świetna przekąska na śniadanie lub kolację. Uwielbiam buraczki i zazwyczaj robię je bez dodatków, ale tym razem wzbogaciłam je cukinią. Wizualnie cukinii w sałatce zbyt mocno nie widać, gdyż buraki mają dość intensywny kolor. Smak cukinii będzie bardziej wyczuwalny, jeśli dodamy ją pod koniec smażenia. Buraki zawierają dużo witamin i minerałów oraz betalainy, czyli naturalne barwniki, które mają właściwości lecznicze(...)Barwniki te wpływają na lepszą odporność, dzięki nim wolniej się starzejemy i mają działanie przeciwnowotworowe. Buraki są bogatym źródłem żelaza i wzmacniają nasz układ krwiotwórczy. Ilość porcji: 2 Czas przygotowania 20 minut + pieczenie buraków Składniki na sałatkę z buraków i cukinii: 5 podłużnych średniej wielkości buraków 2 małe cukinie 2 małe pomidory 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka
Kuchcik gotujeBarszcz ukraiński to pyszna i zdrowa zupa z buraków, która nigdy nie powszednieje. Barszcz jest bardzo esencjonalny i zachowuje swój kolor nawet po podgrzaniu. Jesienią barszcz gości na moim stole dość często i wszystkim bardzo smakuje. Prawdziwy barszcz ukraiński prawdopodobnie nie zawiera fasoli i robiony jest na wywarze z kilku rodzajów mięsa. Uwielbiam smak gotowanej w barszczu fasoli(...)czosnkowymi (bułeczki drożdżowe polane oliwą z czosnkiem). Moi domownicy lubią go z dobrym razowym chlebem lub podanymi oddzielnie tłuczonymi ziemniakami okraszonymi podsmażoną cebulką ze skwarkami. Do barszczu należy wybierać buraki najlepiej podłużne, bardzo mocno czerwone (prawie czarne), wtedy barszcz będzie intensywnie czerwony i będzie miał dużo smaku. Obowiązkowym dodatkiem do barszczu jest również biała kapusta, która wzbogaca smak barszczu
Kuchcik gotujeczerwony biszkopt przełożony kremem śmietanowym i świeżymi owocami. U mnie w wersji nieco mniej intensywnej, ale za to zdecydowanie zdrowszej bo z wykorzystaniem tylko naturalnych składników. Składniki: Sok z buraka i malin: burak - 1 większy maliny - ok. 100g Biszkopt jajka - 6 sztuk cukier - 3/4 szklanki mąka pszenna - pełna szklanka mąka ziemniaczana - 6 łyżek proszek do pieczenia - 1 łyżeczka(...)buraka i malin - ok. 50-100ml (sok z buraka i malin można najpierw odparować w garnku lub na patelni, co sprawi, że biszkopt przybierze bardziej intensywny kolor). Bardzo ważne by taki sok całkowicie wystudzić. sól - szczypta Nasączenie herbata zielona - 1/2 szklanki sok z malin - 1/4 szklanki cukier - szczypta wódka - 1 łyżka (opcjonalnie) Krem mascarpone śmietana 30% - 500ml mascaropne - 350g
Pogotujmy.plCzas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 2-3 szklanki Drukuj Sok z jabłkami, czerwonymi winogronami i burakiem By Piotr 16 maja 2018 Składniki: jabłka - 2-3 sztuki gruszki - 2-3 sztuki marchew - większa garść (mini marchewek) lub jedna duża ogórek - 1/3 większego winogrona czerwone - 1 duża kiść burak - 1/2 większego Wykonanie: Jabłka i gruszki przekrawamy na ósemki. Marchewki i ogórka(...)kroimy na mniejsze kawałki. Winogrona obieramy z kiści. Buraka kroimy w średniej grubości plasterki. Owoce i warzywa umieszczamy stopniowo w wyciskarce z drobnym sitem i manetką ustawioną w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok. Gotowy sok proponuję podać dodatkowo z kostkami lodu. Sok z jabłkami, czerwonymi winogronami i burakiem - prawdziwa szklanka pełna zdrowia, po którą powinniśmy sięgać jak najczęściej. Buraki to często
Pogotujmy.plZakwas z buraków to chyba najprostsza kiszonka do wykonania w domu – zawsze wychodzi. Zakwas buraczany to nie tylko podstawa smacznego barszczu, ale przede wszystkim smaczny i bogaty w witaminy probiotyk . Smaczny i zdrowy – domowy zakwas z buraków – sprawdzony przepis: buraki – ilość zależnie od wielkości słoja przegotowana woda – do 1 litra na 1 kg buraków sól(...)majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, cebula, czosnek, chrzan, imbir, kolendra, koper… Najwygodniej zakwas przygotować w słoju – licz, że na 1 litr pojemności wejdzie około 0,5 kg buraków. Najwygodniej przygotować od razu większą ilość, więc wielu z nas używa słojów 5-litrowych. Buraki umyj i cienko obierz, a następnie pokrój w plastry. Układaj plastry buraków w słoju
PaleoSMAKTakie nic. Coś z niczego. A pyszne i dla oka przyjemne. W trzy minuty dosłownie, no chyba, że buraki trzeba upiec :) Ale wiecie... czasy takie, że nawet jajka gotowane na miękko albo na twardo, do wyboru i koloru, można kupić w supermarkecie. Można i parowane buraki. Kupuję czasami i jeżeli w składzie nie mają nic oprócz buraków i wody(...)będę kupować nadal ;) Duże ułatwienie i oszczędność czasu. Jeśli chcemy buraki przygotować w domu to musimy pamiętać, aby do takiej sałatki te buraki upiec a nie ugotować (ewentualnie ugotować na parze). Gotowane buraki nie będą tak aromatyczne i intensywnie bordowe, ponieważ oddadzą smak i kolor do wody, w której się gotowały. Taką sałatkę zjadłam kiedyś na kolację, oczywiście wcześniej
bistro mamarazem sałatka z gotowanych buraków. Jeśli nie macie ochotę na buraki, ale nie zasmażane, to ta sałatka będzie idealna. Ja dodaję do niej jabłko, cebulkę czerwoną, można dodać marchewkę czy wkroić ogórka kiszonego. Sałatka doprawiona została solą, pieprzem i szczyptą cukru oraz olejem, ale równie dobrze pasuje tutaj też jogurt. Ja mam do niej sentyment, ale przez to, że trzeba(...)wykonania ugotować buraki, rzadziej gości na naszym stole niż surówka z surowych buraków. Zamiast ugotowanych buraczków, można użyć kiszonych lub marynowanych. Ja zawsze gotuję buraki czerwone nieobrane. Obranie buraka, wymaga nieco czasu, za to obranie gotowanego buraka, jest bardzo szybkie i bezproblemowe. Sałatka będzie idealna do dań z kaszą, ziemniakami czy kluskami. Dań jarskich jak i mięsnych. Drukuj Sałatka
Mieszam w GarnkuPrzygotowując ostatnio wpis dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków , obiecałam Wam podać przepis na wykorzystanie kiszonych buraków z zakwasu. Zakwas zlałam do butelek i zostały mi ćwiartki buraków. Co zrobić z kiszonych buraków? Oczywiści na pierwszy ogień idzie najprostsza na świecie, ale bardzo smaczna surówka z jabłkiem i cebulką. Ostatnio jabłko co drugi dzień wykorzystywane jest do surówki(...)marchwi i jabłka , dzisiaj jabłko stanowi podstawowy składnik surówki z kiszonego buraka. Jestem ciekawa, czy ta propozycja przekona Was do jedzenia kiszonych buraków, gdyż większość osób pisała mi, że wrzuca kiszone buraki po przygotowaniu zakwasu uważając je za bezwartościowe. Surówka z kiszonego burakai jabłka to samo zdrowie. Składniki: 1 kiszony burak ( 4 ćwiartki) – przepis tutaj 1 soczyste, słodkie jabłko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUwielbiam buraki, właściwie pod każdą postacią. To wspaniałe warzywo - i młode i stare jest pyszne! Daje też pole do popisu w kuchni - można z niego zrobić przecież prawie wszystko! Dziś proponuję Wam wspaniałe, buraczane pesto - doskonałe zarówno na zimno jak i ciepło. Proste do zrobienia i pyszne, bardzo je polecam. :) Przepis na nie pojawił się również(...)zdobyć, teraz macie okazję. :) Pesto wzbogaca idealnie chrupki dodatek w postaci chipsów buraczanych, na które przepis również podaję przy tej okazji. :) Składniki na pesto: 4-5 średnich buraków 1-2 czerwone papryki 1 limonka (sok) 2 ząbki czosnku 4-6 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek sól do smaku parmezan Składniki na chipsy: 2 średnie buraki sól himalajska oliwa
Garniec MagalieKolejna pyszna i pięknie prezentująca się na talerzu sałatka, która proponuję Wam na Sylwestra. Cieniutkie plasterki pieczonego buraka z serem gorgonzola, orzechami włoskimi i czosnkowym dressingiem z sokiem z cytryny i miodem. Przepisu na sałatkę z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami włoskimi nauczyłam się od Wojtka Lewandowskiego podczas warsztatów kuchni północnych Włoch zorganizowanych przez firmę Gorenje. Uwielbiam robić sałatki(...)buraków, moja popisowa to ta z fetą i octem balsamicznym , ale nie próbowałam dotąd połączenia z gorgonzolą. Jednak prawdziwym objawieniem okazał się dla mnie mocno czosnkowy dressing z sokiem z cytryny i miodem - prawdziwa bomba! Sałatka jest przepyszna, robiłam ją w domu już dwa razy. A że przy tym jest nieskomplikowana i zaaranżowana na ładnym półmisku wygląda niezwykle efektownie, świetnie
Chilli Czosnek i OliwaTa sałatka to połączenie dwóch przepisów, które znalazłam w magazynach kulinarnych Kuchnia i Moje Gotowanie. Połączyłam je i wyszła mi naprawdę ciekawa kompozycja. Pierwszy raz piekłam
Kulinarne InspiracjeCały dzień kręcę się po kuchni i wymyślam, w co by tu ręce wsadzić. Mój mężczyzna wyjechał, a ja postanowiłam podczas jego nieobecności spędzić czas
W poszukiwaniu inspiracjiW czwartkowe popołudnie napisałam do Małżona "mam kacze cycki!!!". Był to okrzyk radości ponieważ Małżon dwa dni szukał w sklepach i nie znalazł a ja chciałam
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki. 40 dag mięso mielone wieprzowe 1 jajko 5 dag ryż 1 cebula przyprawa sumak czosnek niedźwiedzi przyprawa Kucharek pieprz 100 ml bulion z drobiu 1
Kulinarny karnet ChristopheraPrzy takim bogactwie warzyw jakie jest w okresie wiosenno-letnim warto robić pasty czy dipy i zajadać je właśnie z warzywnymi dodatkami. Takie dania/przekąski są
Zdrowa Kuchnia SowyTydzień temu przygotowałam obiad dla znajomych. Wieczorem opublikowałam zdjęcia obiadu na fanpagu Przepisów Aleksandry i dostałam kilka maili z prośbą o dodanie przepisu na sałatkę ze
Przepisy AleksandryZaczęło się od tego, że chciałam w końcu zrobić buraczkowy hummus. Hummus kiedyś nie kojarzył mi się z niczym konkretnym, znałam tylko nazwę, ale nie wiedziałam
Zdrowa Kuchnia SowySiedząc w poczekalni u dentysty sięgnęłam po gazetę, a był nią ostatni numer Twojego Stylu. Ostatni, co jest rzadkie, bo zwykle w poczekalniach czasopisma są już
Zdrowa Kuchnia SowyBotwinka to taka wiosenna zupa i teraz smakuje najlepiej. Jest gęsta od dużej ilości młodych liści, warzyw, zieleniny i smakowita a ja postanowiłam wzbogacić ją jeszcze
Smaczna PyzaCzas czytania: 2 min Domowe burgery z buraka z dodatkiem płatków owsianych, fety oraz świeżych ziół. Soczyste i aromatyczne kotleciki idealne do przygotowania wegetariańskiej wersji popularnej kanapki znanej głównie z fast foodów. Jeśli macie uczulenie na gluten i nie wchodzi w grę jedzenie bułek , możecie przygotować na bazie kotlecików klasyczny obiad z kaszą lub ziemniakami oraz zestawem surówek i kompotem(...)tego przepisu nie trzeba wcześniej gotować czy też piec buraków. Masę przygotowujemy z surowych buraków oraz płatków owsianych. Buraki ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do nich płatki owsiane, które wchłoną sok z buraka dzięki temu zmiękną i napęcznieją. Część masy proponuję zblendować dla uzyskania bardziej klejącej i zwartej konsystencji. Kotlety podczas pieczenia nie rozsypują się
SprawdzonaKuchnia.plBuraki do jedno z moich ulubionych warzyw, a pieczone buraki lubię wyjątkowo. Mimo to dopiero teraz odważyłam się przygotować zupę krem z pieczonych buraków. #jemytosamo Ostatnio dużo eksperymentuję w kuchni. Wynika to z tego, że #jemytosamo, a na dodatek musiałyśmy chwilowo wyeliminować z diety białko. Przede wszystkim zwierzęce, ale od początku roku nawet strączki są na cenzurowanym. Miejmy nadzieję(...)staram się jak najwięcej spisywać. Chcąc fotografować te dania, musiałam odpuścić fotografowanie lustrzanką, a zaczęłam robić proste zdjęcia telefonem, co widać na przykładzie załączonego zdjęcia zupy krem z pieczonych buraków. Spędzając cały dzień w domu z dzieckiem i realizując sesje zdjęciowe dla klientów mojego studia fotograficznego , nie mam już czasu na organizowanie sesji potraw na potrzeby bloga i innych moich
Figa S-makiemnawet Gosia śpi w skarpetkach :) Jak tak, to niech i na talerzach będzie jesień! Swój udział w "natychaniu" mnie - tym razem - przypisuję dyni, którą (niechcący) przesłała mi babcia oraz burakom, które obiecałam sobie z Kamilą jeść przed oddaniem krwi :) Pieczone warzywa kojarzą mi się z wykopkami ziemniaków, z ogniskami, bulwami pieczonymi w żarzącym się drewnie - ach, kwintesencja jesieni! Na warzywa(...)jesień i zimę. Na wsiach kiedyś (...) kiedyś były oddzielne pomieszczenia w zabudowie gospodarczej, które były położone na niższym poziomie niż reszta budynków i służyły jako piwnice na ziemniaki, marchew, buraki i inne warzywa -oraz przetwory. Mnie zawsze najbardziej podobały się takie wkopane pod ziemię, najlepiej zarośnięte trawą od góry - zamiast dachu. Z małymi drzwiczkami - jedyną drogą dostępu... Chłodno, ciemno, bezpiecznie
Gary Bez dnaUwielbiam je w tej wersji, bo zachowują swój cały smak, aromat, piękny i głęboki kolor. Tak upieczone są podstawą do wielu dań w kuchni. Pieczone buraki podaję posiekane w słupki czy talarki do obiadu, wykorzystuję jako bazę do buraczków tartych z dodatkiem jabłka i przypraw (na ciepło lub zimno), przygotowuję z nich pyszne i delikatne zupy, barszcze, zupy typu krem(...)Polecam także przepis na zupę krem z buraków , z dodatkiem innych warzyw i przypraw, jest rewelacyjna! Posiekane w kostkę są jedną z ulubionych, zdrowych przekąsek mojej Córci. Są pyszne, nie ma co! Polecam buraki pod każdą postacią Buraki pieczone SKŁADNIKI: dowolna ilość buraków, u mnie 4 szt. (1140 g) folia aluminiowa opcjonalnie: oliwa smakowa, którą nacieramy buraki PRZYGOTOWANIE: Buraki szoruję
Zasmakuj KuchniBuraki czerwone uwielbiamy, szczególnie zimą. Zajadamy się nimi w postaci kiszonki, sałatki, pasty oraz kremowej zupy, którą wprost uwielbiamy! Wszyscy. To znaczy zarówno dzieci, jak i dorośli. Bardzo pożywne i smakowicie doprawione połączenie buraków i słodkich ziemniaków, które pozytywnie zaskoczy największych sceptyków buraków Polecam! Ciekawe pomysły na wykorzystanie buraków czerwonych to kiszonka , sałatka do obiadu , pasta do kanapek , sałatka(...)pieczonych buraków i batatów . Składniki: 500 g batatów (jedna duża sztuka) 800 g buraków czerwonych (około dwie większe sztuki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 cm korzenia imbiru (lub 1 łyżka domowej pasty imbirowej ) przyprawy: 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżka oleju 4 szklanki wody 1 łyżka sosu sojowego 1/2 szklanki
Lamarida.plHummus z buraka to połączenie klasycznej wersji hummusu z burakiem. Piękny kolor pasty, głębia smaku urzeknie każdego. Pyszna, zdrowa i bezglutenowa alternatywa dla masła. Poniżej przedstawiam listę składników, które musisz kupić oraz przepis. Składniki: 1 puszka ciecierzycy 1 średni burak 2-3 łyżki pasty Tahini 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sody oczyszczonej Sól Pieprz Oliwa z oliwek, sok z cytryny(...)Czarnuszka, kolendra Hummus z buraka – przepis Ciecierzycę włóż do miski, zalej wodą i dodaj 1 łyżeczkę sodę oczyszczonej. Zostaw na noc w lodówce. Następnego dnia odcedź cieciorkę, opłucz zimną wodą. Dodaj sodę oczyszczoną i gotuj przez około 30-40 minut na wolnym ogniu. By sprawdzić czy ciecierzyca jest odpowiednio ugotowana. Wyciągnij jedno ziarenko i zobacz czy rozchodzi się w palcach
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Krem z pieczonych buraków Przyznam się szczerze, że między mną a kremem z buraków nie było miłości od pierwszego wejrzenia. Tak naprawdę nie było nawet odrobiny “chemii” między nami, co wydawało mi się dziwne bo przecież ani sok z buraka, ani barszcz ani też buraczki na ciepło nie są mi obce. Jakiś czas temu panowała “moda(...)zupę i jadłam ją parę razy ale nigdy nie podjęłam się przygotowywania jej osobiście. Zawsze coś w smaku kremu z buraków mi nie pasowało i stwierdziłam wtedy, że to może po prostu nie jest to zupa dla mnie bo przecież nie wszystko trzeba lubić. Jednak minęło trochę czasu i ostatnio postanowiłam powrócić do tego dania tym razem na moich warunkach
Book of spellsWenecji. Mimo że nazwa tego prostego dania pochodzi od nazwiska renesansowego malarza, carpaccio częściej kojarzy się ze sztuką kulinarną niż z malarstwem. Carpaccio z pieczonych buraków. Składniki (ilość według potrzeb): - upieczone i obrane buraki - garść rukoli - wyparzona cytryna (skórka i sok) - 2 łyżki oleju z czarnuszki/oliwy - uprażone na patelni pistacje - czerwona cebula - różowa sól himalajska (gruba) Buraki cienko kroimy(...)mandolinie. Na talerzu układamy warstwę rukoli (plasterki buraka ułożone na rukoli nie przykleją się do talerza). Na rukoli układamy plasterki buraka zakrywając całą powierzchnię talerza. Posypujemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulą, posiekanymi pistacjami oraz kryształkami soli himalajskiej. Z cytryny specjalnym nożykiem zdejmujemy skórkę, którą również układamy na carpaccio. W salaterce mieszamy olej z czarnuszki/oliwę z sokiem z cytryny
mojewypiekiinietylkoburaków 1 cebula 2 cm korzenia imbiru ocet 10% cukier olej do smażenia sól morska pieprz Składniki pozwalają na wykonanie 600-700g buraków. Przygotowanie. 1. Buraki. Buraki umyć pod bieżącą wodą i odkroić po 1 cm na obu końcach (od strony liści i ogonka). Zalać całkowicie wodą w dużym garnku i gotować pod przykryciem przez 1h z dodatkiem(...)łyżki 10% octu, 1 łyżeczki cukru oraz soli morskiej. W razie potrzeby należy uzupełniać wodę, ponieważ buraki nie mogą wystawać ponad powierzchnię. Po ugotowaniu buraki obrać ze skóry i przetrzeć w maszynce do warzyw na grubym oczku. 2. Zasmażanie. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na patelni z odrobiną oleju (3 ziarna). Dodać obrany ze skóry i pokrojony w kostkę imbir
Pij soki wyciskaneprzygotowane buraki zachowują swój smak oraz mnóstwo witamin - w odróżnieniu o tych gotowanych w wodzie. Najwięcej wartości odżywczych ma sok z świeżego buraka, lecz pieczony jest na drugim miejscu. Dopiero dalej plasują się zupy z buraków, a na końcu burak gotowany. Pamiętajmy o obieraniu tych warzyw - bezpośrednio przed spożyciem. I najsmaczniejsze są takie, które posiadają cienką skórkę, jednolitą barwę oraz(...)ciemny miąższ (mają więcej antocyjanów - flawonoidów). Buraczki o marmurkowatym wnętrzu będą bardziej ciężkostrawne (przez większa ilość celulozy). Polecane odmiany: Burak Opolski, Czerwona Kula i Glob F1. Z ciekawostek dodam, że warzywa te nie są skarbnicą żelaza w przypadku anemii, lecz działają krwiotwórczo. A dla cukrzyków dobra rada.... Jako, że burak to wielkie źródło pozytywnych składników - to nie warto
Di gotujePolska stoi burakiem. Niektórzy twierdzą, że jednak to ojczyzna cebuli, ale ja się z tym nie zgodzę. Burak to burak i żadna smętna cebula tego nie zmieni. No ale dość o polityce, zajmijmy się warzywem. Nie wiem dlaczego, ówczesne kulinaria tak lekko po macoszemu traktują buraka. Owszem, raz na jakiś czas, ktoś wyskoczy z fajnym pomysłem, jednak w większości kuchni(...)głównie zakwas buraczany, buraczki zasmażane, buraczki z papryką do słoików i barszcz. No i modne ostatnio brownie wegańskie na buraku z fasolą. A to tak wdzięczne warzywo, że można z powodzeniem puścić wodze fantazji i tworzyć! To także źródło zdrowia – obniża cholesterol, poprawia produkcję czerwonych krwinek, wpływa na przemianę materii. I jest pyszny. Niektórym może się wydawać, że smakuje
ladykitchenSałatka z buraków i zielonych oliwek. Słone połączone ze słodkim. Buraczki to wspaniałe warzywo na sałatki. Czasami spotykam w sklepie żółte buraki, więc lubię je łączyć z czerwonymi. Do sałatki na ogół piekę buraki al dente. Jeszcze gorące mieszam z balsamicznym octem i odstawiam aby smaki się przegryzły. Robiąc sałatkę z żółtych i czerwonych buraków musiałam jednak wymieszać(...)idea zrobić sałatkę z dwukolorowych buraczków, kiedy te czerwone farbują wszystko co im stanie na drodze. Jak tylko pamiętam zawsze lubiłam buraczki . Odzwyczaiłam się jednak od utartych buraków czyli tak zwanej ćwikły. Teraz jestem fanką pieczonych buraków pokrojonych w ósemki. A i sałatka z buraków wygląda o wiele ciekawiej, a nie jak papka dla małych dzieci. Sałatka z buraków Składniki
codojedzeniablogu nie ma jeszcze przepisu na zakwas z buraków, mimo, że są przepisy z jego udziałem, pora to nadrobić. A jak zrobić zakwas z buraków? Zakwas buraczany / kwas buraczany jest pyszny i zdrowy. Przygotowanie zakwasu nie jest trudne, trochę długotrwałe, ale to bardzo łatwa metoda zastąpienia kupnego zakwasu własnym domowym. Zakwas buraczany niektórym kojarzy się tylko z Bożym Narodzeniem(...)buraczki. Teraz właśnie przyszła pora aby uzupełnić jego zapasy. Bo to naturalny, zdrowy i bogaty w witaminy i minerały, napój, nie powinien być wykorzystywany tylko raz w roku! Kiszone buraki tak jak kiszona kapusta, czy kiszone ogórki mają dużą ilość witaminy C i B (więcej niż świeże warzywa), ponadto chronią przed anemią. Natomiast kwas mleko i błonnik pobudzają pracę jelit
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWitajcie :) Mamy już kalendarzową i astronomiczną jesień, a w związku z tym jest coraz zimniej na polu (dworze). Dziś na naszych talerzach w roli głównej występuje burak: skarbnica antocyjanów, które nadają mu czerwoną barwę, a nam zapewniają ochronę antyoksydacyjną przed wolnymi rodnikami i wspomagają układ immunologiczny. Buraki zawierają sporą ilość kwasu foliowego, witaminy C oraz witaminy B1. Witaminy(...)rozpuszczalne w wodzie, co oznacza, że jeśli będziemy gotowali buraki, to przedostaną się one do wody, a tym samym buraki stracą sporo na wartości odżywczej. Lepiej umyć buraki, lekko posolić, zawinąć w folię aluminiową, upiec w piekarniku, a następnie po ostudzeniu obrać ze skórki. Przy takim sposobie obróbki termicznej zachowamy więcej witamin. Jedna porcja sałatki dostarcza około 294 kcal
W kuchni Katie