przepis

    należy nie tylko do najstarszych ,ale i najzdrowszych.Wszystkie produkty kiszone zawierają bakterie kwasu mlekowego,które korzystnie wpływaja na prace jelit.By proces kiszenia przebiegał prawidłowo,nie może być dostępu powietrza.Dlatego buraki układamy ciasno.Produkt musi być całkowicie przykryty solanką.Optymalna temperatura to 18-21°C,by ruszyła fermentacja,potem można przenieść np.do chłodnej piwnicy.Bardzo polecam kiszenie buraków w domu,ponieważ są dużo(...)smaczniejsze niż te kupne,dużo intensywniejsze w smaku i niezaprzeczalnie zdrowsze.Jestem pewna,kto raz zakisi buraki w domu,nigdy nie sięgnie po koncentrat buraczany ze sklepu.Możemy go wykorzystać nie tylko do ugotowania barszczu,ale systematycznie np.pić kazdego dnia po małej szklaneczce surowego czerwonego barszczu.Czerwony burak to bardzo popularne warzywo,które przeżywa prawdziwy renesans.Zakwas z buraków jest dobry przy

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit!, prowadzonego przez Weronika Swientek.

  7. Sałatka z buraka à la caprese
    Sałatka z buraka à la caprese

    Caprese to pomidory, mozzarella i bazylia. Ale można przecież przygotować sałatkę w tym stylu, zamieniając jej niektóre składniki. Postanowiłam pomidory zastąpić gotowanym burakiem, który doskonale nadaje się do sałatek. Ja użyłam kupnego gotowanego buraka, ale można samemu upiec buraka w piekarniku lub wykorzystać ugotowanego buraka z barszczu. Wykorzystałam więc buraka, mozzarellę do przygotowania Sałatki z buraka à la caprese. Ostatnio(...)gotowanego buraka wykorzystałam do przygotowania koktajlu Dietetyczny koktajl z buraka Ja uwielbiam prawdziwą włoską Caprese, którą bardzo często przygotowuję: Sałatka Caprese Kanapki Caprese Sałatka caprese z mozzarelli i pomidorów Koreczki (Caprese) Sałatka caprese Koreczki caprese z oliwkami Możemy wykorzystać ugotowanego już buraka ze sklepu, którego kroimy w cienkie plastry. Plastry buraka i plastry sera mozzarella układamy naprzemiennie na sałacie

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  8. Wigilijny barszcz z pieczonych buraków
    Wigilijny barszcz z pieczonych buraków

    Wyjątkowy, wigilijny barszcz z pieczonych buraków z dodatkiem suszonych grzybów i pieczonych jabłek. Bardzo aromatyczny, esencjonalny i intensywny w kolorze. Pieczenie buraków i jabłek w mundurkach wydobywa z nich cały smak i słodycz, którym potem nasiąka cała zupa w trakcie chłodzenia przez noc. Do tak przygotowanego barszczu nie trzeba dodawać ani grama cukru. W tym barszczu zaskoczyły mnie dwie rzeczy(...)trzeci dzień intensywnie się zagotował. Polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia razem z Wigilijnymi uszkami z grzybami . Składniki: (6-8 porcji, ok. 1,5 l) 1,8 kg buraków 3 małe jabłka deserowe (Ligol, Rubin, Jonatan, Gala – ok. 380 g) 2 małe cebule 2 ząbki czosnku pół selera 2 duże marchewki 1 korzeń pietruszki 40 g suszonych borowików

    Przepis pochodzi z bloga Moja Delicja, prowadzonego przez mojadelicja.

  9. Dietetyczne chipsy z buraka
    Dietetyczne chipsy z buraka

    Buraki to na pewno jedno z moich ulubionych warzyw! Coraz częściej przygotowuję sałatkę z buraków, fety i prażonych pestek, jest pyszna. Tym razem postanowiłam przygotować chipsy. Były już przeróżne warzywa, ale z buraków nigdy ich nie robiłam. Wydaje mi się, że wcześniej się bałam tych warzyw, bo nie miałam pomysłu na ich przygotowanie, gotuje się je długo i nie chciało(...)się za to brać. Totalnie zmieniłam zdanie! Są tanie i baaardzo zdrowe! Barszcze i soki z buraków obniżają ciśnienie krwi, oczyszczają ją oraz powodują w niej wzrost liczby czerwonych ciałek (ich niedobór powoduje anemię). Poza tym buraki zawierają dużo witaminy C i B1 oraz wiele makro- i mikroelementów. Znajdziemy w nich wapno, magnez, potas oraz dwa rzadkie metale: rubid

    Przepis pochodzi z bloga Feel Eat, prowadzonego przez feeleatblog.

  10. Dietetyczny koktajl z buraka
    Dietetyczny koktajl z buraka

    Dietetyczny koktajl z buraka to bomba witaminowa, ma super smak, a jaki piękny kolor! Powstał na bazie buraka, domowego kefiru i natki pietruszki. Jeśli dodamy do koktajlu kostki lodu to dodatkowo ochłodzi nas w letni dzień. Koktajle przygotowuję bardzo często, wystarczy mieć dobry blender i fantazję w łączeniu smaków i składników tych koktajli. Koktajle warzywne, czy też owocowe są świetnym(...)mango Koktajl warzywny ze szpinakiem Koktajl truskawkowy na kefirze Koktajl warzywny z koperkiem Ten koktajl jest doskonały zarówno na śniadanie, na obiad i na kolację. Idealny na cały dzień. Buraki gotowane można kupić w sklepie na literę L. pakowane są po 3 sztuki, na ich bazie można przygotować szybki chłodnik z rzodkiewką i ogórkiem, barszcz , czy też sałatkę .Oczywiście można

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  11. Zupa jarzynowa z burakiem
    Zupa jarzynowa z burakiem

    Zupa jarzynowa z burakiem...Bogactwo jarzyn: marchewki, pietruszki, selera i pora.A do tego dodatek czerwonego buraka.Całość posypana pietruszką i zabielona śmietaną.Pyszny początek obiadu! Składniki:1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;1 duży, czerwony burak;4 średnie ziemniaki;Natka pietruszki;2,5 litra zimnej wody;2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe - opcjonalnie(...)małym ogniu przez około 10 minut.Buraka umyć, osuszyć, obrać i pokroić w kostkę.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.Po upływie 10 minut, do zupy wrzucić pokrojonego buraka, dodać pozostałą część wody (2 litry) i 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe. Całość gotować, aż burak będzie miękki.Na 10 - 15 minut przed końcem gotowania, gdy burak będzie już prawie

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  12. Tylko Chuck Norris wie gdzie sie podziały tamte prywatki – buraki w kontekście idoli narodowych
    Tylko Chuck Norris wie gdzie sie podziały tamte prywatki – buraki w kontekście idoli narodowych

    zapach potu to naturalny feromon i my łzawimy nie dlatego, że nas oczy pieką od zapaszku, tylko ze wzruszenia, że oto samiec alfa nadszedł i kopulował będzie. Takie buraki towarzyskie. I tu dochodzimy do słowa klucz „burak”. Nie wiem czemu w tym kraju burak to tylko do barszczu, ćwikły z chrzanem i okazyjnie jakiś maniak kuchni molekularnej wyprodukuje z niego(...)piankę, kawior albo kurczaka z frytkami. Dziś pomysł na sałatkę z pieczonych buraków. Można ją podać panu Maślakowi, Rafalali i nawet artystce Urbańskiej. I przede wszystkim można pokazać, że burak jest cudownie pyszny, słodki i lubi jak się go rozpieszcza. Żeby skomponować sałatkę potrzebujemy: buraki – liczę jednego buraka na osobę rukolę garść podprażonych orzechów włoski i pestek dyni ząbek czosnku

    Przepis pochodzi z bloga ladykitchen, prowadzonego przez Lady Kitchen.

  13. Chłodnik z pieczonych buraków
    Chłodnik z pieczonych buraków

    Chłodnik z pieczonych buraków, to idealna propozycja do letniego menu. Niedawno zakochałam się  w pieczonych burakach. Generalnie bardzo lubię pieczone warzywa, ponieważ ta forma ich obróbki wydobywa z nich cały smak i aromat. Buraki piekę od niedawna i stąd pojawił się pomysł na chłodnik. Chłodnik najlepiej smakuje na drugi dzień(...)kiedy wszystkie smaki się dokładnie się przenikną. Wkrótce też na blogu pojawi się sałatka z pieczonych buraków z  dodatkiem fety. Pieczone buraki możemy tez wykorzystać do przygotowania  pure . A tutaj lista innych propozycji na letni chłodnik, które znajdziecie na blogu: chłodnik: pomidory ogórek   gazpacho: hiszpański chłodnik zielony chłodnik

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  14. Zakwas z buraków na barszcz
    Zakwas z buraków na barszcz

    Domowy barszcz to coś niesamowitego. Nieporównywalny do tego z kartonika. Ma bardzo głęboki smak. Robiąc barszcz możemy posłużyć się pieczonymi burakami lub zrobić go tradycyjnie na zakwasie. Zakwas z buraków na barszcz robi się podobnie jak ten na żurek. Jest to bardzo proste: wystarczy zalać obrane buraczki słoną wodą, dodać przyprawy i skórkę chleba (jeśli zakwas mamy mieć szybciej(...)odczekać kilka dni. Następnie dolewamy taki kwas buraczany do bulionu z dodatkiem wody po moczeniu suszonych grzybów – otrzymamy pyszny, domowy barszcz na który przepis podam wkrótce.Zakwas z buraków na barszcz:1 – 1,5 kg buraków (ok. 4 duże sztuki)1 liść laurowy2 duże ząbki czosnku3 ziarna ziela angielskiego3 ziarna pieprzu½ łyżeczki nasion kminku½ łyżeczki nasion kopru włoskiego

    Przepis pochodzi z bloga Poezja smaku, prowadzonego przez PoezjaSmaku.

  15. Sałatka z pieczonych buraków z fetą
    Sałatka z pieczonych buraków z fetą

    Pisałam już poprzednio przy okazji przepisu na   chłodnik z pieczonych buraków , że s tałam się wielbicielką pieczonych buraków . Pieczone buraki możemy też wykorzystać do zrobienia   pure .  Dzisiejszy pomysł na sałatkę, to próba odtworzenia dania, które jedliśmy w czasie wakacji w Turcji. Nie wiem czy składniki są identyczne, ale w każdym razie sałatka jest(...)doskonała. Idealnym akcentem dla buraków jest krem balsamiczny. Sałatka z pieczonych buraków z fetą Składniki: 700 g buraków 15 dag sera feta 3 łyżki posiekanego koperku Olej Kujawski z saszetki z czosnkiem sól świeżo zmielony czarny pieprz krem balsamiczny Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Buraki myjemy i każdy zawijamy osobno w folię aluminiową. Pieczemy

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

Wybierz stronę :