burak - 4917 przepisów (strona:6/328)

Zupa krem z buraków 138

Ostatnio polubiłem zupy typu krem. Doszedłem do wniosku, że w zasadzie prawie każdą zupę warzywną można zmielić:) Poniżej przepis na krem z buraków, który posmakował całej naszej rodzinie. Składniki: 2 duże buraki 3 ziemniaki 1 cebula 1 jabłko 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka mąki 1 łyżka oleju przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, Buraki gotujemy w mundurkach(...)zmiękną. Ugotowane buraki, ziemniaki, cebulę i jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, łyżkę oleju i szczyptę soli. Gotujemy około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy jogurt zmieszany z łyżką mąki. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 5 minut. Całość miksujemy blenderem. Można udekorować kleksem z jogurtu

Gotuj z Misiem
Jak przyrządzić sałatkę z buraków 98

Lubicie buraki? Ja uwielbiam! Mogę je jeść codziennie. Sałatka z pieczonych buraków z dodatkiem owczego sera i orzechów to często mój posiłek na kolację. Dietetycznie? Sałatka jest bardzo pożywna. Orzechy i feta są wysokokaloryczne i cudownie pasują do słodkich buraków. Jak przyrządzić sałatkę z buraków? Zaczynam od buraków, które obieram i piekę w piekarniku. Dodam, że pieczone buraki mają bardziej(...)intensywny smak niż gotowane. Z tego względu zawsze piekę buraki. Zajmuje to trochę czasu, bo buraki jakoś nie chcą się poddać wysokiej temperaturze. Godzina w piekarniku to buraczki al dente, aromatyczne i pełne smaku. Jeszcze gorące buraczki polewam winegretem i odstawiam na pół godziny. Buraki stają stają się lekko kwaśne. Takie właśnie lubię. Potem już wystarczy je ułożyć na talerzu

codojedzenia
Świąteczny wegański pasztet z burakami 100

Pierwsze zapiski o burakach pochodzą z 722 r. p.n.e. z Babilonii. W nowej erze królowały na greckich stołach, a dwieście lat później docenili je Rzymianie. Pierwsze informacje o burakach na ziemiach polskich pochodzą z XIV wieku, ale duże uprawy pojawiły się dopiero dwieście lat później. W tym przepisie buraki zagrały jedną z głównych ról. Wegański pasztet z burakami jest pyszny(...)łatwy do przygotowania. To doskonały pomysł na oryginalny pasztet na święta Bożego Narodzenia. Pasztet zachwyci wyglądem i podbije niejedno podniebienie. Oto przepis na przepyszny świąteczny wegański pasztet z burakami. 450 g ugotowanych i obranych buraków 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka zmielonych migdałów 2 marchewki 1 duża cebula 1 pietruszka 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła orzechowego

My Chcemy Jeść
Sałatka z burakiem cukrowym 160

Sałatka z burakiem cukrowym - powrót do przedwojennych smaków Buraki cukrowe kojarzą się większości z nas z produkcją cukru, jednego z najbardziej uniwersalnych dodatków do potraw i niemalże obowiązkowym składnikiem deserów, ciast, a także wielu dressingów i marynat. Ten najpopularniejszy ze wszystkich współczesnych słodzików, jeszcze w XVIII wieku traktowany był jako... lekarstwo. Po raz pierwszy cukier z buraków cukrowych został wyprodukowany(...)Niemczech w 1747 przez chemika Andreasa Marggrafa. Jedną z najstarszych na świecie firm zajmujących się przetwórstwem buraków cukrowych jest  Pfeifer & Langen GmbH & Co działająca nieprzerwanie od 1870 roku (jej produkty znane są w Polsce pod marką DIAMANT), natomiast pierwsza fabryka przetwarzająca buraki cukrowe powstała w 1799 roku w Konarach na Dolnym Śląsku. Buraki cukrowe to nie tylko

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowe lody z sokiem z buraka 143

znajduje się w zenicie, to przygotowałam dla Was kremowe, puszyste lody. Z jednej strony klasyczne, bazujące na mleku i śmietanie, lecz z drugiej nietypowe, bo z dodatkiem soku z buraka od Vero Soków ( https://lokalnyrolnik.pl/vero_soki ).Buraki są świetnym źródłem kwasu foliowego, manganu i potasu, a znajdująca się w nich betanina redukuje poziom hemocysteiny (analogu cysteiny), która ma szkodliwy wpływ(...)albo zwiększa ryzyko chorób serca). Zapraszam Was na zdrowy deser! Do przygotowania lodów potrzebujemy: – 300 ml mleka 3,2% – laskę wanilii – 1 kubeczek śmietany kremówki – 300 ml soku z buraków ( zamów na platformie LokalnyRolnik.pl ) – 1 filiżankę cukru – 4 żółtka Przygotowanie lodów zaczynamy od przyrządzenia mlecznej bazy – w garnku gotujemy mleko i śmietanę z dodatkiem wanilii. Kiedy płyn zacznie

Szybko Tanio Smacznie
Zupa fasolowa z burakiem 156

fasolę borlotti z własnego ogródka. Po ugotowaniu traci ona swoje charakterystyczne "piegi" i przyjmuje kolor fioletowo-czerwony. W zupie fasolowej niezbyt ładnie by wyglądała, więc postanowiłam połączyć ją z burakiem czerwonym. Wyszło coś a la barszcz ukraiński. Składnik i: pół szklanki wcześniej ugotowanej al dente fasoli z cząbrem burak czerwony (ok. 20 dag) 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera(...)wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować. fasola borlotti Pokroić w kostkę kiełbasę jałowcową i wrzucić do zupy, gdy woda będzie wrzała. Dodać por (w całości). Zmniejszyć ogień. Buraka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do zupy, gdy warzywa zmiękną. Zwiększyć ogień. Pokroić drobno rozmaryn i dorzucić do zupy. Dodać fasolę. Od momentu zawrzenia gotować ok. 5 minut

Weekendy w domu i ogrodzie
Faszerowane buraki pastą z fasoli 137

Składniki na 2 porcje:2 buraki - dużepuszka fasoli białej3 ogórki konserwowemała cebula czerwonamajonezsól i pieprz.Buraki gotujemy, obieramy ze skóry i wydrążamy środek. Fasolę miksujemy w blenderze z dodatkiem około3 łyżek majonezu, dodajemy sól i pieprz. Do gotowej pasty dodajemy ogórki konserwowe pokrojone w kostkę oraz cebulę także pokrojoną w kostkę. Doprawiamy wg uznania. Pastę z ogórkami dajemy do środka buraczków(...)gotowe! Wszystkie te składniki można przygotować w wersji jako sałatkę. Przepis na sałatkę z tych składników także w moich przepisach :)Buraki można faszerować także humusem czyli ciecierzycą. faszerowane buraki fasolą

Bon Appetit Małgorzaty
Zdrowe buraki pieczone ^^ 153

Pieczone buraczki to jest to...Nie dość, że zdrowsze niż gotowane, bo nie uciekają z nich witaminki, to nawet smaczniejsze :D~ Pieczone buraki ~Składniki:małe burakisok z cytrynyprzyprawy: sól pieprz, czosnek staropolskiBuraki myjemy i owijamy srebrną folią. Pieczemy w 180* po godzinie sprawdzamy widelcem czy są miękkie i wyciągamy. Buraki odwijamy z folii i studzimy. Obieramy ze skórki, kroimy

Kuchenny Skrawek Nieba
Roladki z burakiem i serem 170

Roladki z burakiem i serem SKŁADNIKI: pierś z kurczaka-1 podwójna burak czerwony-1 szt duża ser żółty gouda -150 g sól pieprz jajko -1 szt mąka bułka tarta olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Buraka ugotować wcześniej, obrać,ostudzić. Pokroić w grubsze plastry i przekroić plastry jeszcze na połowę. Ser żółty pokroić w grubsze słupki. Piersi z kurczaka rozbić,posypać solą(...)pieprzem,odstawić na godzinę do lodówki. Jajko roztrzepać w misce widelcem z solą i pieprzem. Na każdej piersi położyć na przemian pół plastry buraka i słupki sera. Zwinąć pierś w roladkę,obtoczyć w mące,jajku i tartej bułce. Smażyć na tłuszczu na złoty kolor. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
Czerwona surówka z buraków, kapusty i radicchio 236

razu rozbudzimy jeszcze  drzemiące receptory, a jedząc ją z pewnością pobudzimy cały organizm.  Do tej gry kolorów, wybrałam gorzkawą czerwoną cykorię (radicchio), która smakuje wyśmienicie ze słodkim burakiem i pikantną czerwoną kapustą. Radicchio posiada przede wszystkim właściwości oczyszczające, jej włókna zawierają intybinę, gorzką substancję, która doskonale wspomaga proces trawienia i prawidłowe funkcjonowanie jelit.  Z awiera dużo wapnia(...)świetnie nadaje się na surówkę lub przystawkę.  Jak dla mnie idealne na wiosenny lub poświąteczny detoks. Pomysł zaczerpnęłam z książki “La cucina del buon gusto”. Czerwona surówka z buraków, kapusty i radicchio Składniki na 2 osoby (składniki podane są na “oko”, ilość zależy od tego jak bardzo     jesteśmy głodni i jak bardzo lubimy proponowane warzywa

Mia Cucina Sofieta
Surówka z kiszonych buraków z jajkiem 83

Nasza druga surówka z kiszonych buraków , dzięki której nie zmarnował się ani jeden burak z tegorocznego zakwasu. Obie różnią się od siebie wprawdzie tylko jednym składnikiem, ale ostrość pora z poprzedniej sprawia, że różnica w smaku jest wyraźna. Nam przypadły do gustu i za rok na pewno znów wykorzystamy kiszone buraki do zrobienia tych lub podobnych surówek. Składniki na surówkę(...)kiszonych buraków z jajkiem 400 g kiszonych buraków (z zakwasu na barszcz czerwony) 2 duże jabłka 3 jajka 6 łyżek gęstej śmietany 2 łyżki majonezu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Buraki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć także na dużych oczkach, wymieszać z burakami. Jajka ugotować na twardo, następnie pokroić w kostkę, dodać

niecodziennikpary
Pesto z buraka liściowego Mangold 181

pesto z natki pietruszki i orzeszków  i  pesto szpinakowe , czyli propozycje raczej klasycznie.  Teraz postanowiłam poeksperymentować i zrobić pesto z moim zeszłorocznym warzywnym odkryciem, czyli burakiem liściowym Mangold. Mangold swoim wyglądem przypomina botwinkę, ale w smaku nie jest tak kwaskowy. Jest bogaty  w kwas foliowy, betainę, potas i w antyoksydanty. Okazuje się, że jest(...)warzywo, które dawno temu gościło na naszych stołach, a teraz powraca do gry ! Pesto z buraka liściowego Mangold Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1/2 pęczka Mangolda 2 ząbki czosnku 4 łyżki uprażonych orzeszków ziemnych 3 łyżki świeżo starego parmezanu  ok. 4 łyżki oliwy z oliwek EV sól gruboziarnista Wykonanie: Listki

Kulinarne przygody Gatity
Pieczona pierś z kurczaka z puree z buraka, twarożkiem wędzonym i cukinią 247

Podanie degustacyjne - specjalnie dla Was. Potrawa idealnie sprawdzi się na wiosenny, lekki obiad :) Pierś z kurczaka marynowana w sosie sojowym z puree z buraka, twarożkiem wędzonym i cukinią  Składniki na dwie porcje: - 2 piersi z kurczaka (po 100g każda) Marynata do kurczaka: - 2 łyżki oliwy - ząbek czosnku - sól, pieprz - 4 łyżki sosu sojowego   Puree:  - 2 buraki - łyżka(...)oczyszczamy, osuszamy, po czym marynujemy w oliwie, sosie sojowym i drobno posiekanym czosnku (najlepiej przez noc). Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni C piekarnik około 20-30 minut. Puree: Buraki gotujemy w wodzie, aż będą delikatnie miękkie (można upiec w piekarniku). Blendujemy z łyżką masła, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Cukinia: Cukinię myjemy, po czym obieraczką do warzyw wycinamy

Sajkofanka smaku
Prosta sałatka z pieczonym burakiem, fetą i migdałami 443

burakiem u mnie jest tak... Ostatnio pokochaliśmy się bez opamiętania, szalenie i mam nadzieję, że trwale. Przy każdej okazji, kiedy tylko mam włączony piekarnik, wrzucam 2-3 buraczki owinięte folią aluminiową na godzinkę, niech się pieką.. zawsze coś z tego wyczaruję. Składniki (dwie porcje): 1 mały, pieczony burak (180 stopni, 1h) garść rukoli 60 gram sera feta garść migdałów(...)Upieczonego buraka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Rukolę myjemy, suszymy i układamy na talerzach. Migdały prażymy na patelni z dodatkiem szczypty soli, będą bardziej chrupiące i w ogóle... pyszne! Na rukoli układamy pokrojonego buraczka oraz fetę a całość posypujemy posiekanymi, prażonymi migdałami. Takie proste a jakie pyszne

Mango Papaja
SAŁATKA Z BURAKÓW I ŚLEDZIA. 275

Słyszysz? To jesień. Dym z kominów już sączy, delikatną strużką szarą. Idziemy wieczorem do parku, trzymamy dłonie w kieszeniach. Chłód. Ale naszych relacji. SAŁATKA Z BURAKÓW I ŚLEDZIA. /własny;/ 300g ugotowanych i obranych buraków 3 płaty słonych śledzi 1 nie za duże jabłko 1 cebula czerwona pęczek koperku 3 łyżki majonezu Winiary Płaty śledziowe moczę godzinę w wodzie, wymieniając(...)kwadrans. Następnie kroję na małe kawałeczki. Buraki, obrane i ugotowane, ścieram na grubych oczkach. Jabłko obieram,  usuwam gniazda nasienne, również ścieram na grubych oczkach. Cebulę obieram, lekko sparzam (nakłutą na widelcu polewam wrzątkiem  lub umieszczam na minutę w gorącej wodzie, w misce), kroję bardzo drobno. Pęczek koperku także siekam. Wszystko razem mieszam, dodaję majonez, doprawiam pieprzem. Sól wydzieli

W kuchni Karmel-itki

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję